Maanantai 24.9.2018

Vihreiltä vetoomus ydinasekiellosta: ”Nobel-palkinto osoittaa – Suomi historian väärällä puolella”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.10.2017 12:29
  • Kuva: Jussi Leinonen
    Kuva

Vihreät kansanedustajat ovat päättäneet allekirjoittaa parlamentaarikkojen yhteisen vetoomuksen ydinasekieltosopimuksen puolesta, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Mikkosen mukaan ydinaseet ovat uhka koko ihmiskunnan turvallisuudelle. 122 maata allekirjoitti syyskuussa YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen.

–Suomi ei ollut näiden maiden joukossa eikä se ole allekirjoittanut ydinasekieltosopimusta. Vihreiden mielestä Suomi on tässä historian väärällä puolella. Sen osoittaa tuore Nobelin rauhanpalkinto, joka myönnettiin juuri viikko sitten pitkään sopimusta ajaneelle ICAN-kampanjalle, Mikkonen toteaa.

Vihreiden presidenttiehdokas, kansanedustaja Pekka Haavisto vetosi perjantaina kaikkiin presidenttiehdokkaisiin, jotta nämä tukisivat ICAN-kampanjaa. 

–Me vetoamme muihin eduskuntaryhmiin, jotta kaikki kansanedustajat allekirjoittaisivat vetoomuksen ydinaseettoman maailman puolesta ja Suomi allekirjoittaisi ydinasekieltosopimuksen, Mikkonen kertoo tiedotteessaan.

Keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen arvioi Uudelle Suomelle aiemmin, että YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava, koska ydinasevallat ovat jättäneet sen allekirjoittamatta. Vanhanen katsoo, että sopimus saattaa jopa vaarantaa ydinaseriisuntaa.

LISÄÄ AIHEESTA: Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Ja mitähän hyötyä tällaisista vetoomuksista on. Jenkit ja neukut ei koskaan luovu aseistaan eikä pikku Koreakaan. Israelille aseet elinehto. Kiinalle ja Intialle kunniakysymys. Ranskalla pitää olla kun briteilläkin on.
Vetoomus on kuin raikkaalta 70-luvulta taistolaisten illanvietosta.

Johannes Hissa

ICAN voisi itse näyttää suoraselkäisyyttään ja kieltäytyä Nobel-palkinnosta, sillä käytännössä Nobel-säätiön rahat tulevat asioista, joita Nobel-palkinnon saajat vastustavat, sillä Nobel-säätiö sijoittaa itse rahojaan mm. ydinaseisiin (mm. Northrop Grumman Corp) ja fossiilisiin polttoaineisiin (mm. RWE). Muita Nobel-säätiön sijoituskohteita ovat mm. tupakkayhtiöt British American Tobacco ja Swedish Match AB. Vastaanottamalla rahat ICAN osoittaa, että sen todellisena tarkoituksena ei ole ydinaseiden kieltäminen vaan aivan joku muu.

Esa Väyrynen

Valtioilla, joilla varmasti on ydinaseita, on maapallon väkimäärästä n. 47% asukkaista. Oletettavasti enemmän, kun niitä on saattanut joutua mm. Neuvostoliiton hajoamisen vuoksi sine sun tänne. Millä ukaasilla nämä YK:n sopimuksen allekirjoittaneet valtiot meinaavat saada ydinasevaltiot luopumaan aseistaan? Aika torso yritys. Ei auta taloudelliset- eikä sotilaalliset uhkat hevon peetäkään, turpiin tulisi. Tällaiset sopimukset on naurettavia rääpellyksiä, joita käytetään lahinnä sisäpoliittisissa tarkoituksissa ja nuollaan äänestäjiä.

Pekka Hovatov

Minusta olisi kiva jos Helsinkiin varastoitaisiin ydinaseita. Viikin pelloilla olisi hyvin tilaa sijoittaa ydinohjussiiloja. Yliopistoväki voisi mennä viljelemään niitä peltojaan jonnekin muualle, esimerkiksi Kempeleelle tai jonnekin muualle missä viljellään maata muutenkin. Samoin Lehtisaari, Ullanlinna ja Kulosaari olisivat mitä mainioimpia sijoistuspaikkoja Minuteman monikärkiydiohjuksille. Näin Suomi voisi olla eturintamassa puolustamassa länsimaisia arvoja, pahaa Itää vastaan ja Sipilä + Orpo saisivat taputella toisiaan selkään ja kehua toisilleen kuinka hyviä ihmisiä he ovatkaan. Ps. Sipilä näin toimien uskonveljesi ja sinä olette lähempänä varmaa taivaspaikkaanne kuin uskotkaan.

Pekka Hovatov

Jos tosissaan kävisi niin mukavasti että saisimme tuohon Viikin pelloille muutaman ohjussiilon, niin Helsingin vihreät voisivat lähteä peltojen mukana sinne Kempeleeseen viljelemään niitä ja suojelemaan liitooravaa, jos sieltä vaikka sellainen löytyisi. No, löytyyhän sieltä liitoorava tietenkin, sen nimi On Sipilän Juha, se liitelee pää korkeuksissa, joten kipi,kapi, kiireesti suojeleman Sipilää ja syöttämään pähkinöitä sille. Voi kun se on "lutunen"