Maanantai 17.6.2019

Ozan Yanar paukautti eduskunnassa: ”Olisin ylpeästi Suomen presidentti – jos tilanne sallisi”

Luotu: 
12.10.2017 08:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar katsoo, että Suomessa tulisi luopua perustuslakiin kirjatusta tasavallan presidentin syntyperävaatimuksesta. Yanarin mukaan Suomessa ulkomaan kansalaisena syntynyt tai muualla syntynyt voisi edustaa yhtä hyvin Suomea kuin syntyperäinenkin presidentti.

–Tämän pitäisi olla meidän lain viesti, ja tällä hetkellä se ei ole. Minä esimerkiksi toimisin maahanmuuttajataustaisena, 14-vuotiaana Suomeen tulleena henkilönä ylpeästi esimerkiksi Suomen presidenttinä, jos tilanne joskus olisi niin, toteaa Yanar.

Eduskunta käsitteli keskiviikkona SDP:n kansanedustaja Pilvi Torstin lakialoitetta, joka esittää syntyperävaatimuksesta luopumista. Aloite lähetettiin perustuslakivaliokuntaan. Keskustelussa perussuomalaisten kansanedustaja ja presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vastusti aloitetta. Hänen mukaansa syntyperävaatimus kytkeytyy kansallisvaltioaatteeseen ja itsenäisyyden turvaamiseen.

–On olemassa sellainen kuin ”ylisukupolvinen me”. Esimerkiksi minun isovanhempani puolustivat Suomen itsenäisyyttä, ja se herättää velvollisuutta tätä maata kohtaan: millaisen Suomen ovat edeltäjät meille antaneet ja millaisen Suomen jätämme jälkeen, Huhtasaari sanoo.

–Tämä ei mielestäni ole jäänne, tämä on perinne, ja tällä on vahva symbolinen arvo, hän jatkaa.

Yanar puolestaan vastasi, että perinne on hänestä heikko argumentti. Hän korosti, että kansa päättää, kuka on sopiva presidentiksi.

–Meillä on täällä puolueitakin, jotka käyttävät slogania ”kansa päättää” — no annetaan kansan päättää. Jos henkilö on rakentanut sellaisen luottamuksen, niin kyllä näen, että tämä asettaa selkeän rajauksen siihen, kuka pääsee näihin virkoihin.

LISÄÄ AIHEESTA: Kansanedustaja yllättyi Suomen perustuslain presidenttipykälästä – ”Kummitytöstäni ei voisi tulla presidenttiä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Tämä epäisänmaallisuus alkaa mennä nyt jo niin pitkälle että taidan Perua sotilasvalani.
Kyllä on kansanedustajilla asiat liian hyvin kun on aikaa tällaiseen epäisänmaalliseen roskalakialoitteeseen käyttää aikaa ja historian reaaliteetit täysin kadoksissa.
Kansallisvaltion perinteisiin ei kosketa !
Mene pilvi moikkaamaan sotaveteraaneja niin tajuat miten kansallisvaltio säilyi Suomena
Prkl.. !

Mika Kananen

Suomessa tähän pykälään on suhtauduttu ennenkin joustavasti. Suomen ensimmäiset presidentit olivat syntyneet itse asiassa Venäjällä, koska Suomi itsenäistyi vasta vuonna 1917. Ensimmäinen itsenäisessä Suomessa syntynyt presidentti oli Mauno Koivisto.

Toivottavasti perustuslakivaliokunta (tai Vladimir Putin) ei peru itsenäisyyttämme asian johdosta.

Timo Nyman

Kun tällaisista asioista saa Suomessa väännettyä kättä, se merkitsee että monet asiat ovat kyllä aika hyvin. Jos meillä on tällainen perinne, en ymmärrä että sen muuttamisella olisi merkitystä muuhun kuin sellaisten ihmisten kohdalla, jotka pyrkivät hyvin harvinaisiin tehtäviin puolustus- tai valtionhallinnossa. On luonnollista että ihmiset, jotka arvuuttavat kaikkia asioita ihan vain oman egonsa ylläpitämisen vuoksi, tästä saa kyllä vääntämisen aihetta! Viittaan kaksoiskansalaisuuksiin ja maan myymiseen venäläisille ym. ym. Ei kaikki perinteikäs ole pahasta. Vaikka suomalaiset puhuvat keskenään suomeksi, ei sen pitäisi saada verta kiehumaan muiden syntyperäisten keskuudessa. Mielestäni suomalaisuus ei sinällään ole rikos.

Eero Pekonen

Suomen pitäisi välittömästi luopua kaksoiskansalaisuudesta. Äänioikeus ja vaalikelpoisuus pitäisi olla ainoastaan syntyperäisillä Suomen kansalaisilla. Suomi ei valitettavasti enää pysty näistä asioista päättämään, kuten ei myöskään ulkomaalaisten kiinteistökauppoja koskevasta lainsäädännöstä. Moskova ei anna lupaa.

Pentti Westerholm

Kyllä Ozan Yanar voi asettua presidenttiehdokkaaksi siinä ei ole ongelmaa.Siitä on kuitenkin pitkä matka presidentiksi.Ääniä täytyisi saadaa niin paljon,että tulisi valituksia.Tämä on pajon suurempi kynnys kuin saada kelpoisuus ehdokkaaksi.

Mikko Toivonen

Kuningas voisi olla, sillä kuninkaalliset ovat aina kautta maailman ristiin naineet tai jopa tulleet suoraan ulkoimailta nimitetyksi.
Ero on kuitenkin siinä, että kuningas lähes kaikissa maissa on muodollinen johtaja vailla toimeenpanovaltaa, mikä taas on joko vaihtuvalla ja äänestyksellä valitulla presidentillä tai pääministerillä.
Näiden vaatimus on siis tässäkin keskustelussa syntyperäinen maan kansalainen tai niin ja niin monen polven syntyperäinen.

Meilläkään todellisuudessa ei paljoa haittaisi jos jopa tuo presidentti tai pääministeri olisi vaikkapa toisen polven EU perillinen.

Arto Ollikainen

Vielä parempi veto olisi jos "piirit" toteaisivat, että tasa-arvon ja yleisten ihmisoikeuksien kaikkien pykälien mukaisesti Suomen presidentin pitäisi olla muualla syntynyt ja ei-Suomen kansalainen.
J.K. Ihmettelen kansanedustajan ulostuloa, jossa on osaltaan mukana pientä "röyhkeyttäkin", josta tämä syntyperäinen Suomen kansalainen ei oikein pidä.

Jukka Mattsson

Jokainen voi miettiä jos suomalaisilla kristityillä olisi muslimi presidentti. Kuka uskoo että olisi toimiva yhtälö?

Itse mietin että keitä maamme muslimit äänestäisivät jos presidentti ehdokkaana olisi nainen tai seksuaali vähemmistöön kuuluva ehdokas?

Mistä ne rasistit löytyvätkään?

Tapani Vuola

Tietysti pitäisi voida päästä presidentiksi, jos on Suomen kansalainen. Kyllä me haluamme pätevimmän, emme "syntyperäisimmän". Kun presidentiksi ei noin vain hypätä, jokainen ehdokas oli varmasti näyttänyt niin kyntensä kuin taitonsakin.

Harri Tapani

Heh, piti oikein käyttää hakukonetta, mutta jotain löytyi parin vuoden takaa,

"Putin hyvä johtaja"

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201292-putin-hyva-johtaja

Sieltä löytyi kommenteista myös jonkinlainen vastakysmys josta siteeraus:

" olisiko suurelle Venäjälle sitten hyvä johtaja sellainen, kuten meillä on olleet Vanhasen/Kiviniemen, Kataisen/Stubbin hallitukset ja edeltäjänsäkin eli jotka luovuttaa kaiken kysytyn julkisen omaisuuden heikolla itsetunnolla ja osaamattomina ulkoisiin käsiin pilkkahintaan? Eikö oman kansan parasta saa siis yrittää ajaa, "

Pasi Anttila

Tuskin nyt kuitenkaan. Ei se niin hohdokas virka ole. Sauli on vielä alentanut viran palkkiotakin. Toisekseen suurempi ongelma olisi jos muiden maiden kansalaiset sais äänestää suomen vaaleissa, ei se kuka on ehdokkaana.

anita frisk

No eipä pojalla paljon päätä huimaa! Olisi valmis jopa Suomen presidentiksi, kunhan vaan joku tylsä laki muutettaisiin. Kunnioitettavaa uhrautuvaisuutta jota varmaankin lain pikaisen muuttamisen jälkeen äänestäjät tulevat arvostamaan.

Yanar on myös Turkin kansalainen ja kertomansa mukaan käy myös siellä äänestämässä. On tietenkin kivaa, että toisilla on kaksi ääntä joilla vaikuttaa, ja suomalaisilla vain se yksi jonka kanssa täytyy pärjätä. Turkkihan on tunnetusti varsin vapaamielinen maa, joten tuskin Suomenkin kansalaisuus estäisi häntä asettumasta ehdolle myös Turkin parlamenttiin ja vaikkapa sitten Erdoganin seuraajaksikin. Näppärää, Suomella ja Turkilla sama pressa. Synergiaetuja löytyisi pilvin pimein. Sentään melkein kuin samaa kansaa, Balkanin vuorilla taisteltu jne.

Demokraatti-lehden päätoimittajan esitys Nasima Razmyarin soveltuvuudesta Suomen presidentiksi oli mielestäni todellinen rimanalitus. Muslimi Suomen presidenttinä on yhtä rujo ajatus kuin kristitty nainen Afghanistanin presidenttinä. Mutta rujointa tässä on se, että Razmyar on ratsastanut nykyisiin asemiinsa ainoastaan taustansa, ei tekojensa eikä edes sanomiensa vuoksi. Jos ei nyt ajatella hänen intomielisiä IL-blogejaan jotka koostuvat ainoastaan suomalaisten haukkumisesta ja syyllistämisestä ja lisää rahaa maahanmuuttoon ja kaikki olemme samanarvoisia , niin mitä tämä yhteisöpedagogi on oikeasti tehnyt? Ei yhtikäs mitään. Ollut vain maahanmuuttaja. Sen ei pitäisi riittää.

Harri Tapani

Tässä yllätti, että kansanedustaja oli yllättynyt.

"Kansanedustaja yllättyi Suomen perustuslain presidenttipykälästä – ”Kummitytöstäni ei voisi tulla presidenttiä”

Eduskunnan käsittelyyn tänään saapuva lakialoite ehdottaa, että Suomen perustuslaissa luovuttaisiin kohdasta, joka edellyttää, että Suomen tasavallan presidentin on oltava syntyperältään suomalainen.

Lakialoitteen on laatinut SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti ja sen on allekirjoittanut hänen lisäkseen 35 muuta kansanedustajaa eri oppositiopuolueista."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/232417-kansanedustaja-yllattyi-suomen-p...

Jouni Suninen

Muslimi ei olisi uskottava arvojohtaja maassa, jolla on kristilliset perinteet ja arvot. Ajatellaanpa vain mitä islam opettaa naisen asemasta, tasa-arvosta, ihmiselämän kunnioittamisesta ja ihmisoikeuksista. Islamilaiset maat eivät ole edes allekirjoittaneet YK:n Ihmisoikeuksien julistusta.

Mika Mäntynen

Ylläkirjoitetut mielipiteet todistavat että syntyperävaatimus on turha. Vääränvärisellä ehdokkaalla ei ole mahdollisuuksia suorassa kansanvaalissa. Syntyperä on ehdokkaan ainoa vaatimus. Ikä, asepalveluksen suorittaminen, koulutus, seksuaalinen suuntautuminen, politiikan tuntemus eivät ole esteenä ehdokkuudelle. Vaaleja edeltävää demokratiaa rajoitetaan aika vähän. Yhdysvaltojen presidentinvaalit kyllä indikoivat ettei demokratia aina toimi. Äänestäjät eivät pysty arvioimaan viran vaatimuksia ja kandidaatin taitoja. Mutta Suomen tapauksessa presidentiltä ei odoteta muuta kuin sujuvaa uudenvuodenpuhetta, ja se hoitaa jopa rajojen takana syntynytkin, jos kansa niin on tahtonut.

Oiva Luosujarvi

Tilanteessa, jossa tuollainen olisi Suomen Presidentti. OLISI PAKKO muuttaa pois Suomesta ja luopua hyvillä mielin Suomen kantaväestöön kuulumisesta samalla kertaa.
Toisena mahdollisuutena olisi toimia kuin terroristi ja pyrkiä tappamaan tuollainen vaikka täydellä bensarekalla ajamalla tilaisuuteen, jossa moinen olisi paikalla tukijoineen, jolloin tukijat palaisi tulimeressä samalla kertaa.
Onneksi Suomen lait ei salli moisen pyrkiä edes Suomen Presidentin virkaan, ennen 2050 vuotta, jolloin on jo sharia-lait voimassa ja islam valtion ainoa uskonto.
Ehtii kuolemaan vanhuuteen ennen islamin nousua demokraattisesti Suomen suurimmaksi terroristien uskonnoksi.