Sunnuntai 18.11.2018

”Nato-kansanäänestys olisi kuin kattaisi herkkulautasen karhun pesään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.10.2017 16:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kansnaedustaja Stefan Wallin pitää kysymystä Suomen Nato-jäsenyydestä ajankohtaisena.
|

Kansanedustaja, entinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) pitää kysymystä Suomen Nato-jäsenyydestä ajankohtaisena, mutta ei kannata kansanäänestystä Natosta. Hänen mielestään se olisi "riskialtis operaatio". 

–Siitä tulisi herkullinen maalitaulu niille, jotka kokevat hybridimanipulaation asiakseen, ja joilla on siihen kapasiteettia. Nato-kansanäänestys olisi kuin kattaisi herkkulautasen karhun pesään, Wallin sanoi lauantaina juhlapuheessaan  Etelä-Suomen Sotainvalidiliiton 50-vuotisjuhlassa Vantaalla.

–Keskustelu jäsenyydestä on käytävä faktoilla eikä fiktiolla, substanssilla eikä tunteilla, hän kommentoi.

Wallin otti myös kantaa Venäjän uuden Suomen suurlähettilään tuoreeseen  lausuntoon. Suurlähettiläs Pavel Kuznetsov sanoi viikko sitten, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys johtaisi automaattisesti vastareaktioihin Venäjällä.

–Tuntuu itäiseltä tuulahdukselta menneisyydestä, kun Venäjän uusi suurlähettiläs uhkaa ”vastatoimilla” jos Suomi liittyy Natoon. Toisaalta itse viestissä ei ole paljoa uutta. Venäjä on protestoinut joka kerta kun Nato on laajentunut. Silti on selvää, että lausunnon oli  tarkoitus vaikuttaa suomalaiseen mielipidekehitykseen. Meidän on  tarkoitus niin sanotusti ymmärtää pysyä aisoissa, Wallin analysoi.

Lue myös: Venäjän suurlähettilään Suomi-ulostulo puhuttaa: ”Trollaamista suurlähettilästasolla”

Suomi on vuodesta 1994 NATO:n kumppanuusmaa, mutta se ei oikeuta niihin turvallisuustakeisiin, joihin vain jäsenyys oikeuttaa.

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds ilmoitti viime sunnuntaina kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän on ensimmäinen presidenttiehdokas, joka avoimesti on Nato-jäsenyyden kannalla.

Lue lisää: Tutkija arvioi Nils Torvaldsin yllättävää Nato-kantaa: ”Sähköistävä vaikutus”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Perustuslain mukaan Suomessa asioista päättää eduskunta, jonka kansa on valinnut.

2 § "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta." Siis kansaa edustaa eduskunta, jonka kansa on valinnut itseään edustamaan.

93 § "Eduskunta hyväksyy kuitenkin kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta siltä osin kuin tässä perustuslaissa säädetään. " , ks. myös perustuslaki 95§ ja 96§.

Kansanäänestys voidaan järjestää neuvoa-antavana äänestyksenä, ks. perustuslaki 53§:
"Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä päätetään lailla, jossa on säädettävä äänestyksen ajankohdasta ja äänestäjille esitettävistä vaihtoehdoista."

Miltä pohjalta sitten kansa äänestäisi Nato-asiassa ? Moniko kansalaisista on lukenut esimerkiksi Pohjois-Atlantin sopimustekstin ? Sen voi lukea esimerkiksi oheisen linkin kautta:

http://atlanttiseura.fi/nato/wp-content/uploads/2014/06/Pohjois-Atlantin...

Vai äänestäisikö kansa siltä pohjalta mitä Venäjän ulkoministeri lausuu Ilta-Sanomille ? Tai mitä Erkki Tuomioja kaavailee Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyöstä Nato-vaihtoehdon korvaajana , vaikka Ruotsi ei ole sitoutumassa mihinkään Suomen puolustamiseen ?

Jokaisen kannattaisi tuo Nato-sopimus lukea, jotta tietäisi mistä ollaan sitten tarvittaessa neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä äänestämässä. Sopimustekstin kyllä jaksaa jokainen lukea, sillä se on vain 3½ sivua ja harvinaisen selvästi kirjoitettu.

Marja-Liisa Kalkela

EI. Siinähän voi tehdä kuten kansalaisaloitteessa Metsä-laista.
Nimiä tuli 136 000 jotka vastusti lakia (raja 50 000).Läpi meni laki silti eduskunnassa. (lume-valta kansalla)
1.Kansa valitsee vaaleilla eduskunnan
2.Antaa valtakirjan päättää maan ja kansan puolesta.
3.Hallituspuolueet on aina enemmistö eduskunnassa.
4.Enemmistö toteuttaa kansan "tahdon" valtakirjallan.
5.Kaikki menee perustuslain mukaan.

Kansa "päätti" EU lokakuussa -94.( samalla EMUSTA joka salattiin kansalta)
Hallitus oli allekirjoittanut sen jo kesäkuussa -94
(Päätös oli tehty jo -92 sopimus voimaan 1.11-93)
lähde:
EU-asiakirjat/SuomenPankin asiakirjat.

Markku Lehto

Niinhän se meni toissa kerralla presidentinkin vaaleissa. Pienellä erolla Halonen voitti silloin Niinistön. Eli siinäkin kansan "tahto" toteutui. Hieman on sitten jälkipuheita ollut kansan keskuudessa, varsinkin Halosen toista kautta koskien. Mutta sellaistahan se demokratia on , jopa Amerikassa.

Jaakko Karki

Vallassa oleville elitistipoliitikoille kansanäänestys on todellakin "riskialtis operaatio", koska kansa on usein asioista erimieltä ja voi äänestää jopa toisenlaisen valinnan puolesta ja elitistipoliitikkoja vastaan. Tämä tapahtui esimerkiksi Britanniassa jossa kansa päätti toisin kuin ex-pääministeri Cameron halusi, ja Ruotsissa jossa kansa päätti että on parempi pitää Ruotsin kruunu ja olla liittymättä Euroon, ja Sweitsissä jossa kansa päätti olla liittymättä EUn jäseneksi. Jälkiviisaudella, nämä kaikki olivat parempia valintoja kuin ao kansojen eliittipoliitikkojen edustamat valinnat.

Jairi Palonen

Stefan Wallin perustuslain kaksikielisyydestä pitäisi järjestää myös kansanäänestys, silloin todellinen demokratia toimisi. RKP ei ole historiansa aikana toteuttanut demokratiaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Rusinat kyllä poimittu, ja käytetty häikäilemättömästi perustuslain pykälää hyväksi, vaikka mailma on globaalisesti kielten osalta muuttunut.

Markku Lehto

Yksi malli olisi tänä digi-loikan aikakaudella, että kansalaiset joka aamu, aamukahvia juodessaan äänestäisivät omalta tietokoneeltaan tai iPhoneltaan sinä päivänä valtakunnassa päätettävistä asioista.

Mihin siinä sitten eduskuntaa enää tarvittaisiin. Hallitus laittaisi vain viikkoa ennen kaikille täysi-ikäisille e-mailina lakiesitykset tutustuttavaksi ja sitten ei kun kansa vaan äänestämään.

Marja-Liisa Kalkela

Ei haluttu kansalta kysyä myöskään Lissabonin -sopimuksesta. Millä esim. Presidentin valta siirrettiin kulloisenkin hallituksen pääministerille ja hallitukselle. Kansa olisi voinut olla erimieltä. (ja presidentti esim.Natosta)

TS
8.7.2009
Irlanti järjestää uuden kansanäänestyksen Euroopan unionin Lissabonin sopimuksesta 2. lokakuuta.

Suomessa eduskunta hyväksyi sopimuksen viime vuonna.

Kansanäänestystä EU-sopimusten uudistamisesta Vanhanen ei pidä tarpeellisena. YLE
31.10.2008

Marja-Liisa Kalkela

Vuotanut dokumentti Brysselistä paljastaa, että EU-komissio aikoo ensi viikolla katsoa, että asettavat esille ehdotuksen, joka pakottaa kaikki EU-maat ottamaan euron valuutakseen, myöskin maat kuten Ruotsin.

Sen ehdotuksen, jota muotoillaan tämän paljastuneen dokumentin mukaan, pitää ruotsin luopua kruunusta ja ottaa käyttöön euro valuuttana viimeistään vuonna 2025.
Ehdotus esitellään, EU-parlamentin tietojen mukaan 31 toukokuuta ja sitä on edeltänyt EU-komissionäärien suorittama painostus EU-parlamentaarikoihin, että he äänestäisivät kyllä ehdotukselle.

Komission pohdinta-asiakirja EMU:n syventämisestä - Eduskunta
9.6.2017 -
Joten "vuoto" tuskin tuulesta temmattu.

Markku Saari

Ei Natoon pidä Suomen liittyä. Naton ja varsinkin USA:n sotalaivoja ei pidä
päästää Itämerelle, pysykööt Hawajien vesillä. Ukrainankin ongelmat ovat
oikeasti, USA:n ja EU toiminnan aiheuttamia. Muistelkaa mitä ne tekivät
esim. ennen Ukrainan vaaleja.

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #21

Kumpikin on käyttänyt bulvaanivaltioita taistelemaan puolestaan.

Tosin kyllähän Vietnamissa oli ilmatorjuntaohjusten käyttäjinä neuvostoliittolaisia ampumassa alan jenkkien lentokoneita.

Korean sodan aikana Mig-15 koneita lensi neuvostoliittolaisetkin lentäjät ja kävivät ilmataisteluista jenkki-lentäjiä vastaan. Silloin neukki-lentäjät esiintyivät siviilivaatteissa ( sen ajan vihreitä miehiä ).

Pekka Määttä

Sopimuksia varten meillä Suomessa on eduskunta, jota yleensä jokainen äänioikettu pääsee valitsemaan joka neljäs vuosi. Nato-kansanäänestys on turha, mielummin äänestäisin vaikka maakuntien lukumäärästä. RKP tuntuu olevan tässä asiassa ainoa tolkun puolue.