Tiistai 11.12.2018

Kokoomuslainen kysyi työttömien kohtelusta: ”No niin, ei taas auta muuta kuin peiliin katsominen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.10.2017 11:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Harri Jaskari kertoo käyneensä TE-toimistossa ”tinkaamassa”, miten työttömiä kohdellaan.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari arvioi Puheenvuoron blogissaan, että ”työttömyyslaatikosta pomppaaminen takaisin työelämään” on usein uskomattoman vaikeata. Hän kertoo myös työttömiltä kuulemiaan kokemuksia.

–Yksi ystäväni alkoi tuskastua työttömyyteen ja ilmoittautui avoimen yliopiston iltakursseille. Jos ei töitä, niin sitten ainakin itsensä kouluttamista. Tällaiseen aktiivisuuteen pitää olla kuitenkin TE-toimiston lupa. Sitten TE-toimisto mietti kuukauden, onko kyseisen henkilön opiskelu sivu- vai päätoimista. Se koulutuspaikka meni sivu suun, koska paikkaa ei uskaltanut ottaa vastaa. Lopulta vastaus tuli: sivutoiminen opiskelu on kuulemma alle 5 opistopistettä kuukaudessa. Eli mikä on opetus: Älä ole liian aktiivinen tai menetät työttömyyskorvauksesi. Vaikka samalla olet koko ajan työmarkkinoiden käytettävissä, koska kyseessä oli iltakurssi, hän toteaa.

Hän kertoo myös tapauksesta, jossa TE-toimisto katsoi, ettei työttömän itselleen löytämä koulutuspaikka edistä työllistymistä riittävästä. Jaskarin mukaan TE-toimisto totesi, ettei työttömyyskorvauksella ei ole mitään asiaa koulutukseen. 

–Näyttääkin siltä, että työttömiä koskee hurjan moni sellainen sääntö, joista me työlliset emme ole kuulletkaan, Jaskari kommentoi.

Jaskari kertoo käyneensä TE-toimistossa ”tinkaamassa” asiaa.

–Vastaus tuli nopeasti: te lainsäätäjät olette tehneet tämän niin vaikeaksi. No niin, ei taas auta muuta kuin peiliin katsominen. Pyysin kuitenkin kaikki ne lain kohdat, jotka estävät järkevän työnvälityksen ja oman aktiivisuuden - ja passivoivat ihmiset syljeskelemään kattoon. Toivottavasti saan ne säännökset muutaman päivän sisällä, hän kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tero Sivula

Ystäväni jäi työttömäksi, ajatteli että nyt perustan yrityksen josta olen haaveillut. Otti selvää missä on sopivan lyhyt kurssi yrittäjyyden perusteisiin, pelkkä maininta TE-Toimistossa laittoi työssähaun jäihin, koska kurssi ei ollut TE-keskuksen listoilla, kuvottavinta on se että hän ei ollut vielä kurssilla eikä edes vielä ilmoittautunut kurssille. Silti selvitettiin tilanetta. Eli työtön ei saa edes ajatella tai haaveilla ääneen että ei joudu hyllylle.

Pekka Hovatov

Se johtuu pelkästään siitä että TE-keskukset ja Kela on yliopistosta valmistuneiden filosofian maistereiden ja vastaavien suojatyöpaikka. Näille yksilöille aivojen käyttö on tuntematon käsite. Edellä mainittuihin laitoksiin ei myöskään palkata muita, koska valinnan tekee kyseiset fil.maisterit ja he palkkaavat vain ja ainoastaan kaltaisiaan, joten mikään ei tule ikinä muuttumaan edellä mainituissa laitoksissa. Kyseiset fil.maisterit ja vastaavat eivät itse pärjäisi päivääkään oikeassa työpaikassa.

Marja-Liisa Kalkela

Perustuslain"Yhdenvertaisuuslain" mukaan.
Työtön.Älä tee kuten me teemme ,vaan tee miten me eduskunnassa teille päätämme .
-Pitkäaikainen kansanedustaja nosti samaan aikaan sopeutumiseläkettä (työttömyysturvaa)
-ja kymmenien tuhansien eurojen palkkioita kahdesta eri ministeriöstä.
IL 15.10-17
Verovaroilla on mukava kikkailla ,kansahan ne maksaa.

Pitkäikaistyöttömältähän on leikattu jopa lapsilisät pois -94 lähtien toimeentulotuesta. Työvelvoite tukea vastaan 0 euron palkalla silti?

Marja-Liisa Kalkela

Perustuslain"Yhdenvertaisuuslain" mukaan.
Työtön.Älä tee kuten me teemme ,vaan tee miten me eduskunnassa teille päätämme .
-Pitkäaikainen kansanedustaja nosti samaan aikaan sopeutumiseläkettä (työttömyysturvaa)
-ja kymmenien tuhansien eurojen palkkioita kahdesta eri ministeriöstä.
IL 15.10-17
Verovaroilla on mukava kikkailla ,kansahan ne maksaa.

Pitkäikaistyöttömältähän on leikattu jopa lapsilisät pois -94 lähtien toimeentulotuesta. Työvelvoite tukea vastaan 0 euron palkalla silti?

Pekka Elonheimo

Niitä lakipykäliä on monta, ja päälle TE-toimiston sisäiiset ohjeet, jotka eivät välttämättä perustu mihinkään lakliin.
Nopein tie ulos tästä mielettömyydestä olisi toteuttaa PERUSTULO, jolloin sekä työtön että opiskelija saisivat saman rahan ilman turhia kyselyitä. Ehkä ensi hallituskaudella??
Nykyhallitus on vain vaikeuttanut työttömien asemaa ja tehnyr kaiken OMAN aktiivisuuden entistä mahdottomammaksi.

Marko Rantaiso

Eräässä haastettelussa työvoimavirkailija oli kysellyt asiakkaalta, onko hän harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä, johon asiakas oli vastannut että on ehkä saattanut joskus mielessä käydä. Hämmästys oli melkoinen, kun asiakas sai lausunnon työkkäristä, että työttömyysetuus lakkautetaan, koska asiakas on YRITTÄJÄ.

Sari Laine

Jos pienintäkään omatoimista aktiivisuutta työkkärissä esität, niin moinen pahe työkkärin toimesta kitketään välittömästi, jonka toteuttamiseksi karenssilla uhkailu ja sen toimeenpaneminen toimivat erittäin tehokkaasti.

Marja-Liisa Kalkela

Kaikki ,työkkäriin ja Ely keskuksiin tulee ohjeet eduskunnasta Stvm/TEM ministereiden ja edm.valiokuntien päätöksillä.
Virkailijat noudattavat "työnantajiensa" ohjeita.
esim.Perustulo:
Jos on tuloja,ei tarvitse toimeentulotukea,saa puhtaana käteen perustulon tulojensa päälle.
Jos on työtön ja pudonnut peruspäivärahalle/toimeentulotuelle.Perustulo otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta.Työvelvoite 487e/kk+9e/pv kuluihin.
Kela-17
Suomen "mini-job" Sipilän hallituksen tapaan.

JK.Vastiikeetonta rahaa Kelasta ei saa kuin tuloja saavat ja rikkaat.
Mallia otettu Saksasta jossa tuen maksussa on eri malli.

Marja-Liisa Kalkela

Työttömätkö on tästä vastuussa? Kun ehtoja kiristetään ja "leivästä" lisää leikataan . Vai yritykset ja Hallitus /KIKY?

Kone 1 000
Aktia 240
OP tulevaisuudessa tuhat työpaikkaa. (IL 14.10)

-17
Eniten väkeä irtisanoi Microsoft, joka ilmoitti keväällä lakkauttavansa matkapuhelintuotannon Suomessa.
-1 350 työntekijää menetti työpaikkansa.
-Suurimpiin vähentäjiin kuuluivat myös konkurssiin mennyt
-Anttila (1 300 työntekijää) ja
Nokia (1 032).+190 (tällä viikolla)

Suuria irtisanojia olivat myös Posti, Stockmann, tietotekniikkayritys CGI, Vr-yhtymä, leipomoyhtiö Vaasan ja Aalto-yliopisto. Luvut on kerätty pörssitiedotteista ja tiedotusvälineistä.

Risto Nikander

Mitä hallitus on tehnyt kun Jaskari nyt joutui PYYTAMAAN tiedot tyollistymisevista seikoista. Taitaa Jaskarinkin "työ" olla pääasiassa oman itsensä esille tuomista. Vai onko hallitus salannut "ponnistelunsa" Jaskarilta. Tai ehkä hallituksen ponnistelut ovat olleet etupäässä hintojen koruksia ja juustohöylä leikkauksia joilla maksetaan noin €2 miljardiin nousevia kustannuksia "pakolaisista" jotka nyt kuormittavat Suomen taloutta. Varsinkin turvallisuutta, poliisia, oikeuslaitosta ja vankiloita.

Teuvo Lehtola

Pätkätyön tekeminen on liian vaikeaa. Liikaa kannustinloukkuja. Alle 2 viikon töitä EI kannata tehdä, koska olet lainsuojaton. Jos sairastut, et saa mistään mitään 2 viikkoon ainakaan. Ellei se ole työtapaturma, vakava sellainen. Viikkotyöaika pitää olla vähintään 18 h, jotta työssäoloehdot täyttyy.
Itsensä työllistämien on hankalaa. Sinut leimataan yrittäjäksi, jos tienaat vuodesa yli 12 500€. Eli reilun tonnin kuussa. HUOM! BRUTTONA TIETTY!
Tuon samanhan saisi ansiopäivärahalla oleva työtönkin.
Samat säännöt tässäkin, älä tee alle 2 viikon sopimuksia etenkin noiden kahden edellämainitun syyn takia. Kolmas syy on päiväraha. Jos työ kestää alle 2 viikkoa, ansiosi otetaan huomioon päivärahssa. Eli laskin tässä, että jos tee 1.5 viikkoa
( 60h)töitä ja saat siitä tonnin bruttona. Saat vain muutaman satasen käteen kuussa, kuin olisit päivärahalla. Miinus kulut, ruoka, kulkemiset ym. Eli, kannustaako se.?
Sitten, mikä mättää työnantajissa, nimittäin, nyt tulee kovaa tekstiä:
Jos työntekijä tuo esiin työnantajille, että heillä olisi mahdollisuus saada jopa 40% palkkatukea, jos työllistävät tekijän hänen hakemaansa työpaikkaan. Vaan, kuinkas ollakkaan, tällainen ilmainen työntekijä ei sitten kelpaakkaan työnantajille koskaan.? Miksi?
Missä vika? Työttömässäkö? Palkkatuessako? Vai missä? Miten se on mahdollista, että vaikka on hakenut kymmeniin työpaikkoihin ja ilmoittanut työnantajille tämän edun saamisen mahdollisuuden ja tekijä ei todellakaan ole mikään kehitysvammainen ja työkyvytön invalidi, vaan raskaan työn puurtaja ja osaava ja tekevä mies? Ei vaan kelpaa kenellekkään??? Eikö se ole silloin työnantajissa se isoin vika ja syy?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ilmainen työntekijä ei sitten kelpaakkaan työnantajille koskaan.? Miksi?

Yksikään yritys ei palkkaa yhtään henkilöä töihin ellei sillä ole työvoiman tarvetta.
Viedään vaikka työttömiltä kaikki sosiaaliturva kk elannosta.
Sosiaaliturva johon hän maksoi työssä ollessa joka kk veroja. Työttömyydenkin varalle .Sosiaaliturva joka kuuluu perustuslain mukaan jokaiselle 5,4 milj. kansalaiselle.Vauvasta-vaariin.
Yhdenvertaisuuslailla.
Sosiaaliturvan maksaa pääsääntöisesti palkansaajat,myös ne Ex-palkansaajat työssä ollessaan.
Nytkö ne yks kaks loppukin kun tuloton työtön tarvitsisi tukea elantoa varten?

Jyrki Saari

Terveillä työmarkkinoiden suosimassa iässä olevilla työttömillä työnhakijoilla on TEM:n tutkimuksen mukaan 25 % mahdollisuus työllistyä. Tuosta voi päätellä, että 55+ on käytännössä melko olematon mahdollisuus työllistyä ja ”krämpällä” täysin olematon. On kohtuutonta raskaissa töissä pitkän uran tehneitä joilla ei ole työllistymisen edellytyksiä jättää työmarkkinakeinotteluun uhriksi.

Lauri Furtato

Harvinaisen fiksu kirjoitus (kokoomuslaiselta). Kyllä moni työtönkin on aivan samanlainen ihminen kuin työssäkäyvä kaikkine unelmineen ja toiveineen. Olisi mahtavaa jos voisi kehittää itseään niissä omissa vahvuuksissaan ja parantaen myös omia heikkouksiaan, kun kerta aikaakin työttömällä on! Pahinta on se että kerta toisensa jälkeen joutuu turhautuneena luovuttamaan ihan kaiken mielekkään elämää ylläpitävän suhteen. Erilaiset aktiviteetit, opiskelut ja vaikkapa liikuntaharrastuksetkin ovat erittäin tärkeitä ihmisen toimintakyvyn ja mielen kannalta. Hyvinvoiva ihminen on optimistisempi ja terveempi. Varmasti myös työnantajan silmissä mielekkäämpi.

Sari Laine

Työkkäri passivoi ihmiset täysin toimintakyvyttömiksi. Asiakaspalvelunsa on hyvin usein uhkailua ja kiristystä. Työttömät pelkäävät työkkärissä asiointia, karenssikorttia väläytellään tämän tästä, jos uskaltaudut olemaan eri mieltä näiden virkailijoiden kanssa.

Jos esität työkkärivirkailijoille, että haluaisit itse valita koulutuksesi mihin hakeutua ja jonka kautta uskoisit saavasi myös töitä, niin lähes 100 % todennäköisyydellä nämä työkkärin tätöset ja setäset eivät pysty näkemään siinä mitään järkeä, he kun tietävät sinun mahdollisuutesi noin sata kertaa paremmin kuin sinä itse kykenet tietämään.

Eri asia sitten on, jos haet työkkärin itse kyhäilemilleen "Uusi uljas suunta urakehitykselleni", "Laadi uusi CV ties monennenko kerran", jne kursseille, niille pääset kyllä, koska takaavat sen, että firmat eivät noiden kurssitusten perusteella ketään tule palkkaamaan ja palaat taatusti kurssilta takaisin työkkärin asiakkaaksi ja varmistat työkkärin viranomaisten oman työllisyyden taas jatkossakin.

Työkärin toiminta on ollut ainakin viimeiset 30 vuotta yhtä tuloksetonta, toimivat työllistymisen esteenä. Todella mielenkiintoista olisi tietää, mitä siellä talon sisällä oikeasti puuhaillaan, kun virastokiireet ovat kuulemma niin kovia, etteivät ehdi edes asiakkaittaan eli työnhakijoita tapaamaan.

Mitä tärkeämpää tekemistä ylipäätään työkkärivirkailijalla eli työntekijöiden välittäjällä (vai oliko se edes heidän tehtävänsä enää?) voikaan olla kuin tavata heitä, joita pitäisi eteenpäin työmarkkinoille välittää?

Työkkäri toimii vain ja ainoastaan työllistääkseen oman väkensä, mitä enemmän heidän kortistossaan lojuu väkeä, sitä suurempi ja mahtavampi ovat he virastona.

Olisihan se suorastaan katastrofaalista, jos työttömät heidän käsistään lipeäisivät muualle työelämään, mikä arvo sellaisella kutistuneella TE-organisaatiolla enää olisikaan?

Parempi vaan on pitää asiakkaistaan rystyset valkoisina kiinni, ja tukkia kaikki mahdolliset väylät, joita pitkin pääsivät karkaamaan vehreimmille laitumille.

Sari Laine

Hallitus voisi tehdä esim puolen vuoden kokeilun ja sulkea koko työkkärinlafkan ovet tuoksi ajaksi antaen työtä hakeville vapaat kädet hakea töitä tai koulutusta ja firmoille vapaat kädet palkata haluamansa.

Ennen kokeilujakson alkua työkkärissä voisivat kirjata virkailijakaartinsa omaan kortistoonsa entisten jatkoksi tai välittää heidät 9 euron työkokeilijoiksi, puoleksi vuodeksi, niihin työpaikkoihin, jotka huolivat.

Kun työnhakijoiden työkkärin toimesta suoritetut valvonnat, vahtimiset, uhkailut ja kaikki töihin hakeutumisten esteet taukoaisivat, olisi todella mielenkiintoista nähdä, kuinka monille työhönhakijoille tällainen hakemisen vapaus mahdollistaisi todellisen paluun työelämään.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Hallitus voisi tehdä esim puolen vuoden kokeilun

-Mielummin vuoden.Patistaa kokeilumielessä kaikki ex-kansanedujat ketkä on työtä vailla ja soputumisrahalla kotona.Kokeilemaan työnhakua työttömien
korvauksilla ja työttömille asetetuilla ehdoilla.
Eiköhän löytyisi korjattavaa ihan uskottavien ja pätevien ehdotuksilla?

Marja-Liisa Kalkela

Vaalit tulossa kun "Työväenpuolue" kokoomus on "huolissaan" työttömyydestä? Kannatasko olla huolissaan yrityksistä? Taitaa mennä huonosti kun töitä ei ole 600 000 . Urkki lähti itse hakemaan töitä työttömille Kostamuksesta eikä päivitellyt Mediassa toimettomana.

Tapio Mäkeläinen

Älä nyt Kalkeala vajoa noin syvälle että ihan Kostamuksia! Se oli sitä aikaa omine , hyvin syvälle käyvine seurauksineen. Lopuksi tehtiin vasemman jalan saappaita ja oikean käden rukkasia kunnes koko hökötys kaatui kaamealla tavalla 1992.
Koko ryssänkaupan ihanuus on myytti eikä se koskaan ollut niin suurta ja kannattavaa kuin mukana olleen ikäluokan muistot ovat sen kullanneet. Suomettunut Suomi hyödynsi lännen embargoa ja venäläiset tartti toimituksiamme enemmän kuin Suomi sitä kauppaa. Eniten sitä hyödynsivät kuningatarmehiläistä lähinnä olleet Punaiset Vuorineuvokset. Olisitko halunnut Karjalaisesta presidentin?

Mihin nekin Kostamus ja Svetogorsk rahat sit meni? Hilppeisiin kunnantaloihin yms ja uutta paikallista yritystoimintaa ei syntynyt. Aikansa se tietty lämmitti.

Tiina Laaksonen

Hyvä kirjoitus! Törmäsin juuri samaan ongelmaan, kun olisin halunnut opiskella avoimessa amk:ssa.
Toinen juttu, jonka koen ongelmalliseksi te-toimiston kanssa asioidessa on se, että asioista ei saa ennakkopäätöksiä, vaan aina, kun yritän selvittää miten joku asia vaikuttaisi työttömyysetuuteeni, vastaus on, että asiaa ei voida kommentoida nyt, vaan se tutkitaan sitten jälkikäteen.
Olen kasvanut yrittäjäperheessä 90-luvun laman aikana ja yrittäjäksi ryhtyminen hieman pelottaa. Siitä huolimatta haaveenani on jonain päivänä elättää itseni yrittäjänä. Minulla olisi yritysidea, jota olisin varmasti jo ajat sitten lähtenyt sivutoimisesti kokeilemaan, mikäli olisin uskaltanut. Julkisuudessa on kuitenkin ollut niin monia tarinoita siitä, kuinka pienestäkin harrastelijamaisesta yritystoiminnasta on seurannut työttömyystukien menetys, että tällainen kokeileminen ei hirveästi houluttele. Ehkä ideani tänään jo elättäisi minut yrittäjänä tai sitten ei, mutta olisin ainakin saanut arvokasta kokemusta yrittäjänä toimimisesta ja kynnys lähteä kokeilemaan jotain toista ideaa olisi saatanut madaltua.
Joku ehkä nyt ajattelee, että minun ei pidäkään ryhtyä yrittäjäksi, kun kerran en uskalla (kohta muuten uskallan, mutta se on toinen tarina!), mutta miksi yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä ei voisi madaltaa? Eikö se hyödyttäisi kaikkia, että hullumpiakin ideoita voisi riskittömämmin kokeilla, sen sijaan että vain lähettelee työhakemuksia ja passivoituu kotona? Ei kaikkiin yritysideoihin tarvita suurta alkupääomaa tai rahoitusta. Tästä syystä perustuloon siirtyminen, olisi mielestäni todella hyvä uudistus.