Sunnuntai 19.8.2018

Antti Rinne väisti kysymykset ex-puheenjohtajien vedättämisestä Ylellä: ”Jos nyt käännettäisiin katse tulevaisuuteen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.9.2017 15:17
  • Kuva: Alma Media / Arttu Laitala
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Arkistokuva.
|

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei suostunut suoraan kommentoimaan Ylen Ykkösaamussa puolueen mahdollisia sisäisiä ristiriitoja liittyen presidentinvaalikuvioihin. SDP:n ehdokasasettelu nähtiin vaikeana.

Puolueella katsottiin olleen vaikeuksia löytää ehdokasta presidentinvaaleihin, sillä kaksi entistä puheenjohtajaa kieltäytyi kunniasta. Jutta Urpilainen kieltäytyi kerran ja Eero Heinäluoma peräti kahteen kertaan. Prosessissa on nähty erikoisiakin piirteitä.

Vain 48 prosenttia SDP:n jäsenistä äänesti lopulta puolueen presidenttiehdokkaasta. Valinnan jälkeen Rinne hämmensi puoluekenttäänsä syyttämällä puoluetovereitaan siitä, että puolueen sisällä tapahtuu selkään puukottamista.

Ykkösaamun toimittaja Jari Korkki kysyi tänä aamuna Rinteeltä, vedättivätkö presidenttiehdokkuudesta kieltäytyneet ex-puheenjohtajat Rinnettä jotenkin.

–Nyt meillä on sellainen tilanne, että käytiin kolmen ehdokasehdokkaan välillä hieno kamppailu, Rinne aloitti, mutta Jari Korkki keskeytti hänen ja korjasi, että tämä ei ollut hänen kysymyksensä.

–Minä totean näin, että meillä käytiin hieno kamppailu kolmen upean naisen kesken eri omista lähtökohdistaan upean tasavallan presidentin tehtävään kelpaavan ihmisen kesken ja tuota sieltä sitten jäsenkunta päätti, että Tuula Haatainen on se henkilö, joka on SDP:n ehdokas, Rinne sanoi ja lisäsi olevansa todella tyytyväinen Haataisen kampanjan alkuun.

Rinteen mukaan toista tuhatta ihmistä on ilmoittautunut kampanjaväkeen mukaan ja suunnittelu on pitkällä.

–Jos asiat ovat näin tavattoman onnellisesti, miksi tähän jäsenvaaliin ei menty alun alkaen? Korkki kysyi.

–Tilanne on se, että meillä oli kaksi entistä puheenjohtajaa, kaksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan harrastajaa, näkemyksellisiä ihmisiä, jotka halusivat harkita tätä tilannetta, Rinne sanoi ja lisäsi, että molemmilla oli omat perusteensa siihen, miksi he eivät lähteneet tavoittelemaan ehdokkuutta.

Tämän jälkeen Rinne kävi läpi ilmoitusten jälkeen käytyä prosessia, jossa ilmaantui kolme ehdokasta, joiden joukosta Haatainen lopulta valittiin.

–Minusta on mennyt sillä tavalla hyvin, että nyt ollaan keskusteltu sosiaalidemokraattisista arvolähtökohdista näistä asioista. Sitä me haettiin tällä, että tulee sosiaalidemokraattinen ehdokas tähän presidentinvaaliin mukaan. Väitän, että jos SDP ei olisi asettanut ehdokasta, puhuttaisiin vähemmän ilmastonmuutoksesta, köyhyydestä, pakolaisuuden juurisyistä, terrorismin juurisyistä, Rinne sanoi.

Korkki palasi vielä kerran alkuperäiseen kysymykseen ja huomautti, että ulkoapäin katsoen etenkin Heinäluoman toinen kieltäytyminen näytti hiukan erikoiselta.

–Vedettiinkö teiltä matto alta? Korkki kysyi.

–Jos nyt käännettäisiin katse tuonne tulevaisuuteen. Olen nyt tässä kertonut, miten SDP:n ehdokas, millaisia asioita tullaan nostamaan tässä keskustelussa esille. Viedään tämä keskustelu nyt sitten asiapohjalle.

Rinteen mukaan puolueen tavoitteena on, että ehdokas pääsee presidentinvaalin toiselle kierrokselle. Presidentinvaalit käydään tammikuussa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Vaulasvirta

Toivon mukaan Rinne saa olla pitkään demareiden johdossa!
Hän, jos kuka on paras ajamaan alas Suomen turhimman puolueen.
Mitä kauemmin hän huseeraa sitä alemmas kannatus menee.
Kaikki näkevät falskin tekemisen, ay- aktiivi ajamassa niitä asioita joita järjestö haluaa.

Marja-Liisa Kalkela

Voi ,voi .Porvaripuolueiden "märkäuni" ei taida vielä 100v jälkeenkään toteutua.
Syyskuun HS Gallupissa SDP kun oli taas jo II sijalla.
Kepulle on tulossa Aho/Kiviniemen tapaan rökäletappio.
"Alkiopuolue" epäonnistui pahasti köyhimpien (kepun "arvot" )puolueena.
Kun yhteistä rahaa lapioidaan siltarumpupolitiikalla "omille"
- vaaleissa kansa kuittaa ja kertoo mielipiteensä ko.toimista.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ay- aktiivi ajamassa niitä asioita joita järjestö haluaa.
Päteekö sama myös MTK ministereihin kepulla?
Entä kok EK asiaa ?
Mikä närästää AY joka ajaa palkansaajien asiaa ? Ilman palkansaajia EK/MTK olisi turhia yritysten etujen ajajia.
Taidat vähätellä työtä tekevää kansanosaa joka on yhteiskunnan selkäranka?

Marja-Liisa Kalkela

ei tuolla puolueella ole ketään joka ajaa köyhän asiaa

Kun SDP ajaa köyhän asiaa niin liityisikö muita puolueita taakse kuin vasemmisto?
Siinä on se kinkkinen juttu kun kasaan ei saada eduskunnan enemmistöä köyhien asioiden taakse.
sdp,vas yht. 48-152 porvaripuolueen edustajat on nihkeitä antamaan köyhille tai palkansaajille mitään.
Kuten oli Aho/Viinasen kuin Sipilä/Orpon aikanakin.
Kun luin Kelan tutkimusta köyhyydestä-10
Miten kummassa leikkaukköyhimmiltä olikin juuri kepu,kok ,rkp tekemiä?
-94-08-leikkaukset vain jatkui vaikka oli nousukausi -03-09 ja Suomi 9 rikkain valtio. Nokia ym toi rahaa.Johtajien palkkiot nousi 2000% verrattuna palkansaajien palkkojen korotuksiin. Köyhiltä leikattiin lisää.
Yksi SDP ei voi vähemmistönä auttaa yhtään ellei se saa taakseen muita puolueita.
Täytyy olla köyhien asian takana 101 kansanedustajaa jotta se menisi läpi.

Markku Lehto

Vähän väliä tuntuu ihmisiltä unohtuvan, että tasavallan presidentin vähennetyt valtaoikeudet koskevat nykyjään Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka. Nyt ei olla valitsemassa pääministeriä, SoTe -ministeriä, työministeriä tai valtionvarain ministeriä.

Kovasti odottelen demarienkin presidenttiehdokas Haataiselta selkeitä ja konkreettisia linjauksia ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Siis ei mitään YYA-aikakauden fraaseja. Tarvittaessahan Erkki Tuomiojahan voi vankalla ulkopoliittisella kokemuksellaan tukea Tuula Haataista.

On myös varmaa, että Haataisella tulee olla selkeä ja perusteltu kanta Nato-kysymykseen kuin myös ns. Ruotsin ja Suomen väliseen puolustusyhteistyöhön ja sen toimivuuteen sekä luotettavuuteen tiukan paikan tullen. Tässäkin asiassa Erkki Tuomioja voi varmaankin auttaa Haataista.

Jukka Lampinen

Sossujen ongelma on että työläiset ei enää ole köyhiä, ne on enimmäkseen keskiluokkaan kuuluvia hyvä-osaisia, hyväpalkkaisia.
Ay-liikkeet on ajautuneet samaan rintamaan rikkaiden kanssa, kummatkaan ei halua maksaa veroja eikä antaa työttömille ja köyhille mitään.
Tämä ristiriita repii Sosdem puoluetta, elikkä sosialismi ei enää kelpaa ahneille työläisille.

Vastakkain on sosialistit ja Ay-liittojen tukema Urpiais-Lipposlaisten oikeisto rintama.
Rinne asetettin tuomariksi riitoja sovittelemaan, mutta pukarit ei pysty asioista keskustelemaan sensijaan ne puukottaa tuomaria.
Puolueen tärkeimmät sosiaaliset arvot on siis erittäin heikoilla, puolueen jäsenet on luopuneet sosialismista, mutta sitä ei haluta millään julkisesti myöntää.

Marja-Liisa Kalkela

Onneksi porvaripuolueet pitää sosialismia yllä.Jakavat rikkaille ja hyvätuloisille vähät verovarat esim.Kelan kautta tulonsiirtona.Näinhän on tehty aina -93 lähtien.
Ansiosidonnaisilla,tulojen mukaan oleilla Kela-etuuksilla.
Köyhien toimeentulotuki alle 500e/kk on murto osa sosiaaliturvasta maksettavista rahoista.
Sen voi itse todeta eduskunnan/Stvm kaaviosta. Miten sosiaalista tukea jaetaan tuloja saaville.