Sunnuntai 23.9.2018

Kielipetturiksi syytetty Ahvenanmaan edustaja käänsi takkinsa: ”Äänestän Suomen ja Islannin ehdotuksen puolesta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.9.2017 12:01
Päivitetty: 
22.9.2017 12:06
  • Kuva: Alma Media arkisto / Joonas Salli
    Kuva
    Britt Lundberg oli Suomen eduskunnan PN-valtuuskunnan ehdokas Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi, joten hänen äänestyskantansa oli shokki suomalaispoliitikoille.

Pohjoismaiden neuvoston ahvenanmaalaispresidentti Britt Lundberg kertoo yllättäen aikovansa äänestää Islannin kielialoitteen ja suomen kielen puolesta neuvoston ratkaisevassa äänestyksessä.

Ahvenanmaan edustaja Lundberg joutui torstaina kohun ja petturisyytösten keskelle. Hän äänesti neuvoston puheenjohtajiston kokouksessa vastaan aloitetta, joka olisi tehnyt islannin ja suomen kielistä virallisen työkielet Pohjoismaiden neuvostossa – eli tasavertaiset muitten pohjoismaisten kielten kanssa.

– Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston syyskuussa ottama kanta on aiheuttanut epäselvyyttä. Mielestäni tärkeintä on kuitenkin, että islannin ja suomen käyttö käytännön työkielenä turvataan nykyistä paremmin, Lundberg sanoo nyt viitaten kompromissiesitykseen, jota hän kannatti.

– Ratkaiseva äänestys käydään torstaina 2.11. Itse aion tuolloin äänestää Suomen ja Islannin valtuuskuntien yhdessä tekemän ehdotuksen puolesta, hän lisää tiedotteessaan.

Koko neuvoston marraskuinen istunto ratkaisee suomen ja islannin kielten asema neuvoston työkielinä. Islannin aloite virallistaisi suomen ja islannin aseman, mutta myös puheenjohtajiston kannattama vastaesitys on myönnytys tai kompromissi, jonka ”tavoitteena on, että suomea ja islantia voisi jatkossa käyttää nykyistä laajemmin Pohjoismaiden neuvostossa”.

– Tähän asti esimerkiksi edustajien kirjalliset kysymykset on voitu jättää ainoastaan ruotsiksi, norjaksi tai tanskaksi, Lundberg kertoo.

Lundberg on perustellut puheenjohtajiston kokouksen äänestyskäytöstään sillä, että ei uskonut Islannin aloitteen läpimenoon ja halusi siksi ennemmin edistää suomen kielen käytön asemaa asettumalla tukemaan kompromissiesitystä.

– Olen koko prosessin ajan toiminut johdonmukaisesti suomenkielisten etujen mukaisesti ja niin aion toimia myös jatkossa, hän sanoo nyt tiedotteessaan.

Uusi Suomi ei heti tavoittanut Lundbergiä kommentoimaan, miksi hän päätti nyt äänestää islantilaisaloitteen puolesta.

LUE LISÄÄ:

Poliitikot hämmästyivät: Ahvenanmaan edustaja äänesti suomea vastaan – ”Hän petti Suomen eduskunnan”

Petturiksi haukuttu Ahvenanmaan edustaja puolustautuu: ”Äänestin kompromissia suomelle”

Ahvenanmaan kansanedustajakin oudoksuu petturiksi syytetyn suomi-kantaa: ”En ymmärrä – irtisanoudun siitä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Sinisten pitäisi nyt mitä pikimmin liittoutua tämä turhakkeen kanssa vaaliliitton,tai jopa loikata täysin RKp:n riveihin,Ahvenanmaan edustajina.Aina olisi varmat paikat eduskunnassa.Puhui mitä paskaa tahansa,edestakaisin.
Mielestäni Suomi ei oikeastaan kuulu pohjoismaiden neuvostoon,aivan kuten Virokaan ei kuulu,eikä muutkan baltian maat.
Voisitte perustaa oman Fennoskandian ja Balttian neuvoston,puhua savoa,suomea,viroa ja venäjää.
Ja tietysti ahvenanmaata ,sehän ei ole ruotsia.

Eero Nevalainen

Selitys johdonmukaisesta toiminnasta ei oikein toimi, kun se toiminta ei ole ollut kovin johdonmukaista. Näköjään tuli niin paljon keppiä omilta tuosta tempusta että oli pakko kääntää takkia ja alkaa selitellä.

Sinänsä ihan positiivista nähdä että ei me ihan selkärangattomia olla jos kurinpalautusta kuitenkin voidaan jossain määrin antaa kun ihan räikeäksi menee.

Tuija Lautiainen

Joku perustavaa laatua oleva kieliongelma tässä nyt tuntuu olevan koska en ymmärrä sanaakaan mitä tää suomalainen, Suomea edustava, suomalaisten poliitikkojen virkaan suosittelema ja Suomesta palkkaa nostava ahvenanmaalaispresidentti puhuu, vaikka siis olen hänen edustamansa maan syntyperäinen kansalainen. Kertokaa siis mitä ihmettä toi ihminen selittää ja millä kielellä. Mitään Pohjoismaiden neuvostossa käytettävää kieltähän hän ei käytä koska hänelle on pitänyt palkata oma tulkki kaikkiin kokouksiin, suomalaisten verorahoilla, tietenkin. Lilekö islantia tai vaikka uiguuria, minä en ymmärrä sanaakaan sen mongerruksesta.

Jari Kaisla

Suomen asemaa tulisi puolustaa aina oli sitten mukana missä tahansa poliittisessa pöydässä. Jos toimii oman maan etua vastaan niin tällainen henkilö tulisi mitä nopeimmin siirtää muihin tehtäviin. Olemme varsin pieni maa eikä meillä ole varaa pitää sellaisia henkilöitä asioidemme ja etujemme puolustajina joilla on intresseinä ajaa vain muiden maiden etuja.