Lauantai 21.7.2018

”Suomi ja EU eivät saa katsella sivusta Turkin yhä synkkenevää sananvapaustilannetta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.10.2017 18:08
Päivitetty: 
11.10.2017 18:23
  • Kuva: Jussi Leinonen
    Kuva
    Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkosen mukaan Turkin sananvapaus- ja ihmisoikeustilanne on kestämätön.
|

Vihreä eduskuntaryhmä vaatii Suomelta aktiivisempaa työtä sananvapauden turvaamisessa ja ihmisoikeuksien puolustamisessa Turkissa. Ryhmä viittaa suomalaisen toimittaja Ayla Albayrakin Turkissa saamaan tuomioon.

–Turkin sananvapaus- ja ihmisoikeustilanne on kestämätön. Albayrakin tuomio on annettu selvästi poliittisin perustein, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo.

Vihreiden ryhmä muistuttaa, että Turkki on pidättänyt ja vanginnut useita toimittajia, joista muutamilla on myös EU:n kansalaisuus Albayrakin tapaan. Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa.

–Konfliktialueilla toimivien toimittajien työ on äärimmäisen arvokasta, koska he välittävät meille ensikäden tietoa konfliktien syistä ja eri osapuolten näkemyksistä. Tällaista työtä Albayrak on tehnyt. On kestämätöntä, jos toimittaja tuomitaan työstä, jonka hän tekee konfliktialueella. Suomen valtion on selkeästi ja aktiivisesti vaadittava tuomion kumoamista, kansanedustaja, puolueen presidenttiehdokas Pekka Haavisto vaatii.

Albayrak raportoi Turkin kurdialueilta, mitä käytettiin perusteena hänet tuomitsemisekseen yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen “terrorismipropagandan levittämisestä”.

Vihreä eduskuntaryhmä näkee, että Turkki on kulkemassa yhä etäämmälle länsimaisista sananvapauden, oikeusvaltion ja demokratian arvoista.

–Suomi ja EU eivät saa katsella sivusta Turkin yhä synkkenevää sananvapaustilannetta. EU:n pitää toimia yhtenä rintamana aktiivisesti Turkin ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Tarvittaessa on käytettävä poliittista ja taloudellista painostusta keinoina ihmisoikeuksien tukemiseksi. Samalla on tuettava Turkin kansalaisyhteiskuntaa. Kansalaisjärjestöjä ei saa jättää yksin, Mikkonen korostaa.

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar nosti aikaisemmin tänään esiin ulkoministeri Timo Soinin (sin.) alkuvuodesta antaman lausunnon ja kuvaili Suomen kannaottoja vaisuiksi.

–Suomi on ollut hyvin vaisu kannanotoissaan Turkin heikkenevää ihmisoikeustilannetta ja oikeusvaltion rappiota kohtaan. Alkuvuodesta Soini jopa sanoi Suomen ja Turkin jakavan samat demokraattiset arvot, hän kirjoitti Facebookissa.

Yanar sanoo toivovansa, että Suomen poliittinen johto ja ulkoministeri ottavat viimein tiukemman kannan ja pitävät ääntä ettei journalisteja vangita poliittisin syin. 

–Meidän on puolustettava kaikin tavoin työnsä hyvin tehnyttä Albayrakia. Meidän on pidettävä ääntä myös kaikkien muiden puolesta, jotka jaksavat vielä tehdä Turkissa töitä ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta. Ilman vapaata sanaa ja keskustelua yhteiskunta vajoaa pimeään.

Yanar huomauttaa, että Turkilla on pitkä historia turkkilaisten toimittajien tuomioista, mutta nyt painetta on lisätty myös ulkomaisia toimittajia kohtaan.

–Tarkoitus on pelotella ja painostaa hiljaiseksi Turkin ongelmista kirjoittavat toimittajat.

Timo Soini kommentoi tänään, että jour­na­lis­ti­sen työn va­pau­teen ja il­mai­sun­va­pau­teen liit­tyy Tur­kis­sa huo­les­tut­ta­via piir­tei­tä. Soi­nin mu­kaan jour­na­lis­min on­gel­mal­li­ses­ta ti­lan­tees­ta Tur­kis­sa on sa­not­tu maan joh­dol­le ja se pi­tää sa­noa uu­del­leen.

–Kat­so­taan, mil­loin mah­dol­li­suus oli­si (ot­taa asia esiin). Olen ot­ta­nut ih­mi­soi­keu­sa­si­oi­ta esiin – vii­mek­si New Yor­kis­sa (Tur­kin ul­ko­mi­nis­te­ri Mevlüt) Ca­vu­sog­lul­le pu­huin, et­tä oi­keus­val­ti­o­pe­ri­aat­teen pi­tää Tur­kis­sa to­teu­tua, hän totesi STT:lle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kauko Kaaresoja

Mikä mahtaa olla suomen sananvapaustilanne, kun ajattelee, että oikein palkattu poliiseja nettiin kirjoittajien vahtimiseksi.
MV-nettilehden päätoimittaja Janitskin on vangittu poissaolevana ja käyty interpolin toimesta ottamassa kiinni Andorrassa. Tämä siis ei vihreissä pane kelloja kalkattamaan. Näyttää olevan oikea tarkoituksellinen ajojahti meneillään, jossa sananvapausoikeudet on hyvin kevein perustein loukatut.

Oiva Luosujarvi

Todistakaa sukututkijoiden avulla, että toimittaja oli kantasuomalainen, jonka vanhemmat ja isovanhemmat olivat kantasuomalaisia eli ainakin 3 sukupolven ajan ovat kaikki syntyneet suvussa Suomessa.
Nimen perusteella kyse on turkkilaisesta ja turkilla on oikeus tuomita turkkilaisia vankilaan.

Mikko Toivonen

Meidän ulkopoliittinen johtomme eri tasoilla, niin kotimaassa, kuin EU'ssakin on ollut Turkin kanssa mielin kielin. Sen olisi vihdoinkin herättävä todellisuuteen ja ymmärrettävä, että Turkkia viedään kaikin voimin keskiaikaiseen pimeyteen ja hirmuvaltaan. Takaisin Ottomaniaan ja kalifaattien aikaan.
Samalla, minkä jokunen muukin on tiedostanut, olisi samalle johdolle ja yleisesti suurmedian johdolle aika tunnustaa olevansa melkoinen sensuroija, manipuloija ja sanan vapauden sekä aidon totuuden rajoittaja.

Ihan minua huvittavana, mutta ennakkoon tiedettynä tapauksena kirjoitin Turussa tapahtuneesta lapsen naimis tapauksesta kommentin Hesarin artikkeliin nimimerkillä. Kirjoitin absoluuttista totuutta siitä miten missäkin kulttuurissa lapsiavioliittoja käsitellään ja että vaikka täysin eri moraalin maailman ihmiset omassaan olivat toimineet hyväksytyllä tavalla niin heidän ei olisi pitänyt sitä kulttuuria Suomeen yrittää, kun se on täällä lainvastaista. Pelkkä toisen kulttuurin absoluuttisen totuuden käsittely ja esiin tuonti riitti kommentin sensurointiin. Totuus on suomalisesta sanan vapaudesta vielä hyvin kaukana. Yksi länsimaiden huonoimpia. Useimmat eivät sitä vain tiedosta kun tietoa on vain niillä jotka ovat kyenneet eri kulttuureja ja käytäntöjä todellisuuden tasolla vertailemaan.
US luojalle kiitos ei harrasta mielipiteen tai totuuden vastaista sensuuria, kuten tee mm. HS ja niin moni muu lehti. (ai, mistä tiedän? no satunpa tietämään kun kirjoittelen moniin lehtiin nimimerkeillä)

Esko Kotilainen

Siis,onko tämä tyyppi vankilassa Turkissa,vai ei ?
Onko taas paskan jauhantaa idioottimaisen "journalistin" höyrääntyneistä kirjoituksista.
Hänen artikkeleistaan päätellen,hän joutaa aivan hyvin istumaan elinkautista Turkissa,aivan Turkin lakien mukaan.

Kimmo Tallqvist

Vihreät ei näe metsää puilta .
Onhan meillä Jussi Halla-aho jonka jokaista sanomista kytätään pilkuntarkasti.
Hallituksen ei kelvannut mutta kun oli asiassaan oikeassa niin nyt jo sipiläkin porukka kosiskelee äänestäjiä maahanmuuton kiristyspuheilla puolueen kannatuslukujen laskiessa.

Risto Nikander

Miten paljon maailmassa ja varsinkin länsimaissa onkaan järjestöjä ja virkamiehiä, mm. Eva Biaudet, jotka ajavat sananvapauden ja valtioiden itsemääräämisoikeuden rajoittamista. Suomen ja Ruotsin osalta varsinkin valtio on suurin syyllinen. Jorjestöjen ja virkamiesten ensisijainen kohde on länsimaat, joiden politiikot ottavat ne tosissaan, (tai pyrkivät niiden töihin). Kaiken maksavat länsimaiden veronmaksajat. Typerämpää vaalikarjaa saa hakea.