Sunnuntai 19.8.2018

Poliitikot hämmästyivät: Ahvenanmaan edustaja äänesti suomea vastaan – ”Hän petti Suomen eduskunnan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.9.2017 15:36
Päivitetty: 
21.9.2017 15:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta (kuvassa) on käärmeissään Ahvenanmaan edustajan tempusta.

Suomen kielen aseman parantamista ajanut esitys kaatui keskiviikkona Pohjoismaiden neuvostossa – Ahvenanmaan edustajan äänestettyä suomea vastaan. Suomalaispoliitikot läpi puoluekentän ovat hämmentyneitä tilanteesta.

Suomen PN-valtuuskunta esitti aikanaan ahvenanmaalaispoliitikko Britt Lundbergia Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi. Nyt hän oli päättävässä asemassa, neuvoston presidenttinä, kaatamassa Islannin aloitetta, jolla pyrittiin parantamaan suomen ja islannin kielten asemaa neuvostossa ja tekemään niistä tasavertaiset muiden ryhmän kielten kanssa.

– Pohjoismaiden neuvoston presidentti Britt Lundberg petti Suomen eduskunnan, ärähtää Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta tiedotteessaan.

Feldt-Ranta on Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Hänen mukaansa Islannin aloitteen tarkoituksena oli huolehtia muun muassa siitä, että suomalaisilla ja islantilaisilla kansanedustajilla olisi mahdollisuus tehdä aloitteita omalla kielellään. Lundbergin vastustava ääni oli ratkaiseva asian käsittelyssä PN:n puheenjohtajistossa, sillä äänestys päättyi 6-5.

– Olen todella pettynyt. Suomen valtuuskunta esitti Lundbergia aikanaan Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi, emmekä pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen eduskunnan valtuuskunnan aloitetta vastaan. Lundbergin toiminta oli erittäin valitettavaa, eikä edistä hyvien kielisuhteiden edistämistä Pohjolassa eikä myöskään Suomessa, Feldt-Ranta sanoo.

– Suomen eduskunta on Lundbergin presidenttiyden vuoksi järjestänyt kaikkiin kokouksiin tulkkauspalvelut ruotsin kielellä. Myös sitäkin taustaa vasten tuntuu kummalliselta, ettei Lundberg näe muiden edustajien kielellisten palvelujen vahvistamisen tärkeyttä.

Lue myös: Petturiksi haukuttu Ahvenanmaan edustaja puolustautuu: ”Äänestin kompromissia suomelle”

Rkp:n puheenjohtaja, Suomen PN-valtuuskunnan jäsen Anna-Maja Henriksson sanoo Helsingin Sanomille, että hän pitää Lundbergin ratkaisua äärimmäisen valitettavana.

– Meille Rkp:n ryhmälle on ollut aivan selvä asia, että tuemme suomen kieltä, Henriksson sanoo lehdelle.

Asiaa ovat kommentoineet sosiaalisessa mediassa muun muassa Feldt-Rannan puoluetoveri Erkki Tuomioja sekä perussuomalaisten Jani Mäkelä. Päivitykset alla. Juttu jatkuu niiden jälkeen.

– Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajistossa Reykjavikissa ehdotus islannin ja suomen kielen nostamiseksi tasaveroiseen asemaan neuvoston työkielinä skandinaavisten kielten rinnalla koki takaiskun kun puheenjohtajisto ei äänin 6 - 5 (Ahvenanmaan edustajan äänen ratkaistaessa) sitä tukenut. Näin siitä huolimatta vaikka islantilaiset ja suomalaiset olivat muokanneet ehdotusta siten, ettei siitä ainakaan viiteen vuoteen tule mitään lisäkustannuksia, Tuomioja ihmetteli.

Lue myös: Ahvenanmaan kansanedustajakin oudoksuu petturiksi syytetyn suomi-kantaa: ”Irtisanoudun siitä”

 

Britt Lundberg on ehtinyt kommentoimaan asiaa Hufvudstadsbladetille. Hän selittää ratkaisuaan sillä, että ei uskonut Islannin aloitteen mahdollisuuksiin ja päätti siksi edistää kompromissiratkaisua. Tämä kompromissi tarkoittaisi HBL:n mukaan sitä, että suomi ja islanti eivät vieläkään olisi neuvoston virallisia työkieliä, kuten muut pohjoismaiset kielet, mutta niiden käyttömahdollisuuksia lisättäisiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Aaltonen

No ei varmaan nouse yhtään kättä. Koko Ahvenanmaalainen identiteettihän perustuu suomalaisuuden antiteesille :^) Joku viksu joskus ehdotti, että sen vois vaihtaa itäkarjalan asumattomiin mettiin, niin saataisiin hakkuiden myötä edes vähän affenanmaalle kaadettuja rahoja takaisin...

Jarmo Nikander

Suomessa pitkään poljettu ruotsinkieltä? Aika törkeän harhainen väite, kun ottaa huomioon tämän pienen prosentin etuoikeudet korkeakoulutuksessa ja valtionviroissa, kielen virallisen statuksen ja vielä koko maata koskevan pakko-opiskelun peruskoulusta korkeakouluihin. Suomenkieliset ei saa ostaa edes maata Ahvenanmaalta jos ei osoita ruotsintaitoaan, vaikka olisi asunut sielä sen 5 vuotta. Kommenttisi on täysin absurdi ja kuvastaa vaan sitä suhteetonta etuoikeutta mistä olet saanut nauttia.

Pasi Käyhkö

Kyllä ruotsin kielen asema Suomessa on kieltä käyttävien määrään nähden erittäin hyvä. Esimerkkinä Hanken. Sinnehän pääsee jokainen hakeva ruotsinkielinen automaattisesti. Tulee ekonomin/kauppatieteiden maisterin paperitkin ilman kilpailua.

Jukka Mattsson

Jep. Tyttäreni ei päässyt Kulosaaren lukioon 9,3 keskiarvolla mutta kaverini tytär pääsi ruotsinkielisenä 6,8 keskiarvolla! Aika tylyä kohtelua suomenkielisiä kohtaan. Ei haittaa kohta nuo sisäsiittoiset tunnistaa 6 sormisuudesta.

Jukka Mattsson

Suomessa ei ole poljettu ruotsin kieltä muualla kuin Sipoossa jossa ruotsin kieli on vahva. Ei minunkaan lapset saaneet valita ruotsinkieltä ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen kun opiskelivat Sipoossa! Miksi? Voitko Kaj vastata miksi kunta tarjosi vain englantia!

Eero Nevalainen

No mutta asiathan eivät ole millään tavalla yhteismitallisia. Tämä "sama mitta" on siis sitä, että suomea ei noteerata lainkaan ja sitä ei voi käyttää siis siinä mielessä, että suomea käyttävä henkilö ei saa käyttää suomea. Se, mitä pidät ruotsin polkemisena Suomessa, on käytännössä sitä, että kaikki eivät käytä ruotsia ruotsinkielisten kanssa silloin kun vaaditaan, koska ihmisten äidinkieli on kuitenkin enimmäkseen suomi...

Jari Kaisla

Ruotsalaisten keskuudessa on iät ja ajat totuttu pitämään suomenkieltä toisarvoisena "vähäpätöisenä" kielenä. Tämän tulokset konkretisoituvat jälleen kerran hyvin tässäkin äänestyksessä, jossa elitistiset ruotsinkieliset (+mieliset) polkevat suomenkielisten oikeuksia aina tilaisuuden tullen.

Jairi Palonen

Pakkoruotsihan on monitahoinen kokonaisuus, jota ylläpidetään ja syvennetään nykyisin nimenomaan lakien ja asetusten kautta. Palvelut olisi järkevää järjestää kysynnän ja tarjonnan mukaan. Eikä koko henkilöstöltä ja maata tulisi vaatia kykyä palvella ruotsiksi.
Koko kielikysymystähän on viimevuosien aikana pyritty muuntamaan poliittisesta kysymyksestä lakia koskevaksi kysymykseksi. Tällä tavalla on pyritty aktiivisesti depolitisoimaan koko asia ja tekemään siitä puhtaasti lakitekninen kysymys. Pakottajat piiloutuvat aina lain taakse ja tulevat tekemään näin jatkossakin. Asiaa on syvennetty vuosien saatossa säädetyillä pikkulaeilla (laki folktingetistä, kielilaki 2004 yms yms).Vapaa kielivalinta olisi järkevin ratkaisu kielten opetusohjelmat elinkeino elämän tarpeisiin- ei maan sisäisiin kalliiseen kielipalveluihin jossa kielipalvellaan toisia suomalaisia jotka jo osaavat suomea.

kaija kelhu

Nyt voidaankin todeta, että se onkin Ahvenanmaa, joka pettää aina suomenkieliset suomalaiset. Voimansatunnossa se ensin lakkautti suomenkielen Ahvenanmaalla kaikilla tasoilla ja nyt tuli tämäkin vielä kaiken muun kruunuksi. Olisikohan jo aika antaa Ahvenanmaa Ruotsille lahjaksi? Sinnehän he itsekin haluavat kuulua ja mehän olemme ystävällinen ja antelias
kansa:).

Eero Nevalainen

Eikös Feldt-Ranta ole jonkinlainen suuri ruotsin kielen ystävä tai jotain? Mukavaa että joskus valkenee hänellekin että mistä tässä on oikeasti kysymys.

Kiva myös että ihan mikä tahansa ei mene näköjään läpi. Olisin olettanut että suomalaiset poliitikot vain hymistelevät että no heillä on oikeus äänestää miten haluavat, Pohjoismainen yhteistyö on tärkeää, populismi sitäjatätä ja niin edelleen...

Tapio Mäkeläinen

Pannaanpas Åland boikottiin toviksi. Itämeren Itärannalla on kolme maata , joissa suomaisiin suhtaudutaan hyvin positiivisesti. Lisäksi kahvi ja korpuksi muuttunut pulla ei maksa 8€. Viimeksi kun olin Aff€nanmaalla ei missään saanut niitä kuuluisia ahvenia mutta kassilohta olis saanut.
Pitäkööt tunkkinsa och prata para swenksa.
En tiiä onko tällä mamsellilla viran puolesta kutsu Linnaan 6.12 mutta jos valitettavasti on, niin ympärillä voi olla tilaa. Nyt meni suhteet pakkia 60- luvulle.

Matti Auer

Tuomioja kirjoittaa Facebookissa: "Mitään muita kompromissiesitystä ei kokouksessa tehty, ei myöskään sihteeristön pohjaesityksen takana pysyneen pj Lundbergin toimesta."

Lundberg valehteli HSB:lle ajaneensa jotain kompromissiesitystä, jota ei todellisuudessa ollutkaan.

Jukka Hartikainen

"Britt Lundberg on ehtinyt kommentoimaan asiaa Hufvudstadsbladetille. Hän selittää ratkaisuaan sillä, että ei uskonut Islannin aloitteen mahdollisuuksiin ja päätti siksi edistää kompromissiratkaisua. Tämä kompromissi tarkoittaisi HBL:n mukaan sitä, että suomi ja islanti eivät vieläkään olisi neuvoston virallisia työkieliä, kuten muut pohjoismaiset kielet, mutta niiden käyttömahdollisuuksia lisättäisiin." Kompromissi... Kaikki nämä maat ovat PN:n jäseniäs, joten mitä helvetin kompromissejä pitää tehdä kahden jäsenmaan osalta? Kaikki maat, kaikki kielet - mitä helvettiä tässä edes pitää äänestää ja sitten vielä tämä "suomalainen" on suomen kieltä vastaan? Voi vee...

Tuija Lautiainen

"En ole äänestänyt mitään vastaan. Olen äänestänyt kompromissia. Enemmän käännöstyötä sen sijaan, että enemmistö vain äänestäisi ei, hän twiittaa."
"Suomen eduskunta on Lundbergin presidenttiyden vuoksi järjestänyt kaikkiin kokouksiin tulkkauspalvelut ruotsin kielellä. Myös sitäkin taustaa vasten tuntuu kummalliselta, ettei Lundberg näe muiden edustajien kielellisten palvelujen vahvistamisen tärkeyttä."

Eli Suomen valtuuskunnan valitsema ihminen jonka pitäisi edustaa Suomea, jolle maksetaan palkkaa suomalaisten pussista ja jolle suomalaiset maksavat käännöspalvelut ruotsiksi äänestää suomalaisten ehdotusta vastaan? Siksi koska tulee liikaa suomeksi tehtäviä käännöstöitä? Miten on mahdollista että tommonen ihminen on palkattu edustamaan Suomea.

Mikko Toivonen

Jos Affenanmaa haluaa edes hivenen paikata nyt lopullisesti mustunutta kielipoliittista mainettaan, niin vähin mitä se voi tehdä on antaa tuolle Lundbergille potkut tuosta neuvoston jäsenyydestä ja luovuttaa paikka mannersuomalaisille ja nimenomaan suomenkieliselle.

Karri Aronen

Pölhölä iskee taas, ja jatkuvasti päästää rantaruotsalaisia sekaantumaan suomen asioihin. Mekään emme saa sekaantua heidän saarensa asioihin. Yksiä kalliiksi kyviä etuoikeutettuja kiusankappaleita koko lössi. Lahjoitetaan Putinille.

Jairi Palonen

Valtion menot henkeä kohden ovat suurimmat Ahvenanmaalla, Saaristomaakuntaan valuu rahaa itsehallinnon ja varustamotukien myötä.
Erot muuhun Suomeen ovat huomattavat. Ahvenanmaalla valtion menot ovat 13 225 euroa asukasta kohden, kun muualla maassa euroja kuluu 6 997 euroa per henkilö, selviää Tilastokeskuksen tuoreista luvuista. Myös suhteessa valtiolle takaisinpäin virtaaviin tuloihin Ahvenanmaa on selkeästi nettosaajana.
Ahvenanmaa saa itsehallintoonsa budjettituloista 0,45 prosentin tasausmaksun. Viime vuosina noususuhdanne kasvatti siirtosummaa vauhdilla. Tilastokeskuksen luvut ovat vuodelta 2008, jolloin valtio siirsi Ahvenanmaalle keskimäärin 8 428 euroa asukasta kohden. Suomen keskiarvo oli tuolloin 1 785 euroa, joka sisältää kuntien valtionosuudet.
Toinen Ahvenanmaan merkittävästi suurempi etu on varustamotuet, jotka nostavat Ahvenanmaan yritystoimintaan saamat tuet 2 444 euroon per henkilö. Keskimäärin Suomen maakunnat saavat yritystukia 564 euroa asukasta kohden. Varustamotuista osa valuu myös muualle kuin Ahvenanmaalle.

Tuija Lautiainen

Joku perustavaa laatua oleva kieliongelma tässä nyt tuntuu olevan koska en ymmärrä sanaakaan mitä tää suomalainen, Suomea edustava, suomalaisten poliitikkojen virkaan suosittelema ja Suomesta palkkaa nostava ahvenanmaalaispresidentti puhuu, vaikka siis olen hänen edustamansa maan syntyperäinen kansalainen. Kertokaa siis mitä ihmettä toi ihminen selittää ja millä kielellä. Mitään Pohjoismaiden neuvostossa käytettävää kieltähän hän ei käytä koska hänelle on pitänyt palkata oma tulkki kaikkiin kokouksiin, suomalaisten verorahoilla, tietenkin. Lilekö islantia tai vaikka uiguuria, minä en ymmärrä sanaakaan sen mongerruksesta.

Mert Hasan

Neste mSPY comentários de clientes, gostaria de explicar sua trabalhabilidade, Vários recursos de monitoramento e a razão pela qual ele é, realmente, um antigo e confiável de software espião do programa. Este software é tentado e testado por mim no meu Samsung smartphone e também no iPhone. Portanto, Todas as informações relacionadas com o software realmente sustenta a credibilidade do software. Também muitas das suas dúvidas serão esclarecidas quando você vai ler os comentários mencionados no final deste artigo. Agora, Vamos folhear o artigo para saber mais sobre ele.