Sunnuntai 20.1.2019

Nyt tulee ”työmarkkinoiden Tinder”: TE-toimiston uusi palvelu mullistaa työnhaun – kännykkääsi kilahtaa pian viesti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.9.2017 18:46
Päivitetty: 
28.9.2017 18:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Työnhakijan kännykkään voi pian kilahtaa ilmoitus hänen profiilinsa mukaisesta työpaikasta – vaikkapa nykyistä työtä paremmalla palkalla.
|

Julkinen työnvälitys ottaa ensimmäisen digiharppauksensa vielä tänä vuonna, kun työmarkkinatorin hakupalvelusta julkaistaan ensimmäinen beta-versio. Tässä yhteydessä esimerkiksi TE-toimistojen työpaikkailmoitukset siirtyvät uudelle Työmarkkinatori-verkkopalvelulle. Työpaikkoja etsitään ja haetaan sinne luotavan osaamisprofiilin avulla.

Käytännössä esimerkiksi LinkedIn-profiilia muistuttavien tietojen avulla palvelu suodattaa ja tarjoaa kullekin sopivia työpaikkoja. Palvelua onkin leikkisästi kutsuttu ”työmarkkinoiden tinderiksi”. Tinder on sosiaalisen median seuranhakupalvelu, joka luo toistensa profiileista tykkäävistä ihmisistä ”matcheja”.

– Ei se ole pelkkä vitsi, vaan ajatus on samantyyppinen. Me kohtautamme osaajia ja osaamiskysyntää, sanoo hankejohtaja Mikko Rantahalme.

–Kun sitä ei liian tiukasti ymmärrä, niin se on ihan hyvä vertaus. Me matchaamme osaajia ja työpaikkoja yhdistäen julkisen ja yksityisen puolen voimat.

Rantahalme toimii ”Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä Työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksessa”, eli lyhyemmin KEHA:ssa. Jo laitoksen nimi kuvaa, kuinka julkiselta puolelta on totuttu odottamaan ennemmin paperinmakuista lomakebyrokratiaa kuin käyttäjälähtöisiä matalan kynnyksen palveluita.

Joulukuussa julkaistavassa ensimmäisen vaiheen beta-versiossa Työmarkkinatorilla on Rantahalmeen mukaan mahdollista selata te-palvelut.fi-sivustolle listattuja työpaikkoja ja luoda oma profiili. Tekoäly ehdottaa tietojen pohjalta itselle sopivia avoimia työpaikkoja.

Voisiko siis kännykkään tulla joulukuussa työpäivän aikana ilmoitus, että tarjolla on omaa osaamista vastaava työpaikka paremmalla palkalla?

–Tämä on tavoite. Heti ensimmäisessä versiossa mennään ihan oikeilla tiedoilla, eli siellä on oikeita työpaikkoja ja oikeita osaamisprofiileja. Tällä hetkellä parhaillaan tarkennetaan niitä ominaisuuksia, jotka beta-versioon tulee. Voi olla, että saamme push-viestin mukaan, mutta en pysty sitä sataprosenttisesti lupaamaan, Rantahalme naurahtaa.

Työmarkkinatorin konseptia on Rantahalmeen mukaan kehitetty alusta saakka eri työnvälitysyritysten ja sidosryhmien kanssa. Hankejohtajan mukaan tavoitteena on tuoda palveluun pikaisella aikataululla myös yksityisiä ja markkinaehtoisia työpaikkailmoitussivustoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Oikotie ja Monsteri.

Yhteistyö ei ole sujunut täysin kitkatta ja Uuden Suomen tietojen mukaan Työmarkkinatori on herättänyt yksityisissä toimijoissa myös epäilyjä siitä, että koko hanke olisi verovaroin kustannettu kilpailija kaupallisille toimijoille. Rantahalmeen mukaan tämä on väärinkäsitys, sillä hankkeen synergioita on mallinnettu yhdessä kaupallisten toimijoiden kanssa.

Rantahalmeen mukaan parhaillaan käydään neuvotteluja siitä, millaisella aikataululla uusia ominaisuuksia ja toimintoja palveluun tuodaan.

Matchaus vasta ensimmäinen vaihe

Rantahalme korostaa, että työpaikkailmoitus ja ihmisten ammattiprofiilien mukaan tehtävä matchaus on vasta ensimmäisen vaiheen palvelu. Seuraavissa vaiheissa Työmarkkinatorille halutaan tuoda työllisyyttä tukevia palveluita kuten koulutusta sekä uutisia ja markkinatietoa sekä työnhakua. Tavoite on, että vuonna 2020 palvelu kykenisi tunnistamaan paitsi millaisia itselle sopivia työpaikkoja on tarjolla myös niitä mahdollisuuksia, joita lisäkoulutus tai osaaminen avaisi. Lisäksi palveluun halutaan yhdistää myös uutisia ja työmarkkinatietoa niin, että se voisi ennakoivasti osoittaa, minne vaikkapa laivatilaus on avaamassa uusia työpaikkoja.

Rantahalme kuitenkin painottaa, että ennen kaikkea Työmarkkinatori on alusta, jonka rajapintoja halutaan avata niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin toimijoille täydentämään sen palveluvalikoimaa. Tavoitteena on luoda ”työnvälityksen ja työmarkkinatiedon ekosysteemi”.

– Työmarkkinatoria ei ole kehitetty metriäkään yksin julkisen puolen toimesta. Tämä on yhteinen hanke, jonka julkinen puoli pystyy mahdollistamaan, mutta jossa yksityinen sektori tuottaa suurimman osan palveluista, Rantahalme paukauttaa.

– Kyllä se intressi on viime kädessä julkisellakin toimijalla rakentaa mahdollisimman vähän itse ja mahdollistaa se, että tämä ekosysteemi toimii mahdollisimman hyvin. Silloin markkinat pystyy tarjoamaan hyvinkin paljon palveluita ja kyetään reagoimaan työmarkkinoiden tarpeisiin välittömästi.

– Jos rekrytointipalveluista puhutaan, niin nykyisin on olemassa jo valtiolle.fi-rekrytointipalvelu eri yksityisistä palveluista nyt puhumattakaan. Me tässä mahdollistamme ja luomme tilaa, että tällaiset palvelut ovat asiakkaiden käytössä ja asiakkaat löytävät ne.

Kehitystä tukee Rantahalmen mukaan myös hallituksen ajaman maakuntauudistuksen yhteyteen kaavailtu kasvupalvelu-uudistus.

–Maakunta- ja kasvupalvelu-uudistuksen yhteydessä työnvälityspalveluita tullaan siirtämään yhä enemmän yksityiselle sektorille. Nyt tässä luodaan pohjaa sille, miten se tapahtuu digitaalisella puolella.

Oma data, oma lupa

Rajapintoja on tarkoitus avata myös julkisiin rekistereihin. Rantahalme kertoo, että Työmarkkinatoriin kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumisen kautta. Näin myös omaan profiiliin voidaan tuoda helposti perustiedot erilaisista julkisista lähteistä. Aivan kaikkien suomalaisten työhistoriaa palvelusta ei kuitenkaan pääse vapaasti selaamaan.

–Omadata on periaatteena hirveän tärkeä, eli asiakkaalla on oltava hallinta ja tietämys siitä, mihin hänen tietojaan käytetään ja kuka niitä käyttää sekä vielä mahdollisuus vaikuttaa siihen.

Työmarkkinatoria valmistellaan osana samassa hankkeessa, missä yhtenäistetään kaikkien Suomen TE-toimistojen nykyiset asiakkuudenhallinnan tietojärjestelmät. Koko TE-digihankkeen kokonaisbudjetti on noin 30 miljoonaa euroa, josta valtaosa kuluu Rantahalmeen mukaan asiakkuudenhallinnan tietojärjestelmien uudistamiseen mutta toki myös työmarkkinatorin toteutukseen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Voi olla ruuhkaa kun 440 000 työtöntä saa työpaikka ilmoituksen .
Monta mrd on jo uhrattu -08 lähtien "työllistämiseen" verovaroja?
30 milj/työtuntia on jo teetetty ilman palkkaa ja verotulot on yhä pois palkoista verokirstusta.
Paljonko konsulttipalkkiot tuosta puuhastelusta on ollut? Paljonko valtio maksaa yrityksille tuosta"uudesta" työllistämiskeinosta?
Silläkö nyt yritykset alkaa palkata työvoimaa jota ne ei ole tarvinnut.
Aina on yritys löytänyt tarvitsemansa työntekijän jos palkka on kohdallaan ja työehtoja on noudatettu.

Martti Lepistö

Et ole ymmärtänyt tätä uuttä palvelua ollenkaan. Kysehän on vähän kuin vanhan ajan pestuumarkkinoista. Työtä haluava ilmoittaa työhalunsa ja osaamisensa ja työn tarjoaja kertoo minkälaista työntekijää yritys tarvitsee. Järjestelmä yhdistää tiedot ja tarjoaa työnhakijalle mahdollisuuden työllistyä.

Marja-Liisa Kalkela

Niikö? Eikö sitten ennen työnhakija ilmoittanut työnvälityksessä ammattinsa ja työhalukkuutensa ? Työnantaja ilmoittanut työnvälitykselle tarvitsevansa sen alan työntekijöitä?
Hallitus pakottanut työttömän hankkiutumaan työnvälityksen asiakkaaksi tai työttömyystukea leikataan ja seuraa karenssi.
Hallitus keksi "pyörän" uudelleen.

Marja-Liisa Kalkela

Näillä yrityksillä ei ole koskaan ollut pulaa työntekijöistä
STT, Aamulehti
Suomen hyvämaineisimman yrityksen tittelin sai tänä vuonna
-hissiyhtiö Kone. T-Median vuosittaisessa tutkimuksessa Kone piti ykkössijaa jo toista vuotta peräkkäin.
-Peliyhtiö Supercell jäi toiseksi pienellä erolla.

Fazer ja Fiskars sijoittuivat järjestyksessä kolmanneksi ja neljänneksi.
Palkka ja työolot taitaa olla kohdallaan?

Tapio Mäkeläinen

Kun TEM:n nykytarkkuudella pitkän johtajataustan omaavalle 61 v korkeakoulutetulle tarjotaan Sello kauppakeskuksesta valmennusta mm kärrypojaksi tai kalusteasentajakoulutusta 400 km päässä himasta, niin kyseinen hanke ei voi kuin kaatua eteenpäin.
Montakohan näitä mahtuu nk lapiolinjan jälkeiseen aikaan?
Tem on myös rahoittanut jo Kataisen hallituksen ajasta lähtien Ihalaisen ajamaa Paras Työelämä 2020- hanketta. Mitäköhän sille kuuluu? Kuinka lähellä huippua jo ollaankaan.

Näitä hankkeita piisaa ml kolmas sektori ja onhan niillä työllistävä vaikutus ainakin hankkeista palkkaa saaville ihmisille.

Pertti Ikonen

Jaaha. Tämäkö on se sovellus jolla ryhdytään "kyttäämään" työttömien työnhakua. Siis kun työttömälle tulee tieto, että nyt on sopiva työpaikka vapaana järjestelmässä, niin haeppas tuota työpaikkaa (tietenkin karenssin uhalla). Ja jos ei käy rastittamassa ja kirjoittamassa työnhakuun, niin karenssi rapsahtaa jos ei ole säädetyssä ajassa hakenut työpaikkaa. Ja tuo kaikki ihan automaagisesti suoraan tietokannasta.

Syön verkkohattuni jos em. kyttäys-ominaisuuksia ei ole upotettu sovellukseen.

Marja-Liisa Kalkela

Ja tuollako yritykset nyt avaavat enemmän työpaikkoja?
Ettei vaan olisi tulossa jätti irtisanomiset kuten Nokian ja Migsofin aikana?
Lehman-lama.

Q-review 3/2017: Maailmantalous kuilun partaalla
Olemme julkaisseet uuden suhdanne-ennusteemme. Jatkamme siinä maailmantalouden tilan kartoittamista, ja paljastamme sen huolestuttavan tilan. Raportissa kerromme, miksi nykyinen kasvupyrähdys on kestämättömällä pohjalla ja
-miksi lähestymme suurta maailmantalouden käännekohtaa,
-globaalia lamaa.
TE

Marja-Liisa Kalkela

koko hanke olisi verovaroin kustannettu kilpailija kaupallisille toimijoille

Juurikin noin. Monta yritystä jo tahkoo rahaa "työllistämisellä" johon on lykätty jo mrd -08-17.
Sanotaan irti palkansaajia ja tehdään rahaa heidän työttömyydellä.
Tempputyöllistämisellä ja 30 milj/ilmaisilla työtunneilla ."Aktivoidaan" irtisanottuja palkansaajia työntekoon.
Eikö ne tehnyt työtä ennen irtsanomistaan? Maksanut veroja ja ALV yhteiskunnan ylläpitoon?
Siksikö nyt edm.rangaistaan kun esim. Kone sanoo irti 1 000 tuotannollisista syistä.Hakevat säästöjä 100milj.
Postista irtisanotut ja Anttilan konkurssista työttömäksi jääneitä on rangaistava tukien kiristämisellä ja uhattava karensseilla?
Koska sanktioita ja yritystukiin tehdään ehtoja ,irtisanomisista? Sieltä taholtahan se työttömyys johtuu.

Esko Kotilainen

Eihän se mitään tule maksamaan veronmaksajille,kun jo artikkelissa mainittiin.Systeemi maksaa itse itsensä.
Kun vain työttömät ohjataan Kelassa "tinder" sivustoille,maksamaan ,ehdoittaisin 99 euroa/kuukausi maksua.
Jos kieltäytyy,niin sehän on peruste karenssiin.
Oletteko te vielä työnhakua vieroksuva,ja kuitenkin odotatte meidän auttavan teitä?
99 euron perusmaksu kuukaudessa on hyvä summa,se ei ole edes 100 euroa,näinkin hienosta systeemistä.
Tietysti on aivan selvää,jos joku match sattuu henkilön kohdalle,hänen täytyy maksaa joku mitätön summa yhteydenotosta,vaikkapa 10 euroa.
Yhteydenoton laiminlyöminen johtaa karenssiin.
Melkeinpä voisin lyödä vetoa,ettei Suomessa ensikesänä ole yhtään työtöntä.
Ja jos joku vielä sinnittelisi,nostetaan maksuja palvelulle.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
maksamaan ,ehdoittaisin 99 euroa/kuukausi maksua.
Jos kieltäytyy,niin sehän on peruste karenssiin.

Ja mitähän perustuslaki/yhdenvertaisuuslaki sanoisi jo yhdeltä kansanosalta peritään sosiaaliturvasta 4pv ruokaraha elannosta?
Perus-Turvasta.