Tiistai 11.12.2018

Valtion viinayhtiön pörssilistaus epäilyttää monia: ”Järjetöntä - Tarvitaan kökkähenkeä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.10.2017 16:55
  • Kuva: Paula Osenius / Tosikuva / Altia
    Kuva
    Keskustan varapuheenjohtajan mukaan pohjalaisen elinkeinoelämän pitäisi yhdistää voimansa ja pyrkiä alkoholiyhtiön pääomistajaksi. Kuvassa Altian Rajamäen tehtaan pullotuslinja.
|

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikeet listata alkoholiyhtiö Altia Helsingin pörssiin saavat osakseen epäileviä kommentteja poliitikoilta.

Keskustan kauhavalainen kansanedustaja ja puolueensa varapuheenjohtaja Antti Kurvinen kehottaa kotimaakuntansa väkeä valmistautumaan toimimaan, mikäli valtionyhtiö Altian listaus Helsingin pörssiin toteutuu. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä puolestaan toteaa kannanotossaan, että ”kannattavaa omaisuutta on järjetöntä myydä.”

Kurvinen korostaa, että Altian etanolitehdas sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Ilmajoen Koskenkorvalla. 

–Altian tuotannolla on suuri merkitys eteläpohjalaisten viljanviljelijöiden toiminnalle ja muutenkin maataloudella valkuaisen saatavuuden kannalta, hän kommentoi tiedotteessaan.

Antti Kurvinen kehottaa kotimaakuntansa väkeä valppauteen ja rohkeuteen panostaa oman alueen tulevaisuuteen. Hän uudistaa vuodelta 2014 olevan ideansa Altiasta maakunnan omistamana yhtiönä. Kurvisen mukaan pohjalaisen elinkeinoelämän pitäisi yhdistää voimansa ja pyrkiä alkoholiyhtiön pääomistajaksi. Mukana voisivat hänen mukaansa olla myös ainakin suurimmat kunnatkin.    

Kurvinen toivoo myös, että valtio voisi auttaa Altian ”maakunnallistamista” järjestämällä suunnatun osakeannin Etelä-Pohjanmaalle ja Altian raaka-aineen toimittajille ja yhtiön henkilöstölle.

Kurvinen pitää selvänä, että Altian listautumisessa on myös riskejä maakunnan näkökulmasta. 

–Kaikista tärkeintä on se, että Altia pysyisi suomalaisessa omistuksessa. Mikäli yhtiö menee pörssiin, on Etelä-Pohjanmaalla ja pohjalaisilla näytönpaikka. Tarvitaan niin sanottua ”kökkähenkeä” ja rohkeutta varmistaa maakunnan oman teollisuuden ja biotalouden kehitys.

”Voidaanko olla varmoja siitä, että Altia pörssiyhtiönä ostaisi raaka-aineensa edelleen kotimaasta?”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän mielestä voittoa tuottavan alkoholiyhtiö Altian myymiselle ei ole perusteita. Eduskuntaryhmä pelkää, että Altian listaaminen pörssiin veisi päätöksentekoa yhä kauemmaksi yhteisistä käsistä.

–Hallituksen tavoite pitää Altian omistajapohja pääasiassa kotimaisena on sinänsä hyvä. Pyrkimys valtionomistuksen myymiseen pörssilistautumisen kautta on kuitenkin jälleen osoitus hallituksen yksityistämisideologiasta, vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski sanoo.

–Tämä oli arvattavissa, kun hallitus perusti erityisyhtiöryppään, eli valtion omaisuuden myyntikonttorin, hän jatkaa.

Myllykosken mukaan valtionomistusten myymisen lähihistoria on kuitenkin surullinen. 

–Kemira GrowHow, Digita ja Fortumin sähköverkkojen myynti Carunalle ovat kaikki johtaneet suomalaisen varallisuuden siirtoon ylihinnoitteleville kansainvälisille sijoitusyhtiöille, Myllykoski sanoo.

Altialla on vasemmistoliiton näkemyksen mukaan merkittävä rooli suomalaisessa maataloudessa ja teollisuudessa.

–Altia on merkittävä suomalaisen ohran ostaja. Voidaanko olla täysin varmoja siitä, että se pörssiyhtiönä ostaisi raaka-aineensa edelleen kotimaisilta sopimusviljeljöiltä, eikä ulkomailta? Samoin Altian Koskenkorvan-tehtaiden rehutuotannon jatkuvuus on turvattava myös jatkossa, Myllykoski sanoo.

Valtion on tarkoitus jäädä Altian omistajaksi vähintään kolmanneksen osuudella, jos listautuminen toteutuu. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan on tärkeää, että yhtiölle muodostuu mahdollisimman laaja kotimainen omistajapohja.

Lisäksi valtioneuvoston tiedotteessa painotetaan erikseen, että ”Koskenkorvan tehdas on oleellinen osa yhtiön liiketoimintaa nyt ja tulevaisuudessa”.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén pitää Altiaa kiinnostavana sijoituskohteena ja hyvänä asiana niin Helsingin pörssille kuin valtiollekin.

–Tuon alan yhtiöitä ei pörssissä ole Olvia lukuun ottamatta. Altia on brändiyhtiö, jolla on sijoittajan kannalta erittäin kiinnostavan tarinan ainekset. Valtion ei ole tarpeen omistaa juomayhtiötä, ja on tärkeää, että valtiolle ei jää määräysvaltaa. Vaikka valtio todennäköisesti olisi edelleen suurin omistaja, se ei pystyisi sanelemaan. Se olisi muiden omistajien kanssa samalla viivalla, hän kommentoi Kauppalehdelle.

Lue myös: Valtio selvittää Altian listaamista pörssiin – ”Koskenkorvan tehdas oleellinen osa yhtiötä”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Hentilä

Sitten vaan Etelä-Pohjanmaalaiset kättä taskuun (asukkaat ja yritykset, ei kunta).
Valtion tai kunnan tai maakunnan ei ole mitään syytä omistaa viinayhtiötä. Itse aion ainakin laittaa kättä taskuun jos tulee myyntiin. Kun se yksityisissä käsissä saadaan tuloskuntoon on kurssinousu melko varmaa.

Pauli Kivekäs

Suomen maatalous on alhaisesti kannattavaa ilmastollisista syistä. Maataloutta tuetaan jo kosolti, jotta Suomen kaupunkilaisilla olisi varaa ruokaansa / maatalous säännelty yrittäjä ei saa ja voi hinnoitella tuotantoaan itse. Suomen maa- ja metsätalouden ainoat tavavat parempaan kannattavuuteen on jalostustason nosto nimenomaan kotimaassa, omin omistuksin, ennen vientiä. Paperi, sellu, viina ja matkailu, ehkä biopoltttoaineet antavat kannattavuusvipua hyvin. Sokerijuurikkaat heitettiin jo roskiin; vientiä ei kukaan osannut ottaa hallintaan. Kaikki menettivät busineksessa; toisin kuin tanskalaiset ;) Jopa sikäläiset viljelijät saivat tilin ja lisäsivät viljelyään.
Hauskin mielin liityn etelä-pohjalaisiin aatoksiin: Keep it home.