Sunnuntai 23.9.2018

Ahvenanmaan kansanedustajakin oudoksuu petturiksi syytetyn suomi-kantaa: ”En ymmärrä – irtisanoudun siitä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.9.2017 18:34
  • Pohjoismaiden neuvoston presidentin Britt Lundbergin äänestysratkaisusta on noussut kohu. Hän kaatoi suomen kielen aseman parantamista ajaneen esityksen ja äänesti Suomen esitystä vastaan.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström liittyy poliitikkojen joukkoon, jotka ihmettelevät Ahvenanmaan edustajan äänestyskäyttäytymistä Suomen kieliasiassa Pohjoismaiden neuvostossa. Britt Lundberg kaatoi suomen kielen aseman parantamista ajaneen esityksen.

Pohjoismaiden neuvoston presidentti Lundberg ratkaisi äänestyksen, joka päättyi 6–5.

Kyseessä on Islannin aloite, jolla pyrittiin parantamaan suomen ja islannin kielten asemaa neuvostossa ja tekemään niistä tasavertaiset muiden ryhmän kielten kanssa. Aiemmin muun muassa Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta katsoi, että Lundberg petti Suomen eduskunnan.

Löfströmin mukaan olisi hyvin valitettavaa, mikäli syntyisi sellainen kuva, että Ahvenanmaa vastustaisi suomen kielen vahvempaa asemaa Pohjoismaiden neuvostossa.

– Minulla itselläni ei ole roolia Pohjoismaiden neuvostossa, enkä ole ollut tietoinen tästä asiasta. Ahvenanmaan kansanedustajana haluan silti painottaa, etten ymmärrä päätöstä, ja irtisanoudun siitä. Minulle on itsestään selvää, että suomen kielen asemaa vahvistetaan Pohjoismaiden neuvostossa ja tuen Suomen delegaation linjaa, Löfström sanoo tiedotteessa.

– Haluan myös alleviivata, että tämä ei ole ahvenanmaalainen päätös. Siksi toivon, ettei se vaikuta siihen kuvaan, mikä Suomella on Ahvenanmaasta.

Lue myös: Poliitikot hämmästyivät: Ahvenanmaan edustaja äänesti suomea vastaan – ”Hän petti Suomen eduskunnan”

Feldt-Ranta on Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Hänen mukaansa Islannin aloitteen tarkoituksena oli huolehtia muun muassa siitä, että suomalaisilla ja islantilaisilla kansanedustajilla olisi mahdollisuus tehdä aloitteita omalla kielellään. 

– Olen todella pettynyt. Suomen valtuuskunta esitti Lundbergia aikanaan Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi, emmekä pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen eduskunnan valtuuskunnan aloitetta vastaan. Lundbergin toiminta oli erittäin valitettavaa, eikä edistä hyvien kielisuhteiden edistämistä Pohjolassa eikä myöskään Suomessa, Feldt-Ranta sanoi.

Valitettavana ratkaisun on nähnyt myös muun muassa Rkp:n puheenjohtaja, Suomen PN-valtuuskunnan jäsen Anna-Maja Henriksson. Lundberg itse selitti päätöstään sillä, että hän valitsi kompromissiin, koska suomen esitys olisi kaatunut joka tapauksessa.

–En ole äänestänyt mitään vastaan. Olen äänestänyt kompromissia. Enemmän käännöstyötä sen sijaan, että enemmistö vain äänestäisi ei, hän twiittasi.

Lue tarkemmin: Petturiksi haukuttu Ahvenanmaan edustaja puolustautuu: ”Äänestin kompromissia suomelle”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Nevalainen

Turha sitä on aina jälkikäteen sitten itkeä ja valitella kun ei koskaan etukenossa osata valvoa omia etuja. Kuka hullu nyt ahvenanmaalaisen päästää PN:n pj:ksi? Siis jos Ahvenanmaalla on oikeasti oma edustaja tuommoisissa äänestystilanteissa, niin sehän tarkoittaa sitä että me häviämme de facto Ruotsille 2-1 aina. Ihan turha missään tuommoisessa organisaatiossa on edes olla mukana, kun se tarkoittaa skandinaavien diktatuuria.

Pasi Anttila

No ei se ruotsin kielen asemakaan suomessa niin hyvässä tuulessa ole:)
"Lundbergin toiminta oli erittäin valitettavaa, eikä edistä hyvien kielisuhteiden edistämistä Pohjolassa eikä myöskään Suomessa, Feldt-Ranta sanoi".

Jairi Palonen

Koko kielikysymystähän on viimevuosien aikana pyritty muuntamaan poliittisesta kysymyksestä lakia koskevaksi kysymykseksi. Tällä tavalla on pyritty aktiivisesti depolitisoimaan koko asia ja tekemään siitä puhtaasti lakitekninen kysymys. Pakottajat piiloutuvat aina lain taakse ja tulevat tekemään näin jatkossakin. Asiaa on syvennetty vuosien saatossa säädetyillä pikkulaeilla (laki folktingetistä, kielilaki 2004 yms yms).

Mikko Toivonen

Ei tämäö voi kenellekään yllätys olla. Se on 100% ahvenanmaalaisetn kanta missä suomen kieli on suurin uhka mitä maan päällä on ja kaikki mahdollinen on tehtävä suomen kielen pitämiseksi pois mistä vaan. Ahvenanmaalaiset hyväksyvät kaikki muut maailman kielet, erityisesti venäjän mieluummin kuin suomen. Heille suomi on palvelijoiden ja rahvaan kieli jota herraväen ei tule puhua eikä kuunnella.
Se on samalla rasismia tyylipuhtaimmillaan, mutta sen verran varakkaan väen rasismia, että sitä ei saa siksi kutsua.

Asioiota tarkkaan ja globaalista perspektiivistä seuraavan olenkin ain ja systemaattisesti esittänyt että paras ratkaisu olisi lahjottaa Ahvenanmaan pääsaari muutamine sen naapurisaarineen Ruotsille, jos se sille kelpaisi, mikä ei suinkaan ole varmaa

ODYSSEUSMORTEL .

Mitä Feldt-Ranta vikisee kun on ollut varmaan itse äänestämässä ettei Juha Eerolaa vaan valita koska on PerusSuomalainen...ja tässä lopputulos.Ihme pelleilyä kaikilta ja pahimman luokan etnomasokismia.Hävetkää Suomen valtuuskunta kun piti riikinruotsalainen elitisti sinne väenvängällä valita taas jälleen kerran mutta sitähän te ette edes osaa

Jukka Lampinen

Vuonna 1862 kielikomitea, jonka kaikki jäsenenet oli tietenkin ruotsinsuomalaisia- totesi virallisessa päätös lauselmassaan: Suomen kieli on liian kehittymätön kieli, eikä ansaitse nousta sivistyskieleksi muiden sivystyskielten joukkoon.

Suomen historia on todella synkkä, mitä tulee suomenruotsalaisten rasismiin suomalaisia kohtaan.
1700 luvulla ruotsi lähetti Suomeen omat virkamiehensä korvaamaan suomalaiset, siitä alkoi Suomen rasistinen ruotsittaminen, jonka jatkoa tämä Ahvenanmaan edustajan rasistinen toiminta on.
Nykyään näiden ruotsalaisten virkamiesten rasistiset jälkeläiset, väittää olevansa suomalaisia.
Turun läänin maaherra Justus Palmenberg, teki 1700 luvulla ehdotuksen Suomen kielen hävittämisestä kansankielenä ja siihen suomenruotsalaiset edelleen pyrkii.