Sunnuntai 26.5.2019

Asevelvollisuus tulossa myös naisille? Ministerikin yllättyi eduskunnassa

Luotu: 
22.9.2017 19:32
  • Kuva: Eduskunta / Hanne Salonen
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistökin (sin.) vaikutti tänään yllättyneeltä kuullessaan hankkeesta, joka aiotaan laittaa vireille puolustusvaliokunnassa. Arkistokuva.
|

Puolustusvaliokunta aikoo aloittaa hankkeen laajan kansalaispalveluksen edistämiseksi, kertoi valiokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja yllätti muut puolustusministeriä myöten tänään eduskunnassa.

Aiemmin kutsuntojen laajentamista naisiin on esittänyt vihreät, joka on saanut ajatukselle tukea perussuomalaisista. Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on näyttänyt vihreää valoa naisten kutsunnoille. Lisäksi muun muassa Varusmiesliitto on vaatinut kutsuntoja pakollisiksi naisille.

Tänään asian nosti esille vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen eduskunnan budjettikeskustelussa. Hän huomautti budjettikirjan kirjauksesta, jonka mukaan naisten hakeutumista sotilastehtäviin ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen edistetään. Hän kysyi, onko ministeriössä tehty pitkän aikavälin suunnitelmia siihen, miten naiset saadaan mukaan yhteiseen maanpuolustusvelvollisuuteen.

–Tiedän, että ministeri itsekin on kannattanut sitä, että kutsunnat laajennetaan naisille, mutta toivoisin, että siihen myös sitten laitetaan resursseja, koska sehän ei pelkillä toiveilla sinänsä toteudu, Mikkonen sanoi suuressa salissa.

–Itse asiassa itse näkisin, että tämä maanpuolustusvelvollisuushan — joka koskee ihan kaikkia sukupuolesta riippumatta, käytännössähän sitä toteutetaan vain tällä miehille pakollisella asevelvollisuudella — on paljon laajempi. Se käsittää kriisinsietokyvyn vahvistamista, huoltovarmuutta, väestönsuojelua, informaatiovaikuttamiseen vastaamista, hybridivaikuttamisen eri keinoihin vastaamista, yhteiskunnan toimintakyvyn ylläpitoa ja paljon sentyyppisiä tehtäviä, jotka sopisivat aivan yhtä lailla naisille kuin miehille, Mikkonen sanoi.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vastasi, että tasa-arvoa kehitetään Puolustusvoimissa määrätietoisesti.

–Mitä tulee tähän naispuolisen ikäluokan kutsuntoihin, niin se on varmaankin seuraavien eduskuntavaalien kysymys ja seuraavissa hallitusneuvotteluissa ratkaistava asia. Taloudellisesta puolesta voisin mainita sen verran, että tietojeni mukaan ainakin noin 3 miljoonaa euroa pitäisi varata jo pelkästään lääkärintarkastuksiin, eli aivan resurssivapaa tai kustannusneutraali kysymys tämä ei suinkaan ole, ministeri sanoi.

Heti tämän jälkeen aiheeseen puuttui puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kanerva.

–En nyt koe perustelluksi tukea ensi sijassa tasa-arvoa Puolustusvoimien tai Suomen armeijan sisällä, mutta kylläkin laajan kansalaispalveluvelvoitteen toteuttamista Suomessa, jotka ovat kyllä hieman eri asioita vähänkään enempää siihen sisälle menemättä, Kanerva sanoi.

–Kerrottakoon, että puolustusvaliokunnalla on ajatus ottaa kansalaispalvelukysymys valiokunnan omana asiana Suomessa eteenpäin kehitettävänä hankkeena, hän julisti.

Ministeri Niinistö vaikutti kuulevan hankkeesta ensi kertaa täysistunnossa ja toivotti sen ilolla tervetulleeksi.

–Oli mielenkiintoista kuulla edustaja Kanervalta, että kansalaispalvelukysymys on esillä puolustusvaliokunnassa omana hankkeenaan. Jään seuraamaan sitä mielenkiinnolla. Se on varmastikin seuraavien eduskuntavaalien yksi kysymys turvallisuuspolitiikkaan liittyen, Niinistö kommentoi.

Yhtä yllättyneiltä vaikuttivat muutkin istuntosalissa. Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) sai Niinistön naurahtamaan välihuudollaan: ”Yllätys se oli meillekin!”

Lue lisää:

Naisetkin halutaan palvelukseen: ”Asevelvollisuuden rajoittaminen yhteen sukupuoleen on aikansa elänyttä”

Kutsunnat tulossa myös naisille? – Vihreiden vaatimukselle tukea perussuomalaisilta

Varusmiesliitto vaatii: Kutsunnat pakollisiksi naisille

Tutkimus: Yleisestä asevelvollisuudesta voitaisiin luopua Suomessa

Arno Kotro: ”Nykylukiolaisten lapset kysyvät epäuskoisina, tuomittiinko Suomessa tosiaan ihmisiä vankilaan sukupuolensa vuoksi”

Reserviläisliitto ryöpyttää siviiliin siirtyneitä nyky-Suomen ”rintamakarkureita”

Kansanedustajalta jyrkkä reaktio ministerin puheisiin: ”Todennäköisesti hakeudun siviilipalvelukseen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Toivottavaa se nykyisessä hallitsettomassa rajat auki koko maailman täysin tuntemattomille onnenonkijoille asylum taikasanalla , poliitikassa olisi.
Hyvä olisi käydä ottamassa oppia rajavalvonnasta.
Ei laitonta tummahipiäistä allahu akbar maassaloisijaa liiemmin liiku.
Suomalaisesta siiderivalaasta saisi painoaskeleeltaan riittävän tehokkaan miinanpolkijan.
Rauhanuskonnonedustajat kun pistivät hiekka-aavikon keskinäisissä tappamistalkoissaan , esim.irakin ja iranin sodassa, pikkupojat paratiisin avaimet kaulassa tuhoamaan miinakentät polkemalla niin askelpaine ei aina riittänyt.

anita frisk

Harvinaisen typerä kommentti. Naiset ovat intissä mihin tahansa aikaan aivan samalla tavalla kuin miehetkin jos yleinen asevelvollisuus tulee voimaan. Koskaan kuullut Israelin armeijasta? Tai siitä, että jenkkien armeijassa ja sen tiukimmassa muodossa mariineissa on ja on ollut paljon naisia, mm. Irakissa ja muissa kovissa taistelutehtävissä? Päivitähän tietosi ja lopeta tuo nolo sovinismi.

Tuo ylempien totteleminen saattaa olla hieman hankalaa, naisilla kun on tapana kyseenalaistaa tyhmiä käskyjä jotka perustuvat vain auktoriteetteihin. Ei tekisi miehillekään pahaa.

Esko Kotilainen

Eli ,itse et kuitenkaan soveltuisi armejan leipiin,koska tuo kommenttisi käskyjen noudattamatta jättämisestä,saisi sinut aikamoisiin vaikeuksiin.
Tosipaikan ollessa kyseessä,käskyn kyseenalaistaminen,ja siitä tinkaamisen aloittaminen,saattaisi johtaa välittömään sotaoikeudellisiin toimenpiteisiin,kenttäoikeudessa,jossa tuomio tulisi,noin 30 sekunnissa.
Tiedät varmaan mikä se olisi.
Toki Israilissa on hienoja tyttöjä armejassa,mutta hekin tämän perusajatuksen,armejan käytännöstä tuntevat.
Muutoin kivoja,kuten aikoinaan , tuli heihin tutustuttua,aivan tosipaikoissa.
Kovia tyttöjä,eikä ollenkaan niin pihejä,mitä luulisi.
Oli kivaa,verrattuna arabipuolen,pimeisiin porttoloihin,jossa arabit möivät vaikka oman äitinsä 10 punnalla.
Kyllä Israilin tyttöjen kanssa tanssahdella voi,ja ovat ainakin isänmaallisia maataan kohtaan,hävettää kun suomalaiset neidot pyörähtelee mielummin muslimin kainalossa,toivoen saavansa säkin niskaansa,kun pääsee kolmanneksi vaimoksi.

Jussi Pistol
Vastaus kommenttiin #10

Voi, voi, olisettepa olleet armeijassa minun aikaan, eihän siellä ollutkaan samaa mieltä naisista jos armeijaan tulevat kun joka ikinen.
On paikkoja joihin ei naisen paikka ole, ja se on armeija, ja armeija ei ole enää entisensä sillä sinnehän nuo jo änkivät vapaaehtoisina aikoja sitten.
On myös monia paikkoja minne miehillä ei ole asiaa, joten se siitä että olisin sovinistisika

Satu Heinonen

Itse olin reilut parikymmentä vuotta sitten YK-koulutus keskuksessa muutaman viikon myös "siihen" aikaan kuukaudesta eikä ollut mitään ongelmia. Eikä myöhemmin Libanonissakaan "siihen" kuukaudesta ollut mitään ongelmia.

Esko Kotilainen

Niin,en tähän sen enempää sanoisi,mutta turha siitä on intoutua miten itsekukin hygeniaansa hoitaa.Kyllä se toimii armejassa myös siltä osin.
Ja todellisessa kovissa tilanteissahan,naisilta usein jäävät mensut pois.Kuten osoittautui tutkimuksien mukaan,Pietarin,Dresenin ja Hamburinkin pommituksissa.
Niin tämä ei liene este,eikä mikään muukaan,suomalaisten naisten saattamiseen yleiseen kutsuntaan,heidän täytettyään 18 vuotta.
Kyllä asekoulutus naisille on annettava,yhtäläisesti kuin miehillekin.Tietysti hyväksyttävä anatoomiset erot suorituskyvyissä.Mutta kyllä eukkokin on joskus sisukkaampi.
Tähän perustuu vanha pohjolassa vallinnut systeemi,jo viikinkiajoilta.
Kyllä nainen voi taistella,jopa johtajana,jos vain osoittaa arvonsa,ammattitaitonsa.
Annan arvoa,jos Suomea ajateltaisiin puolustettavan näinkin hyvin,mutta kun näyttää olevan,median mukaan,kaikki paijaammassa vihollista,joka on jo maassa.
Todellisuus on tarua pahempaa,ja järkyttävämpää

Jussi Pistol
Vastaus kommenttiin #12

Mitenkäs sitä sodan aikaan olisi hommat hoituneet jos lottia ei olisi ollut ja kaikki naisetkin olsi olleet rintamalla, kaatuneita olisi ollut miljoona enemmän, eikä olisi ollut kun 1% hoitamassa loukkaantuneita ja lapsia kuten myös vanhuksia jotka ei lähteneet Ruotsiin rääkättäväksi.

Esko Kotilainen

Juu,kannatan,punavihreät siiderivalaat tankkiesteiksi,kun ei noita miinojakaan enää saa olla.
Eikä siinä mitään lääkärin tarkastuksia tarvita,ainostaan vahvarenkaista kuljetuskalustoa.
Muutamia sutjakkaita,urheilullisia,jos löytyy,koulutetaan naisten sissikomppanijoiden johtajaksi,mutta heidät ,sekä nämä valitut sotanaiset,pitää kuitenkin ensin tausta tarkistaa,etteivät vain ala hoivaamaan vihollista.

anita frisk

Mitä ihmeen tasa-arvoa? Naiset sitten puuhastelisivat kriisinsietokyvyn, yhteiskunnan toimintavarmuuksien, väestönsuojelun sun muiden "söpöjen" arvojen parissa? Se on joko tai: asevelvollisuus edelleenkin vain miehille tai sitten asevelvollisuus myös naisia koskevaksi aivan samoin vaatimuksin. Turha nykyaikana vedota naisten heikompaan fysiikkaan kun ei se niin kummoinen nykyään miespuolisillakaan alokkailla ole eikä nykyinen sodankäynti perustu samaan kuin ennen.

Ai, puolustusministeri on nyt huolissaan siitä että pelkkiin lääkärintarkastuksiin kuluisi 3 milj. euroa. En ole kuullut, että hän olisi vastustanut niitä 5,3 milj. euroa jotka hallitus haluaa antaa laittomasti maassa olijoiden sosiaalimenoihin. Kaikki on niin suhteellista. Ministeripaikan hintakin.

Esko Kotilainen

Nämähän ,huolto,hoito,jne kuuluu armejan eri yksiköille jo nyt.Naisten jotka eivät ole niin sotakuntoisia,ehkä liikalihavia,mieltäänjärkkyneitä,tai muutoin neuroosissa eläviä,voitaisiin ohjata tois-sijaisiin asioihin,kuten miinan purkuun tms.
Vanhusten huolto kirkolle,hehän hoitaa diakonissa verkostonsa avulla kaikki.Ja SPR,hehän takaa jo nyt hyvin voinnin liki puoleen afrikkaan saakka.Et kai vaan epäile.

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #24

Tietyt kommentit todellakin kannattaa jättää omaan arvoonsa.
Pullamössöä vedettiin sotien jälkeen 50-60 luvulla
Nykynuoriso ei edes tiedä mitä se on.
Mitä taas maanpuolustukseen tulee niin ei meillä varusmiesaikana merivoimien laivapalveluksessa paljon läskimössöjä näkynyt.
Merimiespuvussa sensijaan kyllä neitoa kaatu kannelle.

Jussi Pistol
Vastaus kommenttiin #24

Aika kultaa miston kuuluu ikivihreä sanota joka kestää ikuisuuteen, se ptää myös teidän kommentiin, että sota menneisyydessä ei ollut kun jotain 1% luokkaa armeijaan kelpaamattomia, et sitten ole oikein tietoinen tuon ajan tilastoista, eteenkin sotakarkureita riitti melkoisesti ja myös armeijaa karkuun juosseita, etenkin sotakarkureille kohtalo oli mitä mieluisinm omassa suvuta löytyy yksi joka pääsi antamaan "palkkion" karkuruudesta.
Toki, nykyään on enemmän vellihousuja jotka ei tiedä luonnossa selviämisestä mitään eivätkä ole eläneet tässä maassa edes ensimmäistäkään lamaa.
Joten nuo ei selviäsi mistään sodasta.

Kimmo Tallqvist

Sotilasvalaa on lähes mahdotonta noudattaa kun päättäjät on nykyisenlaisia vätyksiä jotka päästävät täysin hallitsettomasti tuntemattomia muukalaisia vapaasti lompsimaan rajan yli.
Mitään ei voitu muka tehdä kansainvaelluksen estämiseksi,mitenkään ei voitu kieltäytyä täysylöspidosta ja nyt ei millään muka saada perusteetonta porukkaa pois.
Käykää nyt nössöpäättäjät edes yhdellä järkevällä valiokuntamatkalla ja oppikaa miten viro,puola,unkari ja itävalta hoitaa haittamaahanmuuton ongelmat pois ilman turhia lässytyksiä

Esa Paloniemi

Onko tässä mitään järkeä? Puolustusvoimien sodanajan vahvuus pienenee budjetti budjetilta Natoon liittymistä odotellen. Kaikille miehillekään ei löydy paikkaa armeijasta eikä kaikkia edes kouluteta sotilaiksi. Ja nyt vielä naiset mukaan armeijaan.

Sotia on perinteisesti käyty juurikin naisten ja lasten suojelemiseksi/ ruokkimiseksi. Naiset armeijassa vievät sotimiselta koko pointin ja mihin tämä loppuu; otetaanko seuraavaksi lapset armeijaan.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2017/09/sivarit-isanmaan-asialla-olin-j...

Jani Salovaara

Asevelvollisuus kaikille . Nyky päivän tasaarvoa. Alokas kaudella testit ketkä jatkaa, ja ketkä lähtee takas himaan. Tämän päivän elämää... tasa arvoa!! Naiset ja miehet samassa tilanteessa. Kanbatan, uskon että ainakin tasa arvon kannattajat ymmärtää. Ei eletä enään 60-70 lukua kun mies töissä,nainen himassa. Maailma muuttuu.