Maanantai 23.7.2018

Turvapaikanhakijan paluuraha nousee jo nyt: Enintään 2500 € hyödyketukea

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.9.2017 18:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kuvituskuva. Turvapaikanhakijoiden puolesta osoitettiin pitkään mieltä Helsingin Rautatientorilla viime keväänä.
|

Vapaaehtoisen paluun tukea korotetaan. Jatkossa rahallista tukea voitaisiin myöntää vapaaehtoisesti kotimaahansa palaavalle aikuiselle enintään 1 500 euroa ja perheensä kanssa lähtevälle alaikäiselle 750 euroa maasta riippuen.

Aiemmin rahallisen tuen enimmäismäärä aikuiselle on ollut 1 000 euroa ja lapselle 600 euroa. Käteisen lisäksi tukea voidaan maksaa myös hyödykkeinä tai näiden kahden yhdistelmänä.

Hyödyketuella tarkoitetaan erilaisia tarvikkeita tai palveluita, kuten avustamista työpaikan hankkimisessa. Vapaaehtoisesti palaava aikuinen voi saada hyödyketukea enintään 2 500 euroa. Perheensä kanssa palaavalle lapselle hyödyketukea voidaan myöntää enintään 1 500 euroa.

Vapaaehtoisen paluun tuki voi kattaa paluumatkan kustannukset ja taloudellisen tuen, jonka avulla palaaja voi aloittaa elämänsä uudelleen kotimaassaan. Tuki voi olla rahaa tai erilaisia tarvikkeita tai palveluja esimerkiksi pienyrityksen käynnistämiseksi, koulutuspaikan hankkimiseksi tai asunnon löytämiseksi.

Avustuksen myöntää vastaanottokeskus tai Maahanmuuttovirasto. Paluu toteutetaan Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n avustuksella. Avustuksen rahamäärän suuruudessa otetaan huomioon palaajan henkilökohtaiset ja paluumaan olosuhteet. Avustuksen myöntäminen edellyttää suunnitelmaa avustuksen käytöstä.

Vuonna 2016 vapaaehtoisesti palanneita oli yhteensä 2113. Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä vapaaehtoisesti palanneita oli 1034 henkilöä. Näistä 79 prosenttia on palannut Irakiin, jonka kanssa Suomella ei ole palautussopimusta. Irak ei ole suostunut ottamaan vastaan pakkopalautuksia.

Sisäministeriön asetus tulee voimaan 25. syyskuuta 2017. Asetus on voimassa vuoden 2018 loppuun.

Vapaaehtoisen paluun avustusta voi saada muun muassa kansainvälistä suojelua hakenut kolmannen maan kansalainen, joka poistuu maasta vapaaehtoisesti ja pysyväisluonteisesti peruttuaan hakemuksensa tai oleskelulupahakemuksen tultua hylätyksi.

Inhimillisin vaihtoehto

EU pyrkii yhtenäistämään vapaaehtoisen paluun avustuksia pilottihankkeella, ja paluutuen korottamisen myötä Suomen maksama paluutuki vastaa paremmin muissa EU-maissa maksettavia avustuksia. Hankkeessa paluutuen määräksi on ehdotettu 2 500 euroa.

Kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden määrät ovat kasvussa, ja korotuksella pyritään edistämään vapaaehtoista paluuta ja palaavien uudelleenkotoutumista. Näin kannustetaan vapaaehtoiseen paluuseen sen sijaan, että paluu toteutuisi viranomaistoimin. Paluu vapaaehtoisesti on ministeriön mukaan aina palaajan kannalta inhimillisin vaihtoehto. Korotuksen toivotaan myös vähentävän kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden jäämistä Suomeen ilman oleskelulupaa.

Vapaaehtoiseen paluuseen on panostettu jo aiemmin. Maahanmuuttovirasto on palkannut vastaanottokeskuksiin paluuneuvojia EU-rahoituksella, kehittänyt vapaaehtoisen paluun ohjausta ja tarjonnut tietoa vapaaehtoisesta paluusta eri kielillä.

Yhdistelmätuki, joka sisältää sekä käteistä että hyödykkeitä tarjoaa palaajalle paremmat mahdollisuudet uudelleenkotoutumiseen. Hän saa neuvontaa ja tukea paluuseen ja käy ensin kotimaassaan useamman kerran avustusjärjestön, esimerkiksi IOM:n luona.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on aiemmin sanonut, että lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia tehostetaan tänä syksynä.

Paluurahan korotuksia on vastustettu etenkin perussuomalaisten riveistä. Muun muassa kansanedustaja Ville Tavio (ps.) on kritisoinut korotusta.

Lue myös:

Pakkopalautukset: Paula Risikko toivoo komissiolta apua Suomelle

Perussuomalainen vaatii ehdotonta maahantulokieltoa irakilaisille

Saksa jatkaa palautuksia Afganistaniin – 10 000 afgaania luvatta maassa

Perussuomalainen vaatii palautuskeskuksia Euroopan ulkopuolelle ilman ”lepsuilua”

Sisäministeri Risikko Irakin palautussopimuksesta: ”Huonolta näyttää”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Kuinka moni kantasuomalainen vanhus / vammainen tai opiskelija olisi iloissaan 2500 euron hyödykkeistä.
Mutta vanhus saa 15 euroa lisää takuueläkkeeseen ja vammaisilta riisutaan etuisuuksia. Opiskelijoille sanotaan, ettei edes toimeentulotukea saa, jos ei ensin hae opintolainaa.

Suomessa ei ole lottovoitto syntyä kantasuomalaisena, jos lottovoitoksi ei lasketa 3 + 1 tulosta.
Varsinaiset lottovoittajat ovat afrikkalaisia ja muslimeja, jotka turvapaikan saatuaan ovat kuin ruhtinaita kotimaassaan oleviin verrattuna.

Onko syy EU-herrojen vai Suomalaisten poliitikkojen on jokaisen mietittävä itse.

Kimmo Tallqvist

Ja eikös kelan sairauspäivärahojen ja työttömyyskorvausten indeksitarkistukset perinteisesti ole jätetty tekemättä eli käytännössä niitä alennetaan.
Ja hallitus kehtaa selittää ettei maahanmuutonkustannukset ole muka keltään pois.
Velkaa joo otetaan ja budjettikirjan kehyksiä kikkailemalla EU:n vakavaraisuus ja alijäämälaskentamalleilla voidaan kansaa kirjanpidollisesti kusettaa mutta ei ne todelliset kulut sillä mihinkään katoa.
Kun valtionkonttori ottaa velkaa niin se on ihan riihikuivaa rahaa ja velaksielämistä eikä se paperien pyörittämisellä muuksi muutu.

Jussi Pistol

Koko ajan on uutisissa miten vnhuksen annetaa kuolla nälkään eikä hoideta mitenkään muutenkaan, ja noille perkeleen mutaneekereille mätetää rahaa jolla voitasiin helvetti hoitaa niitä jotka tämän maan ovat oikesti pystyyn pistäneet, ampu pitäsi joka neekeri ja aavikon paskanahka tästä maasta.

Gun-May Arffman

Tuolla tempullako nuo valtiojohdon idiootit luulevat asian olevan ratkaistu. Emme me suomalaiset ole ansainneet tuollaisia päättäjiä, jotka jakelevat rahojamme Suomeen tulleille hyväksikäyttäjille, jotka ovat loisineet maassamme jo vuoden kaksi valittaen, että puuro on paskaa ja kokki on paska. Korotukset kuuluvat vanhuksille, pieneläkeläisille, työttömille, lastensuojeluun ja moneen muuhun tarpeelliseen. Ottaa niin päähän ettei veri meinaa päässä kiertää.

Timo Hietanen

Suomi on koko maailman sosiaalitoimisto numero 1. Meidän velvollisuutemme on
elättää ja huolita alusta loppuun asti kaikkien Lähi-idästä tai Afrikasta kaikkien matkaan
lähteneiden onnenonkijoiden olemassaolo ? Mikä ihmeen Suur-Suomi nyt on
poliitikkojen agendana - päätyi viimeksikin katkeraan hopeasijaan ?

Samy Arling

Eikä aikaakaan kun turistit palaavat rajattoman rajan takaa ja hölmölandian vero-orjat painaa pitkää päivää.Hölmölandia rules ! Tsemppiä tämänkin päivän verojen keräämiseen sille n. 30% jotka niihin tyhmiin lukeutuu.

Markku Helin

On oikein pakko "vääntää rautalangasta" tämän vapaaehtoisen paluun sponssirahat, suomalaiselta veronmaksajalta.
Pakolaisperhe 2 aik. +2 alaikäistä:
-hyödyketuki kotimaan kuluihin 2x 2500€ = 5 000€ aikuiset
-hyödyketuki kotimaan kuluihin 2x 1500€ = 3 000€ alaikäiset
-lomaltapaluuraha 2x 1 500€ = 3 000€ aikuiset
-lomaltapaluuraha 2x 750€ = 1 500€ alaikäiset
Pienen nelihenkisen pakolaisperheen tuki pelkästä lähdöstä 12 500€, puhtaana käteen verovapaasti. Tähän tilauslennon kulut ja saattoviranomaisten matkat. Nämä kulut siis vain maasta poistumisesta, kokonaiskuluja tuskin uskaltaa kertoa kukaan.

Timo Hietanen

Eikös Suomessa ole vielä ns. tiukan talouskuurin agenda voimassa, kun hallituksen
viestejä kuuntelee ? Palkankorotuksiin ei oikein varaa jne...? Jostain ihme kätköstä
löytyy veronmaksajien rahaa kylvettäväksi henkilöille, jotka eivät ole edes Suomen
kansalaisia, joiden taustat ovat epämääräisen tiedon varassa ja joiden lähtömaissa
ei ole edes sotatilaa - enää ? Koko Suomen sosiaali-ja turvapaikkajärjestelmä on
veronmaksajia halveksivaa ja samalla satavarmasti houkutin tulla tänne täysihoitoon -
ainakin muutamaksi vuodeksi vailla mitään velvoitteita tai vastiketta eli Hölmölä.