Perjantai 14.12.2018

Rankkaa pohdintaa perussuomalaisista - Matias Turkkila: ”Kommentti mahdollisesta lain rikkomisesta on väärä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.10.2017 18:25
Päivitetty: 
16.10.2017 19:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Virallinen prosessi Sinisen tulevaisuuden saattamiseksi puoluerekisteriin alkoi tänään, kun ryhmä jätti yli 5 300 kannattajakorttia oikeusministeriöön.
|

Piraattipuolueen aktiivi ja Espoon varavaltuutettu Janne Paalijärvi ihmettelee, miksi perussuomalaiset aikoo käydä läpi kaikki Sininen tulevaisuus ry:n kannattajakortit. 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vahvisti aikaisemmin maanantaina Ilta-Sanomille kannattajakorttien läpikäymisen. Halla-ahon mukaan yleinen linja on se, että toisen kannattajakortin täyttäminen on puoluetta vahingoittavaa toimintaa ja peruste puolueesta erottamiselle.

Paalijärven mielestä kyseessä on mauton toiminta, jota hän kutsuu kannattajakorttisyynäykseksi.

–Vaikka kannattajakortit ovat julkisia, pidän niiden syynäämistä toisten puolueiden toimesta demokratiamielessä hyvin mauttomana toimintana, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Paalijärvi päivitti blogiinsa myöhemmin maanantaina arvion, että kyseessä voi olla jopa laiton toiminta. Hän viittaa henkilötietolakiin kirjattuun arkaluontoisten tietojen käsittelykieltoon. 

–Tarkemmin lakikirjaa tutkittuani pidän mahdollisena, että koko syynäysoperaatio voi olla jopa rikollista toimintaa. Mikäli perussuomalaiset keräisivät listan allekirjoittaneista jäsenistään, heille muodostuu henkilörekisteri. Mutta. Laissa kielletään erikseen ”henkilön yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta tai ammattiliittoon kuulumista” koskevien tietojen kerääminen. Koska tällaisen rekisterin tarkoitus on henkilöiden poliittinen tunnistaminen, minun on vaikea nähdä tällaista toimintaa toteutuessaan juridisesti minään muuna kuin laittomana toimintana. Huh huh.

Hän huomauttaa blogistaan syntyneessä keskustelussa, että perussuomalaisten ”sinisiä symppaavat” kannattajakorttien allekirjoittajat eivät todennäköisesti ole antaneet nimenomaista lupaa tietojensa käyttämiseen perussuomalaisten rekisterissä. 

Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila kiistää väitteet mahdollisesta lain rikkomisesta täysin.
 
–Janne, olet asiasi kanssa täysin metsässä, hän vastaa.
 
–Ensinnäkin, oikeusministeriön vahvistamassa annatuskortissa todetaan: "Viranomaisen hallussa olevat puolueen rekisteröimishakemukseen liitetyt luettelokortit ovat julkisia."  Viranomaisten toiminnasta annetun julkisuuslain perusteella kuka tahansa voi täysin laillisesti käydä tutustumassa kannattajakortteihin, jotka on luovutettu oikeusministeriölle. Kannattajakortit muodostavat luovutuksen jälkeen julkisen asiakirjan. Spekulointisi siitä, että perussuomalaiset olisi muodostamassa henkilörekisteriä, on virheellinen. Perussuomalaiset ei ole rakentamassa kyseisenkaltaista rekisteriä, joten kommenttisi mahdollisesta lain rikkomisesta on väärä, Turkkila jatkaa.

Paalijärvi muistuttaa myös, että kannattajakortin allekirjoittamisella ei liity puolueen jäseneksi.

–Kannattajakorttien allekirjoittamisen tarkoitus ei välttämättä ole olla aktiivinen tuenilmaus jollekin tietylle puolueelle, vaan myös eräänlaisen vastustuksen puutteen osoittaminen. Toisin sanoen sen kertominen, että on ok jos tällainenkin puolue on olemassa ja että demokratia monimuotoistuu. Tämä suuntautuminen on näkynyt henkilökohtaisesti omissa toimissani; allekirjoitan joka ainoan puolueen kannattajakortin, mikä eteeni tuodaan. Ei meillä piraateissa tästä nouse pahaa verta.

Virallinen prosessi Sinisen tulevaisuuden saattamiseksi puoluerekisteriin alkoi tänään, kun ryhmä jätti yli 5 300 kannattajakorttia oikeusministeriöön. Kannattajakortit ovat oikeusministeriössä kaikkien tutkittavissa sen jälkeen, kun ministeriö on saanut ne tarkastettua. Ministeriö säilyttää kannattajakortteja vuoden ajan.

Muokattu klo 19.47: Juttuun lisätty Perussuomalainen-lehden Matias Turkkilan vastaus Janne Paalijärvelle.

Lue lisää: 

Suomessa on pian uusi hallituspuolue – Sampo Terho korostaa erityistä teemaa

Sampo Terho: ”Merkittävä siirtyminen PS:stä – Uskon että lisää tulossa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matias Turkkila

Kuten Janne Paalijärven seinälle kirjoitin, hänen väitteensä on täysin metsässä.

Ensinnäkin, Oikeusministeriön vahvistamassa [1] kannatuskortissa todetaan: "Viranomaisen hallussa olevat puolueen rekisteröimishakemukseen liitetyt luettelokortit ovat julkisia." [2]

Viranomaisten toiminnasta annetun julkisuuslain perusteella kuka tahansa voi täysin laillisesti käydä tutustumassa kannattajakortteihin, jotka on luovutettu oikeusministeriölle. Kannattajakortit muodostavat luovutuksen jälkeen julkisen asiakirjan.

Spekulointisi siitä, että perussuomalaiset olisi muodostamassa henkilörekisteriä, on virheellinen.

Se on virheellinen, koska henkilörekisterillä tarkoitetaan..

"..käyttötarkoituksensa vuoksi yhteenkuuluvista merkinnöistä muodostuvaa henkilötietoja sisältävää tietojoukkoa, jota käsitellään osin tai kokonaan automaattisen tietojenkäsittelyn avulla taikka joka on järjestetty kortistoksi, luetteloksi tai muulla näihin verrattavalla tavalla siten, että tiettyä henkilöä koskevat tiedot voidaan löytää helposti ja kohtuuttomitta kustannuksitta" [3]

Perussuomalaiset ei ole rakentamassa kyseisenkaltaista rekisteriä, joten kommenttisi mahdollisesta lain rikkomisesta on väärä.

Blogisi on samaa sarjaa kuin jos itse kirjoittaisin: "Janne Paalijärvi saattaa harkita ylinopeuden ajamista, joten on mahdollista, että hän toimii rikollisesti".

Oudoksun myös Uuden Suomen toimituksen tapaa syyttää perussuomalaisia uutisessaan [4] laittomuuksista ilman molemminpuolista kuulemista sekä tarkistamatta, onko väitteissä minkäänlaista totuuspohjaa.

[1] http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120479

[2] http://www.vaalit.fi/material/attachments/vaalit/puolueet/puolueenperust...

[3] http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523

[4] https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/232839-perussuomalaisten-aikoma-kannatt...

Jukka Mattsson

Paalijärvi on aivan oikeassa.

Ihme ettei tietosuojavaltuutettu ole puuttunut asiaan.
Kehoitankin Sampo Terhoa hävittämään Sinisten kannattajarekisterin samaan tapaan kuin eduskunta hävitti vierailijarekisterin tiedot.

Kannattajarekisteristä voi löytyä ikävää luettavaa ja voi johtaa ongelmiin allekirjoittaneiden osalta jos Perussuomalaiset pääsevät kannattajarekisteriin käsiksi ;-)

Saa nähdä kuinka monen PS poliitikon ura katkeaa kun nimet ovat selvillä.

Jorma Nordlin

Henkilörekisteri muodostuu, kun tiettyä käyttötarkoitusta varten muodostetaan tietojoukko henkilötiedoista. Eli tässä tapauksessa korteista poimitaan niiden henkilöiden tiedot jotka ovat Perussuomalaisten jäseniä. Silloin muodostetaan korteista oma henkilörekisterinsä ja tässä tapauksessa köyttötarkoitus on julkisuudessa jo aikaisemmin kerrottujen seuraamusten antaminen. Onko se asianmukaista rekisterin pitämistä PS:ltä, niin on tietosuojavaltuutetun asia tarkistaa tilanne.

Pekka Hovatov

Oppurtunistit jättävät Persut. Hyvä niin. He voisivat liittyä Keskusta puolueeseen, siellä on pitkät perinteet nepotismista ja oppurtunisteista. Keskustalainen tunnetusti muuttuu koulukiusaajaksi, jollei saa tahtoaan läpi, joten siinä olisi oiva joukko kaikille "kähmijöille ja omaneduntavoittelijoille" Kokoomus on varattu rikollisille, varsinkin tuomituille ja vihreät islamin hyödyllisille hölmöille.