Perjantai 19.10.2018

Elina Lepomäki älähtää: Fortum vie Suomen mukaan ”Euroopan edun vastaiseen” kaasuputkeen – Miksi valtio on mukana?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.9.2017 15:19
Päivitetty: 
29.9.2017 15:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "Minulla ei ole ongelmia nähdä, että Uniper voi olla Fortumille kelpo kauppa, mutten ymmärrä, miksi Suomen valtio on siinä mukana", hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ihmettelee.
|

Faktakulma

Venäläisen Gazpromin pääomistamassa Nord Stream 2-hankkeessa rakennetaan kaksi maakaasuputkea Venäjältä Saksaan Itämeren poikki. Reitti kulkee Venäjällä sijaitsevasta rantautumispaikasta Suomen, Ruotsin ja Tanskan vesien kautta rantautumispaikalle Saksaan. Suomen talousvyöhykkeellä reitti noudattaa nykyisten Nord Stream -putkilinjojen reittiä.

Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin ja luvituksen aikataulut on alustavasti suunniteltu niin, että rakentaminen voisi tapahtua vuosina 2018-2019. Lähde: Ymparisto.fi

Suomi on valtionyhtiö Fortumin kiistellyn Uniper-kaupan myötä lähdössä mukaan kiistanalaiseen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen, huomioi kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.).

Hallituspuolue kokoomuksen edustaja kirjoittaa Uniper-kaupan seurauksista Puheenvuoron blogissaan. Fortumin päätös ostaa Uniperia vähintään lähes neljällä miljardilla eurolla on jo itsessään kiistelty liike saksalaisyhtiön fossiilisen energiantuotannon vuoksi, mutta Uniperin kytkös Nord Stream -hankkeeseen tuo kauppaan vielä uuden ongelmakohdan.

Fortum on myöntänyt julkisuudessa, että Uniper on yksi kaasuputkihankkeen rahoittajista ja näin ollen kauppa tekee myös Fortumista välillisesti venäläisen kaasuputkihankkeen suurrahoittajan. Hallituksen omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk.) vahvisti torstaina, että valtio-omistaja ei ole puuttumassa Uniper-kauppaan.

Lepomäki huomauttaa, että Itämeren alittava ”NS2 ei ole mikä tahansa energiahanke, vaan se on poliittisesti erittäin kiistanalainen Itämeren nykyisin rauhattomassa turvallisuuspoliittisessa ilmastossa”. Muun muassa Baltian ja Itä-Euroopan maat vastustavat kaasuputkea, mutta myös Ruotsi ja Tanska näkevän sen ongelmallisena turvallisuuspoliittisista syistä.

– Ruotsin puolustusvoimien komentaja on ilmaissut huolensa satamien vuokraamisesta NS2-yhtiölle. Tanska on säätämässä lakia, jolla se voisi estää kaasuputken rakentamisen Tanskan vesillä. Euroopan komissio vastustaa rakentamissuunnitelmia, ja Euroopan parlamentti pitää Nord Stream 2 -hanketta EU:n energiaunionin vastaisena, Lepomäki listaa.

Europarlamentin hyväksymän päätöslauselman mukaan hanke on ”Euroopan edun” vastainen, kansanedustaja jatkaa. Sen sijaan Suomen hallitus on ottanut kannan, että NS2 kaksi on vain kaupallinen hanke. Lue lisää: Hallitukselta toivotaan Nord Stream -selvennystä: ”Suomen kanta on selvästi erilainen”

”Hankkeeseen rahoittajaksi lähteminen on selvä kannanotto Suomelta”

– Miten on mahdollista, että kaikki muut paitsi Suomi näkevät hankkeessa turvallisuuspoliittisia ongelmia? Lepomäki ihmettelee.

Lepomäen mukaan hänellä ei ole ongelmia nähdä, että Uniper voi olla Fortumille kelpo kauppa.

– Mutten ymmärrä, miksi Suomen valtio on siinä mukana. Syy ei voi olla se, että “raha poltteli kassassa” – suuromistaja olisi voinut vaatia sen jakamista vaikka ylimääräisenä osinkona tai luopua yhtiön omistuksesta. Varat voisi jakaa ihmisille veroalena tai niillä voisi lyhentää valtion velkaa.

Lepomäki katsoo, että Suomen päättäjät istuvat pian kahdella jakkaralla asian poliittista puolta kommentoidessaan, koska kyseessä on valtion enemmistöomistama yhtiö.

– NS2-hankkeeseen rahoittajaksi lähteminen on toki selvä kannanotto Suomelta. Se on enemmän kuin vain antaa ympäristölupa talousvesille. Jos tällä mennään, niin toivottavasti asiasta edes käydään laaja kansalaiskeskustelu, hän kirjoittaa.

Saksa on ollut muuta pohjoista Eurooppaa myönteisempi NS2-hankkeelle. Lepomäen mukaan Saksankin kanta saattaa kuitenkin liudentua, sillä ”NS2:a ajava SPD on jäämässä pois uudesta muodostettavasta hallituksesta”.

– Saksalla on toki ilman Uniperiakin merkittävä intressi kaasuputkessa, sillä se päättyy Saksaan. Toistaiseksi muu Eurooppa on ollut Saksaa kielteisempi NS2-kysymyksessä.

Hänen mielestään Suomen olisi muodostettava ”selkeä, EU-kumppaniemme kanssa yhdenmukainen ja turvallisuuspoliittisesti johdonmukainen, kanta Nord Stream II –kaasuputkeen”. NS2-yhtiö on jättänyt lupahakemuksen Suomelle viikko sitten, Lepomäki kertoo.

Lue myös: Hallitukselle huutia Fortumin jättikaupasta: ”Ilmastonmuutosta kiihdyttävä roskaosasto”

Faktakulma

Venäläisen Gazpromin pääomistamassa Nord Stream 2-hankkeessa rakennetaan kaksi maakaasuputkea Venäjältä Saksaan Itämeren poikki. Reitti kulkee Venäjällä sijaitsevasta rantautumispaikasta Suomen, Ruotsin ja Tanskan vesien kautta rantautumispaikalle Saksaan. Suomen talousvyöhykkeellä reitti noudattaa nykyisten Nord Stream -putkilinjojen reittiä.

Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin ja luvituksen aikataulut on alustavasti suunniteltu niin, että rakentaminen voisi tapahtua vuosina 2018-2019. Lähde: Ymparisto.fi

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Mitä yhteistä pääministereillä ja EU/Kaasuputki ?

Lipposen entinen ja nykyinenkin kollega ja myös ystävä, Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder.
Nykyisin kaksikkoa yhdistää Nord Stream -kaasuputki
YLE

Nord Stream -kaasuputki
“Suomelle riittää, että hanke on ympäristönormien mukainen ja oikeusasiat EU-komission tarkastamia”. Sipilä on lisäksi todennut, että ”Suomelle tämä ei ole poliittinen kysymys. Meille tämä on kaupallinen hanke”.
Uusi Suomi
6.9.2016
JK.Kummankin hallituskumppani oli kokoomus.

Rauno Ruusunen

Moneen viikkoon tuulivoima on ollut vain huulivoimaa.Tarvitaan todellista puhdasta energiaa,kuten Venäläinen kaasu.CO2:lla ei ole mitään tekemistä ilmaston lämpenemisessä.Se on vain seuraus pienestä jääkaudesta.Viive on ollut yleensä 200-400 vuotta sen nousuun.Luonto nauttii CO2 noususta.

Esko Kotilainen

Ei Eu sitä kakkosputkea tarvitse.Ruostuisi vaan merenpohjaan,eihän kukaan kaasua enää käytä.
Ukrainan kautta tuleva putki on jo nyt niin täynnä reikiä,että Venäjällä on suunitelma sen sulkemiseen kokonaan.
Ei ole varaa sen korjaamiseen,eikä kannatakkaan.Uudet putket näyttäisi kulkevan Krimin kautta Turkkiin.
Ja tuplaputket Kiinaan.
Joten hiileen panostaminen voipi olla aiheellista,kun vihervetoinen propelli voima hyytyy,eikä ydinvoimaa enää voida käyttää.

Elias Heikari

Suomi on mukana koska Saksa on Euroopan talouden veturi. Uniperistä tulee hyvät tuotot ja kivihiilen käyttöä voidaan vähentää kun NS2 on valmis. Kaasuputki rauhoittaa Itämeren aluetta. Kun kaasua virtaa Venäjältä Euroopaan ja rahaa toiseen suuntaan niin sotimiseen ei ole aihetta, Fortumin johto tietää tämän hyvin, samalla Fortumin ja Uniperin Venäjän sijoitukset ovat turvattuina. Miksi ihmeessä joillekin on niin hankalaa tehdä venäläisten businestä kaasulla. Eivät venäläiset ole mailmalla laittamassa suomalaisten metsäyhtiöiden busineksiin kapuloita rattaisiin. Muutaman vuoden kuluttua Saksa purkaa Venäjän kauppapakotteet kun reaalipolitiiikka tulee takaisin. Siinä vaiheessa voi Suomen Idän kaupasta vain olla rippeet jälellä jos nyt kovasti ollaan kaikkea vastaan. Saksa ja Venäjä ovat tehneet yhteistyötä ja myös sotineet toisiaan vastaan vuosisatoja, näin tulee tapahtumaan myös jatkossa. Saksa - Venäjä tulevat lopulta liittolaisiksi ja vastavoimaksi Euroopassa, USA:n ja Kiinan vaikutusvallelle.

Jorma Peltonen

Olet aivan oikeassa. Jos kyseessä olisi Jenkkien putki, mitään ongelmaa ei olisi. Mutta kun kyseessä on häirikkö diktatuuri Venäjän (toisin sanoen roskavaltion) putki, niin ongelmaa on. Tässä koko jutun pointti juuri on Suomessa ei uskalleta ottaa tähän kantaa. Paitsi Elina.

Oskari Pettersson

Miksi Saksalainen teollisuus ei saisi ostaa edullista kaasua Venäjältä tai miksi Jenkien kaasu on niin paljon kalliinpaa, ettei sen käyttö kannata? Kuitenkin se energian osuus on monessa tuotteessa isoin kustannuserä ja Saksa kilpailee samoista markkinoista Amerikkalaisten kanssa ympäri maailman. Pelkästään rahasta tässä on kysymys ja kenen taskuihin se valuu.

Timo Granberg

Näyttää jälleen siltä että Fortumin rikollisjoukko se vaan laskee omia bonuksia. On se kumma että valtion putiikissa voidaan sohlata miten sattuu. Aikanaan joku tiedottajakorppu kääräsi pöksyihin täysin ansaitsemattoman bonuksen.

Jouni Borgman

Jenkit haluaisivat kaupata Eurooppaan omaa liuskekaasuaan ja ovat laittaneet Kokoomuksen neocon-siiven edustajan kampanjoimaan mm. Nordstream-lisäputkea vastaan. Samaa vääntöä käydään myös etelässä, esimerkiksi Syyrian sodan taustalta löytyy kiistoja tulevien kaasuputkien reiteistä. Mustanmeren kaasuesiintymistä käytäneen myös kovaa vääntöä. Joka tapauksessa Venäjän/Kiinan vaikutusta tässä torjutaan kiihkeästi, koska maailman kaikki paha on sieltä lähtöisin ja kaikki hyvä USA:sta. Nämä kaasukaupat ovat osa isoa geopoliittista vääntöä "transatlantin" ja "euraasian" blokkien välillä.

Jukka Lampinen

Jos Ukraina ja Baltian maat kiristää Saksaa estämällä kaasun läpikulun, niin mitenkähän se mahtaa palvella Euroopan turvallisuutta.
Tässä niin sanotussa turvallisuus uhkassa ei ole mitään järkeä, se on vain järjetön hokema.

Lauri Kiiski

Valtio-omisteisellle Fortumille hyvä diili. Kivihiilivoimalat ja Venäjän kaasut samassa paketissa. Tervetuloa kivikaudelle ja veronmaksajien kukkaroille. Viimeisestä miljardikaupasta Saksaan alkaakin olla jo aikaa (Soneran ilmatila Saksassa ), eikä siihenkään aikanaan löydetty vastuullista Paavo Lipposen hallituksen päätännästä.
Lipponen olikin sitten lobbarina kaasuputkelle hieman myöhemmin.

Timo-Pekka Mustakallio

Sivulliset Baltian ja Itä-Euroopan maat saavat kiukutella miten haluavat, mutta se ei tee NS2:sta millään tavoin "kiistanalaista projektia". Saksa haluaa ostaa kaasua (olisikohan tuo siis "Energie-Kehrtwende":ä, järjen paluuta?), Venäjä haluaa myydä, ja kaasuputki kulkee pääosin kansainvälisellä merialueella.

EU on kuolemanspiraalissa, ja mielestäni joutunut jo niin mataliin ettei oikaisu voi enää mitenkään onnistua. Bryssel ei edes yritä väistöä, vaan näyttää vieläpä avanneen kaasun levälleen syöksyessään kohti liittovaltio-fantasiaansa. Sillä ei ole enää aikaa, eikä EU ole riittävän ketterä liikkeissään vaikka se tajuaisi juuri tässä silmänräpäyksessä tarvitsevansa jyrkän suunnanmuutoksen: kaputti tulloo. Pelkäänpä pahoin, että EU on ottanut Jean-Claude Junckerin "jos totuutta ei voi kertoa, täytyy valehdella"-vitsin tosissaan, ja elää itsepetoksen, aatteellisen monokulttuurin harhamaailmassa.

Euroopan ja Suomen on jo tihrustettava tulevaisuuteen, missä Euroopan poliittinen yhdentyminen (sula mahdottomuus nykyedellytyksin) on joutunut historian roskakoriin, ja on keksittävä uudet keinot pärjätä keskenään sekä ulkovaltojen suuntaan. NS2:n voisi nähdä askeleena kohti Gorbatshovin 1990-luvun ajatusta "yhteisestä eurooppalaisesta kodista", polkua mikä olisi silloin pitänyt valita keskentekoisen poliittisen unioinin ja USA-kuuliaisuuden sijaan. Historia näyttää oudolla huumorintajullaan olevan palauttamassa meidät taas takaisin tuohon neljännesvuosisadan takaiseen tienhaaraan... josta silloin lähdimme väärään suuntaan. Toivokaamme, että järki voittaa tällä kertaa, ja ettei tuo paluumatka tienhaaraan tarkoita kipeitä kolhuja: olisi sääli ja suuri vahinko, jos Euroopan yhdentyminen kansallisvaltioiden hyötyliittona peruuntuisi Brysselin virheratkaisujen takia, ja vanhat juoksuhaudat kaivettaisiin taas auki.

Lepomäki näyttää olevan yksi niistä poliitikoista, jotka ajavat (kaahaavat!) eteenpäin katsomisen sijaan peruutuspeilin varassa... ja ajavat ennen pitkää pahki esteisiin, joita historia heitti eteemme.

Samy Arling

Tässä nähdää hyvin EU-raadollisuus. Merkkeli määrää suomelle pakotteet ja ostaa itse suoraan Putinilta kaasua viritellen jättiputki hankkeen pariskunta putkimies /sopeutumiseläke Lipposkan loppaamana.Suomi vahingoittaa pysyvästi idänkaupan jonka luottamus ei koskaan palaa.Melko ristiriitaista !Häviäjänä on Brysselin riistomaa sen koillinen kalifaatti Suomi.

Timo Nyman

Ymmärtääkseni tässä Saksan hiilivoimakaupassa on kyse tasapuolisesta maantieteellisestä levittäytymisestä. Suomalainen voimayhtiöhän on investoinut Venäjälle miljardikaupalla vesivoimaloihin ja kaiketi business siellä laajenee. 3700 henkeä puskee jo hommia Venäjällä Fortumin listoilla. Jos yli 30% Fortumin tuloksesta tulee jo Venäjältä niin onhan kai jo aika räplätä lännessäkin jotain!