Maanantai 16.7.2018

Heinäsirkka-ateriasta tulee laillinen – Ministeri: ”Välttämätöntä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.9.2017 14:21
  • Kuva: Alma Media arkisto / Outi Järvinen
    Kuva
    Esimerkiksi paistettuja heinäsirkkoja on näkynyt Suomenkin myyntitiskeillä aika ajoin jo parin vuoden ajan.
|

Hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin myös Suomessa, kun Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa. Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa.

Hyönteistuotantoa ei ole meillä aiemmin pidetty laillisesti elintarviketuotantona.

Kuluttajien ja yritysten kiinnostus hyönteisten kasvattamiseen ja hyödyntämiseen elintarvikkeena on kasvanut myös Suomessa ja hyönteisiä on ollut markkinoilla esimerkiksi keittiökoristeena. Myös muun muassa paistettuja heinäsirkkoja on näkynyt joidenkin festivaalien myyntikojuissa ja jonoista päätellen ruoka on kiinnostanut kansaa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan hyönteisten rooli valkuaisravinnon tuottamisessa ja maailman ruokaturvan varmistamisessa on herättänyt keskustelua myös muissa EU-maissa. Osa EU:n jäsenvaltioista on tulkinnut EU:n uuselintarvikeasetusta siten, että kokonaisten hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikkeeksi on ollut mahdollista. Ministeriö on nyt päätynyt suosittamaan samaa tulkintaa myös Suomen osalta.

– Hyönteisten tulkitseminen elintarvikkeeksi mahdollistaa, että vaivihkaa syntyneeseen hyönteisalaan voidaan kohdistaa asianmukaista valvontaa. Tämä on välttämätöntä elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) tiedotteessa.

 – Hyönteisalan kehittyminen tarjoaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia Suomen ruoka-alalle. Ensin on kuitenkin luotava selkeät, tutkittuun tietoon perustuvat pelisäännöt.

Hyönteisten tulkitseminen elintarvikkeiksi tarkoittaa, että hyönteistuotantoon sovelletaan elintarvikelainsäädännön vaatimuksia ja niiden valvontaa. Ministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm kiittää avoimuutta asiassa.  

– Oletuksena on, että hyönteisalalla nyt jo toimineet yrittäjät ovat toimineet viisaasti ja toiminta voi jatkua tästedes avoimesti. Kuluttajien ja paikallisen elintarvikevalvonnankin kannalta on hyvä, että nousevalle alalle tulee nyt avoimesti yhteiset käytännöt, hän sanoo tiedotteessa.

Myös Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää päätöstä tulkinnan muuttamisesta tervetulleena.  Elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen korostaa turvallisuusnäkökulmaa.

– Hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikekäyttöön edellyttää sen varmistamista, että lopputuotteet ovat kuluttajille turvallisia. Eviran tehtävänä on laatia tätä koskeva ohjeistus sekä tuottajille että valvontaviranomaisille, ja alamme pikaisesti laatia toiminnalle pelisääntöjä yhdessä alan yrittäjien kanssa. Tuotannossa on esimerkiksi huolehdittava hyvästä hygieniasta ja pakkausmerkintöihin tarvitaan tiedot allergian aiheuttajista eli allergeeneista, hän sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Hyvä,hyvä,luteet kauppaan,mutta on oltava kontrolli ,alta puolen sentin mittaisia ei saa myydä.
Ne on pidettävä kotona,kunnes ovat saavuttaneet myyntikoon.
Ja maataloustuet pois tästä yrittämisestä,kyllä ne kasvaa ekoloogisesti kotonakin.Eikös Helsingissä ole kovinkin hyvää kasvualustaa.

Joni Rikkola

Heinäsirkka-ateriasta tulee laillinen – Ministeri: ”Välttämätöntä”
Kuten Suomessa yleensä tapahtunee, otsikon kuuluisi olla

Heinäsirkka-ateriasta tulee köyhille pakollinen – Ministeri: ”Välttämätöntä”

Jonas Aaltio

Ollaan EntoCube-yrityksen kanssa kasvatettu kotisirkkoja valvotuissa oloissa Espoossa jo vuodesta 2014 ja tullaan tekemään sitä myös jatkossa. Eli suomalaiset yritykset ovat jo valmiina, tämä on mahtava uutinen ja mahdollisuus koko alalle!

Oikeaa Tietoa

Siili on luonnossa rauhoitettu, mutta jos alkaisimme viljelemään siilejä, niin herkusta tulisi laillinen. Kastemadot kelpaavat siileille, jos siilisadosta tulee huono, täytyy syödä kastemadot. Napanöyhdän, käpyjen ja hiekan ravintokäyttö tulee myös aikanaan ajankohtaiseksi maailman ruokavarastojen huvetessa.