Perjantai 24.5.2019

EK:n veivaus hämmästyttää ay-liikettä – Liittopomo radiossa: ”Se on ihmeellistä”

Luotu: 
4.10.2017 12:17
Päivitetty: 
4.10.2017 12:20
  • Kuva: Alma Media arkisto / Kari Mankonen
    Kuva
    Ammattiliitto JHL:n Päivi Niemi-Laine ihmettelee EK:n ristiriitaisia linjauksia.
|

Ammattiliitoissa ihmetellään Elinkeinoelämän keskusliiton ristiriitaista suhtautumista niin sanottuun keskitettyyn sopimiseen.

EK romutti taannoin tupo-järjestelmän irtautumalla keskusjärjestösopimuksista. Ratkaisullaan työnantajajärjestö vauhditti siirtymistä alakohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin.

Syksyn liittokierrokselle EK kuitenkin etenee ”tiukasti koordinoimallaan” neuvottelutaktiikalla, ihmetteli Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine Yleisradio Ykkösaamussa keskiviikkona.

EK:n Jyri Häkämiehen äskettäinen ilmoitus kummeksuttaa Niemi-Lainetta. Häkämies ilmoitti haastattelussa, että ”vaikka työmarkkinajärjestöjen keskinäistä koordinaatiota ei ole, olemme sopineet työnantajien koordinaatiosta. EK on se pöytä, jossa yhteisiä linjauksia on tehty”.

– Se on ihmeellistä, että EK:n Häkämies tulee ulos ja sanoo, että tiukka koordinaatio on nyt EK:ssa olemassa ja liitot ovat siihen suostuneet – eli jonkinlaista vientialojen tupoa rakennetaan, Niemi-Laine sanoi Ylellä.

– Tämä on taitava rusinat pullasta -malli. Työnantajat osaavat tämän.

Niemi-Laine arvioi, kuten yleisesti ennakoidaan, että parhaillaan neuvotteluissa olevien vientialojen palkkaratkaisu antaa mallia muillekin aloille. Hänen mukaansa vientialojen neuvottelutuloksella ”yritetään ohjata julkisen sektorin palkkaratkaisua”.

Myös keskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi, että ”henki” saada aikaiseksi eräänlainen niin sanotun Suomen mallin mukainen yhteisen linjan palkkaratkaisu on vahva, vaikka Suomen malli varsinaisesti onkin kumottu.

– Survotaan eri alojen palkankorotukset samaan muottiin, kapeaan formuun, Sund pohti tilannetta.

Myös hän näki ristiriidan EK:n toiminnassa.

– Liittokierroksen luonne – miksi työnantajat halusivat [keskitetystä ratkaisusta] eroon – on juuri se, että alakohtaisessa sopimuksessa voidaan ottaa huomioon alan erityispiirteet. Kuten esimerkiksi täysin erilainen taloudellinen tilanne.

– Sanat ja teot ovat ristiriidassa vähän siellä ja täällä, Sund totesi.

Lue myös:

EK pudotti pommin työmarkkinoille: ”Nyt oli viimeinen hetki irtisanoa sopimukset”

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”

Jaa artikkeli: