Torstai 20.9.2018

Soininvaaralta täystyrmäys Jan Vapaavuoren veroalelle: 3+1 syytä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.10.2017 08:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ehdottaa kunnallisveron laskua Helsingissä noin 70 miljoonalla eurolla.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) vastustaa pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) ehdotusta laskea Helsingin kunnallisveroa 18,5 prosentista 18 prosenttiin. Soininvaara kertoo blogissaan, että lasku merkitsisi 70 miljoonan euron verotulojen menotusta.

Soininvaaran mukaan ajoitus on huono nousukauden kynnyksellä ja verovaroille olisi selvää käyttöä.

–Minulla on unelma hienosta kaupungista. Hienoon kaupunkiin eivät kuulu kuoppaiset kadut, surkea joukkoliikenne eikä homeiset koulut. Vaikka veronalennus tekisi mahdolliseksi mennä kerran kuussa useammin kaljalle, unelmani on arvokkaampi, Soininvaara toteaa.

Kolmas Soininvaaran peruste vastustaa veronkorotusta liittyy valtion ja kuntien suhteisiin.

–Jos kaupunki hoitaa taloutensa hyvin ja osoittaa, että sillä on rahaa enemmän kuin tarvitsee, valtio ottaa rahan kylmän rauhallisesti itselleen siirtääkseen jonnekin, jossa ei ole oltu yhtä sinisilmäisiä, kirjoittaa Soininvaara.

–Tällainen mielivaltaisuuden tila on toki aivan hirveä asia, mutta niin kauan kuin tällaiset pelisäännöt nähdään tarkoituksenmukaisiksi, yhdenkään kunnan ei kannata hoitaa asioitaan hyvin – tai jos on näin erehtynyt tekemään, ei ainakaan kannata alleviivata asiaa alentamalla kuntaveroa.

Soininvaara katsoo myös, että Vapaavuoren peruste veronlaskulle – korkeiden asumismenojen kompensointi – ei toimi. Hän vihjaa, että helsinkiläisten käytettävissä olevien tulojen kasvu siirtyisi asumismenojen nousuun.

Kauppalehti kirjoittaa torstaina pääkirjoituksessaan Helsingin olevan ”ökyrikas” ja huomauttaa, että Helsingin kaupunkikonsernille on viimeisen viiden vuoden aikana kertynyt voittoa 1,6 miljardia euroa ja konsernin kassassa on yli miljardia euroa. Ensi vuoden talousarvioesityksessä kunnallisveron tuotoksi arvioidaan 2,53 miljardia euroa. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Vaulasvirta

Kaikki verot ovat työtä tekeviltä ryöstöä yhteisiin kuluihin. Näin ollen päättäjät ovat vastuussa työtätekeville ryöstääkseen mahdollisimman vähän. Eli yhteisten kulujen minimoiminen on oltava tavoite.
Hyvä jos joku edes haluaa tehdä niin!

Jaakko Arra

Olet väärässä sillä osa veroista ei kohdistu työntekijään. Muutenkin libertaarinen ajattelumalli on nurinkurinen, ymmärrän toki miten korkea veroaste näyttäytyy ikävänä pahana peikkona monelle, mutta pitäkää kuitenkin mielessä, että tällä kyseisellä korkealla veroasteella on rakennettu tämä meidän maailman turvallisin ja hyvin rehellinen yhteiskunta.

Tämä puolestaan (yhdessä paljon parjatatun AY-liikkeen kanssa) on mahdollistanut korkean palkkatason joka meillä on. Jos katsot esimerkiksi Yhdysvaltoja huomaat kuinka heidän monesti ajamansa libertaristinen politiikka köyhdyttää työväenluokkaa ja heikentää palkkatasoa, samalla kun julkiset työttömyys- ja sairasetuudet sekä muut julkiset palvelut ovat lähes olemattomat tänne verrattuna. Libertaarista politiikkaa voidaan käytännössä ja hyvällä syyllä pitää kansallisvaltion vihollisena, sillä se hyödyttää viimekädessä suuryrityksiä ja pyrkii muutenkin ryöstämään kansallisomaisuutta yksyiskäyttöön.