Sunnuntai 19.8.2018

Salattu kirje paljastaa: Kuusi maata kannusti Suomea tuomaan IV-oluen kauppoihin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.9.2017 17:44
  • Kuva: Kuvakaappaus
    Kuva
    Suurlähettiläät Elisabeth Kehrer (Itävalta), Jette Nordam (Tanska), Philippe Beke (Belgia), Gabriele Altana (Italia), António Costa Moura (Portugali) ja Maria Jesús Figa López-Palop (Espanja) kannustivat Suomea tuomaan vahvemmat alkoholijuomat kauppoihin. He pitivät sitä merkittävänä askeleena.
|

Kuuden maan suurlähettiläät lähettivät täysin poikkeuksellisesti sosiaali- ja terveysministeriölle oman kantansa Suomen alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Ministeriössä ei ole tiedossa, että koskaan aikaisemmin yhdenkään maan suurlähettiläs olisi antanut lausuntoa mihinkään aiempaan lakihankkeeseen. Hetken julki ollut kirje salattiin myöhemmin suurlähettilään pyynnöstä.

Yhteisessä kirjeessään Itävallan, Belgian, Tanskan, Italian, Portugalin ja Espanjan suurlähettiläät kehuvat erityisesti, että Suomi on nostamassa kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan 5,5 prosenttiin. Samalla hallitusta kannustetaan nopeaan ratkaisuun asiassa.

–Lakimuutoksen sisältämät uudistukset ovat epäilemättä tärkeä askel markkinoiden tasapainottamiseen sekä kilpailun lisäämiseen ruokakaupoissa ja Horeca-toimialalla [hotellit, ravintolat, kahvilat], kirjeessä todetaan.

Samalla suurlähettiläät korostavat myös, että uudistus tuo helpotuksia tuottajille, maahantuojille sekä jakelusektorille Suomessa. Belgia ja Tanska ovat merkittäviä panimoalan maita. Belgialainen Anheuser-Busch on maailman suurin panimoalan yritys ja tanskalainen Carlsberg neljänneksi suurin. Italia, Itävalta, Espanja ja Portugali ovat huomattavia viinimaita.

–Ehdotettu alkoholirajan nosto 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin tarkoittaisi laajempaa brändien valikoimaa ruokakaupoissa ja samaan aikaan tunnistetaan, että yhä jää suuri joukko tuotteita, jotka eivät päädy ruokakauppoihin.

Suurlähettiläiden kirje on allekirjoitettu viime joulukuussa ja se on osoitettu aiemmalle perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.). Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi lausunnon verkossa muiden lausuntojen joukossa, kunnes muutamaa päivää myöhemmin eräs lähettiläs vaati, että lausunto tulisi välittömästi salata. Tämän jälkeen lausunto poistettiin verkkosivuilta. Se kuitenkin mainitaan ministeriön julkaisemassa lausuntoyhteenvedossa.

Tapaus on herättänyt kummastusta ministeriössä. Lausunnot ovat lain mukaan julkisia.

Poikkeuksellisena on pidetty myös Tanskan suurlähettilään osallistumista kirjeeseen. Pohjoismaisilla foorumeilla on valmisteltu yhteistyössä alkoholihaittojen vähentämiseen tähtääviä päätöslauselmia. Ruotsissa suhtautuminen Suomen lainsäädäntöhankkeeseen onkin ollut päinvastainen kuin Tanskan.

Ruotsin Alko, Systembolaget varoitti Suomea lakiuudistuksen seurauksesta ja entinen peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) kertoi ruotsalaiskollegansa olleen uudistuksesta hyvin huolissaan.

Eduskunnan täysistunnossa tiistaina perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen tivasi hallitukselta, miten alkoholiuudistus vaikuttaa ulkomaisten panimoiden kilpailuasemaan Suomessa.

Uusi Suomi julkaisee kirjeen kokonaisuudessaan:

The Embassies of Austria, Belgium, Denmark, Italy, Portugal and Spain in Helsinki have been following closely the debates related to the introduction of the Alkoholilain kokonaisuudistus in Finland. Having taken note of the popular consultation initiated by the Ministry of Public Health, we take this opportunity to share with you our views on the proposed amended Act, considering at the same occasion the importance of responsible drinking, social policies, health care and consumer rights as well as the belief that all of us will gain from the promotion of the European single market.

In all of Europe, alcohol consumption is shifting towards milder beverages, while according to recent figures the drinking culture at the same time is moving away from excessive abuses, which we all condemn. It is important to recognize that in a long-term perspective this is an evolution which will have a positive impact for societies.

We welcome the liberating changes made to the amended act and therefore acknowledge that these changes should provide comfort to producers, importers as well as to the distribution sector in Finland. The opportunity to present a wider range of products will encourage the grocery stores to come up with a better variety of quality products, though it is understood that important stocks will remain covered by the ALKO legislation. The proposed upgrading in alcohol content from 4,7% to 5,5% would mean a larger range of brands being available at the grocery stores, recognizing at the same time that there will still be a large number of products that will not reach the grocery stores.

The changes that the new legislation will contain, are without any doubt an important step forward in balancing the market as well as increasing the competition in grocery stores as in Horeca business. Being confident that the concerned legislation will contribute to achieving an open European market, including in the digital agenda, without disregarding social and health aspects, we would like to express our support for the government to take swift action in bringing forward the adoption and implementation of the Alkoholilain kokonaisuudistus legislation.

Please accept, Mister Minister, the expression of our highest considerations,

Yours Sincerely,

[allekirjoitukset]

Cc Prime Ministeri Juha Sipilä

Mrs. Pirkko Mattila, Minister of Social Affairs and Public Health.

Lisää aiheesta:

Uusi huoli alkoholilaista: 5,5 % loisi ruokakauppaan ulkomaisen oluen markkinat?

Ruotsin ministerikin huolestui Suomen alkoholilaista – esitti Rehulalle ”kohtuu suoran kysymyksen”

Ruotsin ”Alko” myöntää: Poikkeuksellista puuttua Suomen alkoholilakiin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Seuraava kirje onkin jo toisenlainen,siinä uhataan sakkoja ,sekä sanktiota Suomelle EU:n taholta,jos ei Suomen jurripäät ala noudattamaan Eu lainsäädäntöä vapaasta kaupasta,ja alkoholipolitiikasta.
Kolmas kirje tulee auto asioista.
Neljäs kirje syksymmällä sisältää,hiilinielu käyttäytymistä.
Jos hakkaatte metsiänne,puolet arvosta kuuluu Bysseliin,josta ne nimellisesti jaetaan,kermat ensin kuorittuna,afrikkalaisten eurooppaan tulon helpottamiseen.

Timo Buntta Laine

On tämä Suomen opposition toiminta kuin pikkulasten kanssa leikkimistä. Huvittavia kommentteja saadaan kuulla tyyliin " solidaarissudesta heikompia kohtaan ei saa tuoda nelosta kauppoihin" Voi pyhä sylvi, vassarien täti on huvittavampi kuin koomikko veljensä.

Taisto Pihlajamaa

Noh, tuskin heitä hävettää, säälittää korkeintaan. The game is over.

Valtiojohto jatkaa viinan mainostamista edelleen, pitämällä asiaa esillä kaikella arvovallallaan. Että mikä nyt tällä kertaa keppihevosena, täysin kenellekään merkityksetön puolen prosentin nosto jossakin kaljapurkissa.

Nuorisokin näkyy katsovan eteenpäin. Kaupunkien jätevesinäytteiden amfetamiinijäämät ovat kasvamaan päin. Tupakan myynti ruokakaupoissa senku jatkuu.

Että kansanterveyttä, ja siitä huolehtimista. Asiaan, rouva Päivi Räsänen ja toiset himorajoittelijat!

Eero Suonio

"Ministeriössä ei ole tiedossa, että koskaan aikaisemmin yhdenkään maan suurlähettiläs olisi antanut lausuntoa mihinkään aiempaan lakihankkeeseen. "
Ennen kieltolain voimaantuloa vuonna 1919 esitti Ranskan hallitus Suomessa olleen valtiollisen edustajansa tri Poirotin kautta virallisen vastalauseensa, huomauttaen siitä haitasta, minkä kieltolain voimaansaattaminen Suomessa tuottaa Ranskan kauppaeduille. Ranskan vastalauseessa ilmoitettiin, että myöskin Italian, Espanjan ja Portugalin hallitukset ovat samalla kannalla.

Eero Suonio

Kun Suomen suurlähetystön tehtävänä esimerkiksi Tanskassa on vaikuttaa Tanskan päättäjien kantoihin välittämällä Suomen näkökantoja kahdenvälisissä, EU- ja pohjoismaisissa asioissa, niin eiköhän Tanskan ja muiden maiden suurlähetystöillä ole samantapaisia tehtäviä Suomessa. Siksi tuo sitaattilause vaikutti niin omituiselta. Jos ministeriössä on ihminen joka on tuollaisen lausunnon antanut, voisiko Uusi Suomi selvittää kuka hän on ja mihin lausunto perustuu?

Kaj Nyyssönen

Suomalais Ugrilainen apinoista polveutuva kansa ei kestä alkoholia. Tästä syystä hallitus kiihdyttää heimon vaihtoa Homo Sapiens sukuiseen. Hallitus on löytänyt vapaaehtoisia maahanmuuttajia Afrikasta jotka tulevat kunhan saavat ilmaisen ylläpidon ja ilmaisen asunnon. Nyt niitä on sen verran että hallitus suosittelee kaupan joumien prosenttirajan nostamisen 5,5%:n.

Pia Lakin

Eikö alkoholi ole yhtä paha koukuttaja kuin tupakka?
Miksi alkoholia ei vastusteta yhtä innokkaasti kuin tupakointia?
Alkoholin aiheuttama vahinko ei kohdistu vain juojaan, vaan
läheisille, ja monesti viattomat lapset kärsivät! Miksi
ihmiset tukevat juomista? Vain, että joku hyötyy toisen riippuvaisuudesta.
Alkoholia myydään ihan tarpeeksi jo nyt.

Pasi Anttila

Minä vastustan kyllä ja olen samaa mieltä että samat rajotteet alkoholin juomiseen kuin tupakointiin, muutama esimerkki.

1. Alkoholia ei saa juoda(humalahakuisesti) alaikäisten lasten paikalla ollessa, eli esim kotona jos on lapsia. Lapsia tulee suojella humalaisilta ihmisiltä.

2. Alkoholianniskelupaikat joita myös ravintoloiksi/yökerhoiksi kutsutaan pitäisi lerustaaa joko saarille, erämaahan tai muuten vain kauaksi asutuskeskuksita muita ihmisiä häiritsemästä. Poikkeuksen tekee tietysti ruokaravintolat jossa pääasiallisesti tämä paljon puhuttu eurooppalainen sivistynyt juomakulttuuri on valloillaan.

3. Voitais alkaa noudattaa ravintoloissakin sitä lakia mikä on jo olemassa ja lopettaa alkoholin myyminen päihtyneille. Tätä varten ravintolan työtekijöiden tulisi puhalluttaa asiakas aina hänet aina alkoholia ostaessaan ja jos on liian juopunut ( esim 1 pro) poistettaisiin ravintolasta.

Junne Kuoljok

Eduskunnassa pohditaan että pitää ottaa III olut pois kaupoista.
Toiset siellä pohtivat että pitää panna IV olut kauppoihin.
Kolmannet siellä pohtivat että pitää kehittää II ja puoli olut jota kaupoissa myydään.
Samaan aikaan terroristejä haalitaan maahan tuhansittain ja otetaan lainaa niitten huoltamiseen. Maa on menossa konkkaan vaan siitä ei kukaan huolehdi?

Joonas Ranta

Eikä ihme, suomen alkopolitiikka on häpeäpilkku. Alkojenkin olitvalikoima voisi olla Neuvostoliitosta. Kaikissa käytännössä sama ja yhtälailla niukka. Nettikaupasta kun yrität jotain parempaa tilata niin tullissa kaatavat viemäriin. Eläköön 100v vapaa Suomi.