Tiistai 17.7.2018

Vihreiden turvapaikkalinja hämmästyttää: ”Tällainen maahanmuuttopolitiikan löysentäminen on täysin mahdotonta keskellä massavaelluksia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.9.2017 13:20
Päivitetty: 
26.9.2017 14:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Vihreiden vaatimus perheenyhdistämisen tulo- ja aikarajojen poistamisesta aiheuttaa epäuskoa kanssapoliitikoissa.
|

Uusimaalainen SDP:n piirivaikuttaja Lassi Jääskeläinen ihmettelee vihreiden julkistamia turvapaikkalinjauksia, jotka aiemmin ovat saaneet kritiikkiä muun muassa Uusi vaihtoehto -hallitusryhmältä.

Jääskeläinen, SDP:n Uudenmaan piirin hallituksen jäsen, kirjoittaa vihreiden viikonloppuna julkistamasta linjapaperista Puheenvuoron blogissaan.

– Yleisellä tasolla linjapaperi on tervetullut keskustelunavaus ja sisältää myös järkeviä toimenpide-ehdotuksia, kuten sen että viimeaikaisten maahanmuuttopolitiikan muutosten vaikutuksista pitäisi tehdä perusteellinen selvitys. Puutun kuitenkin tässä tekstissä muutamiin itselleni hämmästystä herättäneisiin kohtiin, Jääskeläinen kirjoittaa.

Hän ihmettelee muun muassa vihreiden vaatimusta, että kansainvälistä suojelua saaneilta henkilöiltä tulisi kokonaan poistaa perheenyhdistämisen tulo- ja aikarajat. Tämä helpottaisi perheenyhdistämisiä merkittävästi.

Jääskeläinen toteaa, että tulorajat on säädetty, jotta yksittäinen maahan päässyt henkilö ei oleskeluluvan saatuaan voi yhdistää perheenjäseniään Suomeen ”vailla mitään takuita siitä, että hän tai muut perheenjäsenet kykenevät elättämään mainitut henkilöt”.

– Tällainen maahanmuuttopolitiikan löysentäminen keskellä ennennäkemättömiä turvapaikanhakijoiden massavaelluksia olisi veronmaksajien ja julkisen talouden sietokyvyn kannalta täysin mahdotonta, Jääskeläinen kirjoittaa.

– Totean kuitenkin, että tulorajojen kohdalla pitäisi luopua hallituksen tekemistä tiukennuksista. Tulorajoja ei pidä kiristää liikaa, pääidea on se, että perheenyhdistämistä hakeva henkilö kykenee elättämään perheensä Suomessa ilman sosiaaliturvaa.

Jääskeläinen mainitsee blogissaan, että perheenyhdistäjä voisi tuoda Suomeen jopa yli 10 perheenjäsentään. Väitteeseen ottaa kantaa julkisessa Facebook-kommentissaan vihreä helsinkiläisvaikuttaja Joonas Lyytinen, jonka mukaan laki rajaa perheenjäseniksi katsottavat henkilöt tarkasti: perheenjäseniksi lasketaan puoliso, alaikäinen lapsi ja alaikäisen huoltaja. Muut omaiset voivat saada luvan vain poikkeustapauksessa, Lyytinen korostaa. Hän ei ota kantaa siihen, että lapsia perheenyhdistäjällä voi kaikesta huolimatta olla useita.

Päivitys: Joonas Lyytinen vastaa Jääskeläisen kritiikkiin myös tämän uutisen alta löytyvässä kommentissaan.

Lisäksi vihreät esittää muun muassa alaikäisten turvapaikanhakijoiden käännytyskieltoa, joka koskisi vaarallisiksi katsottavia alueita, sekä tilapäisiä oleskelulupia niille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, joita ei voida palauttaa.

– Koska palautus on mahdotonta lähinnä tilanteissa, jossa henkilö kieltäytyy yhteistyöstä henkilöllisyytensä vahvistamisessa ja tarvittavien asiakirjojen hankinnassa, oleskelulupa olisi Vihreiden mallissa saatavissa vain riittävän hankalaksi heittäytymällä, Jääskeläinen kritisoi.

Kaikkein kiistanalaisin osa ohjelmaa on hänen mielestään se, että Vihreät haluavat lisätä turvapaikanhakijoiden kotimajoitusta.

– Ohjelmassa puhutaan vapaaehtoisesta kotimajoituksesta ja julkisesta tuesta tällaiselle toiminnalle. Uskoisin, että harva suomalainen kuitenkaan todellisuudessa haluaisi kotiinsa ihmisen, jonka oikea henkilöllisyys ei välttämättä ole tiedossa ja jonka taustasta tai niistä annettujen tietojen todenmukaisuudesta ei ole mitään takeita. Sinänsä en kieltäisi kotimajoitusta, mutta julkista tukea sille ei pidä mielestäni antaa, Jääskeläinen linjaa.

– Vastaanottokeskukset on perustettu juuri sitä varten, että niissä ammattitaitoinen henkilökunta voi opastaa turvapaikanhakijoita ja arvioida näiden toiminnan vilpittömyyttä. Ne myös tarjoavat puitteet kotouttamistoiminnan järjestämiselle.

Loppukaneettina Jääskeläinen toteaa, että ”gallupit ovat kyllä selkeästi nousseet Vihreille hieman päähän ja he ovat paljastaneet todellisen maahanmuuttopoliittisen linjansa, joka valitettavasti ei ole realismin sävyttämä”.

LISÄÄ AIHEESTA:

”Suomen turvapaikkajärjestelmä on rikki” – vihreät julkaisi oman linjan

Simon Elo äimistyi vihreiden turvapaikkalinjauksista: ”Touko Aalto saatava vastuuseen”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Joonas Lyytinen

Korjaan nyt muutaman väärinkäsityksen, koska puoluevaltuuskunnan jäsenenä olin linjauksia valmistelemassa. Tässä olisi nyt ennen blogin kirjoittamista ollut pieni sisäänlukuharjoitus paikallaan.

Paperissa esitetään muun muassa perheenyhdistämisen tulo- ja aikarajojen täydellistä poistamista, alaikäisten turvapaikanhakijoiden täydellistä käännytyskieltoa ja tilapäisiä oleskelulupia niille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, joita ei voida palauttaa. Koska palautus on mahdotonta lähinnä tilanteissa, jossa henkilö kieltäytyy yhteistyöstä henkilöllisyytensä vahvistamisessa ja tarvittavien asiakirjojen hankinnassa, oleskelulupa olisi Vihreiden mallissa saatavissa vain riittävän hankalaksi heittäytymällä.

1) tulorajojen poistamista perheenyhdistämisen yhteydessä niiltä, jotka ovat saaneet oleskeluluvan humanitaarisin peruistein, ei kaikilta. "Perheenyhdistämistä tulee helpottaa ja nopeuttaa poistamalla tulo- ja aikarajat kansainvälistä suojelua saaneilta sekä kohtuullistamalla tulorajat muille."

Tässä on takana ajatus, että köyhälläkin pakolaisella on oikeus perheeseen ja perhe on itseasiassa keskeisessä osassa myös kotoutumisprosessissa.

2) Paperissa ei vaadita täydellistä palautuskieltoa alaikäsille, vaan kieltoa palauttamiseen vaarallisille alueille: "Lapsia ei saa pakkopalauttaa heille turvattomille alueille eikä lasta saa erottaa vanhemmistaan."

3) Pääasiallisin ryhmä jota tilapäinen oleskelulupa koskisi olisivat ne, joiden palauttaminen ei onnistu lähtömaasta johtuen, ennen kaikkea irakilaiset, koska Irakilla ja Suomella ei ole palautussopimusta. Nyt päädytään tilanteeseen, jossa ei voida palauttaa mutta ei saisi oleskella maassakaan. Se ei ole kenenkään etu.

"Ehkä kiistanalaisin osa ohjelmaa on kuitenkin se, että Vihreät haluavat lisätä turvapaikanhakijoiden kotimajoitusta. Ohjelmassa puhutaan vapaaehtoisesta kotimajoituksesta ja julkisesta tuesta tällaiselle toiminnalle. Uskoisin, että harva suomalainen kuitenkaan todellisuudessa haluaisi kotiinsa ihmisen, jonka oikea henkilöllisyys ei välttämättä ole tiedossa ja jonka taustasta tai niistä annettujen tietojen todenmukaisuudesta ei ole mitään takeita. Sinänsä en kieltäisi kotimajoitusta, mutta julkista tukea sille ei pidä mielestäni antaa."

Suomessa toimii jo nyt satoja vapaaehtoisia kotimajoittajia, muun muassa minä. Kotimajoitus perustuu aina vapaaehtoisuuteen molemmin puolin; niin turvapaikanhakijan kuin majoittajakin puolelta. Kiva että et kieltäisi sitä. Se on kuitenkin a) yhteiskunnalle paljon vastaanottokeskuspaikkaa edullisempi (koska majoittajalle ei makseta mitään) ja b) paras mahdollinen tapa turvapaikanhakijalle oppia kieltä ja kotoutua suomalaiseen yhteiskuntaan. En kyllä ymmärrä mitä ihmeen kiistanalaista tässä on. Paperissa toivottiin, että viranomaiset olisivat vain aktiivisempia tästä vaihtoehdosta tiedottamisessa ja tarjottaisiin tehokkaampia tapoja saattaa majoitusta tarvitsevia ja sitä tarjoavia yhteen. Ei mitään radikaalia.

"Resurssien hajauttaminen kotimajoitukseen avaisi väylän kustannusten loputtomalle paisuttamiselle ja tarpeen erilaisille uusille kulukorvauksille jo nyt natisevassa julkisessa taloudessa. Ei tällaisessa ajatuksessa ole mielestäni järkeä."

Kotimajoittajille ei makseta tukea, heillä ei ole oikeus kulukorvauksiin ja kotimajoittaminen vain säästää yhteiskunnan varoja. Kotimajoitettu tp-hakija saa sosiaali-, terveys- ja muut tarvitsemansa peruspalvelut edelleen vastaanottokeskuksen kotimajoitusyksiköstä.

"Sama pätee perheenyhdistämisen aika- ja tulorajoihin. Ne on säädetty, jotta yksittäinen maahan päässyt henkilö ei oleskeluluvan saatuaan voi yhdistää jopa 10-15 perheenjäsentä Suomeen vailla mitään takuita siitä, että hän tai muut perheenjäsenet kykenevät elättämään mainitut henkilöt."

Ööh, ei. Laki rajaa perheeksi katsottavat henkilöt hyvinkin tarkasti: "Perheenjäseniksi lasketaan avio- ja rekisteröity puoliso, alaikäinen lapsi ja alaikäisen huoltaja. Avopuoliso voi saada luvan, jos puolisot ovat asuneet yhdessä kaksi vuotta tai heillä on yhteinen lapsi. Muu omainen voi saada luvan vain poikkeustapauksessa."

Ajatus, että tulojen perusteella pitää valita ketkä lapsensa saa tuoda ja ketkä pitää jättää lähtömaahan on aika karmea.

Vastaan mielellään muihinkin kysymyksiin ja korjaan väärinymmärrykset.

Toni Pihkola

"3) Pääasiallisin ryhmä jota tilapäinen oleskelulupa koskisi olisivat ne, joiden palauttaminen ei onnistu lähtömaasta johtuen, ennen kaikkea irakilaiset, koska Irakilla ja Suomella ei ole palautussopimusta. "

Siis mitä ihmettä? Olisitteko siis valmiita sallimaan pakkopalautukset jos tälläinen sopimus saataisiin aikaiseksi? Eihän se ole lähtömaasta kiinni, jos joku ei suostu palaamaan Suomesta. Irak kyllä vastaanottaa jos vain suostuu palaamaan. Tarkoitat siis varmaan niitä ihmisiä jolle ei hänen omasta halustaan huolimatta saada aikaiseksi tarvittavia asiakirjoja palaamiseen? Tälläisiä ihmisiä on hyvin vähän. Tälläisten ihmisten kohdalla varmasti jonkinlainen poikkeusjärjestelyyn voidaan ryhtyä. Sen sijaan kaikille muille annettava tilapäinen oleskelulupa olisi sulaa hulluutta tämän hetken globaalissa tilanteessa. Mikäli tässä on nyt väärinkäsitys, niin teidän oman kannatuksennekin takia asia olisi varmasti hyvä tehdä selväksi.

Joonas Lyytinen

"Sen sijaan kaikille muille annettava tilapäinen oleskelulupa olisi sulaa hulluutta tämän hetken globaalissa tilanteessa. Mikäli tässä on nyt väärinkäsitys, niin teidän oman kannatuksennekin takia asia olisi varmasti hyvä tehdä selväksi."

Suurempaa hulluutta on tietoisesti luoda maahan tuhansia paperittomia, joilla ei ole laillista keinoa hankkia elantoa, koska heillä ei ole työnteko-oikeutta. Se on pidemmän päälle kaikista haitallisinta niin yleiselle turvallisuudelle puhumattakaan sen epäinhimillisyydestä.

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #15

Salemaleikum abdullah
Kuulin juuri että pohjolan viherpöljät kutsui kaikki irakilaiset kylään.
Kuinkas se on mahdollista mohammed ?
Mohhamed;
Ne on niin kahjoja siellä porojen keskellä että antavat olla maassa tarvittiin me turvapaikkaa tai ei.
Abdullah; viiraako niillä oikeasti noin pahasti.
Mohammed;
Joo ,katsos me reissataan salakuljettajien kanssa tornioon ja viskotaan paperit vessanpönttöön tai jokeen ja kiljutaan asylum.
Abdullah;eihän se nyt voi noin helppoa olla.
Mohammed;
On se, .partaakaan ei tarvitse ajaa .
Sosiaalitantalle sanot vaan nimeksesi aku abdullah ankka ikä 15 v. Ja päästään kouluunkiin hiplaamaan nuoria blondityttöjä.
Ne uskoo kaiken ja ovat vielä niin sokeita etteivät erota edes norsua kanasta
vokissa saadaan päivittäin 4 ravintola-annosta ruokaa ja vielä discorahaa päälle.
Riisikin on parantunut kun mielenosoitettiin pahasta ruoasta.
Töitä et saa pariin vuoteen tehdä.
Merkkifarkut ja iphonet ostetaan ja geelit päähän.
Aluksi loikoillaan pari vuotta rennosti.
Tulkit ja juristit pyörittää ilmaiseksi papereitamme byrokratiassa ja kun kielteinen päätös tulee niin kieltäydytään vain palaamasta.
Sitten muutetaan näitten maailmanparantaja viherpiipertäjien järkkäämään kotimajoitukseen
Puremaan khattia ja pössäyttelemään.
Tytöt ei aina välttämättä anna mutta jos otat väkisin niin useinmiten selviät sakoilla joita ei tarvitse maksaa.
Poliisit jos pysäyttää niin kiljut vain "rasismi"
Ja oulunkylän papitar ryysää poliisiautojen eteen.
Ei ne poliisit meille mitään voi.
Laittomasta maassaolosta saa vain sakkoja joita ei tarvitse maksaa.
Tarpeeksi kauan kun venkoillaan niin saadaan oleskelulupa,asunto kaikkine huonekaluineen ja kodinkoneineen ja ilmaiseksi rahaa loppuelämän ajaksi ja perheenyhdistämisellä koko suku suomeen syömään sinijalosilmä suomalaisten rahoilla.

Toni Pihkola

Lisään vielä, että tästä asiasta olisi syytä saada tarkkoina numeroina selville.

Siis, että mikä on niiden ihmisten osuus näistä tuhansista kielteisen päätöksen saaneista, jotka haluaisivat palata, mutta joita ei voida palauttaa heistä itsestään johtumattomista syistä johtuen. Vihreät voisi vaikka tämän datan tuoda esille mustaa valkoisella.

Tapani Tuominen

Kun te vihreät teette näitä linjauksianne, niin miten olette arvioineet ja miten niiden lyhyt- ja pitkäkestoisia kustannusvaikutuksia?

Ja miten lisääntyvät kustannukset katetaan; ottamalla lisää valtionlainaa vai leikkaamalla? Jos jälkimmäinen, mistä leikataan?

Oiva Luosujarvi

Varmaan iso osa vihreistä on narkoottisten aineiden alaisena eli huumeissa jatkuvasti tai ainakin liian usein.

Voisivat muuttaa pois Suomesta parantamaan maailmaa sinne, missä hätä on todellinen. Afganistan, syyria, irak, sudan, somalia, eritrea, libya, myanmar,jemen... Voi valita matkakohteensa ja lähteä heti vapaaehtoisena avustamaan omia lempparilapsosiaan niiden kotimaihin.

Simo Hyytinen

Ja tätä minä olenkin ihmetellyt. Kokoomuksen äänestäjien osalta en ihmettele.

Onko todella niin, että vihreiden äänestäjät ovat matemaattisesti myös lahjakkaita ja eikä vain sossupalkollisia(opettajia ja muita kunta/valtio -alalla)? IT-alalla en ole törmännyt ensinmäiseenkään vihreään. Elän siis minäkin kuplassa.

Joonas Lyytinen
Vastaus kommenttiin #12

Opettajat eivät voi olla matemaattisesti lahjakkaita? ORLY?

Mutta, kyllä, esimerkiksi itse toimin eräässä Suomen johtavassa ohjelmistokonsultointiyrityksessä johtavana ohjelmistoarkkitehtina ja tutkimusjohtajana ja aloitan hetken päästä uudella työnantajalla teknologiajohtajan tehtävässä. Lyhyellä googlauksella löytyy aika monta muutakin aktiivista vihreää poliitikkoa it-alalta.

Taidat tältä osin tosiaan olla kuplassa.

J.a. Tauriainen

Mielestäni pitäisi aloittaa rikostutkinta siitä, kuka syyllistyi antamalla luvan , ottaa vastaan kummeniä tuhansia elintaso pakolaisia, turvallisren maiden läpi tullita ihmisiä.
Aiheuttamalla jo nyt tuhansiem miljoonien kustannukset Suomelle.
Niille rahoille olisi ollut parempaakin käyttöä omien köyhien auttamiseksi.
Mielelläni haluaisin kuulla ja nähdä, jos joku ihminen löytyisi joka voisi panna vireelle rikostutkinnan syyllisten löytämiseksi js tuomittavaksi.
Politikot puhuvat , että heillä on vastuu tekemisistään. Haluaisin nyt nähdä löytyykö vastuunkantajia ?
Vain vesitetäänkö tämä mielestäni rikos ja painetaan villasella ?

Marja-Liisa Penttinen

Ruotsista tulleita hyväkuntoisia,riskejä nuoria miehiä ei olisi tarvinnut suomen ottaa yhtäkään täysihoitoon! Orpo oli sisäministerinä,Sipilä kutsui vieraansa ja kulut maksatetaan veronmaksajilla! Vihreät elävät todella kaukana suomen arjesta,tietämättaä mitä tämän maan hyvinvointi on vaatinut! Ps."Toisen perseellä on helppo tuleen istua"!

Tapio Mäkeläinen

Tarkasta tietosi ja lukusi, pls. Jotain rajaa tässäkin.
Vihreiden tolkuton linjaus ärsyttää toki minuakin tosi paljon. Toisalta nyt kansa näkee miten vaaralliseen hypetykseen ovat mukaan lähteneet. Minusta jopa huonompi vaihtoehto kuin 70- l taistolaiset vaikka onhan sielä niitä vielä joukossa.

Heinonen Jussi

Minäkin luulen, että ne suomalaiset, jotka haluavat ottaa ja ottavat kotiinsa ns. "pakolaisia", ovat yleensä päihteitten liikakäyttäjiä. Tässä on vaan ikävä puoli, että he opettavat maahantulijatkin huonoille tavoille, näitä merkkejä on ollut tässäkin taloyhtiössä nähtävillä.

Jouko Markula

tämä on niin kutsuttu "käsi kättä pesee" taktiikka.. punaviherkupla ei poksahda, jollei kummankin lausuntoja leimata.. tässä tapauksessa punakat saa liikaa pisteitä vihreitten linjauksen mollaamisesta, linjaus tosin on surkea, ja hyödytön, mutta että SDP kerää pointteja linjavastaisuudesta...hirveää!! :-P

Tapio Mäkeläinen

Vihreiden isänmaakäsite poikeaa kaikista muista.
Jos isot ouolueett eivät käsitä että laimot eli lattomasti maassa oleilevat , hylsyn saaneet, on poisteetva nopeasti on meillä oma AfD ensi kerralla oikeasti eduskunnassa. Hallaho tuskin saa kovin edustavaa tunnistusriviä kasaan vaaleihin mutta nykyisestäkin porukasta ääntä lähtee.
Ne jotka saa Ok leiman hoidetaan. Muut kotio sassiin.

Kimmo Tallqvist

Bagdad post
(kuvitteellinen mutta niin valitettavan todennäköinen uutinen arabilehdistössä à la sipilän talo & blondikaunottaret)
Nyt kaikki allahin veljet & sisaret
Shoppailumatkalle suomeen
Vihreät ovat luvanneet vähintään parin vuoden täysylöspidon kaikille.
Röyhkeimmille elinikäiset edut.
Allahu akbar

Erkki Malinen

Eikös Toukokin ollut opiskelija kun valittiin eduskuntaan taitaa hänenkin työhistoria olla aika lyhyt. Tuskin rasksalla tai muussa oikeassa työssä ollut. Vihreitten kannattajat on yliopistossa opiskelleita yhteiskunnan palveluksessa olevia oikeasta elämästä erkaantuneita humanisteja,siitä johtuu nämä utopitiset linjaukset.

Mert Hasan

Portanto, em suma, o mSpy é a solução completa para o Smartphone e o Computador de monitoramento. Com o total apoio e a credibilidade de desenvolvedores, você tem todos os motivos para contar com este serviço razoável pacote. Vamos cobertura completa de opções de mSpy, bastante detalhada, na parte final desta revisão.