Keskiviikko 19.9.2018

Ministeri pyytää anteeksi – lipsautti pitkäaikaistyöttömistä kyselytunnilla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.9.2017 11:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Työministeri Jari Lindström (sin.) pahoittelee sanomisiaan. Arkistokuva.
|

Työministeri Jari Lindström (sin.) pyytää anteeksi viitaten lausahdukseensa pitkäaikaistyöttömistä torstain kyselytunnilla. Lindströmin lipsautuksen nosti esiin kansanedustaja Sanna Marin (sd.), joka nyt kiittää ministeriä.

Sekä Sanna Marin että kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) nostivat kyselytunnilla esiin työllisyystilanteen. Ministeri Lindström sanoi vastauspuheenvuorossaan toivovansa, että pitkäaikaistyöttömien määrä saadaan painettua alle 100 000:n, mutta prosessi on pitkä.

–Tämä on pitkä prosessi, koska pitkäaikaistyötön ei ole pelkästään työtön, vaan hänellä on paljon psykososiaalisia ongelmia, minkä takia hallitus panosti myös tähän asiaan riihessä ja laittoi sinne lisää rahaa, Lindström sanoi kyselytunnilla.

Myöhemmin ministeri vielä jatkoi psykososiaalisista palveluista, joita on vahvistettu.

–Ollaan tunnistettu se, että nämä ihmiset ovat työttömiä mutta että heillä on muitakin ongelmia, ja näihin ongelmiin pitää saada ratkaisua. Sen lisäksi markkinoimme palkkatukea nimenomaan alle 30-vuotiaille. Nämä ovat sellaisia toimenpiteitä, täsmätoimenpiteitä, jotka eivät yksinään tietenkään mitään ratkaise, mutta näitten yhdistelmällä voidaan tätä nuorisotyöttömyyttä ja pitkäaikaistyöttömyyttä helpottaa, Lindström sanoi ja sai kiitosta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.).

Sanna Marin tarttui Lindströmin sanoihin Twitterissä ja twiittasi näin:

– Työministeri sanoi kyselytunnilla: ”pitkäaikaistyötön ei ole ainoastaan työtön vaan hänellä on paljon psykososiaalisia ongelmia.” Siis what?

Nyt Lindström vastaa Puheenvuoron blogissaan Marinille, jota hän kiittää aktiivisuudesta ja tarkkaavaisuudesta ja huomauttaa, että Marin muistanee ”tämän myös silloin kun istuu itse ministerinä aitiossa tentattavana”.

–En kiistä sanomisiani. Mutta voin kertoa uutisena sen, että kyselytunti ei ole mikään helppo rasti. Se on paineellinen ja hankala paikka. Siksi, virheitä sattuu ihan jokaiselle. Ainakin minulle, Lindström kirjoittaa

–Minä en yleistä kaikkia pitkäaikaistyöttömiä samaan kategoriaan. Osa on työttömiä ja heillä ei ole muuta ”ongelmaa”, mutta osalla on psykososiaalisia ongelmia ja heihin oli tarkoitukseni viitata. Pyydän anteeksi kaikilta niiltä, jotka luulevat työministerin pitävän kaikkia pitkäaikaistyöttömiä moniongelmaisina. Näin EN tietenkään ajattele.

Lindström muistuttaa blogissaan, että Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilastointitavat ovat erilaisia, joten näiden kahden tahon tilastoja ei voi verrata toisiinsa. Hän huomauttaa, että työllisyyskeskustelussa liikkuu paljon väärää tietoa ja tilastojen tulkitseminen on vaikeaa.

– Kun minulta siis ryhdytään kyselemään eduskunnan kyselytunnilla yksityiskohtaisista asioista joiden vastaamiseen ei yksi minuutti riitä, niin ehkä joku ymmärtää vastaamisen vaikeuden. Näiden tilastojen sisään katsominen kun on asiantuntijoillekin vaativaa. Siis niille jotka työkseen tätä tekevät, Lindström sanoo.

–Väärinymmärtäminen ja erityisesti tahallinen sellainen ei sekään ihan kauheasti auta työttömyyden ahdingossa olevia. Väärää tietoa nimittäin liikkuu paljon ja TEM pyrkii omalta osaltaan korjaamaan virheellistä tietoa sen minkä ennättää ja minkä havaitsee. 

Marin jakoi Lindströmin blogikirjoituksen Twitterissä ja kiitti häntä vastauksesta.

– Kiitos Jari Lindström, että vastasit! Jokaiselle meistä sattuu mokia ja uskon, että kyselytunti on ministerille kova rasti, Marin twiittasi.

Lue myös:

Työttömien järjestö järkyttyi käyttämättömästä 150 milj. €:sta – viesti ministerille

Vartiainen ei vakuutu työllisyysluvuista: "Pian törmätään rakennetyöttömyyteen ja ihmiset loppuvat"

Tilastokeskus: Työttömyys vähenee – silti synkkä uusi ennätys

Jari Lindström vastaa ryöpytykseen ”orjatyöstä”: ”Kokeilulla ei saa korvata palkkatyötä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jari Lindström
Jari Lindström
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Eero Lehti totesi edunkunnassa budjettipuheessaan että maassamme on vanhan laskukaavan mukaan 600000 työtöntä.

Työttömyyden laskeminen määrällä, mikä on työministerin työttömyyden tavoitetaso, on toteutumaton tavoite esimerkiksi verraten nykyistä maahanmuuttajien määrää ja heidän työllistämistään.

Jari Kaisla

Paperimies Lindström ei edes ymmärrä millaista on pitkäaikaistyöttömän arki nykyisin. Useimmille nämä "psykososiaaliset" ongelmat ovat syntyneet lähinnä hallituksen ratkaisujen seurauksina. Kun köyhää kivitetään, kepitetään ja kiristetään näkyvät seuraukset tietysti entistä suurempina "psykososiaalisina" ongelmina joka johtaa loputtomaan kierteeseen. Mitä hallitus tekee asialle? Kepittää lisää näitä ihmisiä aina kun vain saa sille mahdollisuuden ja palkitsee niitä ihmisiä jotka potkivat nämä heikompiosaiset takaisin polvilleen kun he yrittävät nousta seisomaan.

Marja-Liisa Kalkela

Kortistoissa on ollut paljon työttömäksi työnhakijaksi kirjattuja henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta enää hae työtä. Työnhaku on voinut loppua työpaikan saamiseen
tai vaikka opiskeluun
tai terveydellisten syiden vuoksi.

Tarkkoja lukuja rekisteristä siivottujen työttömien määrästä ei ole, mutta Tuomaalan arvion mukaan "puhutaan tuhansista ihmisistä".
Yle 30.9-17

+Lex-Linströmmillä eläkkeelle siivotut ja ilmaistöissä toimeentulotukea vastaan olevat.
Kuka väittää ettei työttömien joukko ole "vähentynyt"? Tilastojen mukaan.

Pekka Hovatov

Työministeri sanoi kyselytunnilla: ”pitkäaikaistyötön ei ole ainoastaan työtön vaan hänellä on paljon psykososiaalisia ongelmia.” SINISEN TULEVAISUUDEN JÄSENET EIVÄT OLE PELKÄSTÄÄN POLIITIKKOJA, HE OVAT MYÖS KUSIPÄITÄ.

Niilo Mäkelä

Lipsautus viittaa kon ajattelutapaan ja ministeritasolla se on vakavampi kuin maallikon sanomana. Pitkäaikaistyötön on heitteille jätetty pitkäksi aikaa ja siinä pitäisi katsoa peiliin. Kilpailuyhteiskunta tuottaa työttömiä ja osa heistä jätetään unholaan.

Marja-Liisa Kalkela

Työministeri J.Linströmmille hatun nosto .Ainut ministeri joka vastaa kysymyksiin ja tuo perustelut selkeästi esille.
Ja josministeri Linströmmi Yksin päättäisi työttömien tuista ja niihin varatuista rahoista Stvm /Kelan osalta hän toimisi toisin.

Päättämässä on EU -92-97 tehdyt sopimukset "Työn ja Sosiaaliturvan yhteensovittaminen EU -jäsenmaissa!
+PM puolue kepu 49,kok 38 eduskuntaryhmät .

JK.Samaa kaavaa on toteuttanut Saksa,Tanska ja Britit jo ennen meitä.
Sipilä vain vaatinut tiukempia ehtoja kuin edm.maissa on.

Perttu Huovinen

Itsellä lipsahti tuossa taannoin työttömyys pitkäksi, ilman mielenterveysongelmia, ainut pulma oli että kun koitin työvoimatoimiston kautta saada apua koulutukseen minkä olisin tarvinnut että olisin saanut töitä heti, niin sanottiin ihan suoraan että " ei voida auttaa,ei ole enää määrärahoja, koska kaikki on mennyt pakolaisiin". Siksi toisekseen, tämä Uuvatti on ollut itse työstään sairaslomalla, koska "liikaa töitä"

Teuvo Lehtola

Jari. Selitä se, onko syy tässäkin tapauksessa työttömän, kun TE-keskus on luvannut hakijan mainita työnhaussa työnantajille, että heillä on mahdollisuus saada palkkatukea (30%),kun ja jos työllistävät hänet työpaikkaan. Koulutus on, kokemustakin löytyy jonkin verran haettaviin paikkoihin,(2-4v). motivaatio oppia lisää ja uutta on kova. Silti työntekijää ei kutsuta yhteenkään työpaikkahaastatteluun edes...? Työttömän syykö tämäkin on? Missä onvika, jos työnantaja saa 30% tukea palkkakustannuksiin ja se tuki voi olla jopa vuoden voimassa, siltikään ei työntekijä kelpaa edes haastatteluun.? Ei ole saatana silloin rahasta kiinni työntekijän palkkaaminen. Asiakkaalta työnantaja perii tietty 100 % tuntihinnan ja siitä hyvästä työnantaja saa 30 % parempaa katetta työntekijästä joka imiselle tunnille. Silti ei ole yhdellekkään työnantajalle tällainen työntekijä kelvannut.? Mik? Silloin ei tarvita lainkaan palkkatukea, jos se ei kerta edes kelpaa työnantajille. Ottakaa kokonaan se pois jaosta. Sillä ei ole yhtään mitään vaikutusta asiaan. Työttömyyteen. Osa vaan käyttää tukea hyväkseen. Ei ole edes tarkoitus palkata uutta työntekijää, sillä on nähty sekin, että kun tuki loppuu, looppuutyösopimuskin, thats it. Hyväksikäyttöä tuo on. Onneksi osassa on TE-keskus perinyt tuet pois. Eli, hakija on hakenut kymmeniin, ellei satoihin työpaikkoihin tällä tuen hakemisen voimalla. Ei ole yhtäkään työpaikkaa auennut sentähden. Eli, työnantajat puhuu suoraan sanottuna paskaa, että ei ole varaa. Kyllä se 30 % etuus tulee takuulla näkymään voitto luvuissa joka firmassa. Sekin pitäisi säätää nyt lailla, jos tällainen hakija haķee työpaikkaa johon on koulutus ja jonkin verran kokemustakin ja työnantaja ei edes yritä palkata häntä, pois kaikki tuet ja etuudet sellaiselta työnantajalta, sanktiot sellaiselle, kuten työttömille hakijoille. Ja jos sopimus päättyý samaan aikaan, kun tuki, peritään tuet korkoineen takaisin, eikä uusille tuille ole ikinä enään oikeutta.
Jotain se on tehtävä, että työnantajatkin herää todellisuuteen.
Toiseksi, vaikka o.is tukityöllistetty, on i validiprose tti, ei se tarkoita suoraan, että olis työhön kykenemätön , erityis kohtelua ja asioita vaativa vammainen henkilö. Vammat, ruumiinvammat voi hyvinkin olla näkymättömiä, niitä ei moni edes huomaa tai usko edes, jos kuulee, että jollain voi olla jopa 75% invaliditeetti jhenkilöstä ei näy se päälle päin millään lailla. Asennevamma on monestmyös suurin syy tähän kohteluun ja käytäntöön. Tietämättömyys. Luullaan,vai ei kuitenkaan tiedetä yhtään mitään. Päät pois pensaasta. Työnantajilta siis.

Marja-Liisa Kalkela

Totta kai lamat,taloudellisista syistä irtisanomiset on Ex-palkansaajien työtttömien syy. Etenkin yritysten halpamaihin vienninkin syy. Sieltä kun tuotot on osakkeenomistajille suuremmat.

Heti kun ex-palkansaaja,veronmaksaja,äänestäjä on työtön ei häntä koske kansan sosiaaliturva eikä yhdenvertaisuuslaki .
Eli hänestä tulee "lainsuojaton" .
Hallitukset voi pallotella miten lystää ,esittää vaatimuksia uhkaamalla viedän perustuslain takaaman ,perusturvan karensseilla 3kk elannosta. Jopa lapsiperheiltä.

Ari Ohvo

Lindtröm haluaa leimata työttömät ongelmiksi eikä niinkään sen että työttömyys on ongelma. Ajattelu on jatkoa Keskustan viljelemälle ajattelutavalle, jossa ajatellaan että jos sinulle tapahtuu jotain ikävää on se sinun syysi. Varmaan pitää ottaa katolisten anekauppa jälleen käyttöön niin voit ostaa syntisi anteeksi. Tämä olisi varmaan katolilaiselle konservatiiville herra Soinille mieleen. Luterilaisten ei tarvitse tosin ostaa syntejään anteeksi kun sen on jo joku tehnyt ristin kuoleman avulla eikä se joku ollut Soini vaan Jeesus.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Lindtröm haluaa leimata työttömät ongelmiksi
Eikö se Sipilä puuhastele niitä työttömien kyykytyslakeja? Vähän E.Ahon työreformin tapaan . Kok Kanervalla ennätys tuli 534 000 työttömällä-93.
Urpo Leppänen (msp/ps) "poisti" työttömyyden vuodessa.
Näkyy porvaripuolueilla tuo leimaaminen kuuluvan kautta aikojen joka hallituskausille tavaksi.

Pertti Tervala

Olisi mukava nähdä tilastoja aiheesta, koska hyvin luultavaa on että ministerin viittaus osuu aika suurelta osin oikeaan. Ihmisten ylpeys vaan sai sanomisistaan kolauksen, koska monen on niin vaikeata nähdä ja myöntää nuo ongelmansa, koska ne koetaan häpeällisinä. Eihän se ole mikään ihme että ihmisillä on psykososiaalisia ongelmia koska nämä sairaan ja sekaisin olevan ihmismielen luomat hullut järjestelmät aiheuttavat niitä, eli ne ovat tämän hullun järjestelmän ominaisuuksia aivan kuten työttömyyskin. Eihän mitään työttömyyttä olisikaan ilman tällaista järjestelmää. Ihmiskuntahan aiheuttaa kaikki ongelmansa aivan itse, kukaan muu niitä ei ole tänne Tellukselle tullut aiheuttamaan.

Mika Lundgren

Työttömän ainoa ongelma on ettei kukaan usko työttömän osaavan tehdä mitään töitä. Te-toimistossakin sanottiin etten osaa mitään ja siksi en saa töitä. Eivät koskaan ole kysyneet työnantajilta osasinko jotain kun olin töissä.