Keskiviikko 26.6.2019

Aikooko supersuosittu kokoomus kaataa koko hallituksen, Paula Risikko?

Luotu: 
5.10.2017 19:59
  • Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila
    Kuva
    Kuvituskuvassa hallituksen trioministerit.
|

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) tyrmää puheet maakuntauudistuksen ja koko hallituksen kaatamisesta. Kokoomus on galluplukujen perusteella huomattavasti hallituskumppaneitaan suositumpi, mikä on johtanut spekulaatioon jopa hallituksen kaatamisesta.

Ylen tänään julkistamassa kannatusmittauksessa kokoomus meni kirkkaasti kärkeen 21,7 prosentin kannatuksella. Perässä tulivat SDP ja vihreät ja vasta neljäntenä pääministeripuolue keskusta 15,8 prosentin kannatuksella. Sinisen eduskuntaryhmän kannatus oli 1,5 prosenttia.

Hallituksen kaatumista pohti tänään Iltalehti näkökulmakirjoituksessaan. Aiemmin sen on nostanut esille kokoomuksen entinen europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi. Hän kirjoitti syyskuussa Verkkolehden blogissaan, että mahdollisuus uusiin vaaleihin ja uuteen hallituspohjaan pitäisi ottaa näkyvästi esiin kokoomuksen työkalupakkiin.

– Pääministeriltä tuntuu olevan puhti pois ja siniset sinkoilevat sinne tänne puolueen perustamiskipujen ja matalien kannatuslukujen ahdistamina. Hyviä kannatuslukuja mielipidetutkimuksissa saanut kokoomusjohtaja Petteri Orpo joutuu pitämään hallitusta pystyssä aika lailla yksinään, Kauppi kirjoitti.

–Mikäli hallituksen päätöksenteko vielä tätäkin enemmän halvaantuu ja esimerkiksi sote-uudistus lykkääntyy tai siitä tulee täysi pannukakku, kannattaako kokoomuksen hirttäytyä tähän hallitukseen ja hukata pari olennaista vuotta?

Risikko torppaa tällaiset puheet täysin.

–Ei ole kyllä tullut mieleenkään. Nyt on tärkeää, että on toimintakykyinen hallitus. Meillä on niin paljon haasteita tällä hetkellä. Kokoomus on sitoutunut tähän hallitukseen. Gallup on gallup ja se varsinainen kannatus mitataan sitten vasta vaaleissa, Risikko sanoo Uudelle Suomelle.

Kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori puolestaan virittelee kaupunkikapinaansa ja haluaisi kaataa maakuntauudistuksen kokonaan. Vapaavuori on kutsunut asian tiimoilta Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat illalliselle tänään torstaina. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan sanoi keskiviikkona, että kaupungit voisivat saada uudistuksessa joitakin maakunnille suunniteltuja tehtäviä ja viittasi kasvupalveluihin.

Risikon mielestä on pidettävä kiinni siitä, mitä on sovittu.

–Hallitustyöskentely perustuu luottamukseen ja se, mikä sovitaan, se pidetään. Ja tarvittaessa sovitaan lisää.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Nyt olisi Kokoomuksen hetki. Eli hallitus nurin ja uudet vaalit. Näin kaatuisi myös täysin järjetön maakuntauudistus.
Onneksi myös lobbarit ovat liikkeellä tämän puolesta.
Ruotsi siirtyi 1990-luvun alussa kahden tason hallintonuotoon eli valtio ja kunnat.

Nita Hillner

Vapaavuori on yksi kokoomuksen järkevimmistä ja ahkerimmista poliitikoista. Perehtyy asioihin kunnolla ja osaa tehdä sen pohjalta ratkaisuja. Risikko on ollut pettymys, odotin alussa paljon kun hän on kuitenkin koulutukseltaan hoitoalalla, terveystieteiden maisteri. Naispoliitikoista ihailen Elisabeth Rehniä ja Päivi Räsästä. Päivi Räsänen on mielestäni aliarvostettu, mikä luultavasti johtuu hänen kristillisistä arvoistaan, työnsä hän on kuitenkin tehnyt huolellisesti ja asiallisesti. Elisabeth Rehn on ollut nyky-Suomen parhaita puolustusministereitä ja muutenkin kunnostautunut kansainvälisesti.

Jaakko Paasonen

Vapaavuoren kädet on sidottu suurmoskeijan rakentamiseen Helsinkiin,j ossa hänet myös valittiin saman suvakki cityn pormestariksi..huutoäänestyksellä.

Vastaehdokkaana oli vihreiden,aSinnemäki.
Joten hänellä on jo tuutti jysähtänyt housuun, "Hallahon kanssa " tai takia.

Tollo valinta,jossa vastaehdokkaana oli umpitollo, joten myöhäistä on katua ja syytellä muita.
Umpitolllot kun eivät ilm.ymmärrä mm. kirjoittamaansa .

Jukka Laine

Presidentti Kekkonen sanoi aikoinaan että Suomi tuhoutuu jos Kokoomus pääsee hallitukseen.

Kekkonen on kuollut, Kokoomus pääsi hallitukseen ja Suomi tuhoutuu.

Ehtisikö asialle vielä tehdä jotain? Kokoomushan pyrkii siirtämään mahdollisimman paljon varoja ulkomaille mahdollisimman nopeasti. Mielestäni se olisi estettävä.

Pasi Anttila

Mä kyllä edelleenkin ihmettelen suomalaisten typeryyttä. Kokoomus suosituin puolue vaikka heidän johdollaan (30v. hallituksessa) koko maa on raunioina. Velka on huipussa, samoin työttömyys, eriarvoisuus kasvaa, eu-politiikkaa ei juuri olekkaan ym.

Onko suomen kansa tyhmää vai eikö ole vaan kunnollista vaihtoehtoa. Kekkosen ajassa hyvää oli se että kokoomus pidettiin oppositiossa.

Kokoomus on puolustamassa vaan rikkaiden etuoikeuksia. Isoja osinkoja ja pääomatuloja (pienillä veroilla), älyttömiä yritystukia. Vaatimassa pienempiä palkkoja ja huonompia etuja. Suomen työväestöllä ei ole enää varaa kokoomuslaisiin hallituksiin.

Maakuntauudistksen saavat kaataa se on oikein, mutta sote pitää tehdä asiantuntijatyönä ilman poliittisia intohimoja.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kokoomus suosituin puolue vaikka heidän johdollaan (30v. hallituksessa
Vain 2 hallituskautta.-87-91 ja -11-15
Vai onko niin että kok VM johtaa Kepu-hallituksessa ja PM katselee vieressä?
Sittenhän on parasta äänestää vain kokoomusta .Kepusta ei ole mihinkään.

Lakien/päätösten takana on oltava eduskunnan enemmistö. Se enemmistö on kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät.
Jos niin ei olisi oppositiolla olisi enemmistö. Ja hallitus kaatuisi.

Juha Lapveteläinen

En tiedä mitä Petteri Orpo tarkoittaa maakuntapalveluilla, kasvukeskus kaupunkeja yksittäisissä kunnissako? Maakuntauudistus tarkoittaa että myös maakunta- alueen reunakunnat pidetään elinkelpoisina, ja että Helsingistä tulevia valtionosuuksia voidaan tulevaisuudessa vuosi vuodelta pienentää. Kuinka tämä toteutetaan esimerkiksi Pohjois- Savon maakunnassa, joka kaatuisi pormestari Vapaavuoren toivomalla tavalla ilman valtionosuuksia reilussa vuodessa? Yhdessä maaseutuyrittäjien, duunareiden ja BioDiesel- jalostamon omistajien sekä sijoittajien rahoituksella, missä myös Petteri Orvon johtama nykyinen valtioneuvosto olisi omistajana mukana. Jotta maakunnasta saadaan tulevaisuudessa toimiva itsehallinnollinen ja elinkelpoinen alue, se vaatii valtion eduskunnan poliittisista päätöksistä riippumatonta maakuntahallintoa, joista jokainen edustaja tulee itsemääräämisoikeutta käyttävistä eri kunnista. Näillä edustajilla on perustuslaillinen mandaatti maakunnan asioiden eteenpäin viemiseen kunnallisen itsemääräämisoikeuden turvin, edustajat valitaan kunnallisvaalien yhteydessä ja kunnanvaltuusto päättää oman kunnan asioista erikseen. Verotuksen tasaamisen vuoksi eri kuntien välillä julkisista palveluista 2/3 osaa on maakunnan vastuulla, ja 1/3 osa palveluista jää jokaisen yksittäisen kunnan vastuulle, sopeuttamistoimissa noudatetaan maakunnalle ominaista ihmisläheisempää linjausta eduskunnan poliittisen kaupunki- kasvottumuuden sijaan. Silti, illan pimeyden jo laskeutuessa, jossakin yritetään edelleen kaataa maakuntahallinto vaikka väkisin. Tulevilla itsehallintoalueilla on enemmän nousevaa isänmaallista kapinaa, kuin pormestari Vapaavuoren kaupunki- illallisilla koskaan?

Pertti Rinne

Hauskahan hallituksen kaatamisesta on löysää huulta heitellä.

Mutta entäs jos kokoomus tämän kaataisi ja pääsisi uutta muodostamaan, niin keitä sinne boissi ottaa?

Kepuhan olisi out, samoin siniset. Halla-ahon nuiva joukko ei anna mitään järkevää, vasemmisto on höttöpopulismillaan itsensä nurkkaan maalannut, joten...?

Kokoomus, rkp, kd tietenkin toimii, mutta entä johdonmmukaisesti linjattomat vihreät? Touko Aallonko käsittämätön vuolas yleispuppupolitiikkaretoriikkako hallitusohjelman muodostaisi?

US ei nyt ole politiikasta ihan ajan tasalla, ei tämän pakinan perusteella ainakaan.

Tapio Mäkeläinen

Olen ollut kokoomuksen jäsen ja kannattaja vuoden 1972 kouluneuvostoajoista alkaen. Jopa 70- luvun demokratian irvikuvien rämettymisen ka poikkeuslain aikana oli usko vahva. Kekkosen mafia piti suurta osaa kansasta pilkkanaan mutta päivä oli tuleva kun se oli ohi ja se on nyt. Vai on maa raunioina; rikkaampi ja vakaampi kuin ikinä! Nauretava väite. Miten katkera voi olla??

Kokoomuksen kannatus nouse väkisinkin jonnekin 25+ tasolle mutta löytyykö johtajuutta. Turkulainen Orpo on tulevaisuuden mies samoin kuin Vapaavuori vaikka onkin Snadista. Kanerva on valtiomies nr 1 nyky Suomessa. Ans kattoo.

Jaakko Paasonen

Siinä sen kuulitte. Kokoomus hoitaa kaiken kondikseen. Ja siinä sivussa Suomen €Uroopan liittovaltioon ..,Katalonian malliin.
Snadilainen vapari ja toispuokt jokke orpo Petteri pitää nyt kansaa pilkkanaan ja mikä on pidellä kun lähes kaikki avainpaikat politiikan huipulla ja ministeriöissä on otettu haltuun.
Paas tosiaan kattoen ny..

Marja-Liisa Kalkela

Vanhasen II-hallituksessa VM joka "teki" velat kepun kanssa ,kelpasi kansalle
vaaleissa -11 ykköseksi? Pääministeripuolueeksi -11-15.
Miten siinä noin kävi?
Kepu taas Kelpasi ykköseksi-15 vaaleissa?
-03-19 tuo kaksikko on vuorotellen ollut pääministeripuolue. Miksiköhän ?

Aila Kankaanpää

Periaatteessa on aivan sama mitkä puolueet ovat milloinkin hallituksessa, mikäli kaikkien tavoitteena olisi Suomen etu. Valitettavasti ei taida koskaan löytyä kaikkia miellyttävä yhdistelmä. 'Mä en kyllä leiki ainakaan sun kaa' ei ole hyväksi kenellekkään.

Sonja Drescher

Kyllä pussi näyttää olevan tyhjä niin Kokoomuksella kuin SDP;lläkin. Nyt hurrataan voitonriemusta, kun vain 1970 kansalaisen otannalla yritetään sekoittaa hallitus-
pakkaa. Tällaisilla gallupeilla ei pitkälle pötkitä ja ne pitäisi lopettaa. Galluppeja vain
vaalien alla.
Keskusta haluaa uudistaa yhteiskuntaa ja joka suunnalta huudetaan ei, ei, ei. Talous
nousee kohisten, eikä vieläkään olla tyytyväisiä. No, sanotaan; eihän se ole kikyn
eikä hallituksen ansiota, vaan suhdanteiden. Talouden nousu on 80 % kikyn ansiota ja
10 % maailmantalouden ja 10 % suhdanteiden. Kiitos kuuluu hallitukselle ja
Pm Sipilälle.

Marja-Liisa Kalkela

Kone sanoo irti 1 000 henkeä,Aktia 240 henkeä.Eikä ne tähän lopu.Ennakoivatko ne tulevaa:
Maailmantalouden nopeutuneesta kasvusta
huolimatta romahdus on muuttunut
todennäköisemmäksi.
Syyskuu-17
Kriisiskenaariossa kasvu jatkuisi kohtuullisena
vielä loppuvuoden. Ensi vuosi toisi mukanaan
huomattavan pudotuksen maiden
bruttokansantuotteessa. Kriisiskenaariossa
- Suomen talous kutistuisi yli -10 prosenttia,
- euroalueen yli -6
prosenttia ja
-Yhdysvaltojen talous kutistuisi yli -4 prosenttia.
Toteutunut kasvu riippuu
keskeisesti siitä, miten keskuspankit ja poliittiset
johtajat saavat yllä pidettyä
-globaalia talouskuplaa.
TE

Harri Kovala

Tosin Suomen talouden nousu alkoi jo ennen kikyä. Kannattaa myös huomioida, että luottoluokituslaitos Fitch laski silloin yhteiskuntasopimuksen nimellä olevan suunnitelman vuoksi Suomen luottoluokitusta, koska talouden supistaminen ei tuo kasvua.

Sonja Drescher

Ei kiitos toistaiseksi demareita enää. He aiheuttavat vain kaaosta ja työttömyyttä. Oma etu aina on parempi kuin muiden. Nykyiset demarit eivät ole sitä, mitä heidän aatteensa kuuluisi olla ja nuorten pitäisi päästä päättämään.

Jan-Gösta Grönholm

Kyllä on hyvä asia että Suomen talous nyt mener yhä paremmin.Siitä on kiittäminen myös nykyistä haallitusta.Sen mukaan kaikki hallituspuolueet ovat yhteistyössään onnistuneet hyvin - toiset paremmin ja toiset
vähemmin.Se yhtälö on kuitenkin toiminut
ja siitä sopii olla kiitollinen.
Onhanasioita jotka eivät vielä ole valmiiksi saatu mutta keskeneräistä työtä ei ole syytä
arvostella.Täytyy odottaa valmistumista.