Maanantai 24.9.2018

Turvapaikanhakijat: EU hautaa ”sisäisten siirtojen” järjestelmän? Nyt siirrytään uuteen pakolaisohjelmaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.9.2017 14:57
Päivitetty: 
28.9.2017 15:01
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos ja Slovakian sisäministeri Robert Kalinak arkistokuvassa. Slovakia kuuluu EU:n itäisiin jäsenmaihin, jotka ovat äänekkäästi vastustaneet unionin määräämiä turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja.
|

Euroopan komissio vaikuttaa olevan vaivihkaa hylkäämässä EU:n jäsenmaita jakanutta turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen pakkojärjestelmää. Sen sijaan komissio on kääntänyt katseensa uuteen vapaaehtoiseen pakolaishankkeeseen, jossa jäsenmaille tarjotaan rahallista kannustetta vastineeksi pakolaisten vastaanottamisesta.

EU-asioita seuraava Euractiv-sivusto huomioi, että komissio ei keskiviikon tiedonannossaan tehnyt lainkaan ehdotuksia sisäisten siirtojen järjestelmän jatkamisesta tai laajentamisesta. Pakolliseksi tarkoitetut turvapaikanhakijoiden siirrot EU-maista toisiin jäsenmaihin ovat kohdanneet niin kovaa vastustusta, että komissio on joutunut ärähtämään Unkarin ja Puolan kaltaisille itäeurooppalaisille maille, jotka eivät ole osallistuneet sisäisiin siirtoihin lainkaan.

Sen sijaan komissio ajaa nyt läpi uudenlaista uudelleensijoittamisohjelmaa. Se tarkoittaa pakolaisten ottamista EU-maihin suoraan pakolaisleireiltä Afrikasta, Lähi-idästä ja Turkista. Erityisesti ohjelma keskittyy pohjoisen Afrikan maihin, joista tulee paljon siirtolaisia etenkin Italiaan. Ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista, mutta pakolaisia ottaville jäsenmaille on varattu puolen miljardin euron kannustinraha. Komissio tavoittelee 50 000 pakolaisen uudelleensijoittamista lokakuuhun 2019 mennessä.

Ohjelman tarkoituksena on vähentää siirtolaisten tarvetta saapua Eurooppaan ”laittomia” väyliä pitkin ja lisätä laillisten, turvallisten väylien käyttöä.

– Näin jatkamme siirtolaisvirtojen vakauttamista keskisellä Välimeren reitillä ja tuemme UNHCR:ää Libyan hätäevakuointijärjestelmän rakentamisessa, komissio toteaa.

Euractivin mukaan kaksivuotinen sopimus sisäisten siirtojen järjestelmästä umpeutui tällä viikolla. Alkuperäisenä tarkoituksena oli, että muut jäsenmaat ottaisivat vastaan noin 98 000 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta. Nyt näitä siirtoja on tapahtunut vain noin 29 000. Komission mukaan tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että uusien tulokkaiden määrä on laskenut niin merkittävästi vuodesta 2015.

EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos kannusti kaikesta huolimatta yhä Itä-Euroopan maita ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan myös sisäisillä siirroilla.

Komission tiedotteessa todetaan lisäksi, että pyrkimyksenä on kääntää hallitsematon turvapaikanhaku ”tarveperusteiseen taloudelliseen siirtolaisuuteen” EU:n jäsenmaihin. Tähän pyritään pilottiprojekteilla, joissa laillista siirtolaisuutta lisätään sellaisista turvapaikanhakijoiden lähtömaista, jotka sitoutuvat laittoman maahanmuuton hillitsemiseen.

Komissio pyrkii myös nopeuttamaan kielteisen päätöksen saajien palauttamista. Komission mukaan ulkorajoilla sijaitsevat jäsenmaat voivat tarvittaessa käyttää myös rajojen ulkopuolisia hotspot-keskuksia ”varmistamaan, että palautukset onnistuvat nopeasti, erityisesti tilanteissa, joissa tulijamäärät kasvavat nopeasti”.

Samalla komissio ilmoitti, että Schengen-alueen väliaikaisia rajatarkastuksia pidennetään nykyisestä kuudesta kuukaudesta yhteen vuoteen.

LUE MYÖS:

Matti Vanhanen ehdottaa mullistusta turvapaikkajärjestelmään – ”Päätöksenteko saatava Afrikkaan”

Jussi Halla-aho ja Leena Meri: Suomen tulee lopettaa välittömästi sisäiset siirrot Italiasta ja Kreikasta

Totuus 40 000 turvapaikanhakijan "siirroista" paljastui – Nyt tulee pakko

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Eli,ei onnistunut pakottaminen,kun ei ole armejaa takana.
Hyvä näin,mutta kuten kuvasta käy ilmi,haukan katseet ovat kääntyneet mallioppilaan puoleen.
Heillähän on kusi sukassa,ja nyökyttelevät jo etukäteen,kyllä me,kyllä me,jos vain saadaan joku palkkiovirka,ei teidän tarvitse edes maksaa meille mitään.
Sipiläkin rakentaa uudet talot käyttöön.

Kimmo Tallqvist

Nyt Risikko sitten toimimaan.
Hetki sitten itkit EU;lta apua pakkopalautuksiin.
Nyt linjaukset tuli.
Rajatarkastukset käyttöön ja hot spotteja perustamaan vaikka turkkiin.
Kaikki laittomat ja perusteettomat ulos maasta ja stoppi uusille pyrkijöille.
Rajat kiinni siihen asti kunnes aikaisemmat laittomat on siirretty hot spotteihin.
Unkari ja Puola ja itävalta torppasivat elintasosurffailun kansalaistensa edun nimissä.
Ei tullut kuin huomautus ja ärähdys.
Koska suomen päättäjiltä löytyy munaa käyttää omia aivoja periaatteella oman kansan etu ensin.

Marja-Liisa Kalkela

Eli mikään ei muuttunut.nimi pakolaisongelmassa.
Nyt tarjotaan rahaa pakolaisten vastaanottamisesta. Vähän kuten :
Näin Suomi tekee rahaa (Kreikan vipeilläkin)!
US-10
Vielä kun tuokin perustellaan meidän "työllisyyden" vuoksi kuten Kreikka.vipit . Ne EU maksamat rahathan on veronmaksajien sinne maksamia. Ei EU ole omaa rahapuuta eikä setelipainoa.

Kimmo Tallqvist

Onpas; EKP
EKP voi quantatitative easing QE ohjelmalla ostaa valtioiden velkakirjoja eli käytännössä painaa rahaa vaikka se näkyykin vain kasvavana bittivirtana rahoitusmarkkinoilla.
Tämä nostaa inflaatiota mutta harva siitä osaa välittää.
Kansa maksaa

Tapani Tuominen

Vain Suomen hölmöt johtajat nöyrästi täyttivät tämänkin hullun vaatimuksen. Oikeat johtajat sanoivat tyynesti ei.

Nyt vaan odotellaan koska Risikko, Orpo ja Sipilä rientävät kertomaan meille kuinka Suomi tulee tienaamaan luku- ja kirjoitustaidottomien siirtolaisten vastaanottamisella.

On meillä surkeat johtajat ja kun katsoo reserviin; demarit, RKP, vassarit ja vihreät niin vielä vaan huonommaksi menee. Jos mahdollista.

Marja-Liisa Kalkela

On. Vihreät ja Rkp ovat porvarihallituksen takuumiehiä.
Porvaripulueet: Kepu,kok,Rkp,Vihr,Krst,Ps,siniset 7-2vasemistoa sdp,vas.
Ja pakolaisethan tuli vasta -15 ja koko ajan niistä on sopinut Sipilä ,Soini ja Risikko +suurivaliokunta jossa asiaa käsitellään . Hallituspuolueilla enemmistö jäsenistä.

Sakari Rönkkö

Ensin puhutaan pakolaisista ja sitten "tarveperusteisista siirtolaisista". Muuten järkeviä ehdotuksia, mutta puoli miljardia on karkkirahoja, kun lasketaan oikeat kustannukset, kun valtaosa elää koko elämänsä tulonsiirtojen turvin. Miljoonaa /tulokas kattaisi kustannukset, mutta sittenkin heidän sopeutumattomuus ja suhteellisesti korkea rikollisuus tekisi väestön siirrosta järjetöntä hölmöilyä. Tähänkin mennessä tulijoista 80% on ollut miehiä ja sama meno jatkuisi kuitenkin.

Marja-Liisa Kalkela

Toisen köyhyys ja hätä on aina toisen tuottoisa bisnes. Maksajana on aina veronmaksaja.

KL: Turvapaikanhakijoilla bisnestä tekevän yrityksen lasku Suomen valtiolle yli 50 miljoonaa
Valtio on monen yksityisen yrityksen selvästi suurin asiakas. Turvapaikanhakijoilla bisnestä tekevä Luona laskutti valtiolta viime vuonna 53,6 miljoonaa euroa, kertoo…
TALOUSELAMA.FI
Kannattaa vilkaista mitkä tahot tuosta bisneksestä hyötyvät .

Oiva Luosujarvi

Vapaaehtoinen pakolaisten vastaanotto, josta EU antaa rahaa palkinnoksi.

Nyt sitten Suomen poliitikot alkavat hieromaan kauppaa.
Yksi pakolainen ja EU:lta Miljardi euroa tukirahaa. 100 pakolaista ja EU:lta 100 Miljardia euroa tukirahaa.
Suomi sijoittaa kaikki pakolaiset maaseudulla oleviin tyhjiin rakennuksiin, koska eihän yksikään pakolais-sopimus velvoita valtioita antamaan asuntoja kaupungeista vaan ainoastaan turvapaikan jossa ei koe vainoa, kuten kotimaassa on kokenut.
Pakolaiset asuu kuten Suomessa ennen elettiin omavaraisessa taloudessa viljellen itse ruokansa, pyytäen itse kalansa, hoitaen itse kanat, siat, naudat ja muut kotieläimensä, jotta saavat monipuolista ravintoa itsellensä ja perheellensä.

Valtiot Euroopassa voi sitten käyttää saamansa miljardit eurot velkojen pois maksamisen jälkeen kantasuomalaisten ja muut valtiot omien kanta-asukkaiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Jaakko Karki

Afrikasta Italiaan tulevat ihmiset eivät ole mitään siirtolaisia, UKn tutkimuksen mukaan vain 3% heistä on ehkä pakolais statukseen oikeutettuja turvapaikan hakijoita ja 97% on elintasotulijoita, jotka sitten päätyvät kielteisin päätöksen saatuaan joko palaamaan takaisin omaan maahansa tai jäävät laittomasti maahan.
EU kutsuu tätä uutta järjestelmää vapaaehtoiseksi, jossa pakolaisia ottaville jäsenmaille on varattu puolen miljardin euron kannustinraha. Ongelma on siinä että tämän kannustinrahan maksaminen ei ole vapaaehtoinen vaan pakollinen kaikille EUn budjetin kautta. Myös tämä kustannuspuoli pitäisi olla vapaaehtoinen.