Torstai 24.1.2019

Eteneekö lobbarirekisteri? Vaihtoehdot pian pöytään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.9.2017 11:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Eduskunnan kansliatoimikunta kokoontuu tänään pohtimaan niin kutsuttua lobbarirekisteriasiaa.

Taustalla on kohu eduskunnassa kerättävistä vierailijalistoista, jotka tuhotaan päivittäin. Tietoja on vaadittu julkisiksi ja myös Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että vierailijatiedot on julkistettava. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on arvioinut, että eduskunnan menettely on lainvastainen.

Eduskunnan hallintoa johtavan kansliatoimikunnan jäsen, eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen kiistää, että eduskunta rikkoisi lakia. Hän korostaa, että vierailijalistoja kerättiin ja säilytettiin aiemmin vuoden päivät poliisin tarpeen vuoksi. Enää tätä tarvetta ei ole.

–Eduskunta menettelee tasan tarkkaan niin kuin hallinto-oikeus on päättänyt. Ei siinä ole kahta puhetta. Tämän vuoden huhtikuussa tilanne muuttui, kun poliisi ei enää tarvitse niitä tietoja, Pekkarinen toteaa Uudelle Suomelle.

Vierailijalistoja on vaadittu avoimiksi muun muassa lobbaamisen seuraamiseksi. Kokoomuksen kansanedustaja, kansliatoimikunnan jäsen Jukka Kopra kuitenkin huomautti aiemmin Uudelle Suomelle, että yksityisillä kansalaisilla tulee olla oikeus tavata kansanedustajaa ilman pelkoa rekisteröinnistä. Samalla kannalla on myös SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma, kansliatoimikunnan jäsen hänkin.

Vierailijarekisterin tilalle onkin ehdotettu erillistä lobbarirekisteriä. Tämän päivän kokouksessa on Pekkarisen mukaan tarkoitus pohtia eri vaihtoehtoja sen perustamiseksi. Keskustan konkariedustaja kertoo itse suhtautuvansa ajatukseen myönteisesti.

–Me käymme keskustelun siitä. Viime kerralla pyysimme virkamiehiltä selvityksen siitä tiestä, millä tavalla tämä asian käsittely pitäisi tehdä. Nyt me saamme selvityksen siitä, miten siinä on syytä menetellä: minkälaisin askelmerkein voidaan edetä ja mitkä ovat sitten ne vaihtoehdot tällaiseksi lobbausrekisteriksi, Pekkarinen kertoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kovala

Mistä tietää, että puhuja on kepuloinen? Tässä esimerkki:

Taustalla on kohu eduskunnassa kerättävistä vierailijalistoista, jotka tuhotaan päivittäin. Tietoja on vaadittu julkisiksi ja myös Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että vierailijatiedot on julkistettava.

Eduskunta menettelee tasan tarkkaan niin kuin hallinto-oikeus on päättänyt. Ei siinä ole kahta puhetta, Pekkarinen toteaa Uudelle Suomelle.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #6

Onko lahjontaa jos lobbaaja lupaa vaalirahaa vastineeksi?
Kehittyvienmaakuntienmiehet ja vaalirahakohu-07.

Eduskunta itse tehnyt julkisuuslain. Kepu,PS vaati julkisuuslain nimissä Kreikan vakuus sopimusta nähtäväksi? Nyt se ei itse noudata vaatimuksiaan?
(Kreikan vakuus sopimuksen salaamisen oli itse kepu Vanhasen hallitus sopinut EU kanssa. Kaikki EU tehdyt sopimukset salattava.
Lakivaliokunta/allekirjoitus A.Sinnemäki joulukuu-10.
Käsky oli nimenomaan tullut EU . Luki asiakirjojen ylänurkassa "Ei julkinen asiakirja"!
IMF ym.kansainvälisten pankkien käytäntö salaus,liittyen sopimuksiin mitä pankit tekee.
Ja oli varmasti tiedossa Soinilla ja Pekkarisellakin . Olihan Pekkarinen talous-valiokunnan Pj . EU asioita käsittelevä suurivaliokunta tiesi myös sopimuksesta ja pankkien käytännöstä.
Mutta saipa oppositio perus-kepun propakanda aikaan sirkuksen jolla ne nyt istuu hallituksessa.
Ja VM Urpilainen sai Kepu,kok hallituksen-10 syyt niskoilleen.