Tiistai 21.5.2019

Kansanedustaja nostaa esiin ”erittäin kriittisen” huolen alkoholilaista: ”Hyvin dramaattinen muutos juomisessa”

Luotu: 
22.9.2017 16:36
  • Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
    Kuva
    Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Raassina (kok.) pohtii vielä kantaansa prosenttirajan korotuksesta, joka jakaa vahvasti kansanedustajia. Arkistokuva.
|

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Raassina (kok.) nostaa esiin kriittisen kysymyksen, joka liittyy valiokunnan käsittelemään alkoholilain uudistukseen. Syöpätautien erikoislääkäri Raassina huomauttaa, että ikääntyneiden, yli 65-vuotiaiden juominen on lisääntynyt merkittävästi.

Kansanedustaja Raassina pitää trendiä suurena alkoholipoliittisena kysymyksenä.

–Se on muuttunut hyvin dramaattisesti. Näemme tälläkin hetkellä terveydenhuollossa lisääntyneet ongelmat siinä, että henkilöt käyttävät tiheästi ja entistä suurempia määriä alkoholia, Raassina sanoo Uudelle Suomelle.

Alkoholilain uudistus on parhaillaan valiokunnan käsittelyssä. Kansanedustajat saavat myöhemmin äänestää suuressa salissa omatuntonsa mukaan siitä, sallitaanko ruokakapoissa 5,5-prosenttiset alkoholijuomat. Omantunnon vapaus annettiin, koska hallitus ei päässyt prosenttirajasta sopuun. Raassina päättää kantansa korotukseen vasta asiantuntijakuulemisten jälkeen, sillä hänen mukaansa terveysvaikutuslaskelmista on hiukan ristiriitaista tietoa.

Raassinan mielestä ikäihmisten juominen on otettava huomioon prosenttirajan korotusta pohdittaessa. Hän huomauttaa, että ikääntyessä lihasmassa vähenee ja ilmaantuu haasteita tasapainoon ja terveyteen. Monella on käytössä erilaisia lääkityksiä, Raassina muistuttaa.

–Pienikin säännöllinen käyttö voi lisätä tapaturmariksiä ja muuttaa lääkkeiden vaikutuksia. Jos ajatellaan kansanterveyttä ja seurauksia, niin tämä asia on prosenttikysymyksen kanssa erittäin kriittinen. Tällä on oikeasti iso merkitys. Se on ilmiö, jota ei terveyspoliittisesti ole aikaisemmin tunnistettu.

Huoli näkyy tilastoissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan erityisesti eläkeikää lähestyvät ja sen äskettäin ylittänet ikäluokat ovat 2000-luvulla juoneet enemmän alkoholia kuin aiemmat ikäluokat. Entistä useampi eläkeikäinen käyttää alkoholia, eikä kasvu näytä THL:n mukaan pysähtyvän. THL totesi viime vuonna, että kuolinsyytilastojen nojalla alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytyksiin kuolee kaksinkertainen määrä yli 65-vuotiaita verrattuna 20 vuoden takaiseen, kun määrä suhteutetaan samanikäisen väestön määrään.

Valtaosa näistä kuolleista on THL:n mukaan 65–69-vuotiaita miehiä. Naistenkin kuolleisuus kuitenkin noudattelee THL:n mukaan miesten kehityssuuntaa – ja jopa jyrkempänä.

THL:n mukaan ilmiö ei ole vielä näkynyt yli 70-vuotiaiden miesten ja naisten ikäryhmissä. Tilanteeseen voi kuitenkin tulla muutos, sillä THL huomauttaa, että yleisen eläkeiän kynnystä lähestyvät suuret ikäluokat ovat oppineet reippaan alkoholinkäytön jo nuoruudessaan. THL:n mukaan alkoholikuolleisuus on ollut kaikkein korkeinta vuosina 1946–1950 syntyneissä ikäluokissa aina siitä lähtien kun he olivat 45–49-vuotiaita.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Yli 65-vuotiaat ovat pääasiassa eläkeläisiä, jotka eivät enää bruttokansantuotetta kasvata, vaan kuluttavat ainoastaan resursseja. Annetaan tissutella ihan vapaasti vaikka enemmänkin. Eläkeläisillehän voitaisiin Alkosta antaa vähän alennusta.

Mikko Toivonen

On yllättävää, että lääkäreistäkin löytyy yksilöitä jotka asennoituvat alkoholiin täysin epätieteellisesti ja uskomuksien perusteella.
On aivan kiistatonta näyttöä koko Fennoskandian ulkopuolisesta (Nihilistinen ilokielteinen Fennoskandia mikä tosiasiassa tappaa ihmiset kieltoihin, holhoukseen ja ilon puutteeseen) Euroopasta, että ihmiset sikäläisellä lähes täysin vapaalla alkoholikulttuurilla elävät terveempinä ja pidempään kuin erityisesti suomalaiset kieltoineen.

Sen sijaan, minkäänlaista näyttöä ei tieteellisessä tai uskomusmielessä ole siitä, että asettamalla rajoituksia tai kieltoja alkoholille saataisiin parempi tulos. Nykyisillä kiistattomilla vertailunäytöillä tulos on erityisen selkeästi huonompi tuolla holhouslinjalla.

Toki on ajateltavissa, että jos alkoholi vapautettaisiin sivistyneen Euroopan tyyliin niin alussa vuoden pari saattaisi osalle väestöä tulla "ilosta" ylilyöntejä. Ne tasoittuisivat kuitenkin pian kun ihmiset ymmärtäisivät, että hei, sitähän saa joka päivä vapaasti jos tarvitsee, eikä olekaan pakko juoda kaikkea kerrasta.

Minusta nuo puskalaiset holhoajat ovat väärin asennoituneita säälittäviä tyranniaan pyrkiviä ilonpilaajia. Ei taida itselläänkään heillä kovin usein hauskaa olla vaan eletään naama kurtussa ja kuollaan lopulta siihen eikä liikaan alkoholin käyttöön.

Oma käyttönihän oli tänä vuonna tilastoituna sen 5 millilitraa päivässä eli kymmenesosa paukkua päivässä vaikka kaapissa on aitoa tavaraa vaikka kylälliselle. Se on siellä hyllynkoristeena ja "perinnöksi". Ei tarvitse juoda kun sitä on!

Jussi Sarén

Joo tämä on näitä käsittämättömyyksiä. Samaan aikaan esim. Li Andersson sauhuaa suu vaahdossa: "Kun me päätämme eduskunnassa alkoholilainsäädännöstä, joudumme suoraan ottamaan kantaa kansalaisten kuolemien määrään"

Li ja muut holhousfriikit voisivat samalla ottaa kantaa liikennekuolemiin, vanhuuskuolemiin, diabeteskuolemiin ja kaikkiin muihin mahdollisiin kuolemiin, joista poliitikot ovat päivittäin vastuussa. Pitäisi ymmärtää (mutta kun se on niin vaikeaa, niin kamalan vaikeaa) että kaikkea ei vaan voi eikä pidä hallita.

Hyvät johtajat eivät rajoita vaan luovat mahdollisuuksia. 'Alaiset' sitten päättävät miten he tarjottuja mahdollisuuksia soveltavat.

Markus Vuorivirta

Niin. Oiretta mietitään sairauden sijaan. Sairaus on tämä millenium-hyvinvointivaltio-helvetti...

Siihen on aina syy, jos ihmiset hairahtuu käyttämään päihteitä. Olisiko näillä vanhuksilla vaikka huonosti hoidetut sairaudet, huonosti hoidettu hoito, huonot tulot. Kaikesta on vain nipistelty ja säästelty - jo vuosikymmeniä. Eikä tunnelin päässä näy valoa.

Vähemmästäkin sitä tarttuu pulloon. Nuoremmat vetääkin sitten ihan kaikkea muuta. Sienistä pulvereihin ja pillereihin. Näilläkään kun ei kovin hääppöstä tulevaisuutta ole.

Risto Salonen

Eikö se ole kansantaloudellista säästöä, jos 65-69-vuotiaat miehet kuolevat ennenaikaisesti. Säästyy 6-10 vuotta eläkkeenmaksua ja mahdollisia sairaanhoitokustannuksia.
Juominen on vapaaehtoista ainakin tuonikäisillä. Viinahan on tunnetusti hitaasti tappava myrkky, mutta juojien kannalta hyvinkin miellyttävä sellainen.

Kimmo Tallqvist

Älä nyt sentään noin yltiöliberaaliksi ryhdy.
Kaikki alkot kiinni ja saudi-arabian uskonnolista poliisia vastaava terveysmafiapoliisi suomeen.
Naapurit naama kurtussa kyttämään toisiaan ja jos jostain kuuluu iloista naurunremakkaa,tanssia tai muuten vain hymyilee niin eikun maijalla putkaan,turpaan ja sakko päälle.
Kossunjuonnista kolkyt raipaniskua.
Lapset ruoskittakoon jos yllätetään ylimääräisestä makeansyònnistä tai ilonpidosta.
Kaikki joukolla pitämään ikävää.

Eenok Reenkeula

Vaikka 'joku' olisi yltänyt jopa eduskuntaan ja kansanedustajaksi, se mandaatti ei anna valtuutusta kansalaisten elämän elämiseen. Tämä sinänsä tyhjänpäiväinen kaljakeskustelu näyttää kuitenkin haahuilulta sinnepäin. Tämä suuri puolen prosentin mediamylly taas toimii vain viinamainoksena, kuten arvoisat päättäjämme mainoksen aktiivikäyttäjinä hyvin tietävät.

Että näin lapsellinen vatkaus pysyisi muka vain "sisäpoliittisena" asiana! Aika näyttää, miten sitä vaikkapa Euroopassa naureskellaan (no, preesens/futuuri, pitäiskö sanoa jotenkin että tullaan nauresk..).

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
yli 65-vuotiaiden juominen on lisääntynyt merkittävästi.
Kansanedustaja Raassina pitää trendiä suurena alkoholipoliittisena kysymyksenä.

No jos 5,5% olut tulee kauppoihin eikö 65v saa sitä nytkin Alkosta kun kauppareissun tekee K ja S marketeissa? Kirkastakin täyden lastin.
Nyt kiireesti tekemään yli 60v viinakorttia . Viikon annos jonka jälkeen ei enää myydä Alkosta eikä kaupasta olutta eikä viinaa.

Samalla voisi myös tarkistaa sen ruuan tervellisyyden mitä yli 60v hakee leipäjonosta . Veikkaan että on suurempi terveysriski myös vanhusten laitoshoidossa.Jossa "säästetään" ruuasta ja useampi vanhus unohtaa syödä kokonaan .

Jussi Keskinen

Suomen kansanedustuslaitos ei kykene yksimielisyyteen edes tällaisissa asioissa. On todennäköistä, että palataan yhä enemmän korvikejuontiin.

Reseptilääkkeet ja nimenomaan psyykenlääkkeet tappavat enemmän kuin alkoholi. Yhdysvalloissa lääkkeiden aiheuttamat kuolemat ovat kolmanneksi suurin kuolinsyy.

Matkailu Viroon, Latviaan jatkuu. Olisi sitä nyt luullut saavan viinit kauppoihin ilman tällaista hirvittävää souvia. THL:n entinen johtaja on vastustanut kaikkea mahdollista, aina seleenistä lähtien, ja muistaakseni kannattaa jo sataan kertaan tyrmättyä kolestroliteoriaa, josta ei voi luopua, koska lääketetaat ja sijoittajat tarvitsevat jättivoittonsa.

Jussi Keskinen

Mitä tulee yli 65- vuotiaiden alkoholikäyttöön, on sen syyt paljon syvemmällä. Ehkäpä ohjaus punaviineihin, olisi saanut täälläkin aikaan "ranskalaisen paradoksin", mutta meillähän ei lääkärikunta edes tunne vitamiini- ja hivenainehoitoja ja terveyskeskuksissa ei paljon mitään muutakaan - Suomen kielikin on hakusessa, niin valtava on valitusten määrä ja se on vain jäävuoren huippu.

Risto Salonen

Kun Eduskunta käyttää aikaansa tällaiseen, on helppo väistää ottamasta kanrtaa todellisiin ongelmiin. Aikaa ja edustajia on ihan liikaa. Alemmuuden tunne, kun todelliset päätökset tehdään Brysselissä, näkyy selvästi.

Antti Harkila

Onpahan ihan höpö-höpö kommentteja! Miten keskieurooppalaiset ovat hengissä kun kaupoista saa vaarallista alkkoholia, huom. 2 k-irjainta mitä sanaa useat vastustajat jostain syystä käyttävät! Kuunnelkaa vaikka herra Puskaa! AlKKoli on vaarallisempaa kuin alKoholi?
Kieltolaki sai aikanaan vääristyneen asenteeseen alkoholiin ja jatkunee kunnes suuret ikäluokat poistuvat.

Marika Mårtens

Niin no, ikäihmisten lisääntynyt alkoholinkäyttö johtunee siitä, että nykyiset eläkeikäiset on niitä, jotka ovat tottuneet ottamaan alkoholia silloin tällöin, kuka enemmän, kuka vähemmän. Ei se taida sitä olla, että yht'äkkiä ysikymppiset leidit alkaisi kantamaan viiniboxeja kotiin, vaan siitä, että me kaikki koko ajan vanhetaan ja jatketaan kuitenkin elämistä vanhojen tottumustemme mukaan. Tilastoissa tämä siis näkyy ikäihmisten lisääntyneenä alkoholin kulutuksena, vaikka kai pitäisi verrata tilastoja siihen, miten paljon k.o. ikäluokka (eli samat ihmiset) käytti alkoholia kymmenen vuotta sitten, ovatko lisänneet vai peräti vähentäneet käyttöä. Ja kun kuitenkin monet tänä päivänä eläköityvät ovat ihan vetreitä 70-kymppisiä, joilla on aktiivinen elämä ja suuri sosiaalinen verkosto, niin luultavasti monet käyttää sitä alkoholia ihan hauskanpitoon, eikä itsensä puuduttamiseen. Toki varmaan niitäkin on, jotka käyttää alkoa "masennuksen hoitoon", mutta niinhän on muissakin ikäluokissa. Ennemmin olisin huolestunut siitä, että aina on ollut niitä jotka kittaa perjantaipullonsa ja sen jälkeen herää räyhähenki eloon, eli ne läheiset, jotka elää tällaisen historian kanssa, joutunevat vanhempinakin kärsimään Jepen juomisesta ja vanha ei varmaan kestä niin paljon kaltoin kohtelua kuin nuorempi, onhan noita mystisiä "vanhus tappoi vaimonsa ilman syytä" uutisia jo näkynyt otskoissa. Näihin pitäisi puuttua ajoissa.