Maanantai 17.12.2018

Ministeri kypsyi Vapaavuoren kaupunkikapinaan: ”Letkautukset eivät perustu faktoihin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.10.2017 09:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ärähtää vuorostaan keskustan riveistä Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok.).
|

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) lausunnot maakuntauudistuksesta eivät perustu faktoihin. Hänen mielestään Vapaavuori keskittyy luomaan mielikuvaa haitallisesta uudistuksesta, joka estää kaupunkien kehittymistä.

–Hänen letkautuksensa huonoimmasta uudistuksesta miesmuistiin tai maakuntauudistuksen vahingollisuudesta kaupungistumiselle eivät perustu faktoihin. Pormestari harrastaa mielikuvapolitiikkaa, jossa maakunnat ja kaupungit asetetaan vastakkain, Vehviläinen sanoo viitaten Vapaavuoreen.

Vapaavuori ja Lauri Lyly (sd.) ovat vaatineet, että hallituksen tulisi toteuttaa sote-uudistus ilman maakuntauudistusta, josta pitäisi luopua. Ajatus on saanut tukea demareilta. Vapaavuori on koonnut Suomen 21 suurinta kaupunkia yhteen niin sanotuksi C21-joukoksi, joka vaatii kasvupalveluiden järjestämisvastuun säilyttämistä kunnissa, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus valmistelee niiden siirtämistä nyt perustettaviin maakuntiin. C21:n julkilausuman mukaan ”sote- ja hallintoreformien tulee vahvistaa kaupunkeja elinvoiman rakentajina”. 

Vapaavuoren ulostulot ovat suorastaan suututtaneet keskustassa, jonka lempilapsi maakuntauudistus on. Aiemmin Vapaavuorelle on ärähtänyt myös muun muassa varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.).

Vapaavuori on pitänyt hyvänä esimerkkinä Helsingille etenkin Tukholmaa ja Kööpenhaminaa, joihin Vehviläinenkin viittaa.

– Maakuntahallinto ei ole estänyt esimerkiksi Tukholman, Kööpenhaminan, Amsterdamin tai Brysselin kehittymistä. On vaikea nähdä, että Suomessa maakunnat veisivät Helsingin tai jonkun muun kaupungin tuhon tielle. Hyvällä yhteistyöllä kaupungit ja maakunnat päinvastoin vahvistavat toisiaan, Vehviläinen sanoo tiedotteessa.

Vehviläinen muistuttaa, että monissa muissa EU-maissa on kunnan ja valtion rinnalla maakuntahallinto, jolle ei tosin ole olemassa yhtä eurooppalaista mallia. Vehviläisen mukaan maakuntahallinnon luominen vahvistaa demokratiaa, kun mukaan tulee uusi vaaleilla valittavien päättäjien taso. Toisaalta uuden tason voi ennakoida vahvistavan juuri keskustan asemaa, sillä puolueella on vankka kannatus nimenomaan maakunnissa.

Vehviläinen huomauttaa, että lähes kaikki maakuntia koskevat lait ovat olleet keväästä lähtien eduskunnan käsiteltävänä. Hän muistuttaa, että perustuslakivaliokunta ei kesäkuisessa lausunnossaan kyseenalaistanut maakunnille tulevia tehtäviä tai 18 maakunnan määrää.

–Puolustan tiukasti sitä, että ihmisillä, yrityksillä ja eri yhteisöillä on oikeus sujuvaan ja hyvään hallintoon koko Suomessa. Myös siellä, missä on heikompi aluekehitys, korkea työttömyys ja ikääntyvä väestö. Toimivat julkiset palvelut eivät voi olla vain kasvukeskuksissa asuvien tai taloudellisessa nosteessa olevien alueiden oikeus.

Uudistus on Vehviläisen mielestä merkittävä hallinnon järkeistämisprojekti. Hän huomauttaa, että yli 400 eri organisaation tehtävät kootaan 18 maakunnille, kun nyt meillä on lukuisia erillisiä organisaatioita muun muassa sote-palveluille, pelastustoimelle, ympäristöterveydenhuollolle, työvoima- ja yrityspalveluille, maaseutuhallinnolle ja lomitukselle.

– Valtion ja kunnan välissä on lukuisten eri organisaatioiden himmeli, jonka kokoaminen yhden katon alle maakunnalle on järkevää. Fiksua se on hallinnon sujuvuuden, digin hyödyntämisen, kustannustehokkuuden ja kasvun vauhdittamiseksi, Vehviläinen sanoo.

Lue myös:

Täyslaidallinen Jan Vapaavuorelle: ”Aika menee vain valta- ja puoluepolitikointiin”

Jan Vapaavuori tiivisti kaupunkien huolen: ”Vain yksi vaihe – maakuntahallinto voi paisua”

Sote-uudistuksen rinnalla toinen mullistus – Nyt 21 kaupunkia haluaa estää

Vapaavuoren maakuntakapina etenee – keskustasta tyrmäys luopumiselle: ”Juna meni jo”

Antti Kaikkonen piikittelee Jan Vapaavuorta ja ehdottaa: ”Eiköhän paiskata kättä”

Juha Sipilän uudistukselle merkittävä vastavoima – Suomen suurimmat kaupungit

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Vehviläinen kirjoittaa täyttä "potaskaa". Keskustan suunnittelema malli juuri syö suurten kaupunkien ja kasvukeskusten varoja ja voimia.
Esim. Ruotsin malli on hyvin erilainen. Tämä Suomen maakuntauudistus tehdään pelkästään yhden puolueen, Keskustan, tarkoitusperiä varten.

Eero Pekonen

Varsinainen silmänkääntäjä tämä meidän ministeri. Julkisen puolen neljäsataa "organisaatiota" lopetetaan ja tilalle tulee pilvin pimein yksityisiä yhtiöitä. Ne eivät ole pahoja julkisia organisaatiota, vaan toimivat saumattomassa yhteistyössä pyyteettömyyden hengessä (?)

Seppo Simonen

Ompa tämä Jan Vapaavuori röyhkeä mies. Mitä sanoisi helsinkiläinen jos lähin Alko olisi Porvoossa, olisi kova trafiikki moottoritiellä perjantaipulloa hakemaan.
Pitkänsillanranta on meren rannalla kivikerrostaloja vierivieressä pitkin rantaa,
maaseudulla saa olla vain 4 mökkiä kilometrillä, pitäisikö purkaa pois.
Jan Vapaavuori asuntoministerinä ollessaan kielsi Pieksamäen kaupakeskuksen rakentamisen joten Toivo Hukari joutui pitämään rakenuskyltille hautajaiset se on sitä maaseudun kehitystä se.
Tuleva maakuntauudistus pitää tehdä muutoin isot kaupungit kuihduttaa ja kurjistaa maaseudun.
Anu Vehviläinen on oikealla asialla kuten moni muukin maaseudun kansanedustaja.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Mitä sanoisi helsinkiläinen
Saman kuin muut isojen kaupunkien asukkaat. On hyvä Argadian,äellä kuunnella mitä mieltä nuo on.Sieltä ne suurimmat rahat tulee vaion kirstuun.
Kansa on itse heidät valinnut. Nyt vain on niin että yhtään City-kepulaista ei niissä ole johdossa.
"siltarumpu pekkarointia" on jo SOTE ja kuntauudistuksessa möhlitty.
Valinnanvapaus ja palvelusetelit nostaa hintaa .
YLE
Kuntien yhdistäminen ei tuonutkaan säästöjä. VATT
Yle
"Rikki-direktiivi"moka, rataosuus jota ei käytetty koskaan ym.

Pasi Käyhkö

Miksi Suomen Alko ei pystytä viinakauppaa joka kylään. Samoin miksi yksityiset yritykset eivät perusta toimipisteitään joka kylään vaan kasvukeskuksiin?.
Syynähän on ihmisten muuttohalu ja halu saavuttaa parempi elämä. Sitä ei saavuteta ansaintalogiikaltaan valtionosuuksiin perustuvissa muuttotappiokunnissa.

Mauri Lindgren

Vehviläinen on täysin oikeassa siinä,että aluehallinnosta ei ole haittaa Tukholmalle.
-Tukholmassa kunnallisvero 17.90%
-Tukholman läänille maksettava landstingsskatt 12.08.Tästä maksetaan mm tukholmalaisten sairaanhoitopalvelut.
Aika vaikea löytää jokin esimerkki,mikä toimisi vielä enemmän Vapaavuoren näkemysten eduksi.

Per-ole Stenman

Vehviläisen haluama maakunta uudistus tule olemaan saman näköinen kuin hänen rakentama junarata missä ei voidaan kulkea junalla vaan aiheutti vaan iso miljonien tappio verorahoille en ole mitenkään varma tuon akan puhesta ettei vaan tule vielä kallimpi floppi.

Seppo Simonen

Kyllä nyt Sipilää sorretaan oikein urakalla Onneksi "siltarumpu ja pekkarointi" tarkoittaa samaa kotiinpäin vetämistä. Kepu pettää aina on taas slogan jota ei pidä unohtaa. Parasta oli kuitenkin Paavo Lipposen lohkaisu Pääministerinä Pekkariselle että nahkurin orsilla tavataan.
Tämä Sote ja kuntauudistus menee nyt maaliin, karavaani kulkiessa, ääntä perästä kuuluu. Marja-Liisa Kalkela, olet terävä huomioitsija.

Jarmo Finnilä

Vapaavuori vaan haluaa niin kovasti presidentiks ja on sentakia aloittanut jo vaalityöt hyvissä ajoin.
Sauli valitaan vielä, mutta 6 v:n päästä sitten olis kaikki isot kaupungit hänen takana ja pääsis läpi.
Vapaavuori ei tippaakaan välitä siitä mihin maaseutulaiset maatuu, kun niitä on niin vähän.
Sairastakoot ja kuolkoot tauteihinsa.
Ihmettelen miten sdp: n Lylykin on samalla linjalla.
Perinteisesti sdp on ollut näissä asioissa Keskustan kanssa samaa mieltä.

Kokoomuksen ei kannata pelata kaksilla korteilla.
He eivät saa lempilastaan, valinnanvapautta, läpi muissa hallitusvaihtoehdoissa ja kun se on vielä näin lähellä.
Huono homma, kun Vapaavuori tuli takaisin Suomeen, koska hän vain haastaa riitaa ja sekottaa asioita sekaantumalla hallitukselle ja eduskunnalle kuuluviin asioihin.
Suutari pysykööt lestissään.
Kokoomus ei saa näköjään hänen suutaan tukkoon, eikä varmaan yritäkkään.