Keskiviikko 19.9.2018

Yle-vero puhutti eduskunnassa: ”Moni maksaa näkymättömästä palvelusta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.10.2017 18:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Hallitus esittää, että Yle-veroa maksettaisiin 2,5 prosenttia vuositulojen 14 000 euroa ylittävästä osasta.
|

Hallituksen ensi vuoden veromuutosesityksiä käsiteltiin tänään eduskunnassa. Esiin nousi myös hallituksen esitys, jonka mukaan Yle-veroa maksettaisiin 2,5 prosenttia vuositulojen 14 000 euroa ylittävästä osasta. 

Muutos vapauttaisi verosta noin 390 000 pienituloisinta verovelvollista. Muutos rahoitettaisiin korottamalla parempituloisten Yle-veroa nykyisestä 143 eurosta 163 euroon. 

SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava, kansanedustaja Timo Harakka huomauttaa, että myös pienipalkkaisten Yle-vero nousee.

Sinisten Reijo Hongisto puolestaan sanoo, etteo muutos poista epätasa-arvoa, joka liittyy Ylen lähetysten näkyvyyteen. Hän mainitsi esimerkkinä Pohjanmaan. 

–Muun muassa Alajärvi-Soini-Lehtimäki alueella Ylen  televisiolähetykset näkyvät huonosti ja ajoittain eivät ollenkaan. Yle, Digita ja Viestintävirasto ovat useita vuosia kamppailleet näkyvyysongelmien kanssa ja olleet yhteydessä asukkaisiin ilman merkittävää tulosta. Siitä huolimatta asukkaat joutuvat maksamaan tämän lakisääteisen maksun, jonka säätämisen yhtenä perusteena oli turvallisuus eli veronmaksaja saa veroa vastaan myös viranomaisen tiedonjakokanavan palvelut hätätilanteissa. Nyt ei näin tapahdu, vaan moni kotitalous maksaa näkymättömästä palvelusta. Erityisen paljon maksavat ne ruokakunnat, joissa saman katon alla asuu parikin työssä käyvää sukupolvea, hän totesi.

Timo Harakka puolestaan arvosteli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen veropolitiikkaa laajemmin ja arvioi hallituksen olevan kyvytän uudistamaan verotusta.

–Vastuullinen verotus on tärkeä valtiontalouden työkalu. Tätä työkalua hallitus ei osaa tai halua käyttää. Sen sijaan se hokee tyhjää mantraa, että kenenkään verotus ei kiristy. Mantraan takertuminen on halvaannuttanut hallituksen. Hallituksen lupaus ei sitä paitsi pidä paikkaansa edes palkansaajien osalta. Pienipalkkaisten koululaisperheiden verotus jopa kiristyy, hän kommentoi.

Harakan mukaan hallitus siirtää veroratkaisut tulevaisuuteen perustamalla selvitystyöryhmän, jonka pitäisi laatia verotuksen pitkän aikavälin suunnitelma eli tiekartta.

–Tiekarttaa tarvitaan silloin, kun ollaan eksyksissä. Hallitus on kuitenkin halvaantunut, mistä kertoo ministerin Orpon vastaus kysymykseen siitä, mihin hallitus aikoo käyttää veropolitiikassa seuraavat puolitoista vuotta. Vastaus on pysäyttävä: loppuaikansa hallitus aikoo käyttää opintopiiriin. Tiekarttaselvitys on veronmaksajien ja kansantalouden kannalta kallis opintopiiri.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

Yleisradiosta on tullut homoseksuaalisuuden, henkisesti häiriintyneiden, narkkarien ja pakolaisten mainostelevisio. Joka ohjelmassa tuodaan esille edellä mainittuja ryhmiä, niin ylitse vuotavan positiivisuuden merkeissä, ylistäen ohjelmissaan niiden "paremmuutta" perinteistä heteroseksuaalista, perhekeskeistä mies ja naisroolia kohtaan. Kaikki "nenärenkailla varustetut lesbot vegaanit" pääsevät esittämään häiriintyneen mielensä mukaista maailmankuvaa ja mielipiteitä joka asiasta ja niitä Yle parhaansa mukaan mainostaa ainoana totuutena. Tosin tämä todennäköisestijohtuu siitä että suurimman osan ylen toimittajista voi luokitella edellä mainittuun "ihmiskuvatusten" ryhmään kuuluvaksi. Ylen toiminta on samantasoista "journalismiä" nykyään, kuin menisi Afrikkaan ja kysyisi simpanssilta onko banaani hyvää.

Matti Hakala

Pekka Hovatov. Nyt näyttää siltä että olet itse kaikkea tuota mitä luettelit. Henkisesti häiriintynyt homo pakolainen venäjältä sukunimen perusteella. Mikä sinä olet ketään nimittelemään?? Oletko itse niin täydellinen ja virheetön ihmisenä, että katsot sinulla olevan jonkinlaisen oikeuden puhua muista noin alatyylisesti ja halventavasti?? Mikäli katsot että sinulla on siihen jokin oikeutus, niin suosittelen sinulle muuttoa sellaiseen valtioon joka on täydellinen sinun mittapuusi mukaan, sillä Suomi ei ole täydellinen sinun odotuksiisi nähden. Joten, päästä itsesi kärsimyksistä ja sisäisestä homo kammostasi ja muuta pois. P.S taidat sisäisesti kaivata hellää miehen kosketusta.

Gun-May Arffman

Pekka Hovatov kirjoittaa totuuden, asian juuri siten kuten moni katsoja YLEn toiminnan perusteella näkee. YLE elää omassa kuplassaan samanmielisten kanssa, jossa ruokkivat toinen toistaan kehuen omassa hekumassaan. Ulkopuolelle jäävät suurin osa maassa olevista katsojista, jotka eivät jaa tuota samaa maailmankuvaa YLEläisten kanssa. Tästä tuotetusta roskasta katsojat joutuvat vielä pakkomaksamaan verojen muodossa. YLE vero oli suuri virhe poliitikoilta. Katsojilla on oikeus saada rahoilleen parempaa ja älykkäämpää vastinetta, laatujournalismia kaikille.

Pekka Hovatov

Taisi "osua ja upota", avautumisestasi päätellen. Ikävää (itsesi kannalta tietenkin), jos otat Ylen kritiikin henkilökohtaisesti. Tosiasia kuitenkin on että suurimmassa osassa nykyään Ylen lähettämissä ohjelmissa on joku "kiintiö homoseksuaali" haastateltava ja kertomassa mielipiteinään, kuinka muiden ihmisten tulisi elää tai ajatella. Narkomaanit taas ovat aina "viattomia" kärsijöitä, joita tulee ymmärtää, minkä takia?? Narkomaani on tehnyt tietoisen valinnan alkaessaan narkkaamaan. Pakolaiset ovat olleet esillä julkisuudessa aika paljon viime vuosina ympäri maailmaa, eikä todellakaan missään positiivisessa merkityksessä, muiden kuin niin sanottujen "suvakkien" mielessä, jossa he ovat ainoastaan uhreja, myös silloin kun raiskaavat viattomia ihmisiä. Henkisesti häiriintyneenä, jota Ylekin kovasti toi esille, voidaan pitää Oulunkylän seurakunnan naispappia, joka esti laittomalla toiminnallaan muunmuassa poliisia suorittamasta virkatehtäviään, tämän jälkeen kyseinen henkilö yritti esittää vielä uhria. Papin puheet ja teot olivat kuin psykologian oppikirjasta, kohdasta maanisdepressivyys. Hänestä ei ole kuulunut pitkään aikaan mitään, olisiko päässyt mahdollisesti hoitoon lataamoon, toivottavasti. Mitä tulee Suomalaisuuteeni, niin suomenkielen ja sen oikeinkirjoituksen hallitsen ainakin paremmin kuin sinä. Miehet eivät kiinnosta, olen hetero ja liian vanha opettelemaan uutta. Aikomukseni ei ole muuttaa Suomesta pois, mutta yritän toimillani, pienillä sellaisilla, äänestämällä jne., vaikuttamaan siihen että Suomesta tulisi mukavampi maa, jossa normaalien heteroseksuaalisten ihmisten olisi helpompi ja mukavampi olla ja elää.
Ps. et taida kuulua edellä mainittuun joukkoon? Hamekangas on kuulemma tarjouksessa ja kun ostat koko kangaspakan, josta riittää myös tummalle poikaystävällesi, niin saat crack-piipun veloituksetta.

Esa Auramäki

Toimilupia myönnettäessä pitää vaatia niitä kaupallisia kanavia, jotka tarjoavat tuotantoaan nyt ilmaiseksi Etelä-Suomeen, tarjoamaan sitä koko maahan. Nythän kanava-"uudistuksen" jälkeen Subtv:kin lakkasi näkymästä erityisesti Lapissa. Ja muutenkin esim. täällä Pellossa näkyvät vain Tv1, Tv2, Mtv, 4, Teema/Fem, Ava ja pilipalikanava Estradi. Etelässä kymmeniä ilmaiskanavia. Reilu meininki? Ja ei tunnu oikein ketään kiinnostavan

Ilkka Repo

Yle-veron tultua voimaan, on Yle:n ohjelmatarjonta muuttunut silkaksi roskaksi. Suorastaan täyttä paskaa suurin osa. Uusintoja uusintojen perään ja kuten yllä kerrotaan, niin suvakkipaskaa tulee niin, että ruokahalu menee. Yle-vero pitää poistaa kokonaan. Jos tuota saateveroa vielä nostetaan, lisääntyy yhteiskuntavastaisuus roimasti ja oikeutetusti. Valtio kohtelee kansalaisiaan ala-arvoisesti. Siispä meidän pitäisi toimia samalla tavalla kuin rikkaatkin tekebvät. Aletaan kiertämään veroja. Tehdään töitä kavereille puhtaana käteen ja säästetään tällä tavalla valtion meiltä varastamat rahat takaisin. Verojen kierto ei ole vain rikkaiden yksinoikeus.

Pekka Valjakka

Minun mielestäni taso on muuttunut entistä yksitoikkoisemmaksi. Jos yrittää katsoa
jotain ns. kiintoisaa ylen ohjelmaan niin kuvaan ilmestyy tiedoite EI KATSOTTAVISSA
ULKOMAILLA, että se siitä tason parantumisesta. Vero on ainoa "ilo" jonka ulkomailla
asuva saa Yleltä ja siitä edusta ei voi kieltäytyä.

Irja Röntynen

Pasi Käyhkö: Olen samaa mieltä! Yle 1 ja Areenakanavat ovat tärkeitä. Esim. Keskiviikkona Radio ykkösen Kantapöydän voi katsoa netistä.
Osaan valikoida ohjelmani vielä ja katkaista tv.n, jos siltä tuntuu.
Olen päivittäinen Yle Radio 1.n kuluttaja. 81 v.

Lauri Kiiski

Samaa mieltä Revon kanssa. Uusintojen määrä on lisääntynyt ja oma tuotanto on laadultaan mitä on. Viimeiseksi sitten yhdistettiin kanavat FST ja Teema lopputuloksena aikaisempaan verraten huonompi ohjelmatarjonta.

Mihin ihmeeseen Suomessa tarvitaan mammuttimaista liki 3.500 työntekijä YLE:ta.

Noac Noacson

Aika moni suomalainen asuu osan vuodesta ulkomailla, täällä Aurinkorannikolla meitä on tuhansia. Vaimon kanssa maksamme molemmat yle-veroa koko vuodelta, vaikka olemme täällä lähes puolet ajasta. Ainoa hyvä puoli on ettei meidän tarvitse katsoa niitä huonoja ohjelmia kuin puolet vuodesta, mutta siitä maksamme tuplahinnan.

Noac Noacson

Siis, Pasi. Emmehän niitä täällä pysty katsomaan, silti maksamme yle-veroa koko vuodelta.
Emmekä ole ainoita täällä Espanjassa. Moni muukin suomalainen on ison osan aikaa ulkomailla muissakin maissa, mutta verotus on Suomessa.

Tapio Mäkeläinen

Olen Hovatovin kanssa osin samaa mieltä joskin ilmaisisin GLTB..ect tuputuksesta hieman kevyemmästi. Onko se nyt tosiaan niin iso asia.?? Tänään tuli kolmasti ja mä kyllä sain tarpekseni ja rupesin kattoon amerikkalaista autonvirityssarjaa. Koskakohan se kielletään vääriä virikkeitä antavanaSamoin täysin pidäkeetön Vihreän katsomuksen ( jos sitä on) buukkaus on samaa. Mutta mehän elämme Vähemmistöjen Diktatuurissa.

Käyhkön kanssa samaa mieltä että onhan Yle sentään toimituksellinen kanava ja sitä tissivako- visailu-uusintaskedaa tulee nyt hömppäkanavilta ihan riittävästi. Minua ottaa päähän ihan helvetisti 10 minuutin mainoskatkot. Eikö sitä mikään laki säätele.?
Samaa mainosrotlaa näytetään täyspitkän leffan aikana useita kertoja. Se on katsojan aliarviointia ja en IKINÄ osta niitä tavaroita enkä palveluita.

Välillä tuntuu että tulee nk hallituksen uutisia esim pari viikkoa sitten ma-ti ilakointi työttömyyden selän katkaisemisesta. Hevon p.. tilastonikkarointia ja tempputyöllistämistä. Ja tänään sitten nähtiin taas, että kylä Suomesta lähtee ja halvalla.

Rahajuttuhan tämä on vähiten. USA:ssa kevyemmätkin tv paketit maksaa kymppejä kuukaudessa ja ohjelmat on mitä ja loputtomasti mainoksia ja siellä vasta uutisia väritetään. Sehän nyt on nähty.

Pisteet ylelle em varauksin.

Heikki Koskelainen

Ylellä on myös muuta tuotantoa kuin TV. Radio 1 on erittäin tasokas radiokanava josta tulee korkeatasoisesti tuotettua asiaohjelmaa jollaista ei kuulu miltään muulta suomenkieliseltä radiokanavalta. Jo pelkästään sen takia maksan Yle-veron mielelläni.

Timo Vesalainen

Olemme lähteneet Suomesta purjehtimaan yli 4 vuotta sitten. YLE:n ohjelmia ei ole mahdollista katsoa tai kuunnella. Silti YLE-vero pitää maksaa. Myös KELA kortit on otettu pois. Veroja maksetaan silti. En oikein ymmärrä, että KELA kortti otetaan pois syntyperäiseltä Suomen kansalaiselta. Eihän me KELA:n palveluja tosin pystytä edes käyttämään.

Teijo Myllylä

Ylen voisi rahoittaa pienentämällä vastaavasti puoluetukea. Julkinen tiedonvälitys voisi rajoittua asiaohjelmiin ja uutisointiin. Puoliseitsemän hömppä ja rahan haaskaus höttöön ei kuulu ylelle. Kyllä siihen löytyy kaupallisia kanavia.

Carmea Canccunen

Suomen perustuslaki sanoo, että kaikkia kansalaisia tulee kohdella tasapuolisesti.

Jallituk.. eikun hallituksen esitys toimii tätä periaatetta vastaan.

Ylelle riittää yksi tv- ja radiokanava verorahoitteisesti.

Muu on puhdasta cccp meininkiä.

Juha Koponen

..YLE pakko TV:n rahoitus on kiristystä ja asiasta pitäisi tehdä kantelu euroopan ihmisoikeusneuvostoon.
yli 500 miljoonaa euroa joka vuosi! SDP ja Kepu pitivät asiaa niin tärkeinä, että mitään muuta vaihtoehtoa ei voitu ajatella.
Elokuvasäätiöön menee noin 60 miljoonaa joka vuosi. Puolueiden lehtitukiin reilut 20 miljoonaa.
Tällainen verorahankanto on järjetöntä maassamme, joka on maailman enten verotetuimpia maita ja rahan ostovoima euroopan matalampia.
YLE pakkorahoitus lopetettava..

Juha Koponen

..miten muuten perustuslakituomioistuin on sallinut YLE pakko TV:n rahastamisen? SOTE valinnanvapaus on jatkuvasti mahdotonta toteuttaa, vaikka saisimme siitä hyvää elämäämme.
Näyttää tuo perustuslaki hyvin soveltuvan kiristämiseen ja DDR terveydenhuollon ideologiseen säilytykseen, kumma juttu, taas suomessa...

Markku Järvinen

Yle on osa poliittista "Hyvä veli"- verkostoa. Sinne voidaan ilman ongelmia palkata puoluetovereita, ystäviä, sukulaisia jne. Palkka ja bonukset ovat suhteellisen muhkeita. Ylen hallintoneuvoston kokouksissa, tärkeänä osana oli vielä vuosi sitten vapaa viinatarjoilu. Nyt kokoukset pidetään eduskunnassa, joten viinan kanssa läträäminen kokouksissa ei enää onnistu. Näin varmistetaan kuitenkin, että YLEä ei supisteta ainakaan johdon puolelta, ja meno saa jatkuu.

akiva k

"veronmaksaja saa veroa vastaan myös viranomaisen tiedonjakokanavan palvelut hätätilanteissa."
Vieläkään kukaan ei ole kertonut kuinka tuo tapahtuu.
Tuleelo joku YLEläinen matkatelkkarin kanssa käymään hätätilanteessa?

Pietari Vain

Yle on kokoomuksen äänen kannattaja. Aivopesu meedia Trumpin haukkuja puolueellinen kanava. Tätä shaissee pitää viellä veroilla ruokkia. Yle laulaa hallituspuolueen eli kokoomuksen lauluja kun he Yle veroon suostui. Ylen presidentti kalluppiin ei ole uskominen. Yle populistinen kanava ja vastenmielinen