Lauantai 25.5.2019

Yle: Ministeriöiden vieraslistat aletaan tuhota välittömästi – uusi järjestelmä mahdollistaa

Luotu: 
6.10.2017 13:42
  • Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
    Kuva
    Eduskunnan vieraslistoista nousi hiljattain kohu. Kuvituskuva.

Ministeriöiden vieraslistat tuhotaan tulevaisuudessa heti, kertoo Yle. Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen kertoi Svenska Ylelle, että valtioneuvosto ja ministeriöt poistavat jatkossa tiedot vierailijoista heti tapaamisten jälkeen.

Tämä on mahdollista, kun uusi yhteinen tietojärjestelmä otetaan käyttöön vuoden loppuun mennessä. Tähän saakka ministeriöissä on ollut erilaisia ​​käytäntöjä ja tiedot on poistettu esimerkiksi päivän päätteeksi.

Lankinen kommentoi asiaa sähköpostilla ja kertoi, että vieraslistoja käytetään turvallisuussyistä ja ainoastaan sisäisesti. Häntä ei ole tavoitettu kommentoimaan sitä, liittyykö muutos eduskunnan tiukentuneisiin käytäntöihin, jotka ovat puhuttaneet viime aikoina.

Eduskunnan vierailijalistoista nousi kohu, kun eduskunta alkoi estää toimittajia saamasta listoja. Eduskunta kieltäytyi jo aiemmin luovuttamasta eduskunnan vierailijalistoja toimittajille. Kun korkein hallinto-oikeus linjasi, että eduskunnan vierailijalistat ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa ja julkisia, eduskunta alkoi tuhota vierailijalistat päivittäin.

Lue myös:

Pekka Haavisto ehdottaa uutta lobbausrekisteriä – alkaa julkaista omat tietonsa

Kansanedustaja: ”Tilanne on omituinen – eduskunta päätti että se ei noudata oikeuden tuomiota”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Kuka vielä väittää että maamme on korruptiovapaa? Mihin katosi valtion avoimuus ja läpinäkyvyys? Ihmettelen että eikö kukaan tee asiasta poliisitutkintaa tai valitusta eduskunnan oikeusasiamiehelle... mutta mitäpä se auttaa, nämä kun ovat osa eliitin suojelukoneistoa!

Marja-Liisa Kalkela

Kepu ja persut nosti äläkän Kreikan vakuuksien salaamisesta? Vetosivat julkisuuslakiin.

-"On erikoista, että iso ja viisas ministeriö lankeaa alkeelliseen virheeseen, ja yrittää salata asiakirjoja.
-Julkisuuslaki on armoton.
-Asiat ovat julkisia, ellei niitä erikseen määrätä salaisiksi – ei toisin päin".
MST-13
Nyt ei "salata" asiakirjoja kun niitä ei ole (tuhotaan ne saman tein?)
Eikö eduskunnan sännöissä lue että kaikki siellä tapahtuvat asiat on tallennettava. Kuten olisi pitänyt SDP puheenvuorolista eduskunnan puhemiehille,jonka Pekkarinen heitti roskakoriin.
Perus-kepu-kok on omat "lait" näköjään?

Pekka Hovatov

Se siitä demokratiasta ja avoimuudesta. Oikeusvaltiohan on jo menetetty aikoja sitten.
Ei saa jäädä jälkiä siitä, kuka tai ketkä tätä maata todellisuudessa johtaa.
"On se lottovoitto syntyä Suomeen", sarvikuonojen maahan. Täytyy olla idoiootti kuka tänne haluaa vapaaehtoisesti, ai niin "korkeasti koulutetut kunniakansalaiset".

Tuomas Sikander

Ei paljon poikkea puolalaisesta tai ukrainalaisesta vastaavasta menosta.
Alamaiselle puhutaan läpinäkyvyydestä, lasitaloista ja kaikenlaisista erittäin arveluttavista työnantajain tietokannoista ja sitten tämä outo tunkkainen itämaisuus täysin päinvastaisessa hengessä.
Mikä näitä itäperiferian pieniä vihreitä Eric Honeckereita vaivaa?
._.

Matti Auer

Juuri näin. Suomalaista poliittista eliittiä tuntuu vaivaan kummallinen jakomielinen ajatustenjuoksu; EU:sta toivotetaan tervetulleiksi vain eliittiä hyödyttäviä arvoja ja direktiivejä, mutta demokratiaa ja rahvasta suitsitaan aivan itä-euroopan malliin.

Entisistä itäblogin maista ainoastaan Viro on osittain onnistunut pääsemään tästä myrkystä eroon.