Maanantai 20.5.2019

Uusi ennuste: Suomen talouskasvu jatkuu vahvana ensi vuonna – ”Pärjätään hetki”

Luotu: 
26.9.2017 10:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|
Suomen tänä vuonna selvästi ennakoitua vauhdikkaampi talouskasvu jatkuu myös ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus. Laitoksen tuoreen ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 3,0 prosenttia ja ensi vuonna 2,6 prosenttia.
 
Kasvun nopeutuminen perustuu pitkälti kustannuskilpailukyvyn parantumiseen ja maailmantalouden vetoapuun. Pidemmällä aikavälillä Suomen menestys vaatii kuitenkin tutkimuksen ja tuotekehityksen investointien lisäämistä, sanoo ennustepäällikkö Janne Huovari.
 
–Olemme jäämässä muiden jalkoihin tutkimuspanostuksissa ja koulutusasteen kehityksessä. Suomi saatiin nousuun keinoilla, joilla pärjätään hetki. Tuleva kehitys riippuu siitä, miten osaaminen saadaan uudelleen kasvuun ja käyttöön, Huovari toteaa.
 
Tuotannon nopeasta kasvusta huolimatta työllisyys on kohentunut vaisusti. Ennusteen mukaan tilanne on kuitenkin paranemassa, ja työllisyys kasvaa tänä vuonna 20 000 hengellä ja ensi vuonna 35 000:lla.
 
Talouskasvun ja menoleikkausten myötä julkinen talous tasapainottuu ennakoitua nopeammin. Ensi vuonna julkisen sektorin alijäämä on jo lähellä keskipitkän aikavälin tavoitetta. Mitään erityistä jakovaraa tästä ei vielä synny, ennustepäällikkö arvioi. 
 
–Ei ennen kuin työllisyysastetta nostamalla ja tuottavuutta parantamalla on taloudessa oikeasti siirrytty korkeammalle kasvu-uralle. Julkinen talous on yhä alijäämäinen, ja toistaiseksi kasvun paranemista on syytä pitää väliaikaisena. Se ei anna mahdollisuutta lisätä julkisia menoja. Myös palkankorotusten olisi syytä olla maltillisia, kunnes työttömyys on laskenut, Huovari sanoo.
 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Riippu miten laskutapa on tehty. Kenellä se nousee ja kenellä laskee tänävuonna. Jännä juttu Kikyn jälkeen alkoi sama buumi kuin Kelamaksunpoiston jälkeen -11 irtisanomiset. Ei syntynytkään niitä työpaikkoja mutta palkansaajien työehtoja saatiin kiristettyä ja etuja yrityksille .Jotka tuli jäädäkseen.

Kiky alkaa purra ja "työllisyys" kohta 100%.
Kone vähentää jopa tuhat työpaikkaa - syynä 100 miljoonan vuosisäästöt
Tiistai 26.9.2017 IL
Aktia lakkauttaa 10 konttoria - yt-neuvottelujen päätteeksi 260 tointa lakkaa
Ma 17:03 IL
Yhä useampi on työttömänä - Tilastokeskus:
Työttömien määrä nousi 7 000: lla.
IL 26.9-10

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"Pärjätään hetki"!
Ekonomistit varoittelevat talouden nousuhdanteen päättymisestä - "Luottopulssi on negatiivisimmillaan 27 vuoteen"
TE 23.6.
Taloustieteilijät ovat alkaneet varoitella uudesta maailmanlaajuisesta taantumasta juuri, kun Suomessa on nähty ensimmäiset merkit paremmasta.
"Kun perspektiiviä siirretään maailmanantalouteen, aukeaa täysin toisenlainen kuva.