Tiistai 25.9.2018

Petturiksi haukuttu Ahvenanmaan edustaja puolustautuu: ”En äänestänyt suomea vastaan vaan kompromissin puolesta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.9.2017 16:55
  • Kuva: Alma Media arkisto / Joonas Salli
    Kuva
    Ahvenanmaalaispoliitikko Britt Lundberg on Pohjoismaiden neuvoston presidentti.

Suomen kielen aseman parantamista ajaneen esityksen Pohjoismaiden neuvostossa kaatanut Ahvenanmaan edustaja kommentoi lyhyesti päätöstään, joka on hämmentänyt suomalaispoliitikkoja. Muun muassa Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta katsoi, että Britt Lundberg petti Suomen eduskunnan.

Kyseessä on Islannin aloite, jolla pyrittiin parantamaan suomen ja islannin kielten asemaa neuvostossa ja tekemään niistä tasavertaiset muiden ryhmän kielten kanssa.

Suomen PN-valtuuskunta esitti aikanaan ahvenanmaalaispoliitikko Britt Lundbergia Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi. Lundbergin vastustava ääni presidenttinä oli nyt ratkaiseva asian käsittelyssä PN:n puheenjohtajistossa, sillä äänestys päättyi 6-5.

Lue tarkemmin: Poliitikot hämmästyivät: Ahvenanmaan edustaja äänesti suomea vastaan – ”Hän petti Suomen eduskunnan”

Feldt-Ranta on Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Hänen mukaansa Islannin aloitteen tarkoituksena oli huolehtia muun muassa siitä, että suomalaisilla ja islantilaisilla kansanedustajilla olisi mahdollisuus tehdä aloitteita omalla kielellään. 

– Olen todella pettynyt. Suomen valtuuskunta esitti Lundbergia aikanaan Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi, emmekä pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen eduskunnan valtuuskunnan aloitetta vastaan. Lundbergin toiminta oli erittäin valitettavaa, eikä edistä hyvien kielisuhteiden edistämistä Pohjolassa eikä myöskään Suomessa, Feldt-Ranta sanoi.

Ratkaisua on ihmetellyt myös muun muassa puoluetoveri Erkki Tuomioja sekä perussuomalaisten Jani Mäkelä. Lisäksi Rkp:n puheenjohtaja, Suomen PN-valtuuskunnan jäsen Anna-Maja Henriksson sanoo Helsingin Sanomille, että hän pitää Lundbergin ratkaisua äärimmäisen valitettavana.

Nyt Britt Lundberg selittää päätöstään lyhyesti Twitterissä.

–En ole äänestänyt mitään vastaan. Olen äänestänyt kompromissia. Enemmän käännöstyötä sen sijaan, että enemmistö vain äänestäisi ei, hän twiittaa.

Helsingin Sanomille Lundberg selventää tienneensä, ettei aloite menestyisi, sillä sitä vastaan olivat kaikki muut paitsi Suomi ja Islanti. Hänen mukaansa Suomi ja Islanti olisi tyrmätty neuvoston vuotuisessa istunnossa loka-marraskuussa, jos se olisi nyt edennyt. Lundberg sanoo lehdelle ehdottaneensa kompromissia, jonka puolesta äänesti.

–Äänestys käytiin sen välillä, kannatammeko Suomen ja Islannin esitystä vai kompromissia, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Hänen mukaansa neuvoston suomalaisjäsenien valittelemat ongelmat voivat ratketa kompromissin avulla. Jäsenet ovat valitelleet, etteivät voi tehdä omalla äidinkielellään ehdotuksia, pöytäkirjojen lukeminen on hankalaa ja käännösten valmistuminen kestää pitkään.

Lue myös: Ahvenanmaan kansanedustajakin oudoksuu petturiksi syytetyn suomi-kantaa: ”Irtisanoudun siitä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuija Lautiainen

"En ole äänestänyt mitään vastaan. Olen äänestänyt kompromissia. Enemmän käännöstyötä sen sijaan, että enemmistö vain äänestäisi ei, hän twiittaa."
"Suomen eduskunta on Lundbergin presidenttiyden vuoksi järjestänyt kaikkiin kokouksiin tulkkauspalvelut ruotsin kielellä. Myös sitäkin taustaa vasten tuntuu kummalliselta, ettei Lundberg näe muiden edustajien kielellisten palvelujen vahvistamisen tärkeyttä."

Eli Suomen valtuuskunnan valitsema ihminen jonka pitäisi edustaa Suomea, jolle maksetaan palkkaa suomalaisten pussista ja jolle suomalaiset maksavat käännöspalvelut ruotsiksi äänestää suomalaisten ehdotusta vastaan? Siksi koska tulee liikaa suomeksi tehtäviä käännöstöitä? Miten on mahdollista että tommonen ihminen on palkattu edustamaan Suomea.

Oikeaa Tietoa

Pohjoismaiden neuvostoliiton pääsihteeri tuo on. Pohjoismaat eivät ikinä pääse eroon sosialismista, niin hyvin Venäjän disinformaatio on toiminut. Virossa ja Liettuassa ollaan huolissaan Venäjän disinformaatiosta koska kansaa on alkanut vanha suola janottaa liberaalidemokratian tuhotessa yhteiskuntia.

Veli-Pekka Moisalo

Britt Lundberg on puolensa valinnut ja selitysyritykset ovat säälittäviä. Mielenkiintoista olisi tietää, että miten laajalti tämä kieliepätasa-arvo nauttii koko ahvenanmaalaisväestön kannatusta. Tuskin on yhden naisen kapinaa, vaan kertoo laajemmin suomen kieleen kohdistuvasta vihasta/epäluulosta/vieroksunnasta.

Lundbergin jälkeen tuskin Suomi enää ehdottaa PN:n vastuuvirkoihin ketään saarivaltiosta.

Jussi Pistol

Mitäs jos hyökään Ahvenan"maalle" ja otetaan se Suomelle takaisin sillä se ei kuulu hurreille.
Luulevat olevansa ihan omassa maassaan tuolla, eivät oiken tajua että maa on Suomei, eikä joku perkelee oma maa nimeltä: Ahvenanmaa.

Juha Lapveteläinen

Sos.Dem puolueen edustaja Maarit Feld- Rannan on syytä muistaa, että Ahvenanmaalaisten ei tarvitse toimia eduskunnan pillin mukaisesti Suomen perustuslain mukaan. Ahvenanmaa on itsehallinnollinen itsemääräämisalue, joka kuuluu Suomen valtakunnalliseen alueeseen valtionrajojen osalta. Tämä ei tietysti tarkoita sitä, etteikö Ahvenanmaan hallintoviranomainen ota huomioon Suomen eduskunnan kantaa ja sen näkemyksiä. On sitten aivan toinen asia, kannattaako näin aina toimia? Niin Norjalaiset, tanskalaiset kuin ruotsalaisetkin kuuluvat oikeaan skandinaviaan, kyseiset valtiot liputtavat ainoastaan näiden kolmen valtion lippuja keskenään kun puhutaan skandinaavisista valtioista noin yleisesti. Suomi ja Islanti ovat mukana kuuluen skandinaviaan historiallisista syistä johtuen, itse henkilökohtaisesti kannatan tietysti oman äidinkielen Suomen asemaa pohjoismaiden yhteisissä kokouksissa, tosin kaikkien kolmen päävaltion edustajat tietysti olettavat, että niin Suomessa kuin Islannissakin puhutaan edes jonkin verran jotakin näistä kolmen valtion pääkielestä, jotta kielikysymykseltä ylipäätään voidaan välttyä. Perustuslaissa sanotaan että Suomen valtion kotimaiset kielet ovat Suomi ja Ruotsi, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että molempia kieliä on pakko opetella. Molemmat kotimaiset kielet ovat olemassa perustuslain mukaan siksi, että sen voi myös vapaasti valita. Ahvenanmaa toimii asiassa oikein ei eduskunnan sääntöjen mukaisesti, vaan toteuttaen perustuslakia ruotsinkielen valinnan mahdollisuuden vuoksi. Suomen perustuslaki ei kiellä vain toisen kielen harjoittamista alueellaan omassa maakunnassa. Näin asian pitäisi olla myös muualla Suomen valtion rajojen sisäpuolella, jos vain meillä muilla suomalaisilla olisi siihen jonkinlainen mahdollisuus? Itsehallinnollisissa maakunnissa olevat eri kuntien edustajat päättävät kielikysymyksen yhdessä muiden kuntien edustajien kanssa äänestämällä myös tästä asiasta lopuksi itsenäisesti, ilman eduskunnan päätäntävaltaa. Tämän jälkeen esimerkiksi Sos.Dem puolueen Maarit Feld- Rannan, kuin muidenkaan eduskunnassa istuvien kansanedustajien sanomisista ei tarvitse välittää itsehallinnollisissa suomalaisissa maakunnissa yhtään mitään, muiden kuin valtion asioiden osalta.