Sunnuntai 23.9.2018

Isännöitsijätodistuksesta jopa 150€/kpl – ”Koko järjestelmä uusiksi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.9.2017 14:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Vuokraturvan toimitusjohtaja ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola haluaisi uudistaa koko isännöitsijätodistusjärjestelmän.
|
Tulevaisuudessa asuntojen myynti-ilmoituksissa näkyvät kaikki asuntokauppaan vaikuttavat tiedot. Vuokraturvaa ja Myyntiturvaa pyörittävä Timo Metsola vaatii isännöitsijätodistusten uudistamista, kertoo Arvopaperi.
 
–Laittaisimme mielellämme jo nyt myynti-ilmoituksiin myös isännöitsijäntodistuksen, josta omistajan tiedot on peitettynä, Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola sanoo.
 
Isännöitsijäntodistusta tarvitaan huoneiston ja yhtiön tietojen kattavaksi ja luotettavaksi lähteeksi.
 
–Asunto-osakeyhtiölaki on suomalaisen asuntomarkkinan ylpeydenaiheita. Omaisuuden ostaminen ja myyminen on helppoa dokumenttien ansiosta. Tätä hienoa tietoa ei saa jättää kauppaneuvotteluissa jakamatta, Metsola lisää.
 
Isännöitsijäntodistus liitteineen, tilinpäätös ja tase, energiatodistus ja pitkäntähtäimen suunnitelma ovat erinomainen paketti.
 
Kuitenkin monen välittäjän käytäntönä on, että isännöitsijäntodistus liitteineen luovutetaan vasta siinä vaiheessa, kun ostaja on valmis tekemään tarjouksen.
 
Metsola uudistaisikin käytännön ja alan normit. Avoin informaatio olisi hyvä markkinointitapa: Kun taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmat ja muut avaindokumentit liitteineen olisi kattavasti tiedossa jo ennen asuntoesittelyä, se helpottaisi kaupankäyntiä. Kohteeseen pystyisi ”syväsukeltamaan”.
 
–Jos henkilö tulee esittelyyn, hän on selkeästi ylittänyt rajan, jossa olemme velvollisia antamaan asiakirjat.
 
Silloin välittäjä antaa mukaan isännöitsijäntodistuksen, josta on hävitetty arkoja tietoja, jotka eivät vielä kuulu ostajalle.
 
Jos asiakirjat halutaan etukäteen ennen näyttöä, siinä täytyy käyttää harkintaa.
 
–Välityslaki on suppea, mutta Hyvä Välitystapa -ohjeisto on laaja. Toimiala itse määrittelee toimintamalleja, periaatteita ja standardeja.
 
Metsola päivittäisi kiinteistönvälitysalan hyvän välitystavan ohjeiston niin, että jokaisella on oikeus saada asuntoesittelyssä ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen kaikki asiakirjat lisämateriaaleineen.
 
Käytäntö menee myös yhä enemmän siihen, että isännöitsijätodistuksen tietoja puretaan suoraan myynti-ilmoitukseen.
 
Asunto-osakeyhtiöissä voisi olla myös perustietoja sisältävät dokumentit reaaliajassa jokaisen osakkaan tulostettavissa.
 
Isännöitsijät vastustavat muutoksia, sillä heiltä menisi nykyinen ansaintalogiikka. Isännöitsijäntodistukset maksavat jopa 150 euroa. Tienestit Metsola korvaisi työtä kompensoivilla palkkioilla ja maksullisella puhelinpalvelulla.
 
Nykyisin tarjolla on erilaisia isännöitsijäntodistuksia, mikä on hankalaa niin ammattilaisen kuin pankin tai käyttäjänkin kannalta.
 
–Pitäisin hyödyllisenä sitä, että todistuksille laadittaisiin normit, jolloin kaikissa todistuksissa olisi samat tiedot samassa paikassa. Tämä helpottaisi maallikko-ostajankin asuntokauppaa.
 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: