Lauantai 21.7.2018

KL: Uusi ”asiakasseteli” kelpaa jopa kirurgisessa leikkauksessa – Kansanedustaja väänsi rautalangasta radiossa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.10.2017 10:22
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Asiakasseteleillä tulee olemaan keskeinen rooli hallituksen kaavailemassa valinnanvapaus- sekä sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa, kertoo Kauppalehti. Lehden haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan seteliä voisi käyttää muun muassa keveissä kirurgisissa leikkauksissa.

Hallituksen reformiministerit pääsivät sopuun valinnanvapaudesta sunnuntaina käydyissä neuvotteluissa. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät käsittelevät uudistusta tänään. PÄIVITYS: Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti, että käsittely siirtyy ensi viikkoon.

–Laista tulee edellytykset, milloin asiakassetelin voi saada ja soveltuvin osin sitä voi käyttää erikoissairaanhoidossa tiettyihin palveluihin. Palvelupaketti tässä täsmentyy ja jäsentyy vielä jatkotyöskentelyssä. Periaatteellisesti on sovittu, että asiakasseteli on se työkalu [valinnanvapaudessa], kertoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) Uudelle Suomelle maanantaina.

Mattilan mukaan setelit on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020.

Kauppalehden haltuunsa saamissa lakiluonnoksissa asiakasseteleiden piiriin listattu muiden muassa sosiaalinen kuntoutus, kotipalvelu, kotihoito, polikliinisesti toteutuvat kirurgiset toimenpiteet, sairaanhoidolliset käynnit terveydenhuollon ammattihenkilön vastaanotolle kiireettömässä hoidossa sekä suunhoidossa tarpeelliset hammasproteettiset hoidot.

Laissa säädettyjen asiakassetelipalveluiden lisäksi sote-palveluiden järjestämisestä vastaavat uudet maakunnat saisivat itse osin päättää, mihin palveluihin asiakasseteleitä tarjotaan.

Keskustan kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Niilo Keränen selvensi setelien käyttöä Ylen Ykkösaamussa torstaina.

 –Jos rautalangasta tämän väännän, niin se tarkoittaa, että kun maakunnan liikelaitos asiakassuunnitelmaa tehdessään toteaa sote-keskuksesta saamiensa tietojen mukaan, että tämä asiakas tarvitsee jotakin palvelua, joka on listattu asiakassetelipalveluksi, niin maakunta on velvollinen tarjoamaan asiakasseteliä, sanoo Keränen.

–Asiakkaan ei ole pakko seteliä ottaa, jolloin maakunnan on hoidettava asiakas itse, hän jatkaa.

Asiakassetelien lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinaa avataan laajalti palveluita käyttävien henkilökohtaisella budjetilla sekä sote-keskuksilla. Sote-keskukset ovat käytännössä nykyisiä terveyskeskuksia, joita myös yksityiset toimijat voivat perustaa.

Valinnanvapauteen kriittisesti suhtautuva vihreiden kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto arvioi Ylellä, että asiakassetelien avulla myös pienet palveluntuottajat voivat päästä kilpailuun mukaan. Sote-keskuksien avaamisen kilpailulle hän silti näkee mahdollistavan kermankuorinnan.

–Asiakasseteli on pidetty tässä kokonaisuudessa ilmeisesti sen vuoksi, että saadaan yksityisiä toimijoita paremmin mukaan. Sinänsä voi olla hyvä, että asiakassetelin avulla pienet kotimaiset yritykset pääsevät jossakin määrin mukaan, Alanko-Kahiluoto kertoo Ykkösaamussa.

LISÄÄ AIHEESTA:

Ministeri paljastaa: Valinnanvapautta väännettiin pikkutunneille – tulee vaiheittain v. 2020

Kauppalehti: Valinnanvapauteen tulossa hurja loikka - Asiakasseteleillä saa pian melkein mitä vaan

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pauli Vartiainen

"Asiakasseteli, kansa ei ymmärrä miksi sellaista tarvitaan, minä sen järkeilen, että se on seteli kansalaisen hoito mennä yksityiselle jossa on pörssihinnat ja se seteli tulee kalliiksi veronmaksajille.
tämä jatkuva veivaaminen jo 10 vuotta osoitta että tulee sutta ja sekundaa, sairas on pelinappulana jota pallotellaan pääasiana on Kokomuksella saada seteleillä, valinnanvapudella(yhtiöittäminen) mahdollisimman suuret rahar Sote budjetista.
viime vkoloplla Kokomus sai Julkiselle puolelle myös mahdollisuuden yhtiöittämiseen(halutessaan voi yhtiöittää) tarkoittaa, että Julkisen kontrolli yksityisen hintoihin haipuu, eli molemmille tulee samat pörssihinnat.

Mikko Toivonen

Erittäin hyvin päätelty. Asiakas setelin ainoa mahdollinen saaja on nimenomaan kuten on jo aikaisemminkin todettu se Pörssiyhtiö joka sitten nostaa kustannukset ja vie verot ulkomaille "pestäviksi" "hallinto rekistereiden" kautta.
Se sama pörssiyhtiö minkä hallinnolliseen johtoon eräs puolue on jo ennakkoon sijoittanut "eliittinsä".

Asiakassetelistäkin riippumatta koko ns. uudistus on massiivinen ja pääosin täysin tarpeeton muutos mikä sen lisäksi, että varmuudella tulee nostamaan hintoja, niin tulee aiheittamaan monenlaista kaaosta toteuttamisvaiheessaan.

Minun elinikäni suurin ja typerin poliittinern kähmintätoimi.

Maakuntahallintoa ei lainkaan tarvita. Terveydenhuoltouudistus olisi voitu toteuttaa palauttamalla ammatinharjoittaja lääkärit markkinalle ja muuta terveyden ja ihmishuoolon kuten vanhustenhuollon ammatinharjoittaja-ja pien toimijat ja rajoitta pörssi toimijat vain vakuutusyhtiö asiakkaisiin. Vapaaehtoisiin vakuutusyhtiö asiakkaisiin tai niin rikkaisiin, että on varaa käyttää "Espereitä". Yhteiskunnalla ja ajattelevalla normaali ihmisellä ei ole.
Normaalilla ihmisellä ei sellaiseen ole varaa eikä halua vaan normaaliin inhimilliseen huoltoon ja toimintaan.

Siis vanhusten huollossa myös takaisin kunnalliset vanhainkodit, pien yittäjien vanhainkodit ja "pensionaatit". Kroonikko sairaalat merkittävästi yksinkertaistetummiksi julkisina.

Puolueey ja hallitus eivät ole ensimmäistäkään hyväksyttävää ja kaikkien kansalaisten perus etuja palvelevia toimia esittäneet. Joko he eivät ymmärrä tai halua tai sitten he elävät suomalaisen järjestelmän sulle mulle korruption kansallis kiimassa.

Marja-Liisa Kalkela

"Asiakas-setelin" arvo? Mitataanko se kuten Kelan etuuksissa ansiosidonnaisena tulojen mukaan?
Pienituloiset ja köyhät ohjataan suoraan julkisellepuolelle tulottomuuden ja pienituloisuuden vuoksi?

"Asiakas-seteli" haiskahtaa tulonsiirolta sosiaaliturvarahoista rikkaille ja hyvätuloisille.
Eikä toki olisi ensimmäinen kerta kun noin on tehty.

Ilari Kivi

Tässä voi käydä kuin vuokramarkkinoilla sossun tuen kanssa: mikä tahansa hoito maksaa aina maksimisetelin arvon verran ja päädytään ikuluuppiin, jossa yksityinen haluaa nostaa setelin hintakattoa, ja taas sama palvelu maksaa maksimin. Sama kuin sossun takaamassa vuokrassa: vuokranantaja tietää täsmälleen paljonko sossusta maksimissaan saa ja vuokra on maagisesti ainakin sen verran.