Maanantai 20.5.2019

Ylen gallup julki: Sdp nousee – Vihreät luisuu ja ”pääministerin salkku karkaa”

Luotu: 
5.10.2017 07:53
Päivitetty: 
5.10.2017 19:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Vihreiden pitkään jatkunut kasvu on hiipunut Touko Aallon noustua puheenjohtajaksi.
|

Sdp:n kannatus on lähtenyt nousuun, kun taas vihreiden voimakas suosion kasvu on hiipunut, selviää Ylen torstaina julkaisemasta mielipidekyselystä.

Sdp onkin jälleen suurin oppositiopuolue 17,3 prosentilla. Puolueen kannatus on noussut 1,7 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

Vihreiden kannatus on nyt 16,6 prosenttia. Edellisessä gallupissa kasvua kertyi enää 0,2 prosenttiyksikköä ja nyt kasvu kääntyi jo 1,2 prosenttiyksikön laskuksi. Yle toteaakin, että ”pääministerin salkku karkaa” tähän asti kovasti kasvaneilta vihreiltä.

Hallitukselle galluptulos tietää jännitteitä. Kokoomus on selkeästi suosituin puolue 21,7 prosentin kannatuksella, joka on hieman noussut edellisestä mittauksesta. Pääministeripuolue keskustan kannatus puolestaan laski taas aavistuksen ja se on nyt neljänneksi suosituin puolue 15,8 prosentin kannatuksella.

– Keskustan kannatus on heikoimmissa lukemissa sitten [Juha] Sipilän kauden alun ja ollaan palattu siihen, mistä lähdettiin liikkeelle, sanoo Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen Ylelle.

Hallitusryhmä Sinisten kannatus on samaa luokkaa kuin eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla yhteensä, eli noin 1,5 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus puolestaan oli hiipunut aavistuksen ja oli nyt 9,9 prosenttia.

Päivitys klo 19:46. Korjattu sinisten 1,5 prosentin kannatuksen vastaavan eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kannatusta yhteensä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Noin siinä käy kun "lupaa" liikoja ,kuten kepu oppositiosta:
"On kotiintulon aika"! Luki räsymatossa. "Työtä kaikille"!

Korkeimmillaan keskustan suosio oli
-vuoden 2014 lopulla lähes 27 prosenttia.
Kevään 2015 eduskuntavaaleissa keskusta
-oli ykkönen 21,1 prosentin ääniosuudellaan.

Sipilän kolmen puolueen hallituksen alkukuukausina keskustalle mitattiin noin 23 prosentin kannatuslukuja.
Nyt neljänneksi suosituin puolue 15,8 prosentin .

Pentti Westerholm

Nyt kun PerusS ovat ulkona hallituksesta "likasankopuolueen" viittaa kantaa Keskusta.
Tämän päivän politiikassa mieltään muutavien äänestäjien osuus on suuri.Seuraavissa eduskuntavaaleissa sitten nähdään miten käy puolueille jotka nostivat talouden nousuun.Kuka on heikoin lenkki ,kuka joutuu lähtemään.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
puolueille jotka nostivat talouden nousuun.
Mihin nousuun? Mitkä puolueet sen teki?
Ennuste -18
Hetkellinen nousu laskee -18
Suomi10%
EU 6%
USA 4%
TE-17 (maailman laajuinen lama)
Mutta tulipa jaettua yrityksille ja rikkaille verovapauksia.
Leikattua palkansaajilta,kiristettyä työehtoja pysyvästi. Samoin sosiaaliturvasta vain köyhimmiltä ja niitähän ei palauteta enää.
Ei -90 luvun leikkauksiakaan .

Irja Laamanen

Viime maanantai Mot sen toi esille: Kilpailukykysopimus tuli voimaan useimmilla työpaikoilla vuodenvaihteessa. Se on yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Se kasvattaa suomalaisten työaikaa 24 tunnilla eli noin kolmella työpäivällä vuodessa ilman, että palkka nousee. Kikystä piti tulla kaikkien talkoot, mutta toisin kävi.

Kikyyn houkuteltiin, koska Suomella meni sopimuksen laatimisen ja solmimisen aikoihin huonosti. Nyt ei enää mene ja siitä hallitus ottaa sulkia hattuunsa, vaikka nousu ei hallituksen ansiota olekaan.
Mikä on saanut viennin vetämään? Kikyhän se ei ole, vaikka MOT-ohjelmassa Kikyn sanottiin lisäävän työpaikkoja. Vientihän niitä synnyttää ja rakentamiseen ja muutamille muille aloille. Niille joilla on draivia. Arviot työpaikkojen lisääntymisestä vaihtelivat 14 000 ja 35 000 välillä. Mitenkään ei voi ymmärtää miten joidenkin ihmisten työajan pidennys voi lisätä työpaikkoja.

Jukka Lampinen

Hienointa on että nyt muutoksia tapahtuu, politiikka on alkanut elämään, ennen tilanne pysyi samana vuosikymmeniä.

Kansanvaltaan pyrkimistä pitäisin tärkeimpänä arvona, sitä tukee Vihreiden alamäki, sillä Vihreät on ilmoittaneet että he haluavat hallitukseen RKP:een ja Kokoomuksen fasistien kanssa.
Vihreät on siis työläisten ja köyhien kavaltajia.

Vaikka Perussuomalaiset nationalistitkaan ei ole ihanteellinen ratkaisu, niin ne mahdollistaa kumminkin sosialistien tuella kansanvaltaisen hallituksen.
Mitä ei Suomessa ole nähty kuin haaveissa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Vaikka Perussuomalaiset nationalistitkaan ei ole ihanteellinen ratkaisu

Vahvaan enemmistöhallitukseen porvariakselin vahvistukseksi tarvitaan vielä joko perussuomalaiset tai vihreät ja Rkp.
IL 9.1-15
Mikä muuttuisi jos persut olisi hallituksessa-19?
Ei mikään. Kepu,kok apupuolue siinä missä vihreät ,krst ja rkp on.

Nita Hillner

Käyttämäsi sanavalinnat muistuttavat Venäjän lehdistön ja monien poliitikkojen( Venäjä) kieltä. Venäjä kanatta mm. perussuomalaisia, koska he ajavat hajaannusta yhteiskuntaan ja Venäjän vallan kasvamista täällä. Uskon kuitenkin että melko suuri osa perussuomalaisista eivät tee tätä tietoisesti vaikka politiikka jota puolue ajaa, auttaa lisäämään Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa. Myös Kepussa on paljon ihmisiä, jotka haikailevat Venäjän vallan lisäämistä Suomessa ja länsimaissa. Sitä vastoin Kokoomuksessa, RKP,ssä ja vihreissä tällaisia tahoja ei juuri ole.

Jouni Suninen

Sipilän hallituksen harjoittama Suomen islamisaatio ajaa monia suomalaisia henkisesti lähemmäs Venäjää. Upseerina (evp), sotaveteraanin poikana ja entisenä kokoomuksen äänestäjänä huomaan yllätyksekseni pitäväni Venäjää pienempänä uhkana Suomelle kuin Sipilän hallitusta ja Sauli Niinistöä.

Pasi Käyhkö

Jos Keskusta jatkaa maakuntauudistusta tässä muodossa niin kannatus ei ainakaan tule nousemaan. Toiseksi muutto kaupunkeihin tulee vieläkin voimistumaan ja yksinkertaisesti heiltä loppuvat äänestäjät.
Nyt koko hallituksen pitäisi kuunnella suurten kaupunkien johtajien ääntä tarkalla korvalla. Esim. Jan Vapaavuorta, Jukka Mäkelää ja Lauri Lylyä.

Martti Santala

Nita
Mene Keskipohjanmaa lehden sivuille. Etsi sieltä Kokkolaan liittyviä uutisia.
Eilisiä ja tänään. Aiheena vammaisten ja vanhusten kyydit, sekä palvelun tuottaja ja tarjouskilpailu. Iltalehti on tänään poistanut jutun. Miksi???

Ralf Karlsson

Voi se hyvinkin olla työn alla SK.ssa jo. Tuollaista juttua tehdessä heidän pitää olla tosi tarkkana että esittää vain faktoja ja tarkistettavissa olevia asioita. uskoisn että jutun aihe on sen verran herkullinen että monen toimittajan sormet syyhyävät.

Harri Kovala

Mitä Troikkaa tarkoitat? Jos tarkoitat samaa Troikkaa, joka kävi Kreikassa, niin älä turhaan huolestu, ennen Suomea jonossa on 20 muuta Suomea enemmän velkaantunutta EU-maata. Joten tällä vauhdilla Troikka pääsee Suomeen vasta joskus 2200-luvulla.

Risto Salonen

Olisikohan suomut pudonneet äänestäjien silmiltä. Ei 16 prosentin kannatuksella voi saada enemmistöä maakuntavaltuustoista. Toivottavasti kehitys jatkuu. Järkevästi johdettu demaripuolue ja kokoomus on paras yhdistelmä hallituksessa. Molemmilla n 21 prosentin kannatus ja vielä joku liimapuolue mukaan avot.

Jukka Lampinen

Nämä kommentit kertoo kaiken, vihreiden edustajat samaistuu tosiaankin nykyään selvästi oikeiston fasimiin ja omistavaan porvarilliseen luokkaan.
Ei ole ihme että kannatus on lähtenyt laskuun, sillä puolue etääntyy yhä selkeämmin inhimillisistä arvoista, eikä se tosiaankaan ole enää mikään radikaali liike.