Maanantai 16.7.2018

Täyslaidallinen Jan Vapaavuorelle: ”Aika menee vain valta- ja puoluepolitikointiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.10.2017 09:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
|

Keskustan kansanedustaja Pekka Puska arvostelee kovin sanoin Helsingin kokoomuslaista pormestaria Jan Vapaavuorta, joka arvioi perjantaina, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen valmistelemassa maakuntauudistuksessa on valuvirhe. Vapaavuoren mukaan pitäisi tehdä ”hallintoreformeja”, jotka vahvistavat kaupunkien mahdollisuuksia pärjätä globaalissa kilpailussa.

Lue lisää: Jan Vapaavuori tiivisti kaupunkien huolen: ”Vain yksi vaihe – maakuntahallinto voi paisua”

–Helsingin puuhakas pormestari näyttää irtaantuvan kaupunkien yhteisestä kannanotosta, vaikka muste sen allekirjoituksissa on hädin tuskin kuivunut. Pidän erittäin valitettavana, että nimenomaan pääkaupungin pormestari on valinnut vastakkainasettelun tien ja perusteettomien väitteiden esittämisen maakuntauudistuksesta. Helsinki on koko Suomen pääkaupunki, jonka kaikki suomalaiset varmasti haluavat menestyvän. Vastakkainasettelun sijaan tarvittaisiin yhteistyötä ja sopimista, Puska toteaa lauantaina julkaisemassaan kannanotossa.

Hän viittaa 21 suurimman kaupungin yhteiseen julkilausumaan, jonka mukaan ”koko maan voimavarojen hyödyntäminen on pienen maan kansallinen etu”.

–Luulen tavallisten helsinkiläistenkin kohta kysyvän, milloin Vapaavuorella riittää aikaa Helsingille ja niille ongelmille, jotka moni kohtaa arjessaan, hän kuittaa.

Puskan mukaan pääkaupungin lähidemokratiaa on vahvistettava.

–Nyt näyttää siltä, että pormestarin aika menee vain valta- ja puoluepolitikointiin. Toivottavasti Vapaavuori harkitsee uudelleen linjaansa. Yhteistyöllä Suomea on aina rakennettu.

Puska luonnehtii, että isommat ja pienemmät kaupungit ja kunnat ovat yhdessä Suomi. 

–Siksi koko maata on kehitettävä mahdollisimman tasapainoisesti. Hyvän elämän on oltava mahdollista kaikkialla Suomessa, niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

Lue myös: Sote-uudistuksen rinnalla toinen mullistus – Nyt 21 kaupunkia haluaa estää

Jaa artikkeli:

Kommentit

Irja Röntynen

Antti Kostet: pitääkö meidän kaikkien tulla täältä maalta pääkaupunkiseudulle?
Kuka sitten ruoan kasvattaa, vai tuodaanko se Ruuhrin alueelta Saksasta tai Venäjältä?
Kun maaseutu laitetaan periferiaksi, mitä siitä 21 kaupunkia hyötyy?

Irja Röntynen

Antti Kostet: pitääkö meidän kaikkien tulla täältä maalta pääkaupunkiseudulle?
Kuka sitten ruoan kasvattaa, vai tuodaanko se Ruuhrin alueelta Saksasta tai Venäjältä?
Kun maaseutu laitetaan periferiaksi, mitä siitä 21 kaupunkia hyötyy?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
”Aika menee vain valta- ja puoluepolitikointiin”
Kuten Alkoholilaki uudistuksessa? Miksi juuri Puska ja Kepulaiset on jarruna siihen ? Prosenteista taistellaan useammassakin Alkoholia koskevissa päätöksissä vuosien varrella. Äänestyskin saa olla omantunnon mukaan? Muulloin puolueen ryhmäkurin mukaan kaikien kanta on oltava sama.

Jori Heikkinen

On ilmeistä, että keskustan intressit puolustaa Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hankkeissa sote, maakunnat, elyt, kasvu ja kehitys, yhteistyö maailmalle, ovat
mm kuntavaalien valossa vähäiset. Siksi on perusteltua, että sen tekee kaupunkien ylin johto hoitaessaan virkavelvollisuuksiaan. Tämä on siksikin tärkeää, että äskeinen kansanedustajien, maakuntaliiton virkamiehen ja kunnanjohtajan keskustelu televisiossa osoitti, että jopa näiden tahojen yhtenäinen ymmärrys hankkeiden tulevaisuuden vaikutuksista, jonka pitäisi olla parasta laatua, on jäänyt hämäräksi ja ristiriitaiseksi. Yksityiskohdista aivan ymmällään. Kyseessä enemmänkin taistelu päätösvallasta julkisiin verovaroihin.

Timo Virtanen

Taitaa olla tuo suuruudenhulluus maan tapa. Jotkut ajavat maakuntahallintoakin, vaikka jo nyt on hallinnoijia ihan riittävästi. Yli tarpeenkin, jos rehellisiä ollaan. Virkamiehiä lisätään, joka tietenkin vähentää panostuksia tuottavaan työhön, siinä "uudistuksessa" jälleen. Entisiä kun maan tavan mukaan ei vähennetä. Muuten, vieläkös ne entisten lääninhallitusten virkamiehet istuvat ilman töitä tyhjän panttina työhuoneissaan ?

Ilkka Repo

Tämä Pulska on politikkona minulle melko tuntematon käsite. Vapaamuorista taas en ole kovin mairittelevaa kuvaa saanut. Mutta näitä juttuja lukiessa syntyy kuva, että kaksi vaippaikäistä riitelee, kumpi on saanut aikaan isomman läjän vaippaansa.

Matti Kurki

Eikö Pekka Paska voisi keskittyä vain siihen perushommaansa eli toimia omiensa edunvalvojana eikä puuttua politiikkaan lainkaan, kun ei siitä mitään ymmärrä. Suomen korruptoitunein rasvaprofessori on hyvä esimerkki vanhan liiton metodista: on vain yksi totuus ja se tulee kepulaisen suusta. Kuka nyt maksaa tälle "valeproffalle", sillä ei hän koskaan ole ollut puhtien jauhojen kanssa liikkeellä. Surkea tapaus.

Juhani Norrkniivila

Kokoomuksella menee nyt liian lujaa , Jan Vapaavuorenkin kannattaisi laittaa jäitä hattuun, ettei pilaa nyt hyvää hallitusyhteistyötä. Se nähtiin edellisten kokoomusjohtoisten hallitusten aikana mitä ne sai aikasiseksi, kokoomus sai aikaiseksi ainostaan suuripalkkaisia virkoja johtomiehilleen EU:sta kuten , Kataiselle, Stupille ja Jan Vapaavuorelle. Kyllä täytyy ihmetellä, että Helsingin köyhät vasemmistolaiset punaisetkin tukee tälläistä politiikkaa jota Helsingissä johtaa ja operoi Jan Vapaavuori.
Punavihreillä näyttää olevan pää tavoite polkea köyhiä maalaisia ja saada sieltä äänestäjiä punavihreälle porukalle. Mutta kyllä ne maalta lähteneet, yhteiskunnan varoilla koulutetut vihreätkin vielä viisastuu ja huomaa kuinka vihreät on vetäneet heitä höplästä ja se kateus kotipaikkakuntaa ja siellä asuvia maalaisia kohtaan haihtuu. Tehtiin aikoinaan tutkimusta ja selvitystä, jossa selvitettiin miksi maalta lähteneistä lapsista niin usein tuli punaisia vasemmistolaisa ja nykyään niitä punavihreitä yhteiskunnan kalliisti ja hyvin kouluttamia katkeria ja kateellisia klaupunkilaisia ? Vastaus siihen on, että niiden olisi pitänyt saada sieltä maalta se vähäinenkin vanhempien omaisuus mukaan ja kun sitä ei saanut niin moni hyvin pärjäävä katkeroitu ja siitä tuli punainen, nykyään punavihreä, jos kehtaa sitä näyttää. Vapaavuorella on aivan erilainen nuoruuden historia, Hänhän onkin kaupungin kasvattti, toivotaan että Hänen valtapyrkimyksensä kuihtuu ennen suurempia vahinkoja. Toivotaan, että tämä hyvä hallitusyhteistyö voi jatkua, jolla Suomi on Keskustajohtoisella hallituksella nostettu loistavaan taloudelliseen nousuun ja velkaantuminenkin näyttää lähitulevaisuudessa taittuvan.

Marja-Liisa Kalkela

Kun Sipilä oli viemässä hallituksen erokirjettä Presidentille,ensin lentokoneella Turkuun ja sieltä autolla Naantaliin .
Jos Kepu olisi käyttänyt faksia olisi maalla jo uusi hallitus.
Kepulla pysynyt kannatus ,persut ei olisi jakautunut kahtia ja kok olisi jo PM puolue.Kuten on myös-19-23

Erkki Malinen

Kepulaiset pitäis laittaa Kahramanmarakseen kaupunki opintomatkalle. Tämä kyseinen kaupunki on itä Turkissa jonka juuret ulottuu reilun 3000v päähän. Sielä näkee minkälaista toimeliaisuutta kaupunki voi saada aikaan näitä pytinkiä ei ole turistia varten vaan kaupunkilaisia varten. Se maaseutu peltoineen on kaupungin ympärillä mutta ihmiset kaupungissa.

Veikko Hintsanen

Vapaavuori on viimeiset päivät ollut niin maikkarin kuin Ylen kestohaastateltava.
Hänen sanomansa ydin on että:
”Pääkaupungin menestys ei ole maaseudulta pois.”
Olen kuitenkin täysin vastakkaista mieltä asiasta . Meillä on mm Liikenteen infra ratkaisujen myötä ollut jo noin 20 vuotta nollasummapeliä Helsingin ja Järvi Suomen kehittämisten välillä.
Katsotaanpa hieman lähihistoriaan ja vilkaistaanpa mitä merkityksiä valtion toimesta tehdyillä liikenneinfra ratkaisuilla on ollut Helsingin vs Helsingin sataman takamaille, eli maaseudulle Järvi Suomessa.
Ja mitä kehittäminen on tuonut tullessaan ja mitä se tuo jos sitä jatketaan.
Tässä faktat joista voi aloittaa vertailut ja päätelmät:
https://julkaisut.liikennevirasto.fi/pdf8/lts_2014-23_suomen_satamien_we... .
Katsotaanpa tarkemmin:
Helsingin satama toimet siirrettiin kantakaupungin alueelta Vuosaareen vuonna 2000 tehdyn päätöksen voimalla valtion ja sen jälkeisillä erittäin suurilla avustuksilla niin raide kuin maantie sekä vesiväylärakentamisten voimin (josta kokonaisrahoitustuen määrää ei varmaan ole edes laskettu) vv 2000-ja tukeminen yhä jatkuu mm. tällä budjettikaudella Vuosaaren satamaan saatiin noin 12 miljoonaa euroa pelkän Äänekosken tehtaan vienti laivausten järjestämiseen valtion tukea/rahoitusta.
https://www.vtv.fi/files/968/152001Vuosaaren_satamahanke.pdf
ja samaan aikaan Suomessa oli toinen hanke jota ei saatu läpi ; kymi kanavan rakentaminen niin että olisi valmistauduttu https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2011_white_paper_en EU : n jo silloin keskustelun alla olevaan liikennestrategiaan ja sen mukaisesti siirtämään maximimäärät kuorma auto liikennettä vesiliikenteeseen, kestävän kehityksen ja liikenteen ja logistiikan taloudellisuusperiaatteiden mukaisesti. niin ei tapahtunut vaan kävi näin koska Helsinki voitti ja alueet hävisivät. http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/15.joulukuu/kyka5000.htm
Häviöistä tahdottiin tehdä niin totaalinen että jopa sisävesiliikenteen kehittäminen jätettiin pois EU sopimuksista välittämättä https://ec.europa.eu/transport/modes_en Suomalaisessa eri liikennemuotojen tutkimuksessa (kuten esim. edellä mainitussa satamatakaamaa tutkimuksessa) ja infran kehittämisissä valtion toimesta,jossa sisävesiliikenteen sijaan on otettu viidenneksi liikennemuodoksi viestintä. https://www.lvm.fi/-/kansliapaallikko-pursiainen-seuraavat-125-vuotta-95...
++
Mitä tämä tarkoittaa tämän päivän liikennesuunnittelussa Helsinki vs Järvi Suomi.
Se tarkoittaa sitä että on pelkästään Helsingin etu, että maassa niin hallituksessa, eduskunnassa, suurissa kaupungeissa kuin mediassa keskustellaan maantieliikenteen raideliikenteen ja merenkulun kehittämisistä ns.”Suomi on Saari ” liikenne strategian mukaisesti . Ja että kaikki tutkimus vertailu ja rahoitus keskusteluissa pidetään EU(m Ruotsin harjoittama) liikennestrategian tuomat vaihtoehdot poissa keskustelusta, koska ne voisivat vaarantaa jo tehdyt investoinnit ja Helsingin kansainvälisen maineen superkaupunkina – Maailman suurimpana matkustajalaivastamana , jota ylläpidetään niin valtion miljoonatuilla, kuin noin 30% Järvi suomesta pelkillä poliittisilla päätöksillä siirretyillä (infra päätöksin poisjääneillä suoralaivakuljetuksilla Järvi Suomen alueelle ) Vuosaari volyymeillä.
Edelleen edellä mainittu vaihtoehto mikäli alettaisiin Järvi Suomen sisävesiväylä infran muuttaminen se vesiliikenneverkoksi jolla on meriyhteys tarkoittaisi Helsingin Tallinnan välisen tunnelin rahoituslaskelmien täydellistä uus arviointia rahtiliikenteen osalta.
Ja tämä uudelleen arviointi ei ole Helsingin etujen mukaista. Koska kyseessä on valtion harjoittaman liikenneinfra panostusten suhteen täysi nollasumma peli jossa nykyinen 45% maanteille ja 53% raiteille palvelee täydellisesti Helsingin pitkän tähtäimen etua.
Jos se muutettaisiin vaikka Ruotsin (jonka lähtökohtana on Nearest port is best port-malli) mukaisesti 20% maanteille ja 26% raiteille niin mukaan mahtuisi jo sisävesi/itämeri suora rahtiliikenteen kehittäminen ja se kaikki olisi pois rannikkosatamista ja erityisesti Helsingiltä.

Heikki K.

Vapaavuori houkutteli muut Suomen kaupungit kapinoimaan maakunta uudistusta vastaan,eivät vaan huomioineet sitä että jos joku valtionlaitos vaikka siirrettäisiin johonkin näistä niin Vapaavuori olisi ensimmäisenä vastustamassa sitä.

Teijo Myllylä

Kepun epätoivoinen vallassa pysymissessio on maakunta juttu. Nyt vaan realismia on että, enemmistö asuu kaupungeissa. Pitäisikö jatkossa nöyrtyä isäntien tahtoon, mallia eläkeikä 61v. Jne....miljoonatilat varmaan hoitaa kulunsa jatkossa itse. kepulla pieni paniikki, miljonääri ei osaa hoitaa kuin omia asioitaan?

Mikko Kärki

Sattumalta luin tähän teemaan liittyvät kommentit. Kuulopuheiden varaan ei pidä perustaa omia mielipiteitään tai linjauksia. Eniten minua loukkasi maatalousammatin harjoittajiin tehty "irvistely". Toisaalta kannattaisi itse kunkin selvittää Suomen Keskustan äänestäjien ammatti ja muitakin taustoja . Maanviljelijöitä tuskin on kymmentäkään prosenttia keskustan äänestäjistä! - Joissain isoissa kaupungeissa keskusta on suurin puolue, tai on ajoittain ollut (Rovaniemi, Oulu, Seinäjoki, Mikkeli ?) - oliko niiden johtajat Vapaavuoren riihessä? Minä itse olen päätoiminen maanviljelijä, 61 vuotias ja tuotan ruokaa Suomen kansalle toivottavasti vielä monta vuotta.