Torstai 16.8.2018

Sipilän hallituksen kaksi suurta uudistusta – Nyt molemmissa vääntö päällä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.10.2017 14:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Hallitustrio eli hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät ole vielä ottaneet kantaa valinnanvapausuudistukseen. Samaan aikaan hallituksessa väännetään maakuntien kasvupalvelu-uudistuksessa.
|

Hallituspuolueissa viriää uusi kipeä kiista maakuntauudistuksesta vielä, kun valinnanvapauden pykälien hiominen on kesken. Sote- ja maakuntauudistus ovat keskeisimpiä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uudistuksia.

Uusi kiista liittyy niin kutsuttuun kasvupalvelu-uudistukseen, joka siirtäisi muun muassa nykyisten ELY-keskusten toiminnot perustettaviin maakuntiin. Suuret kaupungit ja niin kutsuttu C21-ryhmä katsoo, että yrittäjyyttä, työllisyyttä ja kasvua tukevat palvelut olisi sopivinta järjestää suoraan kuntatasolla. Kokoomus on kaupunkien kannalla ja ajaa samaa linjaa hallituksessa.

–Kyllä siitä edelleen neuvotellaan. Se pitää paikkansa. Katsotaan, mihin asentoon se sitten lopulta asettuu, vahvistaa asian Uudelle Suomelle keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

–Meidän mielestämme maakuntataso olisi luontevin taso hoitaa nämä kasvupalvelut. Nehän ovat tällä hetkellä valtion hoitamia tehtäviä, työvoimapalveluita ja muita sellaisia. Tässähän jotkut ovat luulleet, että kaupungeista tehtäviä siirtyy maakunnille mutta ei siitä ole kyse: valtionhallintoa siirretään maakunnille, jatkaa Kaikkonen.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz epäili torstaina Ylen Politiikkaradiossa, että asiasta seuraa vielä vääntö. Hän katsoo, että järjestämisvastuun siirtäminen kaupungeille ”olisi hyvä ajatus”.

–Koska tästä on erilaisia näkemyksiä, niin hallitus käynee vielä keskusteluja tästä asiasta, vastaa Kaikkonen.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien oli määrä eilen käydä läpi reformiministerien sunnuntaina sorvaamaa valinnanvapaussopua. Esitystä ei kuitenkaan tuotu ryhmiin, vaan viime hetkellä ministeriryhmän puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti, että käsittely siirtyy ensi viikolle.

Saarikko kertoi Facebookissa, että sote-asiantuntijoiden kanssa halutaan vielä arvioida, onko valinnanvapauden välineenä käytettävän asiakassetelin käyttövelvoite liian laaja. Kauppalehden tietojen mukaan kyse on ennen kaikkea keskustan poliittisesta huolesta. Kokoomus ja keskusta joutuvat siis painimaan yhtä aikaa kahdella matolla sote-uudistukseen liittyen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Lindeman

"Uusi kiista liittyy niin kutsuttuun kasvupalvelu-uudistukseen, joka siirtäisi muun muassa nykyisten ELY-keskusten toiminnot perustettaviin maakuntiin. Suuret kaupungit ja niin kutsuttu C21-ryhmä katsoo, että yrittäjyyttä, työllisyyttä ja kasvua tukevat palvelut olisi sopivinta järjestää suoraan kuntatasolla. Kokoomus on kaupunkien kannalla ja ajaa samaa linjaa hallituksessa."

Tämä on kuolinisku yrittäjille maakunnissa, jotka eivät kuulu Keskustan kannattajiin.

Tapio Mäkeläinen

Jenkit käyttää (rumaa) sanontaa :
go fu*k yourself !
Sekin on varmaan helpompaa kuin yhteistyö keskustan kanssa.

Ei päästä kekkoslovakiasta niin kauan kuin yksin ennen v 1970 syntynyt kepulais- tai vasemmistopoliitikko on puikoissa. Parempi tottua ajatukseen. Osasyy on meidän kokoomuslaisten viehtymys Audi ja MB merkkisiin autoihin.