Maanantai 10.12.2018

Sote-sotku johtamassa uuteen hallituskriisiin? Ministeri: ”Hallituksella ei ole varaa mokata tätä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.10.2017 10:45
  • Kuva: Kimmo Penttinen
    Kuva
    Annika Saarikko sanoo, ettei soten aikataulussa ole "särkymävaraa".
|

Perhe- ja peruspalveluministeri ja hallituksen reformiministeriryhmän sotesta vastaava puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) ei pidä sote-uudistuksen lykkääntymistä dramaattisena asiana. 

Saarikko kertoi torstaina, että valinnavapautta koskeva lakiluonnos ”tarvitsee vielä sote- ja perustuslakiasiantuntijoiden arvion muutamasta kohdasta”. Alun perin hallituspuolueiden eduskuntaryhmien oli määrä käsitellä lakiluonnoksia ryhmäkokouksissaan torstaina.

–Nyt tähän koko kokonaisuuteen halutaan asiantuntijoiden näkemys. Meillä ei ole särkymävaraa tämän aikataulun osalta, jotta paketti astuu voimaan 2020. Aikataulu on hyvin tiukka, jotta tämä saadaan valmiiksi tällä vaalikaudella. Ne kaksi kriteeriä, joita nyt arvioidaan ovat perustuslainmukaisuus ja käytännön toimeenpanomahdollisuudet, Saarikko kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

–Oli hallituksen yhteinen päätös, että otetaan se aika mitä tarvitaan, jotta asiantuntijat arvioivat tämän kestävyyttä käytännössä. Aikataulullisista syistä saamme nämä arviot ensi viikolla, hän jatkoi.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on väläyttänyt jo uuden hallituskriisin mahdollisuutta. Aalto sanoo, että tilanteesta jää väistämättä vaikutelma, että vaikeudet taitavat olla suuremmat kuin mitä ministerit Saarikko ja Risikko julkisuuteen ovat sanoneet.

–Viime kädessä tämä härdelli on koitunut kansalaisten vahingoksi, kun välttämätöntä uudistustyötä ei ole pystytty kunnolla edes käynnistämään. Otetaan nyt lusikka kauniiseen kouraan. Lopetetaan politikointi ja poterointi ja tehdään asiantuntijoita oikeasti kuunnellen sellainen sote-uudistus, joka toteuttaa soten alkuperäiset tavoitteet, ilman suuria riskejä ja ilman perustuslakiongelmia. Muuten edessä voi olla taas hallituskriisi ja entistäkin nurinkurisempi kompromissien kompromissi, Aalto kommentoi blogissaan.

Saarikon mukaan nyt ei olla lähellä hallituskriisiä.

–Nyt tarvitsemme selvän käsityksen siitä, että soten asiantuntijat ja perustuslain asiantuntijat tukevat tätä. Minusta hallituksella ei ole varaa mokata tätä. Minusta me emme ole lähellä hallituskriisiä, minulla on aika vahva käsitys siitä, että koko hallitus, myös kokoomus, kokee vastuuta tästä.

Aalto sanoo, että uudesta valinnanvapausmallista julkisuuteen tihkuneiden tietojen nojalla se vaikuttaa edelleen vaikeasti toteutettavalta ja riskialttiilta niin perustuslain kuin myös kustannusten hallinnan, palveluiden integraation ja yhdenvertaisten palveluiden saatavuuden kannalta.

–Hallitus on pyrkinyt taivuttamaan valitsemansa markkinavetoisen valinnanvapausmallin perustuslain raameihin. Tällä tavalla ei ole saatu markkinamalliin sisältyviä ratkaisevia rakenteellisia ongelmia ja riskejä poistettua. Uuden mallin etenemismahdollisuudet näyttävät heikoilta – jälleen kerran. Kokoomuksen uppiniskaisuus markkinamallin ainoana edistäjänä hinnalla millä hyvänsä voi olla kohtalokasta koko uudistuksen toteuttamisen kannalta.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan keskustalla ja kokoomuksella on eriävät tulkinnat siitä, mitä valinnanvapauden asiakassetelin piiriin kuuluu. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mielestä kansalaisella on subjektiivinen oikeus saada maakunnalta asiakasseteli ilman harkintaa, mutta Saarikko on puhunut rajatummasta oikeudesta.

Touko Aallon mukaan kyse onkin ”puhtaasti poliittisesta kiistasta” keskustan ja kokoomuksen välillä.

–Monivuotisen prosessin aikana on kertynyt riittävästi tietoa ja taustalla on valtavasti hyvää valmistelutyötä uudistuksen toteuttamiseksi, hän kommentoi.

Saarikko vakuutti Ykkösaamussa, että sote-lakiluonnos lähtee lausuntokierrokselle marraskuun alussa.

Lue myös:

”Vielä muutama kohta” – Saarikko: Sote viivästyy viikolla

”Hallituksen lehmänkauppa murenee” - Oppositio kuittailee soten lykkääntymisestä

Sipilän hallituksen kaksi suurta uudistusta – Nyt molemmissa vääntö päällä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyllä hallituksen kaatumionen on toivottavaa, jos sillä pystytään nollaamaan haitalliset maakuntahallinto ja terveydenhuollon muutokset pörssiyhtiöille veronmaksajien rahoilla ja palveluseteli työvälineenä.

Uusi hallitus voi vaikka muodostua samalta pohjalta kunhan nuo molemmat taantumukset ja kähminnät ovat täysin pois uudesta hallitusohjelmasta.

Sote uudistuskin olisi helppo ja kustannustehokas suorittaa siltä osin kuin tarpeellista eli lisäämällä ammatinharjoittaja lääkäreiden ja toimijoiden toimintaa ja mahdollisuuksia.

Seppo Simonen

En kyllä toimittajana enää lietsoisi lisää epäsopua opposition Vasemmistoliiton, Sosiaalidemokraattien ja tai Vihreänliiton puolesta, näillä sotesotku nimittelyillä toimittaja voisi kirjoittaa vaikka sote viivästyy hieman Paula Risikon ja Annika Saarikon mukaan. Olettamuksena on että kansalaiset on jo tympääntyneet sanaan sote ja haluavat sen maaliin. Varmastj korjaamisra riittää tulevina vuosina.

Marja-Liisa Kalkela

PÄÄKIRJOITUS
Kuinka paljon vanhuksilla saa rikastua?
14.10-17 TE
Mikä on Euroopan kiihottavin sijoitus tällä hetkellä?
Se on vanhenevien ja sairastavien suomalaisten hoiva. Tällä viikolla se tuottaa Suomeen uusia miljonäärejä, kun Terveystalo listautuu taas Helsingin pörssiin.

Timo Virtanen

näyttää painavan nuo puoluepoliittiset intohimot eritoten opposition puolella. Välttämättömän uudistuksen toivotaan kaatavan hallituksen. Viis kansan terveydestä. Oppositio oli hallituksessa neljä vuotta, eikä saanut aikaiseksi mitään. Ja nyt vaan yrittää parhaansa mukaan sotkea asioita edelleen. Siinä miettimistä äänestäjille.

Timo Virtanen

Ei taida enää purra opposition vatvominen sote asioilla äänestäjiin. Hallituskaan ei tähän kaadu. Se on vain opposition märkä toiveuni. Perustuslakivaliokuntakaan ei voi enää toistamiseen torpedoida hallituksen esityksiä. Silloin menee siltä itseltään vain maine. Monen mielestä se on jo mennytkin ? Tässä ei nyt viikon lykkäys tai pitempikään aika asiaan mitään vaikuta. Yhdistyksen toki pitää olla asioita eteenpäin vievä ja säästöjä pitää myös syntyä. Nykyiset monopolin aiheuttamat jonot pitää purkaa . Se on säästö jo sinällään sekä potilaille, että kansantaloudelle. Ja ilman yksityisen sektorin mukanaoloa tavalla tai toisella se ei onnistu. Tuo asiaan kytketty maskuntahallintokin voi aikaansaada säästöjä, jos vaan luovutaan kaikenlaisista kuntainliitoista ja kunnallisesta asioitten ympärillä pyörivistä luottamusmies- ja virkamiesarmeijoista. Virtaviivaistetaan kovalla kädellä hallintoa. Ja siitä on pidettävä tiukasti kiinni, etteivät verot nouse tämän maakuntahallinnon myötä. Silloinhan tavoite olisi vesittynyt. Nyt vaan töpinäksi, että loppuu opposition ilmaan heittelemien ilmapallojen ja katteettomien uhkakuvien heittely. Niitähän riittää. Kaivetaan joku yksityiskohta esiin ja päivitellään sitten, että mitenkähän tämän asian laita sitten on ? Turha on Hussin johtajankaan päivittelyyn päivystyksen loppumisesta uskoa. Kyllä siellä lääkäreitä piisaa, eivät ne minnekään katoa uudistuksessa. Johtoporrasta on vaihdettava, jos se ei kykene laitostaan uudistamaan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Nykyiset monopolin aiheuttamat jonot pitää purkaa . Se on säästö jo sinällään sekä potilaille, että kansantaloudelle.

Kerroppa miksi julkisellepuolelle syntyi Jonot?
Kerroppa miten se "säästö" on tullut kun -07 lähtien on terveyspal.maksuja korotettu. Nytkin 27,4%.
Miten ihmeessä Terveystalo ja Attendoo tekee hyvää tulosta kuntien "vähistä" rahoista?
Taisi lähteä jo -92 kun kuntien valtion osuuksia leikattiin rajusti. Jatkettu kunnes syntyi jonot.(käsiparien palkkaamiseen ei riittänyt rahaa)
Ja miksi? SOTEA varten.

Timo Virtanen

Nähtävästi yksityiset osaavat hoitaa hommansa tehokkaammin, jos tekevät "tulosta". Se on selitys. Siinä on miettimistä julkisen puolen virkamirslääkäreillä ja politiikoilla eritoten. Siksi tarvitaan vaihtoehtoisia tapoja hoitaa terveysasiat kuntoon. Ei ne lisää rahaa mättämällä parane. Se on pohjaton kaivo, jos ei kilpailua lainkaan ole. Monopoli on tehoton ja kallis tapa hoitaa mitään asiaa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #16

Jos Kela korvaa ja kunta maksaa palvelut yksityisille niin miksei sillä summalla julkinenpuoli olisi toiminut? Ylimäräisen joka nyt menee tuottoihin olisi voinut käyttää julkisenpuolen palvelujen parantamiseen.Veronmaksajien hyödyksi.
Nyt ne valuu osakkeenomistajille. Mukava pajatso.Isoikäpolvi vanhenee ja sairastaa. Lypsetään rahat pois "rikkaalta" sukupolvelta.

Timo Virtanen
Vastaus kommenttiin #21

Jaa'a. Julkisen puolen pitää katsoa peiliin. Ei ole onnistunut tehtävässään, kun asiakkaat ovat karanneet. Parempi se on, että saa hoitoa säädyllisessä ajassa, kuin riutuu jonossa. Siis sellaisessa pajatsossa, joka kyllä aina verot ottaa, muttei juurikaan anna. Nythän ihmiset ovat kovasti eriarvoisessa asemassa. Toisille työterveys takaa hyvänkin hoidon, mutta eläkeläisille ym työterveydenhoidon piiriin kuulumattomille ei. Tähänkin asiaan pitää saada korjaus.

Timo Virtanen

Ei taida enää purra opposition vatvominen sote asioilla äänestäjiin. Hallituskaan ei tähän kaadu. Se on vain opposition märkä toiveuni. Perustuslakivaliokuntakaan ei voi enää toistamiseen torpedoida hallituksen esityksiä. Silloin menee siltä itseltään vain maine. Monen mielestä se on jo mennytkin ? Tässä ei nyt viikon lykkäys tai pitempikään aika asiaan mitään vaikuta. Yhdistyksen toki pitää olla asioita eteenpäin vievä ja säästöjä pitää myös syntyä. Nykyiset monopolin aiheuttamat jonot pitää purkaa . Se on säästö jo sinällään sekä potilaille, että kansantaloudelle. Ja ilman yksityisen sektorin mukanaoloa tavalla tai toisella se ei onnistu. Tuo asiaan kytketty maskuntahallintokin voi aikaansaada säästöjä, jos vaan luovutaan kaikenlaisista kuntainliitoista ja kunnallisesta asioitten ympärillä pyörivistä luottamusmies- ja virkamiesarmeijoista. Virtaviivaistetaan kovalla kädellä hallintoa. Ja siitä on pidettävä tiukasti kiinni, etteivät verot nouse tämän maakuntahallinnon myötä. Silloinhan tavoite olisi vesittynyt. Nyt vaan töpinäksi, että loppuu opposition ilmaan heittelemien ilmapallojen ja katteettomien uhkakuvien heittely. Niitähän riittää. Kaivetaan joku yksityiskohta esiin ja päivitellään sitten, että mitenkähän tämän asian laita sitten on ? Turha on Hussin johtajankaan päivittelyyn päivystyksen loppumisesta uskoa. Kyllä siellä lääkäreitä piisaa, eivät ne minnekään katoa uudistuksessa. Johtoporrasta on vaihdettava, jos se ei kykene laitostaan uudistamaan.

Ensio Heinonen

Monella on kova usko soten onnistumiseen. Mutta mitä tulee tapahtumaan. Työterveys nielee minkä ehtii työssäkäyvien lisäksi heidän perheenjäsenet aiheuttaen suuren taakan terveydenhoitoon. Muut pidetään ovien ulkopuolella. Heidän kuuluu käyttää niitä resursseja ja niiden raunioita, joita julkinen sektori tarjoaa. Kaikkialla syntyy uusia kustannuksia, eikä Suomessa monen organisaation malli toimi, tai tokihan ne työllistävät itsensä riitelemällä. Muutama vuosi, niin homma menee reisille, mutta syyllinenhän löytyy nopeasti, sormet kääntyy perushoitajaa kohti, joka ei suostu muuttamaan työpaikkaansa talkooperusteiseksi.

Jorma Nordlin

Voi käydä niinkin, että kustannukset kasvavat rajusti kun jo nyt yksityistä sektoria käyttävät hakevatkin setelit. Voiko vakuutusyhtiöt muuttaa korvauskäytäntöään niin, että korvaavatkin vain palveluseteliin liittyvän omavastuuosuuden?

Eli siis palvelusetelin käyttäjiksi voikin tulla sellaisia joita ei ajateltu, kun setelin tuomia hyötyjä mietittiin

Timo Virtanen

No tuo kirjoituksesi on juuri sitä ilmapallo hommaa, jota oppositio harjoittaa. Ei päätä eikä häntää. Jos joku tänne tulee, on hän eksynyt ! Ei tule Virosta, eikä Ruotsista eikä muualtakaan...mutta Suomesta jo moni käyttää esim Viron terveyspalveluita. Mietipä sitä, miksi näin on ?

Erkki Malinen

Tämä palveluseteli on niin kallis toteuttaa siihen meillä ei ole varaa. Meillä oli työpaikalla sairauskassa se toimi niinkauan kun työnantaja maksoi yli puolet sen menoista. Porukkahan käytti vain yksityistä kun kassa korvasi. Mutta työnantaja lopetti sen rahoittamisen elikkä me kassanjäsenet jouduttiin itse maksamaan kaikki, sama meno jatkui yksityistä käytettiin kaikkin vaivoihin. Kassa alkoi tyhjentämään etuisuuksia heikennettiin ,reilun kahdentonnin vuosimaksulla ei kummoisia etuja saanut moni erosikin siitä. Näin tulee palvelusetelin kanssakin käymään menot kasvaa joko etuisuuksia on karsittava tai veroja nostettava. Ei voi kun ihmetellä miten Kokoomus on saanut kannattajansa tämän taakse hehän siitä eniten joutuu maksamaan kohonneiden verojen myötä, varmasti halvempasi tulee oma vakuutus.

Timo Virtanen

Miksi kaikki käytti yksityistä ? Siinä on nyt aluksi Sinulle miettimistä. Olisiko mitään tekemistä hoidon nopeudella ja paremmalla palvelulla ? Julkisella monopolilla tiskin takana oleva määrää kaikki ehdot ja pitää yllä vielä pitkiä jonoja. Yksityinen on riippuvainen asiakkaista ( potilaistaan). Jos nämä kokevat saaneensa kehnoa hoitoa, eivät uudelleen ovea avaa. Julkinen monopoli taas ei piittaa palvelusta ja tehokkuudesta. Tärkeintä on oma mukavuus, ainakin silloin, jos edut menevät ristiin.

Timo Virtanen

Miksi kaikki käytti yksityistä ? Siinä on nyt aluksi Sinulle miettimistä. Olisiko mitään tekemistä hoidon nopeudella ja paremmalla palvelulla ? Julkisella monopolilla tiskin takana oleva määrää kaikki ehdot ja pitää yllä vielä pitkiä jonoja. Yksityinen on riippuvainen asiakkaista ( potilaistaan). Jos nämä kokevat saaneensa kehnoa hoitoa, eivät uudelleen ovea avaa. Julkinen monopoli taas ei piittaa palvelusta ja tehokkuudesta. Tärkeintä on oma mukavuus, ainakin silloin, jos edut menevät ristiin.

Marja-Liisa Kalkela

Miksi julkinenpuoli oli arvostettua USA myöten? Jokaiselle korkeatasoinen hoito joka tuotettiin verovaroilla kaikille.
aina-50 luvulta lähtien näihin päiviin saakka.
Minut -47 lähtien neuvolat,kouluterveydenhuolto jne. jo 70vuotta.
Enkä taatusti vaihda yksityiselle nytkään.
Minun rahani ei jouda osakkeenomistajille.Menköön kiertoon kuntien palveluihin veronmaksajien hyväksi.Vaikka kouluterv.huoltoon tai lastensuojeluun.

Erkki Malinen

Kyllä suurin syy yksityisenkäytöön oli että se tuntui hienommalta. Minäkin käytin yksityistä hammaslääkäriä kunnes minä kävin hammaskiven poistossa mistä ajasta puolet kuuntelin mainoksia ja kun katsoin sitä laskua se loppu siihen. Laatu parantu oleellisesti kun siirryin julkiseen ei tipu paikat vuoden sisällä.

Marja-Liisa Kalkela

Käynyt Tampereella julkisenpuolen hammashuollossa.
Palvelu mitä parhain
Nopea pääsy vastaanotolle.
Hoito ollut asiantuntevaa ja hyvä.
Ainut mikä pisti risoon oli nyt tämän hallituksen 27,4% korotukset hammaslääkäri laskuissa. Myös julkisellepuolelle. On vähän hintavaa eläkeläiselle jolla ei ole työterveyshuoltoa joka alentaisi kustannuksia .Yksinelävälle iso meno eläkkeestä.
Mutta eihän "kansan"-edustajat sitä katso miten maksut jakautuu eri kohderyhmille. L.Rätyn (kok) pienituloisiahan ei ole Suomessa jotka saisi alle 2500e/kk.

Timo Virtanen

No se on hyvä, että olet tyytyväinen. Mutta me muut kyllä maksamme julkisesta hammashoidostasi suuren osan. Jotkut ihan mielellään, kuten Kallkela edellä kirjoittaa. Hammashoidon kustannuksia ei peritä kokonaisuudessaan asiakkailta. Ja jonot ovat pitkät hyvin monilla paikkakunnilla Suomessa nykyisin. Minulla taas on päinvastainen kokemus julkisesta puolesta. Paikat putoili vuosittain. Joten tasoissa ollaan siinä asiassa.

Timo Virtanen

No se on hyvä, että olet tyytyväinen. Mutta me muut kyllä maksamme julkisesta hammashoidostasi suuren osan. Jotkut ihan mielellään, kuten Kallkela edellä kirjoittaa. Hammashoidon kustannuksia ei peritä kokonaisuudessaan asiakkailta. Ja jonot ovat pitkät hyvin monilla paikkakunnilla Suomessa nykyisin. Minulla taas on päinvastainen kokemus julkisesta puolesta. Paikat putoili vuosittain. Joten tasoissa ollaan siinä asiassa.

Timo Virtanen

No se on hyvä, että olet tyytyväinen. Mutta me muut kyllä maksamme julkisesta hammashoidostasi suuren osan. Jotkut ihan mielellään, kuten Kallkela edellä kirjoittaa. Hammashoidon kustannuksia ei peritä kokonaisuudessaan asiakkailta. Ja jonot ovat pitkät hyvin monilla paikkakunnilla Suomessa nykyisin. Minulla taas on päinvastainen kokemus julkisesta puolesta. Paikat putoili vuosittain. Joten tasoissa ollaan siinä asiassa.

Timo Virtanen

No se on hyvä, että olet tyytyväinen. Mutta me muut kyllä maksamme julkisesta hammashoidostasi suuren osan. Jotkut ihan mielellään, kuten Kallkela edellä kirjoittaa. Hammashoidon kustannuksia ei peritä kokonaisuudessaan asiakkailta. Ja jonot ovat pitkät hyvin monilla paikkakunnilla Suomessa nykyisin. Minulla taas on päinvastainen kokemus julkisesta puolesta. Paikat putoili vuosittain. Joten tasoissa ollaan siinä asiassa.

Seppo Simonen

Edesmenneen Presidentti Mauno Koisiston sanoin, jos emme varmasti tiedä että jokin asia epäonnistuu niin olettakaamme että se menee hyvin.
Täällä US-ssa moni näyttää moni tietävän varmuudella että sote epäonnistuu, näyttää olevan vasemman puolen kristallipallo.