Sunnuntai 15.7.2018

Myös professori pitää nollakorotuksia kohtuuttomina - KL: ”Todennäköisesti korotukset liikkuvat 1-2 %:ssa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.10.2017 17:24
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Professori Harri Melin uskoo, että työnantajajärjestöt ovat varautuneet 1-1,5 prosentin palkankorotuksiin.
|

Tampereen yliopiston sosiologian professori Harri Melin ei yllättynyt siitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) otti kantaa palkankorotusten nollalinjaan.

Alun perin Sipilä oli luvannut olla puuttumatta palkankorotuskeskusteluun, mutta totesi aamulla MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että nollalinja on kohtuuton. Palkankorotusten nollalinja nousi keskusteluun Metsäteollisuuden ja Paperiliiton työmarkkinaneuvottelujen takuttua.

–En pitänyt Sipilän ulostuloa yllättävänä. Olin itse asiassa odottanut, koska joku vaikutusvaltaisista ministereistä sanoo jotain, joka vauhdittaa neuvottelujen eteenpäin menemistä, Melin sanoo Kauppalehdelle.

Professori tulkitsee Sipilän ulostulon kumpuavan pikemminkin siitä, että pääministeri on huolissaan työmarkkinaneuvotteluiden jumiutumista kuin siitä, että Sipilä kalastelisi kommentillaan äänestäjien suosiota.

Myös Melin pitää Metsäteollisuuden vaatimusta nollalinjasta kohtuuttomana.

–Talous kasvaa ja pohjalla on työ- ja kasvusopimus, jossa palkansaajat suostuivat käytännössä palkkojen pienennykseen. Nollasopimus on tässä tilanteessa kohtuuton.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat käyneet keväästä asti neuvotteluja paperiteollisuuden työehtosopimusmuutoksista.

Viime perjantaina Metsäteollisuus kertoi, ettei Paperiliitto ole halukas keskustelemaan merkittävistä tuottavuutta parantavista muutoksista paperiteollisuuden työehtosopimukseen.

Työmarkkinakierroksella ensimmäisenä neuvottelupöytään istuvat vientiteollisuuden toimialat, joiden sopimukset ovat katkolla ensimmäisenä.

–Todennäköisesti palkankorotukset liikkuvat jossakin 1-2 prosentin välissä. Veikkaan, että työnantajajärjestötkin ovat varautuneet 1-1,5 prosentin palkankorotuksiin. Valmius tämän kaltaisten sopimusten tekemiseen on olemassa.

Lähde: Kauppalehti

Lue lisää: 

Metsäteollisuudesta heti kuitti Juha Sipilälle: ”Onko tämänkin kohtuullisuudesta näkemys?”

Sipilä puuttui sittenkin palkkaneuvotteluihin MTV:llä – ”Kyllä nolla on kohtuuton”

Paperiliitto shokissa 0 %:n korotuksesta: ”Ihme, jos selvitään ilman työtaistelua”

Jaa artikkeli:

Kommentit