Tiistai 11.12.2018

Asiantuntija lyttää ministerien kritiikin kaupungeille: ”Tarkoituksellista ohipuhumista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.10.2017 17:15
  • Kuva: Travellink
    Kuva
Suomen suuret kaupungit ajavat koko maan etua, kun he vaativat niin kutsuttujen kasvupalveluiden järjestämisvastuuta itselleen. Näin arvioi Kuntaliiton kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen blogissaan
 
Hallitus kaavailee maakuntauudistuksen yhteydessä toteutettavaa kasvupalvelu-uudistusta, joka siirtäisi työ- ja elinkeino- sekä yrityspalvelut ELY-keskuksilta maakunnille. Suomen 21 suurimman kaupungin niin kutsuttu C21-joukko kritisoi, että maakuntauudistuksen tulisi vahvistaa nimenomaan kaupunkeja elinvoiman rakentajina.
 
Aronen katsoo, että ministerit Jari Lindström (sin.), Anu Vehviläinen (kesk.) ja Annika Saarikko (kesk.) ovat omissa puheenvuoroissaan leimanneet kaupunkien näkemykset vallan tavoitteluksi.
 
–Tämä ei ole aitoa keskustelua vaan tarkoituksellista ohipuhumista asioista, jotka on jo otettu huomioon ja käsitelty kaupunkien asiaa koskevissa kannanotoissa, Aronen toteaa.
 
Hänen mukaansa kasvupalvelu-uudistus tuo epäselvyyttä ja päällekkäisyyttä elinvoiman kehittämiseen. Vaikka hallitus on painottanut, että kyse on ELY-keskusten ja nykyisten maakuntaliittojen toimintojen siirtämisestä maakunnille, syntyy uudistuksessa kuitenkin Arosen mukaan tilanne, ”jossa uudet maakunnat saavat yhteistyötä johtavan, strategisen roolin toiminnoissa, joissa kaupungit käyttävät merkittävimmät resurssit”.
 
–Jos esityksessä ja maakuntauudistukokonaisuudessa olevat toimivaltaepäselvyydet ja päällekkäisyydet jäävät voimaan, aiheuttaa se kaupunkien näkökulman mukaan tulevaisuudessa haittaa kaupunkien kehittämiselle ja tätä myötä tavoitteena olevalle kasvun ja työllisyyden parantamiselle, arvioi Aronen kirjoituksessaan.
 
–Kaupunkien tarkoittama työnjako on sellainen, että se tuottaa kokonaisuudelle parhaan tuloksen, parhaan talouskasvun ja työllisyyden. Näin ollen kaupungit eivät toimi asiassa suppealla vallantavoittelun motiivilla, vaan koko maan hyväksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Jos pk-seudulta muuttaisivat pois kaikki he maaseudulta tulleet, jotka ei halua (mutta työn vuoksi on pakko) asua pk-seudulla ja palaisivat kotikuntaan takaisin.

Olisi Helsinki kuin Detroit yhdysvalloissa ja narkkarit + pakolaiset hallitsisivat kaupunkia pienen eliitin ollessa johdossa.

Jos pk-seudulla asuvilta kiellettäisiin poistuminen viikonloppuisin asuinalueeltaan, niin sitten nähtäisiin kuinka moni haluaisi jäädä kaupunkiin.
Samaan aikaan moni pienissä taajamissa tai maaseudulla asuva ei koe mitään halua vierailla pk-seudulla katsomassa narkkareita ja pakoloisia jälkeläisineen.