Sunnuntai 23.9.2018

”Donald Trumpin jälkeen suurin poliittinen riski on Euroopassa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.10.2017 12:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian viiden tähden liike on kärsinyt takapakkeja sen jälkeen, kun sen edustaja valittiin Rooman pormestariksi reilu vuosi sitten.
|

Suurin poliittinen riski Euroopassa on tällä hetkellä se, miten vallassa olevat poliittiset päättäjät toimivat populistipuolueiden kannattajien silmissä. Näin arvioi varainhoitoyhtiö Aberdeen Standard Investmentsin politiikkaan erikoistunut ekonomisti Stephanie Kelly, joka muistuttaa pettyneitä populistien kannattajia olevan paljon muun muassa Ranskassa.

–Populistien kannattajille ei saa syntyä tunnetta siitä, ettei heitä edusta päätöksenteossa kukaan. Vaarana on, että populismi saa silloin uutta nostetta, hän kommentoi Uudelle Suomelle.

–Donald Trumpin jälkeen suurin poliittinen riski on Euroopassa, hän jatkaa.

Kelly nostaa esiin Italiassa ensi vuoden alkupuolella pidettävät parlamenttivaalit, joissa mukana on kaksi populistista euro- ja maahanmuuttokriittistä puoluetta: Viiden tähden liike ja  Lega Nord.

–Avainkysymys on, kannattavatko näiden puolueiden äänestäjät niiden ajamaa politiikkaa vain äänestävätkö he vain muutoksen puolesta.

Tälllä hetkellä yksikään Italian puolueista ei ole gallupeissa selkeässä ykkösasemassa. Viiden tähden liikkeen ja Lega Nordin asemia on viime aikoina heikentänyt niihin liittyneet korruptioskandaalit. Erityisesti Viiden tähden liikettä edustava Rooman pormestari Virginia Raggi on ollut vaikeuksissa.

–Populistien valtaannousu paikallisesti Italiassa on osoittanut, etteivät he tuo minkäänlaista muutosta politiikkaan, Kelly kommentoi.

Aberdeen Standard Investmentsin päästrategi Andrew Milligan varoittaa ulkomaisten sijoittajien  käyttäytymisestä, jos näyttää siltä, että populismi vahvistuu uudelleen Euroopassa.

–Juuri nyt Eurooppa näyttää hyvältä erityisesti amerikkalaissijoittajien silmissä. Mutta (Ranskan presidentti Emmanuel) Macronin kannatus on laskussa ja Italian vaalit vasta tulossa. Pahimmassa tapauksessa sijoittajat saattavat vetää rahansa pois Euroopasta, hän toteaa Uudelle Suomelle.

Populismin nostaa esiin myös Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

–Populismi on kasvanut vastareaktiona, eikä sekään ole vielä näyttänyt kaikkea voimaansa. Se tarkoittaa huolia Suomen vientisektorille, hän arvioi tuoreessa blogissaan.

Kangasharju korostaa, että populismia on sekä oikeistossa että vasemmistossa, mutta niille on yhteistä joko viha valtaapitävään eliittiin tai muukalaisiin, olivatpa he ulkomaalaisia tai muita vähemmistöjä.

–Protektionismi on populistien yksi keino suojautua muukalaisilta, ja se onkin lisääntynyt jo finanssikriisistä alkaen. Perinteisesti protektionismi on seurannut yleisiä suhdanteita, joten nyt kun maailmantalous jälleen piristyy, protektionismikin voisi vähentyä. Niin ei kuitenkaan käy, koska globalisaation eteneminen ruokkii populismia, hän sanoo.

Kangasharju viittaa Donald Trumpiin, jonka vaalikampanjan keskiössä olivat protektionismi ja Obaman terveydenhuoltojärjestelmän purkaminen. 

–Obamacare jäi purkamatta, joten America First –retoriikka on yhä tärkeämpää lupausten noudattamiseksi. Trump tuskin aloittaa laajamittaista kauppasotaa, mutta pitää varmasti yllä protektionistista linjaa. Se hidastaa maailmankaupan elpymistä ja siten rajoittaa myös Suomen vientimahdollisuuksia. Mitä enemmän maailmankauppa protektionismin vuoksi häiriintyy, sitä enemmän Suomelta on löydyttävä kilpailukykyä. Kun markkinoiden koko ei kasva, oma vienti voi lisääntyä vain markkinaosuuksia voittamalla. Trump on tuskin populismin viimeisin airut. Päinvastoin, globalisaation eteneminen synnyttää uusia uhkia maailmantaloudelle. Ensimmäinen globalisaation aalto 1900-luvun alussa päättyi maailmansotaan ja siihen, että politiikka reagoi liian hitaasti globalisaation etenemiseen, Kangasharju toteaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Auer

Ikivanha totuus. Sijoittajat ja pankkiirit ovat vain ja ainoastaan eliitin ja pääoman asialla. Samoin kuin ammattiliitot ovat jäsentensä asialla. Muusta ei juuri sitten piitata, vaikka puheet antavat ymmärtää jotain muutakin.

Jaakko Paasonen

Joopa joo.Kyllä €uroopan suurin riski liittyy EUnioniin ja sen komissioon.
Eikä asiassa pidä vähätellä Myös kään Pääministeri Sipilän ja vvm Orpon / koko hallituksen asennetta,joka voidaan surutts luokitella riskiksi..liittovaltio myönteisyytensä vuoksi, koko Suomelle ja suomalaisuudelle.

Oiva Luosujarvi

Minä rakastan Suomea ja populismin vuoksi se on melkein rikos nykyaikana.

Minä en rakasta italiaa, espanjaa, kreikkaa, afrikkaa, muslimeja, yhdysvaltoja, venäjää, pohjois-koreaa, somaleja, mustalaisia, homoseksuaaleja, narkkareita, huumekauppiaita ja nykyään se tulkitaan viharikokseksi ja rasismiksi.

Maamme-
1 Oi maamme, Suomi, synnyinmaa,
soi, sana kultainen!
Ei laaksoa, ei kukkulaa,
ei vettä rantaa rakkaampaa,
kuin kotimaa tää pohjoinen,
maa kallis isien!-

2 On maamme köyhä, siksi jää,
jos kultaa kaivannet
Sen vieras kyllä hylkäjää,
mut meille kallein maa on tää,
sen salot, saaret, manteret,
ne meist on kultaiset.-

3 Ovatpa meille rakkahat
koskemme kuohuineen,
ikuisten honkain huminat,
täht’yömme, kesät kirkkahat,
kaikk’kuvineen ja lauluineen
mi painui sydämeen.-

4 Täss auroin, miekoin, miettehin
isämme sotivat,
kun päivä piili pilvihin
tai loisti onnen paistehin,
täss Suomen kansan vaikeimmat
he vaivat kokivat.-

5 Tään kansan taistelut ken voi
ne kertoella, ken?
Kun sota laaksoissamme soi,
ja halla näläntuskan toi,
ken mittasi sen hurmehen
ja kärsimykset sen?-

6 Täss on sen veri virrannut
hyväksi meidänkin,
täss iloaan on nauttinut
ja murheitansa huokaillut
se kansa, jolle muinaisin
kuormamme pantihin.-

7 Tääll’ olo meill on verraton
ja kaikki suotuisaa,
vaikk onni mikä tulkohon,
maa isänmaa se meillä on.
Mi maailmass on armaampaa
ja mikä kalliimpaa?-

8 Ja tässä, täss’ on tämä maa,
sen näkee silmämme.
me kättä voimme ojentaa
ja vettä rantaa osoittaa
ja sanoa: kas tuoss’ on se,
maa armas isäimme.-

9 Jos loistoon meitä saatettais
vaikk’ kultapilvihin,
mis itkien ei huoattais,
vaan tärkein riemun sielu sais,
ois tähän köyhäänkotihin
halumme kuitenkin.-

10 Totuuden, runon kotimaa
maa tuhatjärvinen
miss’ elämämme suojan saa,
sa muistojen, sa toivon maa,
ain ollos, onnes tyytyen,
vapaa ja iloinen.-

11 Sun kukoistukses kuorestaan
kerrankin puhkeaa,
viel lempemme saa nousemaan
sun toivos, riemus loistossaan,
ja kerran, laulus synnyinmaa
korkeemman kaiun saa.-

J L Runeberg, suomennos Paavo Cajander

Reima Hunaja-Aro

Euro on suurin riski. Turha syytellä jotakin Trumpia. Euroopan talous on niin erillainen etelässä verrattuna pohjoiseen, ettei yhteisvaluuttaa näille molemmille olisi pitänyt tehdä. Vaikka kriisin akuutti vaihe on jäänyt taka-alalle, on se kuitenkin olemassa ja eriarvoisuus kasvaa näiden tahojen välillä kaiken aikaa.
Sieltä se eurokriisi vielä tulee päälle rajuna, kun seuraava globaali maailmantalouden häiriö iskee. Se on aina yllätys. Viimeksi tällainen oli Lehman Brothersin kaatuminen.