Sunnuntai 23.9.2018

Ravintoloitsija parahtaa: Alkoholilain ei tarvitsisi koskea ravintoloita lainkaan – yksi pykälä riittäisi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.9.2017 10:37
Päivitetty: 
21.9.2017 10:43
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent Arkisto
    Kuva
    Ravintoloitsijan mielestä anniskelu muodostaa niin pienen osan alkoholin kokonaiskulutuksesta, että ravintolat voitaisiin pääosin vapauttaa alkoholisääntelystä.
|

Ravintoloissa myydään nykyisin vain noin kymmenen prosenttia kaikesta alkoholista. Se on sen verran pieni osuus koko kulutuksesta, että alkoholilain ei tarvitsisi koskea ravintoloita lainkaan, väittää ravintoloitsija Jorma Railonkoski Puheenvuoron blogissaan.

Helsinkiläisen Storyvillen ravintoloisijalla olisi yksinkertainen resepti anniskeluravintoloiden sääntelyyn.

– Riittäisi yksi pykälä: ”anniskelu on kielletty alaikäisille”, hän ehdottaa.

Railonkosken mielestä ”anniskeluviranomaisten” laatima alkoholakiesitys jättää kokonaan huomiotta ravintoloiden valtavan sosiaalisen merkityksen.

– Niistä tehdään pahennuksen pesiä, joita pitää holhota ja valvoa. Itse asiassa ravintoloissa vallitsee sosiaalinen kontrolli. Ei kehdata örveltää samalla lailla kuin kotona, Railonkoski kirjoittaa.

– Ravintoloiden luonteen tuntemus lainlaatijoilla on heikko. Yöklubit ovat hampaissa koko ajan, koska ne ovat myöhään auki. Tilastoista luetaan, että niissä myydään paljon alkoholia. Tietenkin, koska ne ovat yleensä isoja. Myynti henkeä kohden on kuitenkin pubeihin verrattuna vaatimatonta, koska tanssiva yleisö ei juo. Myyntiaikakin on lyhyt klo 01-03.30, hän jatkaa.

Railonkosken kuvaus eduskunnan käsittelyssä olevasta alkoholilain kokonaisuudistuksesta on karu.

– Ainoa hyvä puoli ravintoloitsijoiden kannalta esityksessä on se, että joka toinen vuosi tapahtuva nöyryyttävää jatkoaikojen hakeminen jää pois eikä viranomainen voi käyttää jatkoaikojen peruuttamista rangaistuksena. Tämä helpotus kuitenkin vesitetään sillä, että klo 01.30 jälkeen vaaditaan ovimiehiä - jopa yksi jokaista sataa asiakasta kohden. Kuulostaa turvayritysten lobbaustulokselta. Tässä on taas yksi esimerkki siitä, että lakiesityksen laatijat eivät tunne alaa. Kyllä ravintoloitsija tietää milloin se tarvitsee järjestyksen valvojia, Railonkoski kommentoi.

– Yleisesti ottaen alkoholilakiesityksen perusajatuksena on, että me ravintoloitsijat, joiden lähtökohtana on vieraanvaraisuus ja asiakkaiden kaikenpuolinen viihtyminen, olemme kyvyttömiä hoitamaan yrityksiämme asianmukaisesti. Alkoholilakiesitystä ei voi pitää minään uudistuksena, hän päättää.

Lakiesityksestä löytyy kuitenkin myönnytyksiä anniskeluravintoloillekin. Lakiesityksen mukaan yhdellä luvalla saisi jatkossa anniskella kaikkia alkoholijuomia ja lisäksi ravintolat voisivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan. Myös happy hour -mainoskiellosta luovutaan.

Anniskelun osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on laskenut 2000-luvulla reilusti. Anniskelumyynnin osuus alkoholin kokonaismyynnistä oli 26 prosenttia vielä vuonna 1997, nykyisin enää noin 10 prosenttia.

Lue lisää:

Yökerhoyrittäjä: Tätä alkoholimuutosta puoltaa jopa EHYT ry – ”10 000 uutta työpaikkaa”

Jaana Pelkonen: Ravintoloissa ikävä ilmiö – ”Korkea aika herätä”

Nyt tuli ensimmäinen ministeriön paperi: Happy hour -kielto nurin, A-olut kauppoihin, Alko saa haluamansa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Samaa mieltä!

Suomi ei ole päässyt irti tsaarinvallan henkisestä ilmapiiristä eikä näe metsää puilta. Suomi on täynnä järjettömiä sääntöjä . Päättäjien pitäisi uskaltautua matkustamaan maailmalle ja katsoa miten siellä on asia järjestetty ja miten ne toimivat hyvin.

Tapio Mäkeläinen

Olet täysin väärässä. meillähän on norminpurkutalkoot. Eduskunta mietii voiko tuopin viedä yli kaksi meetriä kapangin ovesta ulos ja jos ,niin pitääkö olla vähintää kaksi pokea ja viinuri tarkkailemassa ettei se livahda lapsosille.
Suunnitteilla on myös sääntö että tupakkia saa polttaa mutta vain puhaltamalla filtteriin.

Riikassa saa osta hapanta 8-22. Kisokista saa mitä vaan mm hyvää
A lageria 90 snt o.56 l. Ei sitä kukaan osta paitsi swedu rällästäjät sanoi myyjä. Mä ostin ja pidän jääkaapissa muistaakseni kiittää joka kerta kun oven avaan, että saan asua Suomessa.

Veli-matti Paavilainen

Paitsi että esimerkiksi oluen ostohinta sisään on aivan eri kun mitä myydään S-Marketeissa ulos. Eikä ainakaan halvempi vaan, noin kaksikertaa kalliimpi. Ja sama pätee muihin tuotteisiin...... Jos haluat myydä alkoholia, lailla määrätään paikat mistä sitä hommaat ja maksat mitä pyydetään etkä paljon kilpailuta.

Kaj Nyyssönen

Suomessa on hyvin Tsaarin aiikainen määritelmä anniskelualeesta. Monessa maassa ei sellaista ole olleenkaan tai sitten se on Valtakunnan raja.

Suomi perustelee nykyistä käytäntöään sillä että se säilyttää Keisarin myöntämät suojatyöpaikat valvoville virkamiehille

Tapio Mäkeläinen

Suomi on jälki-neuvostoliitto tilassa ja se tarvitsee Politbyroon joka valvoo, kieltää ja rajoittaa elämäämme kertoen miten elät ja liikut. Byroo sijaitsee 250 miljoonalla rempatuissa tiloissa Arkadianmäellä Helsingissä.
Meissä tavallisissa veronmaksajissa on tyhmyysgeeni, joka estää esimerkiksi lääkärin, pääjohtajan, levysepän, hävittäjälentäjän, lähihoitajan, opettajan tai papin ostamasta lähikaupasta IVA-olutta. On jännää, että tämä geenivirhe on just osunut 0.6% maailman väestöstä tänne susirajalle.
Onneksi koskaan reaaliprosessiin osallistumattomat kolmannen sektorin ja poliitikkojen kukkatätihattumaisterit tietää paremmin ja joku tilastotieteen apron 60-luvulla suorittanut on THL:n n kammareissa laskenut että 156,678 jo juoppoa saataa menehtyä muutaman päivän ennen kuin exitus joka tapauksessa kävisi.

Näin se menee. Suomi 100!