Sunnuntai 21.7.2019

Ylikomisario Taponen pakkopalautuksista Voima-lehdelle: ”Meillä on poliisilaissa pykälä…tehtävän voi keskeyttää”

Luotu: 
4.10.2017 10:33
Päivitetty: 
4.10.2017 10:37
  • Kuva: Iltalehti / Alma Media
    Kuva
    Arkistokuva mielenosoituksen aiheuttaneesta pakkopalautuksesta Jyväskylän vastaanottokeskuksella.
|

Poliisiammattikorkeakoulun ja Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen pohtii Voima-lehden artikkelissa turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia, joiden toimeenpano kuuluu poliisin tehtäviin. Helsingin poliisilaitoksella esimiestehtävissä toiminut Taponen tuo esiin pakkopalautusten ongelmallisuuden yksittäisen poliisin näkökulmasta ja väläyttää jopa lakipykälää, jonka perusteella poliisivirkamies voisi keskeyttää tehtävän suorittamisen.

Taposelta kysytään, voisiko hän itse käännyttää lapsiperheen Afganistaniin. Hän pohtii, että asia herättäisi moraalisesti tunteita.

– Yrittäisin varmaankin selvittää priorisoinnin, että onko juuri nämä ihmiset välttämätöntä palauttaa juuri nyt. Meidän organisaatio ei tunne tällaista harkintaa, ja yksilönä tämä on nyt minulle vaarallista puhetta kaikin puolin, Taponen sanoo Voima-lehdelle.

Voima-lehden mukaan Taponen soittaa perään haastattelun jälkeen jäätyään miettimään afganistanilaiskysymystä.

– Meillä on poliisilaissa pykälä, jonka mukaan, jos tehtävän loppuun suorittamisella on sellaiset yhteiskunnalliset vaikutukset, ettei tehtävän suorittaminen ole perusteltua tai jos tehtävän suorittamisesta saatava hyöty on minimaalinen siitä koituvaan haittaan nähden, voi tehtävän suorittamisen keskeyttää. Jos esimerkiksi joku lähtee autolla pakoon keskusta-alueella, on takaa-ajosta tai autoa kohti ampumisesta suurempi haitta kuin hyöty. Pakkopalautuksista voisi ajatella samalla tavoin, jos niistä koituva yhteiskunnallinen haitta on kohtuuton. Tähän pykälään voisi tietysti tällaisissa tapauksissa vedota, Taponen sanoo.

Twitter-palvelussa aktiivisen ylikomisario Taposen näkemykset turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikasta ovat herättäneet kansalaiskeskustelua ja kritiikkiä. Lue lisää alla näkyvistä jutuista.

LUE MYÖS:

Ylikomisario: Uusi ilmiö tuli Suomeen – poliisia painostetaan ja mustamaalataan

Poliisijohto käynyt ”rakentavan keskustelun” Jari Taposen ja Jussi Huhtelan kanssa – Poliisin some-linjaus muuttuu

Ylikomisario vastaa Atte Kalevalle: ”On vaarallista korostaa liikaa islaminuskon roolia terrorismissa”

Atte Kaleva: Ylikomisarion twiitit asiattomia – Väärä viesti viranomaisten suhtautumisesta jihadismiin

Poliisin tviitit turvapaikanhakijoista kouluissa nostatti myräkän – Kansanedustaja vie poliisijohdolle

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Poliisin tehtävä ei ole arvioida oikeuslaitoksen antamia päätöksiä ja lähteä muuttamaan niitä annettujen tehtäväjakojen kesken. Poliisin tehtävä on noudattaa lakia ja piste. Mikäli ei tähän kykene, vaan alkaa toimia omien ideologien pohjalta poliittisin perustein, on aika erota tai erotettava jos ei itse älyä lähteä.

Risto Salonen

Eikö poliisikoulussa puhuttu vallan kolmijaosta. Poliisi kuuluu toimeenpanovallan alle eikä sillä ole oikeutta tuomiovaltaan. Lainsäädäntövalta tekee puitteet myös palautusten perusteille ja tuomiovalta sitten katsoo, että perusteet ovat riittävät. Ei poliisi voi jättää suorittamatta jos omatunto ei anna periksi. Ammatinvalintakysymys.

Markus Vuorivirta

Poliisilla on siis valta päättää, että palautettavalla on parempi olla täällä suomessa ulkona pakkasessa ilman ruokaa, kuin kotimaassaan lämpimässä ja hankkii sieltä sitten ruoan miten tahtoo...

Poliisi kun unohti, että palautettavalta on viety jo kaikki vastaanottopalvelut, rahoineen ja majoituksineen päivineen laillisessa oikeuden puoltamassa prosessissa.

Poliisi ei kuitenkaan maininnut tässä, että aikoo myös elättää tämän "keskeytyneen tehtävän". Eihän poliisi voisi kuitenkaan heitteille jättää vai mitä?

Tässä siis unohtui kokonaan mainita, kuka maksaa tämän "keskeytyneen tehtävän" vai paiskaako poliisi tämän tapauksen sitten kirkon porteille?

Kimmo Tallqvist

Miten tällainen logiikan irvikuva on vielä virassa.
Huomaa että taponen ei edes tajua kuka hänen palkkansa maksaa ja keitä hänen tulee virkavastuussa ensisijaisesti palvella.
Päinvastoin se yhteiskunnallinen haitta on kohtuuton työnantajalle eli veronmaksajille jos laittomien palautuksia keskeytettäisiin ja täällä voisi loisia loputtomasti ilman mitään todellista syytä.
Mutu tuntumalla ei ole ennenkään tuomaroitu.
Jos laintulkinta ei kelpaa niin sitten pitää pyrkiä eduskuntaan laatimaan niitä lakeja eikä jaella tekojaloja aivopieruja lehdistölle.
Kuluuko tää hemmo johonkin seksuaalivähemmistöön tai grönien pössäyttelypiireihin ?
Taponen ei ymmärrä asemaansa.
Mitä ihmeen moraalin ylituomaria ja pyöveliä tämä huru-ukko yrittää leikkiä.
Hänen tehtävänsä on toteuttaa tuomioistuimien lainmukaiset päätökset mukisematta.
Jos homma ei kelpaa niin vaihda duunia.

Hannu Tervola

Elikkä jos joku ajaa poliisia karkuun, niin on ok seurata yli 200 km/h muun liikenteen seassa puikkelehtien. Mutta jos joku on LAITTOMASTI suomessa, niin häntä ei viitsitä poistaa maasta.
No menee jotakuinkin poliisin logiikan mukaisesti. Pahimpia on mopopoja ja takarattaiden vaihdot ja Vilkkua käyttämättömät. Netissa väärin puhuvista puhumattakaan