Tiistai 17.7.2018

Juha Sipilä: ”Talkookutsuun ei vastattu – pääministerikauteni suurimpia pettymyksiä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.9.2017 13:34
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on joutunut vastaamaan eduskunnassa opposition esittämiin syytöksiin tuloerojen kasvusta. Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on joutunut hallituskumppaneidensa kera opposition hampaisiin budjettikeskustelussa. Eduskunnassa keskustellaan tänään hallituksen esityksestä valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Oppositio on syyttänyt hallitusta etenkin tuloeroja kasvattavasta politiikasta. Pääministeri Sipilä vastasi syytöksiin.

–Se on fakta, että pienimmässä desiilissä 3 euroa kuukaudessa tulot ovat pienentyneet ja se on fakta, että siinä suurimpana tekijänä ovat indeksileikkaukset ja tupakkaveron korotus, hän sanoi suuressa salissa.

Sipilä kysyi, kuuluuko kasvu kaikille ja ovatko kaikki päässeet kasvuun mukaan. Hän vastasi omaan kysymykseensä kieltävästi.

–20 000 pitkäaikaistyötöntä on jo päässyt tähän mukaan, mutta kaikki eivät ole vielä päässeet mukaan.

Sipilä viittasi siihen, että tuloerot ovat lähteneet kasvuun jo aiemmin ja kehityksen taltuttamisessa riittää vielä töitä. Hän huomautti, että kun joudutaan sopeuttamaan taloutta ja tekemään kipeitä leikkauksia samaan aikaan, kun tehdään töitä sen eteen, että saadaan talous ja työllisyys kasvuun, on aika mahdotonta pitää tuloerovaikutukset täysin nollassa. Sipilän mukaan aiemmin vastaavissa tilanteissa tuloerot ovat ”suorastaan revenneet”.

– Eriarvoistumiskehityksen pysäyttämisessä meillä riittää töitä. Se on hallituksen tämän toisen puoliskon tärkeimpiä tehtäviä, Sipilä myönsi.

–Pitkäaikaistyöttömien määrä on ehdottomasti liian korkealla tasolla vielä ja sen eteen tehdään joka ikinen päivä töitä.

Sipilä pohti myös, ovatko kaikki olleet talkoissa mukana.

–Täytyy sanoa, että tämän pääministerikauteni suurimpia pettymyksiä oli se, että tähän talkookutsuun vastattiin näin huonosti. Ministerit ovat pudottaneet palkkaansa 7 prosenttia, mutta tähän talkookutsuun ei vastattu, Sipilä sanoi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Käytätkö sanaa maajussi halventavassa mielessä?
Yleensä niin jos tulot romahtaa niin tässä maassa saa kyllä apua. Esim alueilla jossa entisiä nokialaisia jäi runsaasti työttömiks tuli oikein eu:a rahaa heidän auttamisekseen.

Ilari Kivi

Niin, miljonäärillehän on uskottavasti suuri uhraus 7% palkasta, muutama satanen. Tuskin edes huomasi mitään. Oikeasti ei tarvitsisi koko palkkaa mihinkään, ainakaan rahan määrän takia. Helppo siis puhua kun ei koske itseä ja päivittäistä elämistä millään tavalla. Pitävätkö suomalaisia ihan tyhminä?

Jari Rahkonen

"– Eriarvoistumiskehityksen pysäyttämisessä meillä riittää töitä. Se on hallituksen tämän toisen puoliskon tärkeimpiä tehtäviä, Sipilä myönsi."

Ei tuo ainakaan sillä tavalla vaikuta uskottavalta että toisille Sipilä esittää kutsun ja toiset määrää talkoisiin.

Jussi Järvinen

Eikös sillä suurituloisten ylimääräisellä solidaarisuusverolla kaikki isotuloiset jo kutsuttu talkoisiin?

Ja ko.raippavero viuhuu edelleen ensi vuonnakin, ja kai vaaleihin saakka.

Ja niinhän se sitten jääkin taas yksi "väliaikainen vero" pysyväksi...

Pasi Anttila

Ettekö ole huomanneet ettei varakkat juurikaan pidä meteliä (ihan nimeksi vaan) tästä solidaarisuusverosta tai ylimmistä, yli 50 menevistä marginaaliveroista. Syy on se että ansiotulot ja niiden verotus ei ole heille se tärkein asia vaan se että pääoma ja osinkoverotus pysyy tällä alhaisella tasolla.

Tapani Tuominen

Kuinka irti arjesta täytyy olla, että antaa tällaisen lausunnon?

–Täytyy sanoa, että tämän pääministerikauteni suurimpia pettymyksiä oli se, että tähän talkookutsuun vastattiin näin huonosti. Ministerit ovat pudottaneet palkkaansa 7 prosenttia, mutta tähän talkookutsuun ei vastattu, Sipilä sanoi.

Teijo Myllylä

Melkonen koomikko on tämä miljonääri, joka räknäilee kolmen eruron vaikutuksia tuloeroihin. Minulle nämä miljonäärivitsit eivät oikein avaudu. Ehkäpä joskus myöhemmin, miljonäärit niille kuitenkin nauravat vapautuneesti.