Sunnuntai 23.9.2018

”Lisää entisestään hoitojonoja” - Ylilääkäri ihmettelee hallituksen linjausta leikkauksista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2017 11:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sotessa leikkaustoiminta, joka edellyttää leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa keskitetään niihin sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.
|

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen ei pidä sote-uudistukseen kuuluvaa päivystyksen keskittämistä toimivana.Hän muistuttaa, että samassa yhteydessä leikkaustoiminta, joka edellyttää leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa keskitetään niihin sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

–Säännös tarkoittaa käytännössä leikkaustoiminnan loppumista useista pienistä julkisista sairaaloista. Yksityisen sektorin omissa sairaaloissa leikkaustoiminta voi kuitenkin jatkua, vaikkei niissä yhteispäivystystä olisikaan, Lehtonen huomauttaa Puheenvuoron blogissaan.

Lehtonen kertoo toimineensa muutama vuosi sitten raportoijana Euroopan komission selvityksessä, jossa haettiin onnistuneita yksityisen ja julkisen sairaanhoidon yhteistyöhankkeita. Parhaat tulokset toiminnan tehostamisesta saavutettiin hänen mukaansa sairaaloissa, joissa kiireetön toiminta ja päivystystoiminta oli kokonaan eriytetty toisistaan. 

–Päivystykselliset potilaat kun helposti sotkevat sairaalaan suunniteltua leikkausaikataulua. Niinpä ns. fokussairaalat, joissa ei ole päivystystä, pystyvät parempaan tuotannonsuunnitteluun ja -ohjaukseen. Onkin oletettavissa, että kiireettömien leikkausten keskittäminen päivystäviin sairaaloihin lisää entisestään hoitojonoja ja heikentää julkisen erikoissairaanhoidon tuottavuutta Suomessa, hän kommentoi.

Lehtonen korostaa, että yleisanestesiaa käytetään nykyään monissa varsin pienissä toimenpiteissä, kuten esimerkiksi hammashoidossa taikka magneettikuvissa, joissa potilas pelkää toimenpidettä. 

–Vaikka kirurginen toimenpide voitaisiin suorittaa paikallispuudutuksella tai esimerkiksi spinaalipuudutuksella, kuuluu hyvään hoitoon potilaan mahdollisuus vaikuttaa myös anestesiamuodon valintaan. Leikkaussali on kehitetty parantamaan kirurgisen toiminnan potilasturvallisuutta. Leikkaussaliympäristöllä pyritään vähentämään leikkauksiin liittyviä infektioita ja luomaan muutenkin turvalliset olosuhteet kirurgisen toimenpiteen suorittamiseen. Onkin siis hieman outoa, että potilasturvallisuuden nimissä lailla yritetään rajata leikkaussalin käyttöä kirurgiassa, hän sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Mikko, tosiaan jokin mättää asioissa. Olen joskus viime vuonna maininnut, että johtavaa hallituspuoluetta kiinnostaa enemmän Kepun oma lempilapsi maakuntauudistus, kuin itse sote. Toimivalle sotellehan riittäisi 5 aluetta ilman maakuntauudistusta. Näin puhuvat lääkäri- ja sairaanhoitajakunta eli alan asiantuntijat.

Reijo Vuoriheimo

Jos kaikki on ollut kunnossa. mistä sitten johtuu, että soten uudistamisen tarpeesta on puhuttu monet vuodet? Kukaan ei vaan ole siihen aikaisemmin ryhtynyt. Ehkä eivät ole uskaltaneet tietäesssään kyvyttömyytensä tai halu vaan olla ja päästä vähällä työllä.

Pontus Söderblom

Tätä olen uumoillut. Sote on tehty rahasammoksi Suomen Terveystalon ja muiden tähän liittyvien firmojen osakevoittojen veivaamiseksi ulkomaiden kautta verotta omaan lompsaan! Hallintarekisterilaki on luotu osaksi tätä veivaamista, jotta saadaan valtion kassa käännettyä. Luulemme saavamme esim. Ilmaista ja parempaa/hoivaa yksityislääkäreistä, tosiasiassa kustannamme itse ne veroilla ja omistajat( lue poliitikot ja muut sidosryhmät ) Rikastuvat. Tämä on vain yksi esimerkki jota poliittinen eliitti ja muut tahot ovat valmistelleet jo jonkin aikaa!

Marja-Liisa Kalkela

Miksei kansa ärähtänyt kun syntyi jonot? Saivatko he veroilleen vastinetta?
Vielä kun lisäksi maksoivat terv.palvelumaksut+ALV verojen päälle.

Miten SOTE suunniteltiin?
1) Ahon hallitus leikkasi rajusti kuntien valtion osuuksia.
2) Sitä jatkettiin niin että syntyi jonot.Kun rahaa ei riittänyt henkilökunnan palkkaamiseen.
3) Kansa siirtyi yksityisellepuolelle.Otti vakuutuksia. Niinhän se oli laskettukkin.
4) Nyt hinnat nousi 33% terv.palveluissa. Eikä se tähän jää.
Attendoo,Mehiläinen,Pihjalinnan osakkeenomistajat kuorii kermat kuntien "vähistä" rahoista.
Siinä olisi hallitukselle oppimisen paikka. Miten valtion vähistä rahoista tehdään tuottoa vaikka velkojen maksamiseen..

Pasi Käyhkö

Mitä pahaa siinä on jos ihmiset käyttävät yksityistä lääkäripalveluja ja ovat vielä hankkineet vakuutuksia sitä varten? Sehän on hienoa, että meillä Suomessa pystyy myös niin toimimaan. Siinä ei todellakaan rasiteta yhteiskunnan varoja. Kyllä yksityinen ja julkinen sektori pystyvät myös yhteistyötä tekemään.
Olin HUS:n asiakkaana olkapäävaivan takia muutama vuosi sitten. Mutta, minut operoi yksityinen kirurgi. Homma toimi hyvin.

Kaarlo Erjala

Olen samaa mieltä kuin terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen. Mieleeni muistuu 1950-luku, kun minulla oli paise käsivarressa ja kunnanlääkäri operoi sen eetterinukutuksessa. Eetterimaskin antoi sairaanhoitaja. Matkustin 7 km:n päässä sijainneeseen kunnansairaalaan bussilla, kävelin operaation jälkeen linja-autoasemalle ja palasin bussilla kotiin. Koko matkaan kului noin 4 tuntia. Ymmärrän, ettei tällainen ole nykyisten turvallisuusvaatimusten aikana mahdollista, mutta sitä en ymmärrä, miksi kaikki nukutusta vaativat leikkaukset keskitetään muutamaan suurempaan kaupunkiin.