Torstai 20.9.2018

Sipilän palkkapuheille tuli lyttäys nyt omilta – ”Poliitikkojen ei syytä osallistua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.10.2017 12:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Keskustan kansanedustaja Timo Kalli.
|

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja, valtiovarainkunnan puheenjohtaja Timo Kalli katsoo, että poliitikkojen ei pidä puuttua työmarkkinajärjestöjen sopimuksiin ja palkkaneuvotteluihin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona, että hänen mielestään nollakorotuksen tarjoaminen nykyisessä tilanteessa on kohtuutonta.

–Kyllä minä olen tottunut aina ymmärtämään, että ne jotka tekevät työmarkkinasopimuksia ja sopivat ehdoista ja palkoista ovat järkeviä ihmisiä. He kykenevät arvioimaan tilanteita ja palkanmaksukykyä. Siksi kannatan sitä linjaa, että poliitikkojen ei ole syytä osallistua siihen keskusteluun, Kalli sanoo eduskunnassa Uudelle Suomelle.

Samalla kannalla ovat myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, SDP:n Eero Heinäluoma sekä sinisten Kaj Turunen. Heinäluoma kuitenkin vihjasi, että ”ostovoimasta huolehtivat palkankorotukset ovat perusteltuja”.

–Vielä kun ollaan nykyisenlaisessa korporatistisessa järjestelmässä ja on sovittu tietyt roolit, niin minusta poliitikkojen tai pääministerin ei ole syytä lähteä sörkkimään tuonne [työmarkkinajärjestöjen kentälle], arvioi Aalto.

Heinäluoma korosti, ettei poliitikkojen tule pakottaa työmarkkinajärjestöjä mihinkään ratkaisuihin viitaten epäsuorasti Sipilän ja hallituksen ajamaan kiky-sopimukseen. Aallon sanoihin korporatismista Heinäluoma ei malttanut olla tarttumatta.

–Korvaan särähti tuo Toukon kommentti korporatisisesta järjestelmästä. Haluan sanoa kuitenkin sen, että se tarkoittaa sitä, että meillä, niin kuin useimmissa sivistysmaissa, on ammattiliittoja ja työnantajaliittoja, jotka sopivat palkoista. Se on heidän päätehtävänsä, eikä sitä pitäisi viedä heiltä pois. Siitä voidaan keskustella, kuinka paljon ne vaikuttavat muuhun päätöksentekoon vaikkapa sosiaaliturvassa ja verotuksessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Oletko koskaan miettinyt sitä että AY-liitot ajaa palkansaajien asioita?
Heidän palkoista tulevista veroista kustannetaan palvelut ja sosiaaliturva kaikille 5,4 milj.kansalaiselle.
(Kianderin selvitys-10 )

Miten muuten palkansaajat hyödyttää koko maata?
esim:
-Eläketurvaan kuuluvat työ-eläkelaitosten pääomat, eläkkeensaajien tulevien eläkkeitten turvaajat,
-ovat maan luottokelpoisuuden takaajina.
-Siksi työ-eläkerahastoihin ei haluta koskea vaan niitä kartuteaan, nyt yhä lähemmäksi 200 mrd euron tasoa.
-Juuri niitten avulla luottokelpoisuus säilytetään.
K.Isokallio/IS blogi

Vain veronmaksuko on palkansaajia varten?
Sari-Sairaanhoitajien (Katainen) palkankorotuksia maksellaan yhä -17 .
Suutarit (hallitus) pysyköön lestissään. SAK/EK yhdessä tekee palkkaratkaisut paremmin.