Lauantai 25.5.2019

Pekka Haaviston ratkaisu ”omituiseen tilanteeseen”: Uusi julkinen lobbausrekisteri ja kohulistat piiloon

Luotu: 
23.9.2017 14:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vihreiden Pekka Haavisto avasi presidentinvaalikampanjansa tällä viikolla ehdokkaista ensimäisenä. Arkistokuva.
|

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto ehdottaa Suomeen uutta lobbausrekisteriä, jonne lobattava ja lobbauksen kohde merkitsevät tapaamisensa ja sen aiheen. Kohutut vierailijalistat pitäisi Haaviston mukaan sen sijaan pitää salaisina.

Viikon aikana on kohistu eduskunnan vierailijalistoista, joita eduskunta aiemmin kieltäytyi luovuttamasta toimittajille. Kun korkein hallinto-oikeus linjasi, että eduskunnan vierailijalistat ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa ja julkisia, eduskunta alkoi tuhota vierailijalistat päivittäin. Aiemmin muun muassa Haaviston puoluetoveri Jyrki Kasvi on luonnehtinut omituiseksi tilannetta, jossa eduskunta ei aio noudattaa korkeimman hallinto-oikeuden tuomiota.

Tällä viikolla vaalikampanjansa avannut Haavisto puhui vihreiden valtuuskunnan kokouksessa Riihimäellä. Hän huomautti, että vihreille tärkeään avoimuuteen kuuluu, että tiedot tapaamisista poliitikkojen ja eri yritysten tai yhteisöjen välillä ovat julkisia. Hän lisäsi, että esimerkiksi vihreällä eduskuntaryhmällä on jo pitkään ollut julkinen rekisteri tapaamisistaan.

–Lobbarirekisterin käyttö pitäisi olla helppoa eli yhdellä napinpainalluksella molemmat osapuolet kuittaisivat, että lobbaustilanne on ollut ja asia rekisteröityisi suoraan julkiseen luetteloon. Tämä ei ole rakettitiedettä.

–Olisi tärkeää, että tällainen rekisteri saataisiin Suomessa niin hallituksen, eduskunnan kuin kuntapäättäjienkin käyttöön – tasavallan presidenttiä unohtamatta. Lobbaus tulisi kirjata sen tapahtumispaikasta riippumatta, eli myös eduskunnan ja ministeriöiden tilojen ulkopuolella.

Hän huomauttaa, että eduskunnan kohutut vierailijalistat eivät ole sama asia kuin lobbausrekisteri. Hän huomauttaa, että kansanedustajia tapaavat myös kansalaiset, joiden henkilötiedot eivät kuulu julkisuuteen ja tällainen mahdollisuus täytyy kansalaisille turvata.

–Kerron, keitä minua on nyt syksyllä käynyt tapaamassa: perheväkivallan uhri, omassa maassaan vainon kohteeksi joutunut henkilö, työnantajan mielivallan kokenut työntekijä, lastensuojelun asiakas, huumeongelmaisten perheiden vanhemmat, mielenterveysongelmaansa apua etsivä henkilö.

–Vihreä eduskuntaryhmän avoimen luettelon lisäksi sitoudun itse siihen, että tulen kansanedustajana ja presidenttiehdokkaana ensi viikosta alkaen julkaisemaan kaikki tämän vuoden lobbaustiedot omilla kotisivuillani. Haastan myös kaikki kansanedustajat, pääministerin, ministerit ja tasavallan presidentin talkoisiin suomalaisen politiikan uuden avoimuuden puolesta.

Vihapuheelle loppu vaikka lakimuutoksella

Haavisto vaati lisäksi, että vihapuhe ja kiusaaminen täytyy pysäyttää tarvittaessa lainsäädäntöä tiukentamalla. Haavisto huomauttaa, että ”kiusaamisen Suomi ei ole kuudessa vuodessa kadonnut mihinkään, pikemmin vahvistunut”.

–Sosiaalisessa mediassa kiusaamisen muodot ovat rajattomat. Moni ajattelee, että ei halua enää ilmaista mielipidettään tai ei uskalla tarjota apuaan, kun voi joutua siitä pilkan kohteeksi. Tämä on sietämätöntä.

–Moni kysyy myös, onko Suomessa minunlaiselleni tilaa? Voinko elää elämääni niin kuin haluan? Meiltä vihreiltä tätä kysyvät usein esimerkiksi sateenkaariperheissä elävät. Mutta käydessäni kesällä Porissa vanhalestadiolaisten Suviseuroissa, törmäsin siellä tähän samaan kysymykseen. Monella Suomessa on kokemus vähemmistöön kuulumisesta, eikä se kokemus aina ole mukava.

Haavisto puhui myös syvästä yksinäisyydestä sekä nuorten syrjäytymisestä.

–Se voi olla kokonaan tipahtamista koulutuksen, harjoittelun ja työn ulkopuolelle, tai se voi olla tunnetta siitä, että koulutuspaikkakin jättää heitteille. Monilla on nyt tämä tunne ammatillisten oppilaitosten resurssien vähentyessä. Syrjäytymisen vakavimmat muodot mielenterveys- ja huumeongelmineen ovat sellaisia, että monet nuoret ja heidän perheensä tuntevat kamppailevansa näiden ongelmien kanssa aivan yksin. Näin ei saisi olla.

”Täysin kestämätöntä kehitysyhteistyöpolitiikkaa”

Haaviston mukaan vihreiden tärkeimpiin keinoihimme globaalivaikuttamisessa kuuluvat rauhanprosessien tukeminen ja kehitysyhteistyö. Hänen mielestään on täysin kestämätöntä, että kehitysyhteistyön bruttokansantulo-osuus on valtion budjetissa laskemassa edelleen 0,4:stä noin 0,38:aan vuonna 2018.

–Etäännymme 0,7 %:n BKT-tavoitteestamme, ja samalla etäännymme omasta kansainvälisestä viiteryhmästämme, Pohjoismaista ja niin sanotuista likeminded-maista, jotka ovat jo 0,7 %:n tavoitteen saavuttaneet. Kun maailman kriisit eivät ole vähenemässä vaan valitettavasti lisääntymässä, Suomi leikkaa voimavarojaan puuttua kriisien alkusyihin, köyhyyteen ja marginalisaatioon. Tämä ei ole hyvä kehityssuunta, eikä tämä ole oikein.

Haavisto otti puheessaan huolestuneena esiin myös Myanmarin kriisin, Pohjois-Korean ja tullirajan, joka on syntymässä Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille.

– On täysin kestämätöntä, että paljon kansainväliseltä yhteisöltä ja myös Suomelta tukea saanut Myanmar nyt itse syyllistyy tällaiseen ihmisoikeusloukkaukseen. Jopa puolet rohingoista on joutunut pakenemaan kodeistaan, Haavisto sanoi viitaten maassa vainottuun muslimivähemmistöön.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Eihän Suomessa tarvitse lakipykäliä noudattaa jos on oikea väri,sekä iholla,että puoluekirjassa.
Eikös se ole jo selvää että islamistienkin oma laki kumoaa ,aina, maallisen hallituksen asettamat säännökset.
Punavihreiden unelma elää,ja idiootteja riittää heitä äänestämään.
Hyi helvetti!

Topi Rantakivi

Lobbaustoimille pitäisi löytyä muita ratkaisuja kuin ehdotus napin painalluksesta, jos sitä ei kuitenkaan tapahdu?

Esimerkki:

Aikoinaan kun tekijänoikeuslakia aiottiin uudistaa vastaamaan nykyaikaa, niin silti lobbarit ovat keksineet tavan antaa lähes kaikille kansanedustajille kummitaiteilija. Kieroa peliä, eihän edustaja voi jättää taiteilijaa rumasti vaan hyväksyttää kannustimena kaikki siihen olevat pykälät? Kummasti vaan muutokset hyväksyttiin vaikka sieltä olisi löytynyt korjattavaakin.