Sunnuntai 22.7.2018

Suomen nuorista 15% jää peruskoulutasolle – Tutkijat ehdottavat nyt isoa koetta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.9.2017 09:49
  • Kuva: Raimo Iso-Ettala / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Jopa 15 prosenttia 25-vuotiaista nuorista on ilman toisen asteen tutkintoa. Se hankaloittaa heidän työllistymistään.
Suomessa tulisi tehdä kokeilu ilmaisen toisen asteen koulutuksen tarjoamisesta, ehdottavat Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkijat blogissaan. Toisen asteen tutkinto on ensimmäinen peruskoulun jälkeinen tutkinto.
 
Tutkijat Ohto Kanninen, Hannu Karhunen ja Tuomas Kosonen ehdotuksen taustalla on muun muassa havainto siitä, että 25 ikävuoteen mennessä noin 15 prosenttia suomalaisista on ilman toisen asteen tutkintoa eli lukio- tai ammattitutkintoa.
 
–Nuorten ikäkohorttien keskuudessa yksi erittäin huolestuttava trendi on toisen asteen koulutuksen kesken jättäminen ja näiden nuorten heikko siirtyminen työmarkkinoille, PT:n tutkijat toteavat.
 
Ongelmaan puuttumiseksi poliittisessa keskustelussa on ehdotettu niin oppivelvollisuusiän nostamista 18 ikävuoteen sekä toisen asteen koulutuksen muuttamisen aidosti ilmaiseksi. Vaikka toisen asteen opetus on ilmaista, joutuvat opiskelijat itse hankkimaan opiskeluvälineensä, mikä esimerkiksi lukiolaisille voi tarkoittaa jopa 1700–1800 euron kustannusta oppikirjoina.
 
Oppivelvollisuusiän nostamiseen Kanninen, Karhunen ja Kosonen suhtautuvat skeptisesti, sillä toisen asteen koulutusohjelmat jatkuvat 18 ikävuoden yli. He huomauttavat, että molempiin ehdotuksiin sisältyy ongelmia.
 
–Pelkän ilmaisuuden ongelma voi olla, että se ei kannusta oppivelvollisuuden pakon tavoin olemaan koulussa ja opiskelemaan. Toisaalta oppivelvollisuuden laajentamisen ongelma voi olla, että pakotetut oppilaat eivät ole yhtä motivoituneita ja opintojen keskeyttäminen saattaakin siirtyä vain vuodella eteenpäin, tutkijakolmikko kirjoittaa. 
 
–Meillä on olemassa hyvin vähän tutkittua tietoa siitä, mikä todella toimii.
 
Kanninen, Karhunen ja Kosonen päätyvätkin ehdottamaan uutta kokeilua perustulokokeilun tapaan maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta. Kokeessa yhden ikäluokan vähintään 2000 nuorelle arvottaisiin maksuton toisen asteen koulutus, joka toteutettaisiin koulutustukena.
 
–Tutkimuksen lopputulemina voisivat olla tutkintojen suorittaminen 20 ikävuoteen asti, tulevat työtulot, sekä muut sosiaaliset indikaattorit.
 
Kuvio: Ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa olevat 25-vuotiaat 1987 – 2013, prosenttia (Lähde: Tieto & Trendit, Hannu Karhunen)

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kun ammattitaitoiset tekee nyt jo 30 milj./työtuntia ilmaiseksi yrityksille töitä
niin löytyisikö koulun jälkeen palkallisia töitä nuorille ?
Tutkimus kun on osoittanut että ei edes korkeastikoulutetut tule työllistymään enää. Eikä koulutus takaa enää työpaikkaa.

Pasi Anttila

Miettinyt ihan samaa. Työpaikat vain katoavat digitalisaation myötä ja muuttuvat entistä enemmän "huippukoulutusta" vaativiksi että riittääkö tämä toisenasteenkaan koulutus.
Kysymys kuuluu vaan mitä näille työmarkkinoilta ylijääville sitten tapahtuu?

Marja-Liisa Kalkela

Niinpä.
Onko päättäjät miettinyt asioita loppuun saakka? Kouluista valmistuneita jää OAJ mukaan joka vuosi n.100 000 ilman opiskelu tai työpaikkaa. Kun sitten pakotetaan ammatteihin valmistuneetkin esim.puistoihin vieraslajeja kitkemään (ja siitä saa kuulemma "työtodistuksenkin" )
Yle
Niin moniko tuolla todistuksella pääsee alansa töihin ? Taitaa ammatitaito ruostua "puisto-osastolla" sekin vähä minkä koulussa ehti oppia.
Entä Suomen väkiluku? Kuka nuorista enää lähtisi perustamaan perhettä ja hankkimaan lapsia ilmaistyöllä ja pelkällä sosiaaliturvalla? Useammalla vielä niskoilla opintolaina.
Ne nuoret jotka on korkeastikoulutettuja suuntaavat ulkomaille töihin. Jossa kiitetään hyvin koulutetusta työvoimasta joka on tullut lisäämään heidän hyvinvointia. Kuten -60 luvulla Ruotsiin lähteneet.
JK.Ilmaistyö "lämmittää" yrityksiä hetken mutta valtio häviää eniten verotulojen menetyksessä (palkoista ja ALV kulutuksessa).

Tomi Rimpinen

Valtion tukema 2. asteen koraanikoulu pystyyn ja sieltä joku ..nomi loppuinen koulutus.
Ja ei - suomalaisten lisääntymättömyyteen ei voi olla taloudellisia syitä. Tulijat sikiävät sosiaaliturvalla jo ihan kiitettävästi. Kyllä perheen perustaminen ja lasten hankkiminen ovat useimmiten ihan arvopohjaisia kysymyksiä

Marja-Liisa Kalkela

Otsikon aihe oli suomalaiset nuoret.
Toisin kuin siinä väitetään ulkomaalaiset yritykset ihailevat kielitaitoisia ,ahkeria ammattitaitoisia suomalaisia. esim. Norjalainen suuryrityksen johtaja kehoitti palkkaamaan edm.töihin yrittäjäpäivillä.
Nythän on niin että kaikki työt ei tarvitse vuosien koulutusta vaan niihin riittää käden taidot. Sitä ei kouluissa opita. Vai joku unohtui mihin johti kun kaikkia kehoitettiin IT alan töitä opiskelemaan? Yhä edelleen on töitä jota ei robotit korvaa ja joihin tarvitaan kädentaitoja.
Palvelualat on yksi niitä. Samoin kirvesmiehet ym. käden taitajat.
Ja niitä kädentaitoja voi harjoittaa vain oppimalla lisää työtä tekemällä esim.alan ammattitaitoisen mukana.
Kuten tehtiin -60-70 luvulla.
Samalla yritys sai tarvitsemansa ammattiin koulutetun juuri heidän työvoiman tarpeeseensa.