Lauantai 25.5.2019

Jopa 17,50 € leffalipusta – Koska vuonna 2006 Suomessa tapahtui ”klassisen huono” yrityskauppa

Luotu: 
27.9.2017 18:31
Päivitetty: 
27.9.2017 18:42
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva

Elokuvalipusta voi Suomessa nykyisin joutua maksamaan jopa yli 17 euroa, Kauppalehti kertoo. Hintojen nousun taustalla vaikuttaa Finnkinon yrityskauppa, johon kilpailuviranomaiset eivät aikanaan kyenneet puuttumaan.

Helsingissä normaali elokuvalippu maksaa Finnkinon teatterissa viikonloppuisin 12–15,50 euroa riippuen siitä, onko kyse 2D- vai 3D-elokuvasta. Erikoissalien kohdalla hinta on vielä korkeampi 17,50 euroa.

Elokuvateatteribisnestä hallitsee Suomessa Finnkino, joka on käytännössä määräävässä markkina-asemassa. Noin kaksi kolmasosaa elokuvateatterikäynneistä suuntautuu ketjun teattereihin.

Finnkino on hallinnut markkinoita vuodesta 2006 lähtien, jolloin se osti Sandrew Metronomen elokuvateatterit Suomessa. Tutkimuspäällikkö Sanna Syrjälä Kilpailu- ja kuluttajaviraston yrityskauppavalvonnasta kertoo Kauppalehdelle, että elokuva-alan kilpailutilanne Suomessa on klassinen esimerkki kilpailun kannalta epäedullisesta yrityskaupasta. Suomen lainsäädäntö ei mahdollistanut silloisen Kilpailuviraston puuttumista Sandrew Metronomen teattereiden myyntiin Finnkinolle.

Yrityskauppavalvonnan liikevaihtorajat eivät ylittyneet, joten viranomaisella ei ollut toimivaltaa tutkia kauppaa. Syrjälä kertoo, että virasto on pitänyt yllä keskustelua tarpeesta muuttaa lainsäädäntöä Ruotsin mallin mukaiseksi, jossa kilpailua valvovalla viranomaisella on ”otto-oikeus”. Tällöin viranomainen voisi ottaa tutkittavakseen myös liikevaihtorajojen alle jäävän yrityskaupan, jos sen katsotaan haittaavan kilpailua.

Tilastokeskuksen tilastot kertovat, että elokuvalippujen hinnat ovat nousseet vuodesta 2010 tämän vuoden elokuuhun 22,57 prosenttia. Samalla ajanjaksolla kuluttajahintaindeksi kertoo 10 prosentin yleisestä hintojen noususta.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Tähän päälle pysäköinti snadissa nostaa lipun yli 20 € jolla saa ensin katsoa 20 min trailereita ja mainoksia sottasessa ja huonosti tuuletetussa katsomossa.
Espoosta ei onneksi tartte lähteä Tsadiin lainkaan koska meillä on iki- ihana Kino Tapiola ja Ompussa sekä Sellossa hienot teatterit.

Ahneella on p&€/#% nen loppu.

Timo Nyman

Kauppa on ollut tekijöilleen varmaankin WinWIN. Jotenkin sen voisi siunata jos kiskurihinta olisi kuin viinan, sähkön, bensiinin. pelaamisen tai vastaavan tapainen diili jossa maksetaan ikäänkuin veroa. Jos vero maksetaan muun kuin veron nimikkeellä niin se ei nosta veroprosenttia ja ihmisten on helpompaa käydä työssä kun vaikuttaa että veroa ei mene yli 50 %. Nyt tämä normaalin kilpailun puuttuessa tapahtuva kiskonta saa hiukan ahneen yrittäjän leiman. Asiakkaat luonnollisestikin äänestävät jaloillaan ja tyytyvät muihin korvaaviin palveluihin jos se on mahdollista!
Laisäädännössä on vikaa kun sitä ei korjata ja tällaisia monopoleja voi syntyä.

Juha Mustonen

Joo noi 20 minuutin mainokset on melkosta myrkkyä, kun on kerran maksettu siitä että ollaan jotain kattomassa. Jää teatterit väliin nykyään noiden mainosten takia ja kun ne samat voi vuokraa viaplaysta tai muista vastaavista vuokraamoista halvemmalla ja ilman mainoksia. No eiköhän Finnkinon porukka sitten kasvata huoletta mainoksien mitan muutamassa vuodessa 45 minuuttiin ja lipun hinnan 30 euroon ja sitten kun liikevaihto sukeltaa itketään mediassa kun kukaan ei enää käy leffoissa.

Juha Hämäläinen

Tämä trendi jatkuu. Hyvässä tai dominoivassa markkina-asemassa olevat yritykset lipuvat ulkomaisille sijoittajille. Suomessa kilpailu on aina puutteellista tai jopa olematonta pääomien ja riskinoton puuttuessa. Suomalainen kuluttaja pumpataan tyhjäksi jo ennen tilipäivää. Palkat ovat alhaiset, verot ja elinkustannukset ylhäällä. Tulos on heikko ostovoima.

Lauri Furtato

Kotona kun äänentoisto on suhteessa samaa luokkaa ja monella nykyään se 50" + töllö huikein valikoiminensa on leffassa käynti harvemmassa. Leffassa voi käydä lähinnä treffien ohella, mutta miksi muuten mukavan kotisohvan vaihtaisi moiseen?