Perjantai 21.9.2018

Yle: Työkaveri vei pankkikortin tiedot Lidlin pukukopissa – nyt varoitetaan unohdetusta riskistä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.9.2017 08:17
Päivitetty: 
22.9.2017 08:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Pankkikortin tiedoilla ilman mitään tunnuslukuja voi tehdä ostoksia monissa verkkokaupoissa.

Kaupan takahuoneeseen pankkikorttinsa jättänyt työntekijä joutui työkaverinsa huijaamaksi. Kuluttajariitalautakunta antoi tapauksesta kriittistä palautetta sekä uhrille että tämän pankille, Yle kertoo, ja varoittaa joidenkin pankkienkin unohtamasta pankkikorttiriskistä. 

Turkulaisen Lidl-kaupan työntekijä huomasi yllättäen, että hänen tililtään oli veloitettu nettipelisivuilla tehtyjä ostoja lähes tuhannella eurolla. Hän oli jättänyt pankkikorttinsa ja kukkaronsa käsilaukkuun Lidlin takahuoneeseen, johon ulkopuolisilla ei ollut pääsyä, mutta jossa ei ollut myöskään lukittuja kaappeja. Pankkikortti ei ollut kadoksissa vaan sen sarjanumero, voimassaoloaika ja tarkistusluku oli kopioitu verkko-ostoja varten.

Uhri vaati pankkia kuittaamaan maksut, mutta pankki katsoi tämän itse olleen törkeän huolimaton. Näin tapaus eteni kuluttajariitalautakuntaan.

Ylen mukaan kuluttajariitalautakunta katsoi, että kuluttaja oli ollut huolimaton, mutta ei lain tarkoittamalla tavalla törkeän huolimaton.

”Vaikuttaisi siltä, että pankit eivät ole riittävästi tuoneet tätä esille, eikä tätä riskiä ole kaikkien pankkien ehdoissa tuotu esiin”

– Me emme pitäneet tätä huolimattomuutta törkeänä, koska hänelle ei ollut tarjottu lukittua tilaa työpaikalla, eikä myöskään pankin ehdoissa erityisesti korostettu sitä, että jo pelkkien tietojen avulla voi aiheutua vahinko, sanoo kuluttariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg Ylelle.

Tapaus nostaa esiin harvemmin mainitun riskin: pelkästään pankkikortin tiedot kopioimalla voi käyttää korttia tiettyihin nettiostoihin, ilman verkkopankin tunnuslukuja.

– Kortin tietojen kopioiminen on hyvin helppoa vaikkapa kännykkäkameralla. Kortin tiedoilla ilman mitään tunnuslukuja voi tehdä ostoksia monissa verkkokaupoissa. Vaikuttaisi siltä, että pankit eivät ole riittävästi tuoneet tätä esille, eikä tätä riskiä ole kaikkien pankkien ehdoissa tuotu esiin, Ståhlberg sanoo.

Maksupalvelulain mukaan kortinhaltija vastaa väärinkäytön kustannuksista 150 euroon saakka, jos kortin katoaminen johtuu kortin huolimattomasta säilytyksestä. Pankki velvoitettiin maksamaan loppuosa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Onkohan nyt niin, että kun Lidlin edustamilla arvoilla valikoidaan henkilökuntaa, niin työntekijöiksi valikoituu psykopaateja ja yhteiskunnan pohjasakkaa.
Hyvä palvelu ei tosiaankaan ole Lidlin vahvuus, kovan tehokkuuden kääntöpuoli on typerä töykeys.

Pekka Hovatov

Ei ymmärrä, eikö kortin omistaja tehnyt rikosilmoitusta kortin kopioijasta ja eikö hän ole korvausvelvollinen. Saiko kortin kopioija muuten kenkää työpaikasta varkauden takia??
Taitaa olla tavallista tyhmempi pankkikortin omistaja, anteeksi yksinkertainen. Hohhoijaa....