Maanantai 10.12.2018

Asiantuntija: ”Kiinteistöveron olisi jatkossa oltava aidosti kunnallinen vero”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.10.2017 19:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan kiinteistövero tulee jättää mahdollisimman vapaasti kuntien itsensä päätettäväksi.
|

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on tyytyväinen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen päätökseen peruuttaa esityksensä kiinteistöveroprosenttien alarajojen korottamisesta. Samalla hän sanoo, että kiinteistöveron pitäisi jatkossa olla aidosti kunnallinen vero.

Hallituksen alkuperäisen esityksen mukaan yleisen kiinteistöveroprosentin alarajaa olisi vuonna 2018 korotettu 0,93 prosentista 1,03 prosenttiin. Tämä olisi pakottanut 170 kuntaa kiristämään kiinteistöverotusta. Euromääräisesti peräti 65 prosenttia pakkokiristyksestä olisi Lehtisen mukaan kohdistunut vain kahteen kuntaan eli Helsinkiin ja Espooseen.

–Hyvä, että hallitus osasi tehdä tässä tilanteessa oikeat johtopäätökset ja tarkistaa linjaustaan, hän kommentoi tiedotteessaan.

Lehtinen muistuttaa, että kunnat päättävät vapaasti ansiotuloihin kohdistuvan kunnallisveron tasosta. Kiinteistöverosta kunnat sen sijaan päättävät vain lain sallimien rajojen sisällä.

–Myös kiinteistöveron olisi jatkossa oltava aidosti kunnallinen vero, joka tulee jättää mahdollisimman vapaasti kuntien itsensä päätettäväksi niiden omista paikallisista tarpeista lähtien. Alarajojen korottaminen on tarpeetonta kuntien holhoamista. Kaikilla kunnilla on jo nyt mahdollisuus omin päätöksin korottaa kiinteistöveronsa lain sallimille ylärajoille asti, hän toteaa.

Kiinteistöveron alarajojen korotus peruttiin, koska ensi vuodelle asetetut tavoitteet kiinteistöveron tuotoksi on jo saavutettu.

–Pääministeri Sipilän hallituksen ohjelmassa on sovittu nimenomaisesti 100 miljoonan euron suuruisesta verotuoton lisäyksestä toteutettuna tasasuuruisin erin hallituskauden aikana. Tämä tavoite on sinänsä jo saavutettu viime vuonna toteutetun erillisen 50 miljoonan euron määräisen korotuksen vuoksi. Nyt ehdotetut korotukset merkitsevät siis euromääräistä lisäystä hallitusohjelman tavoitteisiin. Ne perustuvat kuitenkin hallitusohjelman linjaukseen ja osin hallituksen keväällä 2017 puoliväliriihessä sopimiin huojennuksiin varhaiskasvatusmaksuista ja siitä aiheutuvaan kompensaatioon kunnille, valtiovarainvaliokunta sanoo mietinnössään.

Lue myös:

HS: Kiinteistöveron pakkokorotuksesta luovutaan – SDP:n Harakka riemuitsee 

Konsultti vastaa ”ökytaloille” lisää veroja vaatineelle: ”Kaikkein eniten sattuu vuokralla asuvaan pienituloiseen”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Pääomatulosta ei makseta kunnallisveroa !
1.11.2016
IS
Pääomatuloistakin pitäisi maksaa kunnallisveroa, kirjoittaa toimituspäällikkö Timo Paunonen.
-Jotenkin tuntuisi luontevalta, että pääomatuloistakin kunnat saisivat jotain.
Henkilö, jolla on pelkkiä pääomatuloja, hän ei osallistu kunnan palvelurakenteen rahoittamiseen.

Gun-May Arffman

Aivan näin Niilo Mäkelä. Lisäksi se on erittäin epäoikeudenmukainen niille, jotka ovat itse rakentaneet talonsa ja maksaneet erilaisia veroja moninkertaisesti jo valmistusvaiheessa. Kannattaisin Ruotsin mallia, mutta jos tämä on nyt pakko olla, niin sitten muuttamista ainakin tuloihin sidotuksi progressiiviseksi veroksi. Silloin monet säästyisivät muutolta omasta kodistaan.

Oiva Luosujarvi

Pienituloinen eläkeläinen, joka asuu maaseudulla maksaa kiinteistöveroa vanhasta huonokuntoisesta 80 neliön omakotitalosta enemmän kuin kaupungissa kerrostalossa asuva hyvätuloinen hienossa uudessa 200 neliöisestä hulppeasta huoneistosta joutuu maksamaan.

Suomessa on tuhansia hyvätuloisia, joilla ei ole palkkatuloja vaan ainoastaan pääomatuloja ja niistä pääomatuloista ei makseta veroja kunnille tai kaupungeille.
Veroprosentti miljoonan pääomatulosta on reilusti pienempi, kuin olisi miljoonan palkkatulosta.
Kuitenkin he saavat kaikki kuntien ja kaupunkien palvelut, vaikka eivät veroja maksa kuin nimellisen summan.

Eliitti on monissa asioissa kuin pakolainen kunniakansalaisina, jossa kaikki edut saatava ilman velvollisuuksia, jotka liittyvät verojen maksamiseen.