Perjantai 17.8.2018

”Niinistön ehdotus on pelkkää populismia” – Separatistipuolue ei halua asevelvollisuudesta vapaalle Ahvenanmaalle siviilipalvelusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.10.2017 18:17
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoi viime viikolla, että ahvenanmaalaiset pitäisi saada siviilipalvelukseen. Arkistokuva.
|

Itsenäistä Ahvenanmaata ajavan Ålands Framtid -puolueen puheenjohtaja tyrmää puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) puheet ahvenanmaalaisten siviilipalveluksesta. Ahvenmaalaiset ovat vapautettuja asevelvollisuudesta, mutta lain mukaan heidän pitäisi suorittaa tietynlainen siviilipalvelus. Näin ei kuitenkaan käytännössä ole ollut.

Niinistö sanoi viime viikolla Hufvudstadsbladetille, että ahvenanmaalaisten tulisi suorittaa siviilipalvelus. Taustalla on vuonna 2013 käynnistynyt Ahvenanmaan itsehallintolain uudistushanke, jota johti presidentti Tarja Halonen, ja lain erikoinen pykälä asevelvollisuuden suorittamisesta. Nykyisin ahvenanmaalaiset saavat asevelvollisuuden ”sijasta palvella vastaavalla tavalla luotsi- ja majakkalaitoksessa tai muussa siviilihallinnossa”.

–Nykyinen laki siitä, että ahvenmaalaisten tulisi palvella luotsi- tai majakkalaitoksessa on ollut kuollut kirjain. Koska jokainen suomalainen on perustuslain mukaan velvollinen osallistumaan maanpuolustukseen, on tämä luonnollinen kannanotto ja harkitsemisen arvoinen, Niinistö sanoi lehdelle.

Jo aiemmin Ahvenanmaalta on kritisoitu ehdotusta muun muassa Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfströmin suulla. Moni suomalaispoliitikko joukossa hallituskumppaneita puolestaan kommentoi STT:lle, että Niinistön ehdotus tuli täytenä yllätyksenä ja esimerkiksi puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) toivoi, että ministeri jatkossa keskustelisi hallituksen kanssa ennen uusia aloitteita.

Ålands Framtidin (Ahvenanmaan tulevaisuus) puheenjohtaja Axel Jonsson sanoo Uudelle Suomelle, ettei usko Niinistön pohtineen ehdotustaan kovin tarkkaan. Hän huomauttaa, että kyseistä lakia ei ole koskaan sovellettu ahvenanmaalaisiin, vaikka se on ollut olemassa vuosikymmeniä.

– En näe, miksi tai miten sitä pitäisi harjoittaa käytännössä.

Lue myös: Jussi Niinistö HBL:lle: ”Nykyinen laki on kuollut kirjain” – Ahvenanmaalaiset siviilipalvelukseen

Jonsson sanoo, että Niinistöllä on mahdollisuus komentaa ahvenanmaalaiset toteuttamaan lain kirjainta, mutta ei usko hänen tekevän sitä. Käytännössä puhe ei siis Jonssonin mukaan johda mihinkään, koska kukaan ei suorita vastaavan tyyppistä palvelusta tällä hetkellä, eikä käytännön toteutuksesta ole mitään kokemuksia.

–Mielestäni se on vain populistinen ehdotus, hän sanoo viitaten Niinistön lausuntoon.

Jonssonin mielestä suomalaisessa poliittisessa keskustelussa näkyy usein se, että suomalaispoliitikot saavuttavat poliittista suosiota Ahvenanmaan vastaisilla lausunnoilla, koska suomalaiset näkevät Ahvenanmaan etuoikeutettuna. Toisaalta ahvenanmaalaiset eivät äänestä suomalaispoliitikkoja, joten näillä puheilla ei voi käytännössä menettää ääniä.

–Tämä on tyypillinen tilanne sellaisesta, Jonsson sanoo Niinistöön viitaten.

–Minusta se ei maalaa kovin mukavaa kuvaa Niinistöstä tässä kontekstissa.

Niinistö vastasi kysymykseen suosion kalastelusta Ylen Perjantai-ohjelmassa viime perjantaina.

 –En koskaan kalastele suosiota kommenteillani, että kyllä ihan vilpittömästi yritän Suomen puolustuksen eteen tehdä työtä. Tämä itse asiassa ei ole edes minun keksintöni. Tämä on puolustusministeriön linjaus, joka on otettu jo ministeri Haglundin eli edeltäjäni aikana. Totesin, että se on myös minun aikanani voimassa ja se perustuu lainsäädäntöön, Niinistö sanoi Ylen Perjantai-ohjelmassa.

–Nyt kun Itämeren turvallisuusympäristö on muuttunut, niin varmaan olisi kriisin koittaessa ahvenanmaalaistenkin hyvä osata tehdä jotain oman maakuntansa puolesta, Niinistö sanoi ja lisäsi, että ahvenanmaalaispoliitikot eivät yleensä ole olleet hänen ehdotuksistaan kovin innoissaan.

Lue lisää: Suomen lain outoon Ahvenanmaa-pykälään halutaan muutos – Palvelus ”luotsi- tai majakkalaitoksessa” ei koskaan toteutunut

Jonsson myöntää, että Itämeren turvallisuustilanne todella on muuttunut, mutta ei pidä Niinistön puheita asiaa edistävinä. Hän huomauttaa, että Ahvenanmaan parlamentissa kaikki ovat samaa mieltä siitä, että nykytilanteessa paras ratkaisu on pyrkiä pitämään Ahvenanmaa mahdollisimman neutraalina alueena ja korostaa sen demilitarisoitua roolia.

– Nykyisen tilan säilyttäminen Ahvenanmaalla ja saarten ympärillä demilitarisoituna ja neutraalina alueena on paras tapa säilyttää turvallisuus. Meidän mielestämme Niinistön aloittama keskustelu ei auta sitä tilannetta. Se pikemminkin johtaa päinvastaiseen suuntaan.

Halosen johtama komitea ehdottaa, että kotiseutuoikeuden omaavat ahvenanmaalaiset olisivat vapautettuja asevelvollisuuden suorittamisesta mutta pakollisesta osallistumisesta ”maan siviilipuolustukseen liittyvään toimintaan” säädettäisiin erikseen Ahvenanmaan maakuntapäivälailla. Komitean mukaan vapauttamista asevelvollisuudesta perustellaan komentokielellä, joka on suomi. Komitean mielestä asepalveluksen vapaaehtoisuutta puoltaa myös Ahvenanmaan neutraali asema.

Ahvenanmaa on ollut demilitarisoituna aina Oolannin sodan jälkeisestä vuoden 1856 Pariisin rauhasta lähtien. Ahvenanmaalla on laaja itsehallinto-oikeus.

Lue myös:

Entä jos Ahvenanmaa haluaisi itsenäistyä? – Näin Suomi on takavuosina vastannut

Ahvenanmaan separatistipuolue haluaa itsenäisyydestä kansanäänestyksen

Kielipetturiksi syytetty Ahvenanmaan edustaja käänsi takkinsa: ”Äänestän Suomen ja Islannin ehdotuksen puolesta”

Puolustusministeri Ahvenanmaasta: ”Voimankäytön keinovalikoima on laaja ja sisältää myös ”vihreiden miesten” käyttöä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Ahvenanmaan kautta kulkee reitti Pohjanlahdelle. Se jolla on avaimet tuohon porttiin hallitsee kauttakulkua Itämereltä Pohjanlahden merialueelle ja rannikoille. Ohjusaikakauteen liittyen Ahvenanmaalta on lyhyt matka niin Ruotsin kuin Suomen mantereelle. Tämähän ei tietenkään ahvenanmaalaisia kiinnosta.

Mikko Toivonen

Tarkkaan ottaen helpoin vesireitti kulkee Ahvenanmaan ja Ruotsin välistä, mutta kyllä Pohjanlahdelle pääsee myös Suomenpuoleisen saaristoreitin kautta.

Ahvenanmaalaisia eivät nuo asiat kuitenkaan kiinnosta. Heitä ei haittaa venäläistenkään tulo. Ainoa mikä heitä haittaa on suomen kieli ja suomalaiset. Suomalaisiin nähden he ovat Freudenthalin perillisiä ja kokevat olevansa yli-ihmisiä.

Jouni Borgman

Mieluummin sitä pitää nuoret miehet oman talon töissä tai opiskelemassa tuonkin kriittisen vuoden, mitä armeijaan tärväytyy. Tässäpä mallia suomalaisille poliitikoille siitä, kuinka omien etuja ajetaan ja vieläpä leimaamalla populisteiksi ne, jotka yrittävät tulla ankkalammikolle kalastelemaan. Eli härskisti vaan, kerran se kirpaisee, mutta sitten sitä oppii puolustamaan oman kansan etuja ja väistelemään "taakanjakoja". Ei nykymaailmassa ole olemassa mitään kansojen keskinäistä moraalista, luottamus- tai solidaarisuussäästötiliä, jonka voi sitten tyhjentää hädän hetkellä.

Jukka Lampinen

Ohoh, jopas tulee kovasti taas soopaa, kiihkeimpiä Venäjä vihaajia lienee Suomessa, suomenruotsalaiset elikkä Ahvenanmaalaiset.
Suomenruotsalaisilla on käynnissä jatkuvan sota venäläistä valtiota vastaan, ne kokee että Venäjä uhkaa heidän valtaansa Suomessa.
Kukaan ei Suomessa ole niin innokas Naton kannattaja kuin hurri, Ahvenanmaalaiset ei missään tapauksessa ole neutraaleja, ne on Natoa kannattavia fasisteja.
Venäjä vihan edelle, menee vain viha suomenkieltä ja kulttuuria kohtaan.
Kun kaiken yli menee viha ja vastenmielisyys suomalaisia kohtaan, niin alueen kuulumisessa Suomeen ei ole mitään mieltä.

Hannu Peltola

ihmettelen mitä tuossa jutussa demari puhui uusista aloitteista, kjos kerran tuo oli jo vasaroitu tarja halosen aikana, jolloin termi pitäisi olla vanha aloite joka on korkea aika laittaa käytäntöön, ahvenanmaa on muutenkin ollut vain trahallinen taakka suomelle, ja mitä mailmalle on lähtenyt ahvenanmaalta?? taiteesta, teollisuudesta, innovaatioista jne, tuo saari vain pakottaa pitämään pakkoruotsia 5 miljoonalle suomalaiselle ja nuo eivät itse vaivaudu edes opiskelemaan suomea, saatika ymmärtämään sitä,m siksi ne eivät varmaan ymmärrä että ovat keopoliittisesti suurin piste pohjolassa joka olisi sotilaallisesti halutuin kohde, no, jos ahvenanmaa itsenästyy, tulee klova työ millä pärjäävät, mun tietääkseni sieltä ei juurikaan ole vientiä mihinkään ja tuonti taas maksaa, eli, lycka till, ja kannatan itsenäistymistä, kluten varmaan 90% suomalaisista, pikemmin pitäs järjestää suomessa kansanänestys haluammeko pitää koko saarta joka on vain sosilaallinen uhka suomelle, puolustakoon ahvenanmaalaiset itse ahvenanmaata